Hier nooit helmpjes gebruikt. Als je er een wil aanschaffen laat je dan goed informeren bij een fietsenwinkel die er verstand van heeft. Het gros van de kinderen die met een helm rondfietst hebben niet de goede maat en pasvorm en dan heb je er nog helemaal niets aan mochten ze met hun hoofd een stoep raken. Dat is dan zogenaamde schijnveiligheid.
Dank voor het antwoord. Dat doen we dan zeker, die kinderen die fietsen met die helmpjes die scheef zitten zie je genoeg idd.. Ze kan vanaf afgelopen weekend los zitten. Het stoeltje is in huis maar moet nog op mijn fiets gezet worden (Utility bike, moet dus nog even iets aan verbouwd worden). Ik wacht nog heel even, tot ze echt stevig alleen zit.
Leuk om met je dochtertje te gaan fietsen! Ik heb het nog even bij mijn collega's nagevraagd en zij lieten weten dat een kindje zelfstandig vanuit kruiphouding moet kunnen gaan zitten. Als je je dochter 'in zit' neerzet en ze blijft zitten, dan is dat niet voldoende. Even nog een reminder, voor het geval je dit niet wist. Over het helmpje: omdat er geen regels zijn, is het een lastige. We zijn aan onze kant bezig om onderzoek hierover te vinden. In dit draadje werd eerder gezegd dat de nekspieren waarschijnlijk wel sterk genoeg zijn als een kindje eenmaal zelf zit. Dit hoeft niet het geval te zijn. Onze deskundige op het gebied van veilig vervoer laat weten dat het hier om het additionele gewicht van de helm bovenop het hoofdje gaat. De helm zorgt voor extra druk op het hoofd & de nekspieren en kan volgens Veilig Verkeer Nederland bezwaarlijk zijn. Aan de andere kant zijn er - zoals we hier eerder aangaven - ook voldoende redenen om een kindje een helm op te doen. Een fietshelm beschermt namelijk wel degelijk bij eenzijdige ongevallen met de fiets. Wij gaan nog even verder op zoek naar informatie over de leeftijd & vanaf wanneer jonge kindjes een fietshelm goed kunnen (ver)dragen op de fiets. Groet, Angela VeiligheidNL
Hier geen helm, eigenlijk omdat ik er nog nooit over heb nagedacht. Vind het er bij toeristen ook altijd zo maf uitzien, al die kinderen dragen een helm.
Mijn zoontje is tot 1 jaar achterop de fiets gegaan in de maxicosi met de baby mee. Vanaf 1 jaar zit hij voorop, met helm. Het helmpje is licht en hij heeft er nooit een probleem mee gehad. Omdat hij pas met 1 jaar voorop zit, zijn zijn nekspieren natuurlijk ook al een behoorlijk stukje sterker. We hebben de fietshelm van de decatlon gekocht, verstelbaar met als kleinste maat 46 cm. Hij kan deze helm nog een hele tijd op. Ik fiets veel, en vind het belangrijk dat zijn hoofd beschermd is bij een eventuele val. We hebben ook een duur autostoeltje gekocht vanwege de veiligheid, terwijl mijn zoontje veel meer uren op de fiets zit dan in de auto.
Ik dacht altijd dat je kinderen onder de 1 jaar niet op de fiets mee kon nemen, omdat dan hun nekje niet sterk genoeg is. Het lijkt me als ouder moeilijk te bepalen wanneer de nek dan sterk genoeg is.
Je mag een kindje meenemen op de fiets als zijn rug volledig recht is. Dus als hij zelfstandig zit en niet meer naar voren buigt. Je kunt het ook voelen als je langs de wervelkolon gaat met je vingers.
En als een kindje zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten (en daarna niet meer omkukelt . Dit is wat wij erover zeggen op onze site: "Zodra uw kind zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten kan hij worden vervoerd in een fietszitje. Gemiddeld kunnen kinderen dit tussen 9 en 12 maanden. Veel kinderen van 6 à 7 maanden kun je wel al in zit neerzetten en dan blijven ze zitten, maar als je een duwtje geeft vallen ze om. Dan is het onverstandig om ze mee te nemen in een fietszitje." We hebben het hier dan wel over het meenemen van de kleine in een fietsstoeltje. Wil je eerder gaan fietsen, dan zijn er de babyschelp of het babyautostoeltje dat je met een speciale bevestigingsset vastmaakt op de fiets/fietskar/bakfiets. Groet, Angela VeiligheidNL
We zouden het hier nog even laten weten als we iets hadden gevonden in beschikbare onderzoeken over het gebruik van een helm bij jonge kinderen. Onderzoek hiernaar hebben we niet kunnen vinden, maar bij ons werkoverleg met ANEC hebben we het overlegd. ANEC is de Europese stem van consumenten als het gaat om standaarden waar producten aan moeten voldoen. Landelijke consumentenorganisaties sturen afgevaardigden naar werkgroepen van ANEC. VeiligheidNL is o.a. vertegenwoordigd in de werkgroep Traffic en Child Safety. Volgens de ANEC traffic werkgroep is er geen specifieke standaard voor baby fietshelmen. De aanname is dat de impact van een val op het hoofd groter is als je geen helm draagt, dan de impact van de helm op de nekspieren. De expert op dit gebied is van mening dat het geen probleem is om een helmpje op te zetten. Zo zwaar zijn de helmpjes niet. Dus als het kind echt zelfstandig van lig naar zit kan en kan blijven zitten, dan kan het mee op de fiets en een helmpje op. Groet, Angela VeiligheidNL
VeiligheidNL hoe doe je dat dan als je kinderen niet kruipen. Mijn oudste twee zijn billenschuivers geweest en nooit gekropen. Ze konden allebei pas met 13 mnd ofzo zelf gaan zitten maar ik ben gewoon met 10 mnd gaan fietsen.. Geen idee wat de derde doet maar dan wil ik het goed doen deze keer
Absoluut..altijd een fietshelm hier...bij baby, peuter en ook als ze zelf fietsen. Boeit mij niks dat men het er maf uit vindt zien.
Hoi Mavi Derya, Om te kunnen schuiven op de billen, moet een kind toch eerst zelf gaan zitten? Of zette je je kindjes zelf in zit? Als maatstaf voor het moment dat een kind er fysiek klaar voor is om mee te kunnen in het voorzitje op de fiets, hanteren we het moment dat ze zelf gaan zitten, meestal is dit vanuit kruiphouding, maar dat hoeft niet per sé. Groet, Angela VeiligheidNL
Nou heb ik eens een leuk vraag: Mijn zoon heeft in zijn eerste jaar een redressie helmpje gehad dus we hadden nog geen fietshelmpje nodig. Nu is zijn hoofdje nog steeds niet helemaal rond en heb ik een tijdje geleden een fietshelm besteld bij de Hema. En dit past dus niet...en hij is wel verstelbaar maar ik krijg de helm niet eens op zijn hoofd. Iemand misschien tips voor een geschikte helm die eventueel ook aan de zijkant te verstellen is?
Nog een vraag voor de helmgebruikende moeders: hoe doen jullie dat in deze maanden mbt de warmte? Gebruik je dan bv zo'n fleece pilotenmutsje onder de helm? Of zo'n band om het hoofd, zit de helm dan nog goed? Een helmpje biedt natuurlijk geen warmte
Ik doe niets onder de helm, wel bij kou een skipak aan en daar komt ze altijd lekker warm uit. En ze zitten achter een ruitje, dus afkoeling door de wind valt erg mee.