Dat waren mijn eigen woorden In principe is feminisme helemaal niet erg en juist erg goed. Alleen hebben er bepaalde vrouwen en organisaties er een vieze nasmaak aan gegeven. Maar het uiteindelijke doel is goed.
Er zijn veel, heel veel mannen die zich superieur voelen ten opzichte van vrouwen. Wat mij betreft mag dat ook weleens andersom zijn. Ik ben blij om als vrouw in NL te leven. Ik zag vanmiddag een filmpje waarin een getrouwde Indische vrouw afgetuigd werd met een stok door mannen, omdat ze zich niet liet betasten door andere mannen. :x Over onderdrukking gesproken.
Nee, je schreef 'gelijke rechten voor iedereen'. Feminisme gaat specifiek over vrouwen versus mannen.
Dat vrouwen inderdaad meer rechten krijgen, zodat ze gelijk komen te staan met de rechten van mannen en iedereen dus dezelfde rechten heeft. Niemand heeft het over een strijd der seksen of een superioriteit van vrouwen ten opzichte van mannen.
Helaas gebeurd dat ook. Ik heb metaal, electro en daarna bouwkunde gestudeerd. Bij bouwkunde zat ik met 6 meisjes! in de klas en hadden een mentor die er absoluut op tegen was! Sterker nog die heeft mij om totaal nutteloze reden laten verwijderen van school. Andere leraren waren echt verbaasd en wat hij deed mocht en kon officieel niet eens!
En Hilly1980, krijgen ze dan ook dezelfde mogelijkheden bij werkgevers? Dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden en loon? Lees de onderzoeken maar na, want ondanks dat er zoveel geld ingestoken word om het recht te trekken door dit soort acties is er nauwelijks tot niks veranderd. Gelijkheid op het werk, zeker op het technische vlak in zijn geheel niet. Dus ja er wordt geld ingestoken om meer meisjes voor technische vakken te laten kiezen en vervolgens wordt er bij je technische studie tegen het einde gezegd dat je beter voor bijvoorbeeld het beleids gedeelte kan kiezen...
En als het allemaal al zo gelijkwaardig zou zijn, zou er ook geen subsidie naartoe hoeven en beleid op worden geschreven.
Tsja. Je hebt mallotige en slechte leraren. Maar dat heeft niks met discriminatie van vrouwen te maken.
Ik ken de praktijk onvoldoende om daar iets over te zeggen. Wel weet ik dat meisjes relatief steeds hoger opgeleider zijn en dat er ook sectoren beginnen te komen waar vrouwen beter betaald worden.
Als je de praktijk dan niet kent moet je ook niet oordelen of iets wel of niet zo is. Ja er zijn sectoren waarin vrouwen beter betaald worden over het algemeen, en in die sectoren moesten meer mannen aan komen in het verleden en wat gebeurt daarmee? Worden die als ze nu in die sector komen te werken nog steeds minder betaald als de vrouwen in die sector? Want ook daar zijn al onderzoeken uitgekomen en die onderzoeken laten vervolgens zien dat het niet meer het geval is. Maar goed, ik ken ook je zienswijzen over andere onderwerpen die met gelijkheid en gelijke behandeling te maken hebben en ook dan blijk je puntje bij paaltje niet heel erg voor gelijkheid te kiezen. Overigens ik schaar me niet zozeer alleen onder een feministe, maar streef ook die gelijkheid wel na.
Mijn man heeft een technische baan. Het bedrijf waar hij voor werkt vindt het op dit moment helemaal "hot" om vrouwen aan te nemen in hoge functies. En dat zie je steeds meer. Qua loon denk ik dat er verschil kan zijn tussen mannen en vrouwen maar ik ben ook van mening dat dit er vaak mee te maken heeft dat mannen meer voor zichzelf op komen en beter zijn in het onderhandelen.
De praktijk zoals ik hem ken: mijn technische bedrijf is super blij met mij in een hoge management positie, wil graag meer vrouwen in hoge functies maar kan ze niet vinden omdat vrouwen met een zaklampje gezocht moeten worden in de zware technische engineeringsfuncties. Ik weet niet waarom waar ik vermoed dat veel vrouwen niet gestimuleerd worden om een echt moeilijke studie te doen, en vaak eerder afhaken in de werksituaties vanwege het feit dat ze misschien druk voelen (vanuit zichzelf door conditionering of van buitenaf) om minder te gaan werken als er kinderen zijn. Maar dat heeft niet zozeer met de bedrijven te maken maar meer met de houding van vrouwen en de omgeving naar vrouwen toe. En daarom ben ik feministe. Onder andere. Ik ben voor gelijke rechten voor iedereen. En als je meer salaris wil of onderbetaald wordt ten opzichte van je mannelijke collega moet je naar je baas stappen en dat recht zetten.
Met dat laatste ben ik het met je eens! Maar wat maakt het uit, dat vrouwen minder vaak een managementfunctie ambiëren? Dat is toch zeker een intrinsieke motivator? Qua part-time werken, dat is deels intrinsiek en deels extrinsiek. Natuurlijk wordt er eerder van een vrouw verwacht, dat ze (deels) thuis blijven voor de kinderen. Ik hoop dat die verwachting in de toekomst gaat verdwijnen. Maar het is ook zo, dat meer vrouwen dan mannen genegen zijn om meer thuis te zijn zodra er kinderen zijn. Dat is niet alleen te wijten aan het 'normbeeld' van de zorgende moeder en werkende vader. Er zijn meer mannen dan vrouwen, die 'gewoon niks hebben' met een hele dag thuis zijn en voor het huishouden en/of de kinderen zorgen. Zelfs mannen, die wél een 'geëmancipeerd voorbeeld' thuis hebben gehad.
Ik ben betrokken geweest bij een grootschalige actie om meer vrouwen de IT in te krijgen. Hierbij werd kosten noch moeite gespaard om middelbare scholieren kennis te laten maken met onze opleiding en allerlei beroepen in de IT. Het was echt goed opgezet, maar het resultaat was teleurstellend. Nadien is er nog een evaluatie geweest en men heeft hierbij ook gekeken naar dergelijke 'vrouw en techniek' campagnes elders in het land. De conclusie was, dat vrouwen in het algemeen niet erg geïnteresseerd zijn in techniek. En dat is dus nog vóór die vrouwen een gezin beginnen.
Ik denk dat je veel verder terug moet dan de middelbare school. Van jongs af aan wordt meisjes ingeprent dat zij wiskunde beter aan jongens over kunnen laten. En jongens worden juist te weinig gestimuleerd in taal. Dat hokjes denken begint vanaf de geboorte. Daar kan geen IT campagne tegenop.
Ik vind het een beetje achterhaald. Vrouwen krijgen in Nederland dezelfde kansen, ze scoren zelfs beter qua opleidingen (kiezen ook vaker exact), dus ze moeten alleen nog even leren onderhandelen - is mijn ervaring. Zelf heb ik ervoor gekozen nu thuis voor kind te zorgen, die beslissing voelde heel geemancipeerd, gek genoeg. Ik durfde dat, mijn partner had het eng gevonden