Over een week of 2 wil ik langzaamaan gaan overschakelen op gedeeltelijke bv, omdat ik dan weer ga werken, truusje per half april 4 dagen naar het kdv gaat en ze nu nog steeds op 7 voedingen zit, met niet heel veel regelmaat. Ik dacht dan 's ochtends nog bv te geven, de laatste voeding en snachts. Ik heb begrepen dat als je nog gedeeltelijk bv geeft, je kindje toch nog een groot gedeelte van de noodzakelijke stoffen van moedermelk binnenkrijgt. Dit vind ik heel belangrijk, omdat ik zelf allergisch ben. Ik wil de gedeeltelijke bv dan ook tot minstens 6 maanden en liever langer volhouden.. Volgende week moeten we weer naar het cb, dus dan ga ik het afbouwen wel overleggen. Maar ik ben nu dus alvast heel benieuwd naar ervaringen van andere bv moeders met gedeeltelijke bv en het omschakelen. Geef je gedeeltelijk bv? Hoe vaak dan, en op welke tijdstippen? Hoe heb je afgebouwd en hoe vond je kindje dat en jij? Gaan je borsten niet lekken, als je de helft van de dag bv geeft, en de andere helft helemaal niet? Grts!
Je borsten zijn heel flexibel hoor, die wennen zo aan een ander aantal voedingen. Probeer wel zo lang mogelijk 4 voedingen zelf te geven, dan blijft je melkproductie het beste op peil. Zelf heb ik geen ervaring met de combi borst en kunst. Veel allergische klachten in de familie, kind met eczeem, en juist exclusief borstvoeding (dus geen combi) geeft dan de beste bescherming. Je weet toch dat je tot je kindje 9 maanden is je een wettelijk recht hebt om maximaal 25% van je werktijd te besteden aan het voeden van je kindje of aan kolven voor je kindje? Dat betekent bijvoorbeeld dat je later kunt beginnen/eerder weg kunt, zodat je kindje meer voedingen live bij je kan drinken. Je bent dus niet verplicht om die tijd aan kolven te besteden, als kolven je hobby niet is (is het van niemand hoor). Voordeel is wel dat je minder of helemaal niet hoeft af te bouwen. En voordeel van minder af hoeven bouwen is weer dat je daar later mee kunt beginnen waardoor je kindje langer exclusief bv krijgt, wat gezonder is.
Ben hier nu ook net mee begonnen, aangezien ze volgens mij niet genoeg had aan mijn voeding, en ik ook met werken de bv geminderd wil hebben. Ook Eva is erg onregelmatig en ook zo'n 6 a 7 voedingen per dag. Een uur na borstvoeding heeft ze alweer honger, dus ik geef haar dan een aanvulling met fv. Op het pak staat voor volledige fv 4 voedingen per dag, maar dit lukt echt nog niet. Ik hoop er nu wat meer regelmaat in te krijgen, en wat minder stress voor mij, want steeds zorgen dat ze te weinig kreeg en het CB aan mijn broek door te weinig gewichtstoename.
O, ik vergat nog te zeggen dat op deze leeftijd 8 tot 12 borstvoedingen nog heel normaal zijn, dus met die 6 a 7 voedingen doet je kindje het prima. 4 grote voedingen op een dag, zoals op het pak staat is eigenlijk helemaal niet zo goed voor een kind. Biologsch gezien zijn de meeste kinderen daar helemaal niet op gebouwd.
Ik heb de bv heel langzaam afgebouwd en heb daarbij geen problemen met mijn borsten gehad. Mijn zoontje zat op 5 a 6 voedingen toen ik begon met afbouwen. De op een na laatste heb ik het eerste vervangen door fv, dit heb ik een week volgehouden. Toen de tweede voeding, weer een week later de derde voeding en de ochtend en avondvoeding (en soms nachtvoeding) heb ik het langste aangehouden. De ochtendvoeding ging er uiteindelijk als laatste af bij mij. Ik heb zo'n 1,5 maand gedaan over het afbouwen. Mijn zoontje heeft weinig problemen gehad met het overschakelen. Hij dronk de fv meteen goed. Wel heeft hij twee weken last gehad met poepen.. dat was wel zielig, dat kostte hem veel moeite. Het is wel lastig om je productie op peil te houden als je de ochtend en avondvoeding wilt aanhouden. Een keer kolven tusssendoor is geen overbodige luxe...
Zou het ook zin hebben om dat alleen in het weekeind te doen, of bijvoorbeeld drie keer per week? Ik ben juist aan het afbouwen omdat ik mezelf niet met een kolf zie rondsjouwen (ik heb geen vaste werkplek). En als jullie wel tussendoor kolven, wat doe je dan met die melk? In mijn geval zou het er waarschijnlijk op neerkomen dat ik ergens op een wc moet gaan zitten kolven om vervolgens de melk weg te spoelen, hoe zonde ook... Het liefst zou ik dus niet tussendoor kolven. Aan de andere kant ben ik bang dat mijn productie dan zo ver terugloopt dat de ochtend- en avondvoeding niet meer lukken... en ik wil die twee voedingen erg graag volhouden. Mijn dochter krijgt overigens maar vijf voedingen per dag, maar doet het daar uitstekend op.
Hoeveel dagen werk je? Jouw plan heeft meer kans van slagen met 3 werkdagen dan met 5 werkdagen. Overigens: vaste werkplek of niet, je werkgever is verplicht om je een goed afsluitbare ruimte ter beschikking te stellen voor het kolven. Ook heb je als kersverse moeder recht op aangepast werk en aangepaste werktijden (dat is trouwens onafhankelijk van bv geven, dat geldt voor alle moeders!)
Ik werk 4 dagen. Weet ik. Maar ik heb geen werkgever, ik ben eigen baas. Ik werk dus op freelance basis, op verschillende plekken. Voordeel is dat ik mijn eigen tijd kan indelen. Als het enigszins kan, kan ik tussendoor naar huis gaan of naar het kdv om te voeden danwel te kolven. Maar dat zal niet elke dag kunnen.
Dat scheelt enorm ja. Overigens ken ik ook moeders die in de auto kolfden, makkelijk met een car-adapter. Het hangt ook een beetje van je opdrachtgevers af natuurlijk. Ik ken een schoolbegeleidster die van te voren bij scholen even informeert of er een ruimte is die ze kan gebruiken bijvoorbeeld.
Daar moet ik dus echt niet aan denken... in de auto kolven. Maar zoals ik al zei: respect voor alle vrouwen die dat soort dingen er wel voor over hebben...
Ach, je zit gemakkelijk, je auto is toch een beetje je eigen ruimte. Je hebt stroom voorhanden (accu) en zeker als je goed gaat zitten word je niet gestoord. Het is één van de vaak gegeven adviezen in andere landen aan vrouwen die veel voor hun werk op pad zijn.
Dirksmama, het is ook een kwestie van willen denk ik. Je kan allerlei mogelijkheden aandragen, maar als de moeder in kwestie niet wilt, dan zal ze toch bezwaren blijven vinden om haar afbouwen te 'rechtvaardigen'. Ik denk dat dit per moeder verschilt hoe ver ze wilt gaan in haar wens haar kind te blijven voeden en dat we dat alleen maar kunnen respecteren.
@Appeltje: in principe geef ik je gelijk. Alleen volgens mij is mij niet verteld van het kolfrecht. Ik heb 2 bvcursussen gedaan, en volgens mij heb ik het hier ergens op gedaan. Ik kan me vergissen hoor. Dus mischien wist ze het kolfrecht nog niet. Altijd goed om even op gewezen te worden vind ik.
Is dat zo? Bij ons kwam dat uitgebreid aan de orde. Ook werd door mijn vk en tijdens de bv-cursus het blad Borstvoeding uitgedeeld waar dit helemaal beschreven staat. En bij de eerste keer cb (met 4 weken) vroeg de cb-arts of ik op de hoogte was van het kolfrecht. Wat gek dat dit overal weer anders is. Maar goed dat we elkaar hier kunnen helpen.
Dat is inderdaad de reden waarom ik het altijd nog even noem. Er zijn helaas nog zat moeders die niet helemaal op de hoogte zijn of die zich door onwetende (hopelijk niet onwillende) chefs of personeelszaken laten aftroeven en dan denken dat ze moeten afbouwen. En hetzelfde geldt voor kolven in de auto, niet iedereen komt op het idee dat dat gewoon heel goed kan!
Misschien wat laat, maar ik wil toch even reageren omdat ik in exact dezelfde situatie zit. Ik wilde eerst ook niet afkolven bij mijn opdrachtgevers, maar meestal komt het toch ter sprake en de drie opdrachtgevers die ik heb reageerden zonder uitzondering helemaal goed! Ik heb er dus geen moeite meer mee om het te vragen. Ik heb het tot 7 maanden volledig kunnen volhouden. Op dit moment krijgt mijn dochter wel gedeeltelijk BV en gedeeltelijk FV. Ik kolf wel op mijn werk, maar dan inderdaad even op het toilet (oid) en niet altijd helemaal leeg. De melk gooi ik weg. Dit doe ik om mijn productie op peil te houden en het bevalt me prima. Ze krijgt nu dus drie dagen (za, zo en di) volledig BV en 's ochtends en 's avonds zowiezo. Overigens vind ik het meest vervelende van het kolven eigenlijk het meenemen, bewaren,steriliseren en ontdooien van de flesjes BV, het kolven zelf vind ik geen enkel probleem en ja, dat heb ik ook wel eens in de auto gedaan!
Hier ook even een update. Flesjes gaan eindelijk lekker. Heb Tommee Tippee flesje aangeschaft, en daarmee was het echt hap - slurp - en zuipen maar. Gaat echt stukken soepeler dan met de avent, dus die hou ik er even in.. Wilde net naar de tweede flesvoeding op een dag gaan, nu ik vermoed dat mijn meissie allergisch is voor koemelk.. Dus maar heel even weer een streep door de kunstvoeding (heb HA voeding, maar dat is niet voldoende bij een kma), en zelf de melkproducten laten staan. Kijken of het beter gaat.. 14 april moeten we naar de CB arts en dan zien we wel weer hoe verder.. Maar ik wil wel die twee flesmomenten erin houden voor als ze over 2 weken naar het kdv gaat. Dus ik ben flink aan het kolven geslagen. Geef nu de voedingen die ze straks op het dagverblijf krijgt in een flesje, en die kolf ik dan net voor de voeding. Daarnaast dus een extra kolfmoment om een voorraadje op te bouwen. Drie keer per dag kolven.. pffffft wel een gedoe hoor. @Jacqueline: waarom gooi je het weg als je het toch kolft? Vind je dat niet zonde?
@Jacqueline: ja dat heb ik ook: kolven op zich is 1 ding, maar het bewaren en vervoeren van de afgekolfde melk vind ik teveel gedoe. Ik heb inmiddels twee voedingen afgebouwd, die van 11.00 en van 19.00. Die flesjes gaan er overigens prima in, ook gisteren tijdens haar wen-ochtend op het kdv. Ze krijgt nog de borst om 15.00, om 23.00 en ergens tussen 05.00 en 07.00 's morgens. Dit wil ik nog minstens een week volhouden, daarna ga ik in elk geval op werkdagen ook de voeding van 15.00 vervangen door een flesje. Ik twijfel nog of ik op dat tijdstip dus moet gaan kolven om de productie op gang te houden. En wat ik me ook afvroeg: is het nu beter om, als je gedeeltelijk bv wil blijven geven, in het weekeind extra aan te leggen om de productie op gang te houden? Of kun je beter elke dag hetzelfde ritme aanhouden? Ik kan me zo voorstellen dat je anders elke maandag weer stuwing hebt... @Ma2be, dat is vervelend, een koemelkallergie. Wil je nu weer volledig bv gaan geven en zo ja, lukt dat nog want je was toch al aan het afbouwen?
jana, wat goed dat het goed ging met de wen-cohtend, een hele geruststelling! Ik geef weer even volledig bv tot we overlegd hebben met de cb arts in ieder geval. We waren net aan de 2 flessen op een dag, had ik één keertje gedaan. Maar met HA voeding, en die schijnt niet meer te werken als er al een kma is. (staat op het pak). Omdat ik niet weet in hoeverre ze dan ook op de flesvoeding reageert, dacht ik maar even niet doen tot we de CB arts gezien hebben. Ik kan me namelijk voorstellen dat bij een kma ze Pepti of andere dieetvoeding moet krijgen. Maar goed, daar kan ik nu niet op eigen houtje op overstappen omdat ik vermoed dat ze allergisch is. Dat zal eerst echt geconstateerd moeten worden. Dus maar even aan het kolven geslagen. Qua hoeveelheid maakt dat nu niet zoveel uit denk ik. Heb vandaa zelfs een extra kolfmoment ingelast om een voorraadje aan te leggen, en gewoon een voeding extra eruit gekregen. Maar goed, met een verleden van overproductie.. Eigenlijk zag ik het helemaal niet zitten om straks te blijven kolven. Mocht er een kma zijn, dan moet ik echt even serieus gaan nadenken. Want ja, dan is volledig bv natuurlijk eigenlijk wel beter voor mijn kindje. Maar of dat heel veel scheelt met gedeeltelijk bv in combinatie met dieetvoeding..? Daar kijken we straks wel naar. Eerst even duidelijkheid en dat is nu wel makkelijker met 100% bv,omdat ik dan zeker weet dat ze niet op de fv reageert.
Ma2be, idd dan moet je er even serieus over na gaan denken. Super dat je nu in ieder geval even weer alleen bv geeft. Even afwachten wat de arts zegt. Met wat extra aanleggen/extra kolfmomenten, een paar daagjes, moet het zeker weer lukken op je productie op peil te krijgen. (als die al was afgenomen/afgebouwd)