Laat ik even voorop stellen dat ik persoonlijk echt ALLES behalve last heb van mijn spring in het veld van een zoontje . Het is een vrolijk kereltje, met veel energie, hartstikke gezellig, slaap van 19.00 t/m 09.00 (als hij niet naar de peuterspeelzaal hoeft) en wordt wakker met een lach op zijn gezicht. Natuurlijk heeft hij ook zo zijn kuren, maar goed, welke peuter van 3 jaar niet? Nu heb ik laatst een topic geopend waarbij ik aangaf dat ik gek word van ADHD toespelingen en gaf aan dat dit bij de PSZ juist niet werd aangegeven (door 1 leidster in ieder geval). Vlak daarna kreeg ik te horen (van de andere leidster) dat ze mijn zoontje wat gerichter aandacht gaan geven, want bij de groepsopdrachten is hij vaak te overenthousiast en 'verstoord' daarmee de 'les'. Op zich niet erg natuurlijk, maar vanmiddag hoorde ik toch ineens wat anders. Ik vroeg hoe het was gegaan met zoon en de ene leidster antwoord: "Ja hoor, prima." De andere had het echter over het STRIKT aanpakken van mijn zoon. Op zich natuurlijk niet erg, wanneer het terecht is, maar ik vind het akeliger klinken dan gerichter aanpakken, zoals eerst werd gezegd. Ga het morgen maar even navragen en ook even navragen wat precies het probleem dan is? Vind het onzin als mijn zoon meer op zijn sodemieter krijgt om zijn enthousiasme. Dat lijkt me ook niet de bedoeling, maar eerder dat ze hem leren om het wat subtieler tot uiting te brengen. Of zever ik nu teveel?
Als hij de les echt verstoort, lijkt het mij goed dat ze daar aandacht aan besteden om het te leren zijn enthousiasme op bepaalde momenten een beetje te beteugelen. Het kan niet de bedoeling zijn dat andere kinderen daar structureel last van hebben. Maar ik neem aan dat ze dat bij peuters nog niet op een negatieve / straffende manier doen. Even bespreken dus wat nu precies het 'probleem' is en wat ze dan concreet willen gaan doen.
Ik vind dat peuterspeelzalen hun doel dan voorbij schieten, maar ik heb ws een nogal afwijkende visie van wat peuterspeelzalen zouden moeten doen, dan wat ze zelf aan visie hebben.... Laat kinderen gewoon spelen, was laatst alweer een bericht dat ze daarvan het allermeeste leren. Keurig in het gelid kan vanaf groep 3 wel...
Ik zou denk ik even een gesprekje aangaan.. Toch goed dat ze aangeven dat ze hem een andere/specifiekere aanpak geven? Je moet er wel vanuit gaan dat ze dat niet zomaar doen en dat zij er blijkbaar een reden voor zien. Thuis is anders dan in een groep. Maar er is niks mis mee om hierbij betrokken te willen zijn als ouder.
Ja ik vind dat op zich prima, maar weet uiteindelijk NOG niet wat de bedoeling is en op wat voor een manier er specifieke aandacht wordt gegeven. Ik schrok vooral van het woordje: Strikter. Dit was namelijk niet wat ze eerder zei. Ik ben van mening dat ze hem inderdaad op een positieve manier kunnen leren zijn overenthousiaste wat meer in toom te houden, maar ik hoop niet dat hij er straf voor krijgt. Ja, ik vind het ook een gesprekje waard. Al is het maar om te weten wat precies de bedoeling is. Al met al heb ik er thuis totaal geen last van en vermaakt hij zich prima in zijn eentje, dus snap ergens ook niet waar het vandaan komt?
Ik word al helemaal kriegel van het woord 'les'. Gebruikte de leidster dat zelf? Kinderen van die leeftijd moeten lekker spelen en deelnemen aan activiteiten waar ze zelf in geinteresseerd zijn. Het ene kind kleurt en puzzelt de hele dag, het andere kind hangt de hele dag in een boom Allebei helemaal prima!
ik zeg niet dat je zeurt, ik snap de leidster echter wel, alleen vind ik dat zij in hun bewoordingen duidelijker naar jou toe moeten zijn. Nu mag iedereen vinden dat een psz lekker om te spelen is, maar de realiteit is gewoon anders. Op een psz worden dingen geleerd, spelenderwijs. Het is een stuk voorbereiding op school. Ik weet uiteraard niet precies wat je zoontje daar doet, ik zou daar wel achter willen komen als ik jou was, vragen wat zij precies onder enthousiast verstaan. Als ik eerlijk ben probeer je als leidster een boodschap wat voorzichtig over te brengen aan ouders. Wel eerlijk en duidelijk, maar wel voorzichtig Niet alle ouders kunnen zich namelijk voorstellen dat hun kind wel eens wat doet...snap je wat ik wil zeggen. Enthousiast kan betekenen dat hij tijdens groepsopdrachten gaat roepen, gillen, of van zijn stoel opstaan e.d. Dat hij tijdens voorlezen misschien niet stil is waardoor andere kindjes het niet kunnen volgen ofzo. Ik zou dus zeker een gesprekje aangaan en even specifiek willen horen wat hij doet, en hoe ze hem dat willen leren of gaan aanpakken.
Het woord les is denk ik ook nog niet echt toepasselijk. Maar als je op de psz een activiteit in de kring doet (verhaaltje lezen, liedje zingen oid) dan mag je van een peuter van 3 wel verwachten dat die dat dusdanig 'mee' kan doen dat de rest er geen last van heeft. Voor de ene peuter is dat uiteraard makkelijker dan voor de ander en voor sommige is 5 minuten al lang en dat is ook niet erg. Maar een psz heeft vind ik ook wel eentaak om kinderen hierin te sturen en wat te leren, dat is ook echt wel een doel van de psz, als voorbereiding op de basisschool. Maar nogmaals als het je niet duidelijk is wat de leidsters precies bedoelen en onderling ook nog de indruk geven niet allemaal dezelfde aanpak te hanteren, zou ik daar naar vragen! Dat is e goed recht als ouder en dat zijn ze ook aan je verplicht vind ik!
Ze zouden het misschien wat vriendelijker kunnen verwoorden en ik zou ook zeker even doorvragen wat ze precies bedoelen. Maar an sich is een peuterspeelzaal natuurlijk juist (ook) bedoeld voor het aanleren van bepaalde schoolse structuren, zoals in de kring op je stoeltje blijven zitten en meedoen met een knutselopdrachtje. Nu is het allemaal heel vrijblijvend maar dat een kind pas in groep 3 dingen 'moet' is echt onzin: ook in groep 1 wordt echt al verwacht dat ze netjes blijven zitten en langere tijd met 1 activiteit bezig zijn. Dan is het alleen maar fijn als ze daar op de psz al een beetje aan gewend zijn.
idd, zou wat zijn als de leerkracht in groep 3 ze niet alleen hoeft te leren lezen maar ook nog moet leren op je stoel te blijven. Vorig jaar een meisje bij mijn dochter in de klas, die nooit op een psz oid is geweest, alleen bij mama thuis. Het wegbrengen is maanden een drama geweest, maar het speelse was helemaal een ramp, ze liep constant door de hele klas en wist nog niks van om de beurt en netjes blijven zitten e.d.
Psz is toch voorbereiding op de basisschool. Dan zit je toch elke ochtend in de kring en ga je elke ochtend praten als 1 kind er daar steeds door heen kletst is dat toch storend ? Dus alleen maar fijn dat de psz daarop wilt letten. Mijn neefje ging om die reden 3x pw naar de psz (hij heeft wel adhd). In de kring zat hij niet stil en tijdens het knutselen etc deed hij niet mee. Het lijkt mij heel goed dat ze er gerichter op letten. Tuurlijk moet hij lekker vrolijk kunnen doen. Maar in een kring hoort hij stil te kunnen zijn. Hij zal over een tijd na gemiddeld 25 kinderen moeten luisteren.
Ik vind dat een kind van die leeftijd de keuze moet krijgen of hij mee wil doen. Als hij niet mee wil doen moet hij ergens kunnen spelen waar hij de rest niet stoort. Ik weet niet hoe de situatie binnen de psz van ts precies is, maar misschien worden er dingen verwacht van haar zoontje waar hij gewoon nog niet aan toe is. Op mijn groep (op een kdv) zijn er regelmatig kinderen (vooral jongetjes) die nog geen behoefte hebben aan gezamelijke activiteiten aan tafel.
Ze leren op een peuterspeelzaal ook regels en ze noemen die termen. Ze moeten bepaalde dingen wel kunnen met 3 even stil zitten even een klein werkje. Vaak hebben ze thema.s nu is het in de meeste gevallen de herfst en worden ze aan een tafeltje gezet om een knutsel te maken daarna is het vaak genoeg gewoon spelen ze leren om in de kring even naar de ( Juf ) te luisteren. Kan mij dat stekel gevoel wel voorstellen hoor heb ik ook altijd als ik aangewezen woord als de kinderen iets niet goed doen dan ga ik vol in de verdediging. Denk dat het moeders eigen is haha. Iedereen mag wat van mijn kind vinden maar ( straf) geef ik liever zelf.
Een kinderdagverblijf is echt wat anders dan een peuterspeelzaal, compleet ander doel (hoewel ze mi ook zeker overlap hebben) Mijn dochter gaat naar de psz om een aantal redenen. Het spelen met andere kinderen en zich daardoor op sociaal-emotioneel vlak ontwikkelen is één van de belangrijksten, maar het functioneren in een groep is dat zeker ook. Daarbij hoort het deelnemen aan groepsactiviteiten, het gezamenlijke, het wachten op je beurt en op elkaar, leren luisteren naar een ander, etc etc. Uiteraard op het niveau van een peuter. Als mijn kind 'geen zin' heeft om aan een gezamenlijke activiteit mee te doen, hoop ik niet dat ze aan de andere kant van de ruimte in haar eentje wat anders mag doen... Kom op zeg. Daarvoor is ze daar niet. Dan hoop ik dat de leidsters haar zo begeleiden dat ze wél deelneemt. Het is toch niet de hele ochtend? Ze krijgen ruimte genoeg omhun eigen dingen te doen. Een kind wat het (nog ) niet kan moet daarin wellicht extra begeleid worden waarbij je mag verwachten dat er andere normen gelden voor een peuter van net 2 en eentje van 3,5.
En dan sla je precies de spijker op de kop wat het verschil is tussen een psz en een kdv. Een kdv is een verplaatste thuissituatie. Natuurlijk is het anders dan thuis, want ze zitten in een groep en de regels zijn (daardoor) soms wat anders. Maar het is wel "vrije tijd". Een psz is een voorbereiding op school. En op school kunnen ze ook niet altijd kiezen. Ze moeten al een beetje om leren gaan met verplichte opdrachtjes (op speelse wijze) en wat anderen al zeiden: op de stoel blijven zitten tijdens verhaaltje voorlezen / liedje zingen e.d. En niet steeds door de groep roepen. Het woord peuterspeelzaal is wat misleidend. Het gaat allemaal wel spelenderwijs, maar het is geen plek die uitsluitend bedoeld is om kinderen te laten spelen. Het gaat echt om het aanleren van 'schoolse' vaardigheden en meestal ook het vergroten van de woordenschat.
Bij mijn weten mogen ze bij een kind van 3 helemaal niet de stempel van ADHD geven. Dit zou pas zichtbaar zijn of worden zodra een kind naar de basisschool gaat.... Ik kan het fout hebben hoor. Jullie zoon is 3,het is een peuterspeelzaal waar kinderen toch lekker kind moeten kunnen zijn.. Ik sta er telkens weer van te kijken hoe jong een kind alweer word geacht om groot te zijn en met de les mee te moeten doen. Ik zou me pas zorgen maken als een 3 jarige braaf zit te kijken en alleen maar goed luistert en en verder mond houd.
En waarom zou je je daar zorgen over maken? Zo zat mijn oudste altijd in de kring op de psz. En dat was niet aangeleerd, maar zo is zij gewoon. Een rustig meisje die overal enthousiast aan meedoet en niet snel tegen de regels in zal gaan, zeker in een dergelijke omgeving niet. Zo ben ik zelf ook. Raar dat je je daar zorgen over zou moeten maken. Ik heb dat liever dan kinderen van die leeftijd nog geen minuut op hun stoel kunnen blijven zitten.
Maar zou dat dan betekenen dat alleen kinderen die bij een psz zijn geweest goed kunnen instromen in een kleuterklas? Ik hoop van niet, want dat is maar een klein gedeelte van de kinderen. Ik blijf van mening dat er soms te hoge eisen aan kleine kinderen worden gesteld. Ts, ik zou gewoon nog eens goed met de leidsters in gesprek gaan. Misschien kwam de opmerking anders over dan hij bedoeld was. Verder zou ik vooral heel erg op je eigen gevoel afgaan. Als je zoontje uiteindelijk op meerdere gebieden tegen dingen aan loopt kun je hem daar verderin begeleiden. Geniet vooral can de energie en het enthousiasme, hij is goed zoals hij is!
Ga morgenochtend wel even in gesprek met de leidster. Misschien bedoelt ze het anders dan ik het nu opvat. Overigens, Eylem, doet mijn zoon ook overal aan mee. Alleen iets te enthousiast. De peuterspeelzaal ziet hij als iets leuks, niet iets wat 'moet'. Het 'moet' van mij ook niet. Echter is hij vooral lichamelijk actief, dus misschien kunnen ze daar invulling aan geven? Dansen enzo. Zo creeeren ze ook voor de kinderen die niet zo lang stil kunnen zitten iets wat hun meer ligt.