hallo allemaal, ons zoontje is nu 14 maanden. Gisteren zijn we bij het CB geweest. En daar kregen we een verwijsbrief mee voor fysio. Onze kleine uk is een billenschuiver en het kan nog niet alleen opstaan. Tja ons kereltje is ook een kereltje van gemak dient de mens. Kom mij maar helpen want ik doe het niet . Hebben jullie enig idee wat de fysio inhoudt ??
Hoi mamajuf, Mijn dochtertje heeft al vanaf dat ze een paar dagen oud is wekelijks fysio. (Ze heeft erbse parese aan haar linkerarm) Om alles soepel te houden en haar bewust te maken van haar arm doet de fysio allemaal oefeningen met haar die wij zelf ook moeten herhalen. Alles gebeurt natuurlijk spelenderwijs. Dus ik denk dat de fysio met jou zoontje ook spelenderwijs hem manieren gaat leren om te gaan staan. Mijn dochtertje heeft ook zo leren rollen, van zit naar lig, op haar knieen zitten etc. Succes!
Hoi! Ik ben zelf geen KINDERfysiotherapeut, maar wel fysiotherapeut. Ik kan je dus ongeveer wel een inschattig geven van wat ze zullen doen. Lucas 'liep' ook bij de fysio vanaf 3,5 wk oud, voorkeurshouding. Ze zullen eerst spelenderwijs proberen te observeren hoe hij nu beweegt, wat hij wel kan/doet en wat hij niet kan/doet en met name ook HOE hij bepaalde dingen doet. Daaruit zal een behandelplan voortkomen, waarin een aantal doelstellingen zullen staan. Dit moet je niet te streng zien, hij wordt daar niet op afgerekend, maar het zijn een soort richtlijnen waar je naartoe gaat proberen te werken. Als het goed is, heb je ook een soort inspraak in deze doelstellingen, wordt het allemaal met jullie overlegd en uitgelegd. Dan zal de fysio met hem spelenderwijs oefeningen gaan doen om hem te stimuleren zich verder te ontwikkelen in de gewenste richting. Jullie zullen waarschijnlijk ook oefeningen en tips krijgen om hem thuis aanvullend te stimuleren. Dat is niet per se een heel oefenschema ofzo, soms zijn het kleine aanpassingen op hoe je je dingen nu dagelijks doet. Het is erg belangrijk dat je je realiseert dat het in principe allemaal spelenderwijs zal gaan. Het moet leuk blijven voor hem, uitdagend en interessant. Daar zullen ze ook de nadruk op leggen. Wat dat betreft heeft hij een ideale leeftijd, dreumesen vinden vaak alles reuze-interessant! Succes!!
Mijn kindjes hebben ook fysio vanaf de geboorte, vanwege vroeggeboorte. Hier was het niet zodanig nodig om iets te 'verhelpen', maar om hun motorische ontwikkeling te volgen en in de juiste richting te stimuleren. Ze komt bij ons thuis en gaat dan op de grond zitten en met de kindjes spelen. Spelenderwijs bekijkt ze wat ze al kunnen en HOE ze dat doen (dat is veel belangrijker). En dan geeft ze ons tips om de volgende stappen in de ontwikkelingen op de juiste wijze te stimuleren. Ik heb echt goude tips gekregen van de kinderfysio, ben er echt dolblij mee. Mede door haar adviezen hebben mijn kindjes een achterstand van 2 maanden vroeggeboorte met 9-10 maanden al ingehaald. Maar ze gaf ons ook wel 'dwingende' adviezen voor de juiste motorische ontwikkeling, zoals bijv: - vanaf 6-7 maanden, een wakker kindje alleen maar op de buik neerleggen, als ze naar de rug willen, moeten ze maar draaien; - kindje niet in de zitstand zetten, maar stimuleren om zelf te gaan zitten; - stimuleren om te kruipen, en niet om te zitten; - in de kinderstoel pas als de baby zelfstandig los zit; enz enz enz Wij hebben er in ieder geval heel veel aan gehad.
Wij hadden ook een billenschuiver en zij kreeg ook fysio. Het is eigenlijk wel gegaan zoals Mamamarije het omschrijft. Spelenderwijs oefeningetjes doen, observeren, opdrachtjes laten uitvoeren. Met 16 maanden is ze gaan lopen en heeft niet meer aan billenschuiven gedaan!
Ik ben benieuwd hoe dat dan is gegaan... gingen ze niet huilen, overstuur e.d.? Ik probeer dit ook wel eens maar hier wordt het alleen maar paniek en verder niets. Nu heb ik een hond die niet tegen 'paniek' kan en rustig gaan mee huilen op een hele nare manier. Maar goed dat is weer een ander probleem.
Stijn gaat op dit moment niet van lig naar zit en van zit naar staan. En tja..... we zullen zien wat de fysio hiervan gaat breien samen met ons en hem. Ben benieuwd. Bedankt voor jullie berichtjes
Niet veel, maar misschien komt dat omdat wij buikliggen vanaf het begin heel erg hebben gestimuleerd (ook het advies van de fysio). Heel veel op de buik, en in het begin maar een paar minuten/ ondersteunen met opgerolde handdoek enz. En als ze na 6 maanden gingen klagen op de buik, rolde ik ze wel terug, maar op de manier dat fysio ons liet zien. Terugrollen zoals de baby dat zelf zou doen, en dan een beetje ondersteunen. Zodat zij het truckje doorkrijgen. Mijn kindjes hadden wegens vroeggeboorte verhoogde kans om achter te lopen in motorische ontwikkeling, en buikligging versnelt de ontwikkeling van kruipen/zitten/optrekken enz. Daarnaast is kruipen één van de belanrgijkste fases van de lichaamlijke ontwikkeling (en een belangrijke voor de ontwikkeling van hersenen en spraak) Daarom vonden wij het heel belangrijk om de kindjes al die fases door te laten lopen.