We willen onze zoon graag (niet de echte namen maar voorbeeldnamen) Wim Thijs noemen, met als roepnaam Thijs. We vinden Wim Thijs mooier dan Thijs Wim. Is het gek om de volgorde zo te doen? Op het geboortekaartje hebben we op de voorkant "Thijs", en op de binnenkant komt dan: "Blij en dankbaar zijn we met de geboorte van onze zoon Wim THIJS 10 maart 2019 2736 gram 48 cm" Thijs is niet met hoofdletters maar groter gedrukt. Wat vinden jullie? Is dit gek of ongebruikelijk?
Wij hebben dat bij de oudste gedaan. Het is nergens een probleem, alleen in het ziekenhuis is het vaak A ipv D. Zoon vindt dat wel grappig haha. KNO arts zegt wel D maar de anesthesist etc A. Oh en post komt soms binnen op A... Ipv D...
als onze oudste een meisje geweest was, hadden wij het ook gedaan. Anne Lieve, roepnaaam Lieve, omdat we Lieve Anne meer een aanhef van een brief vonden.
Ik zou dan wel toevoegen iets als: roepnaam Thijs, want ik ga dan enorm twijfelen wat de naam nu echt is als ik zo’n kaartje krijg. Daarnaast is het niet altijd praktisch, maar zeker niet onoverkomelijk. Al zou ik zelf toch voor praktisch kiezen en voor Thijs Wim gaan, omdat je het niet vaak gebruikt. Maar wij geven onze kinderen niet eens een 2e naam, 1 naam vind ik al moeilijk genoeg!
In feite niet heel gebruikelijk. Maar op zich overkomelijk. Er zijn ook mensen die een doopnaam hebben als Antonius en Ton als roepnaam. Zelf zou ik het niet doen omdat ik het nogal verwarrend vind.
Mijn vaders roepnaam is afgeleid van zijn tweede voornaam, hij heeft er al meer dan 75 jaar geen problemen mee. Dus, ja het kan.
Ik heb zelf ook 2 namen waarvan de 2e mijn roepnaam is. Alleen vroeger bij de huisarts en tandarts werd ik geroepen met mijn eerste naam maar tegenwoordig kunnen ze vaak in die systemen behalve de voornamen ook de roepnaam zetten, dan heb je dat probleem niet. Ik heb het zelf nooit vervelend gevonden vroeger. Verder kent iedereen me gewoon volgens mijn roepnaam. Veel mensen weten niet eens dat dat mijn eerste naam niet is. Op school schreef en op formulieren schrijf ik zelf ook altijd alleen mijn 2e voornaam op.
Niet doen! Hij wordt dan later bij alle instanties Wim genoemd. Zo gaat het ook met post waar niet de letters op staan maar enkel de eerste naam. Mijn vader heeft vroeger mijn namen verkeerd door gegeven bij de burgerlijke stand waardoor Berendina nu mijn eerste en dus voornaam is ipv mijn roepnaam. Een roepnaam geef je namelijk niet door bij de burgerlijke stand alleen de officiële namen en de naam die vooraan staat is dan automatisch de roepnaam. Ik vind het echt vreselijk als ik wordt geroepen met Berendina.
Mijn vader is vergeten door te geven dat ik Cindy heet, ik hoor dan Cornelia. Maar dat is echt zelden hoor Ik gil overal dat ik Cindy heet en niemand maakt daar een probleem van. Ik vind jou naam niet vreselijk hoor, klinkt sterk
Je ziet het vaak, maar ik hou er niet zo van. Ik vind het zelf mooier en logischer als de eerste letter van de roepnaam als eerste komt. Maar ik snap dat jouw naam dan niet zo lekker klinkt achter elkaar.
Ik heb juist de indruk dat dat vroeger makkelijker was, ik ben nergens met Gerrigje geroepen terwijl mijn zoon wel met Arie wordt geroepen ipv met D.... Vroeger was vernoemen met een daaruit afgeleide roepnaam veel normaler (opa hendrikus met kleinzonen henk, dirk en rik bijvoorbeeld) waardoor naar mijn idee er op veel neer plekken de roepnaam werd geregistreerd.
Ik vind het geen wereldprobleem dat ik soms mijn 1e naam hoor ipv mijn roepnaam. Heet ik ook eens anders. Af en toe corrigeren is toch ook niet erg. Ik zou idd op het geboortekaartje bijv voorop de roepnaam zetten. En misschien in de binnenkant tussen haakjes onder de namen nogmaals de roepnaam. Of we noemen hem ..