Dit topic is niet bedoeld om mijn kind op te hemelen, of op te scheppen... Maar ons meisje loopt volgens mij flink voor op wat ze zou 'moeten' kunnen. Ik ben benieuwd naar ervaringen van ouders die hier ervaring mee hebben. Ze is nu ruim 19 maanden, zegt meer dan 50 woorden. Niet alles met letterlijk de goede uitspraak ( naan is bijvoorbeeld banaan) maar wel degelijk het juiste woord qua klank, en dit herhaaldelijk. Ze maakt al zinnen van 2 soms 3 woordjes achter elkaar. Ze kan al een beetje vertellen wat ze die dag gedaan heeft, in losse woorden maar die wel kloppen. Ze legt heel snel verbanden. Ze weet alle grote delen van haar lijf te benoemen en aan te wijzen, ze weet zo'n beetje alle dieren aan te wijzen als we het dier noemen ( of in de auto zitten en we ergens langs rijden). Ze telt tot 5. Herkent de getallen 2,3,5,6 en 10 en benoemt deze als ze ze ziet ( bijvoorbeeld verkeersborden). Zingt liedjes, speelt samen en deelt speelgoed en bijvoorbeeld eten of drinken met andere kindjes ( uit zichzelf) Ze kan dingen vragen als ze iets wil. Ze is qua fijne motoriek heel ver. Is gek op een constructie set wat we hebben, met moertjes en Bouten, kan deze ook zelf in elkaar zetten. Zo zijn er vast nog meer dingen, maar dit komt even als eerste in me op. Als ik haar vergelijk met kindjes van haar leeftijd is zij veel 'wijzer'. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar ervaringen van andere ouders op dit gebied. Met name omdat een kennis van ons veel van zijn dochter herkent in haar gedrag, en zij is hoogbegaafd. Ik hoop niet dat dit het geval is, laat haar maar normaal zijn. Maar mocht ze wel degelijk wat begaafder zijn dan gemiddeld wil ik haar wel goed kunnen begeleiden...
Hier gaat ook alles zo snel, sommige dingen nog sneller dan die van jou Ik ga mee in wat zij aangeeft op dat moment te willen leren en verder zie ik het allemaal wel. Het zorgt verder niet voor problemen voor nu, dus maak me er maar niet druk om. Het heeft op deze leeftijd totaal nog geen zin om in termen van hb te denken volgens mij.
Mijn dochter loopt ook voor, maar ik denk zelf niet dat het iets te maken heeft met hoogbegaafd zijn ofzo. Het is gewoon een klein eigenwijs dametje dat alles snel oppakt wat ze hoort en ziet, ze vind alles interessant. Zelf was ik al meisje ook zo, en ik kan absoluut niet goed leren.
Nog geen ervaring met die van ons mee ( 8mnd valt weinig over te zeggen we zien wel verschillen met leeftijdsgenootjes maar geloven dat wat zij doen haar gewoon nog niet boeit of ze ziet er de nut niet van in). Wel ervaring met mn neefjes, die waren ook heel vlot met bepaalde dingen maar liepen achter op bijvoorbeeld klimmen en klauteren (en dat voor twee knullen). Uiteindelijk bleef het stuk waar ze mee voorliepen iets steken en trok het achtergestelde stuk weer een beetje bij. Het ging ons opvallen dat bepaalde dingen hun interesse hadden en dat ze daar dan als een speer mee vooruit gingen en op een gegeven moment is de ontwikkeling daar even uit en komt t volgende 'nieuwe'. Ik zou voorlopig nog gewoon even meegaan (is nooit onverstandig), kan zijn dat t gelijk gaat trekken, kan zijn dat ze voor loopt en blijft voorlopen of verder vooruit gaat lopen. Geloof dat je pas vanaf een jaar of 4 met hb wat kan gaan bepalen.
Ik heb nog geen vergelijkingsmateriaal voor je (hier zoontje van 16 maanden, wel heel wijs maar qua woordenschat natuurlijk nog niet te vergelijken met een +19 maander), maar wellicht ligt het eraan dat jullie gewoon erg communicatief vaardig zijn? Als ik merk hoe weinig andere ouders met/tegen hun kind praten en zelf om de haverklap te horen krijg dat ik zo communicatief vaardig ben met mn zoon, vind ik het niet gek als hij straks ook op dat vlak voorloopt op leeftijdsgenootjes..
Het kan een ontwikkelingsvoorsprong zijn maar misschien later wel hb. Onze uk herken ik in je verhaal, ondertussen is hij bijna 3 en praat veel en zegt dingen wat je niet verwacht zoals je hebt lekker gekookt mama. (Toen was hij net 3) Hij pikt veel dingen op maar merk dat hij zich snel verveeld, we volgens onze uk waar zijn interesses liggen, met 2.5 was dat puzzelen en kon hij puzzels van 30 stukjes maken, nu maakt hij ze ondertussen van 50 ook al ligt zijn interesse meer bij bouwen met bouwdozen en schroeven en boutjes. Laatst kwam hij op de peuterspeelzaal naar mij toe en zegt wil je dit vastmaken want dat wil niet (hout met gaten en had er een schroef in gestopt en was bezig met een moertje) ik bekijk het geheel en zeg dat hij er een moet zoeken met schroefdraad. Een moeder zegt nog of hij weet wat dat is. Komt hij netjes terug met schroefdraad en kon het vast schroeven. Eerlijk wist ik niet of hij wist wat schroefdraad was, als hij het niet weet vraagt hij het van zelf. De waarom en wat is dat fase is hier vol in gang. Letters vind hij ook leuk en kan bijna zijn naam schrijven al staan de letters door elkaar haha We kijken waar zijn interesse ligt en gebruiken dus soms wat nieuwe woorden of nieuwe dingen om hem uit te dagen. Moet niet frustreren maar wel interessant genoeg om het te willen proberen. Niet teveel hangen aan de leeftijdscategorie op de producten
Ik ga er zeker in mee, maar wil er niet teveel in meegaan eigenlijk. Wil eigenlijk dat ze zo lang mogelijk kind blijft en mag blijven. Als ze er duidelijk aan toe is prima, maar probeer het dus niet extra te stimuleren Wij zijn idd communicatief wel bezig met haar. We praten normaal met haar en niet alsof ze debiel is . Corrigeren ook als ze verkeerd zegt, maar wel juist op een positieve manier ( herhalen van het woord wat ze zei, op de goede manier). Is dus niet zo dat we er als een soort haaien bovenop zitten . Ik ( en mensen in onze directe omgeving ook) vind haar bijzonder pienter en ver voor haar leeftijd. Vind het zelf lastig omdat ik geen ervaring heb met jonge kids. Neefjes en nichtjes zijn allemaal veel ouder Dus dat heb ik minder bewust meegemaakt. Leuk om ervaringen te lezen van anderen
Mijn dochter was ook een kleine wijsneus. Kon ook alle lichaamsdelen aanwijzen incl wimpers, wenkbrauw, voorhoofd etc. Met 20 maand was ze ook al zindelijk. Met nog geen 2 zei ze al 5 woord zinnen. Van top tot teen aankleden kon ze ook met nog geen 2 etc. Toen ze 19 mnd was, waren we op vakantie en konden we haar prima spaanse woordjes leren. Zoon is bijna 18 mnd en zegt enkele woordjes. Geeft soms aan wanneer hij gepoept en geplast heeft. Heeft wel al een goed geheugen. Ik vroeg hem gisteravond waar zijn speen was. En die lag in een andere hotelkamer en dat wist hij mij goed duidelijk te maken. Maar hij loopt verder wel achter volgens mij.
Onze dame (nu 2,5) is ook vrij pienter. Vanaf 1,5 jaar kent ze alle letters van het alfabet, kent alle lichaamsdelen, herkent ze veel dieren en ook de bijbehorende geluiden, ze telde tot 10 en sinds kort tot 20. Ze maakt puzzels van 50 stukjes met gemak. En schroefjes en boutjes zijn hier ook al een hele tijd favoriet.
Jouw meisje klinkt inderdaad wel heel vlot! Mijn zoon van bijna 2 doet dat echt allemaal nog niet. Is motorisch wel echt heel handig, maar spraak begint pas sinds een aantal maanden echt te vlotten. Bij de dochter van een vriendin die 16 dagen ouder is, is dat precies andersom. Zoon liep met een jaar, zij met 1,5, maar zij praat al sinds 1,5 in zinnetjes. Mocht er sprake zijn van hoogbegaafdheid, dan zal dat waarschijnlijk op school pas echt naar voren komen. Kinderen ontwikkelen zich in sprongen, per ontwikkelingsgebied. Ik zou lekker meegaan in wat zij vraagt, en er bovenop zitten als ze eenmaal naar school gaat. Schrijf alles op wat ze wanneer deed, mocht het ooit nodig zijn dat ze getest wordt, zijn dit toch signalen waar ze ook naar kijken. Het wordt pas echt van belang als ze eenmaal naar school gaat, omdat dan zaken worden aangeboden die ze wellicht allang beheerst.
Grappig om te lezen dat het vooral meisjes lijken te zijn die vlot zijn! Ze is idd ook al ver met zindelijkheid, maar we zijn toen ze 9 mnd was begonnen met bzc, dus spelen vals . Vanmorgen weer goede hulp gehad van dr. Dan pakt ze sinaasappels uit de kast voor me, brengt ze naar me toe. Ik tel af hoeveel ik er nog nodig heb, na de laatste doet ze de kast dicht, pakt de stoel waar ze op gaat staan om me te helpen. Zo schattig. Ze kan ook meervoudige opdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld als ik vraag iets op te ruimen en daarna iets anders mee te nemen of zo.
Grappig om te lezen, ik schrik wel eens welke woorden en zinnen ze allemaal al kent, dan denk ik echt zeg je dit nou echt maar het mag van mij soms ook wel wat minder haha, wij praten en zingen ook veel met haar, en ik merk dat ze ook veel dingen kopieert van wat ze op baby tv ofzo ziet.
Haha ja dat hebben wij dus. Kijken we elkaar aan zo van ' hoorde jij dat ook'. Beter zo dan achter lopen maar het moet ook niet te gek worden . Hoop wel dat we er wat voordeel van hebben als de baby straks geboren is. Dat ze dan al goed kan helpen en meer begrijpt
Ik zal proberen om mijn verhaal kort te houden... Achteraf was Q als baby / dreumes al super snel, ik had in mijn omgeving alleen jongens om mee te vergelijken dus ik dacht dat het verschil daar in zat. Omdat we tegen verschillende problemen liepen (en lopen) welke op school nog erger werden hebben we haar toch laten testen en zij blijkt inderdaad hoogbegaafd te zijn. Gaat je dochter naar een opvang en hoe speelt ze daar? Wat vinden zij van haar ontwikkeling? Kinderen, vooral jonge kinderen ontwikkelen zich in fasen, een voorsprong kan op latere leeftijd niet meer aanwezig zijn. Met hoogbegaafdheid gaat het niet alleen om het IQ, maar ook om een aantal andere dingen. Wat ik nu anders zou doen (en waar ik met M ook rekening mee probeer te houden) is dat ze ook leren dat dingen soms te moeilijk zijn en ze ergens hun best voor moeten doen. Je kan bijvoorbeeld net iets te moeilijke puzzels geven. Q heeft dit, blijkbaar, nooit geleerd en kan er erg moeilijk mee om gaan als iets niet in een keer lukt. Wat ik al deed en blijf doen is kijken naar hun interesses, niet naar een leeftijd die erbij hoort. Met spelletjes dus niet naar het leeftijdsadvies kijken maar naar wat bij je kind past, bij een creatief kindje haar gewoon haar gang laten gaan, etc. Als je meer concrete vragen hebt moet je het maar laten weten, ik kan bijna een boek schrijven over alles waar we met Q tegenaan liepen en lopen .
Dank voor je uitgebreide reactie. Ze gaat niet naar de opvang, opa's en oma's passen op. Wel gaan we 1x per week zwemmen en 1x per week naar muziek op schoot. Daar is wel duidelijk dat ze voor loopt. Krijg er ook regelmatig commentaar ( niet negatief hoor) over van andere ouders. Die zijn erg verbaasd als ze horen dat ze pas 1.5 is. Ze is met spelen met andere kindjes ook best ver. Communiceert met oudere kindjes. Boekjes voor haar leeftijd bedoeld vind ze idd niks aan. Ze is nu erg van de boekjes met plaatjes en tekeningen, en wil dan aanwijzen wat ze ziet. Prentenboeken en boeken met echt beeld verhalen vind ze prachtig. Waarin zag jij bij Q dat ze verder was dan 'normaal'?
hier kwa taal ook een vlotte dame nu 21 maanden bijna 22 en zegt 4 woord zinnen. Ook de fijne motoriek en zindelijkheid loopt voor op leeftijdsgenootjes (volgens de dagopvang). Het lopen loopt ze echter flink achter. is pas sinds een maand of 2 aan het lopen aan de handen en zonder steun loopt ze nog niet. Elk kindje heeft zijn eigen tempo en ontwikkeld eerst wat de interesse heeft want dat is meestal ook makkelijker voor ze. Gewoon je kindje volgen. Een vrolijk kindje is toch het fijnste wat er is
Hier ook idd! Dochter loopt ver voor op mede kinderen op het kdv van haar leeftijd.Moet er vooral aan denken dat ze soms wat meer uitgedaagd moet worden. Niet te klein willen houden.
Ik hoorde vooral op het kdv dat ze voor liep, heel naïef achteraf vooral als ik er op terug kijk, maar toen vond ik wat zij deed gewoon normaal en vond andere kindjes maar traag (schaam schaam). Dingen die opvielen was dat ze vanaf de eerste keer dat ze naar het kdv ging echt communiceerde met de andere kindjes, ze gilde en zorgde dat ze de aandacht kreeg die ze wilde. Blijkbaar op zo'n manier dat ze dat nog nooit gezien hadden daar. Ze sprak met 1,5 jaar al best goed, standaard met korte zinnen van minimaal 3 a 4 woorden en voordat ze 2 was kon je een redelijk normaal gesprek met haat voeren. Ze begreep andere kinderen van haar leeftijd oprecht niet en hun haar ook niet door haar taalgebruik (dat is een van de dingen waar ze nu nog moeite mee heeft). Met als gevolg dat ze alleen maat met oudere kindjes wilde en 'kon' spelen, haar spel paste daar ook veel beter bij. Ze liep al vroeg langs de tafel en achter zo'n loopwagentje (8 maanden), zei met 11 maanden al verschillende woordjes. Ze keek toen veel Dora, daardoor sprak ze, ook in haar spel, erg veel Engels. Ze wist ruim voordat ze 2 jaar was al alle kleuren, ook licht en donker. Heeft met tekenen altijd 'normale' poppetjes getekend (de aardappel fase en wat daarop volgt heeft ze helemaal overgeslagen). Voor haar 2e verjaardag kon ze al goed puzzelen, maar vond dat ook snel niet meer leuk. Ze kon, en kan, erg goed dingen onthouden en dingen die ze ooit gehoord of gezien heeft op een later moment op een andere (juiste) manier toepassen. Ruim voor ze naar school ging had ze al interesse in 'ongewone' dingen zoals geschiedenis; hoe leefde mensen vroeger, wat deden ze toen, etc. Ze heeft meerdere keren mensen in musea doen verbazen met haar vragen en vooral ook het doorvragen wanneer het antwoord haar niet beviel. Maar ook de ruimte, hoe dingen gemaakt worden, etc. Ze heeft nooit in sinterklaas gegloofd. Toen ze 1 en 2 was ging ze met sinterklaas en pieten om zoals met alle andere mensen, niks speciaals. Vanaf dat ze 3 was vroeg ze waarom iedereen zei dat er 1 sinterklaas was die voor iedereen cadeautjes kocht 'er is toch niemand die dat voor zó veel kindjes kan doen en dat allemaal tegelijk kan. Er is gewoon iemand die zich verkleed en dat hij dan voor zijn werk sinterklaas speelt', ook kwam ze er zelf mee dat wij dan die cadeautjes kochten (ze vindt de sinterklaas periode gelukkig wel erg gezellig en zegt niks tegen andere kinderen). En dit terwijl ze in haar eerste jaren erg veel ziek is geweest wat volgens de kinderarts écht effect op haar ontwikkeling gehad moet hebben; hersenvliesontsteking met 2 maanden, rs virus met uitdroging met 6 maanden en heel veel keel en oorontstekingen. Toen net voor haar 5e verjaardag haar amandelen zijn verwijderd en ze veel minder ziek was is haar ontwikkeling nog veel sneller gegaan. Schoolse dingen en dingen doen omdat dat nu eenmaal moet heeft ze wel heel veel moeite mee. Van kleins af aan stelt ze dus erg veel 'waarom' vragen en vraagt ze door totdat ze het écht begrijpt.
Wees er wel op voorbereid dat als ze niet lekker meedraait op school, zich verveelt, slecht oplet etc. dit best duidelijke signalen kunnen zijn. Ik verveelde me echt kapot op school. Boeken die we klassikaal MOESTEN waren ver onder mijn niveau, dus ja hoe de blaadjes van de bomen vielen en kijken of je een patroon er in kon zien was veel boeiender. T klassikaal niveau werd wel erg strikt genomen bij ons, grammatica, zinsontleding e.d. had ik moeite (stomme regeltjes) mee maar rekenen en lezen zowel nederlands als engels (wat wij pas veel later kregen) bijv liep ik extreem voor. Ook veel gedoe bij de bibliotheek gehad toen trouwens, had alle boeken van 'mijn niveau' al uit en heel de jeugdsectie ook, las Steven King in t engels op mn 10e-11e ben daarna overgestapt naar Shakespeare in t oud engels wat ik volgens de bieb 'helemaal nog niet kon lezen laat staan begrijpen'. (foutje bedankt na t vertalen van 4 pagina's waar ze bij stond). Iets daarna aan de Silmarillion begonnen van Tolkien, boek wat bij menigeen de gruwelingen al meebrengt als je een poging doet. Wij zijn er bij onze dochter wel heel alert op, ik heb er zelf erg veel hindernissen door gehad, t werd niet begrepen noch gezien laat staan ondersteund maar dat is bijna 30 jaar geleden. Ouders lieten me lekker aanrommelen met lezen, sterrenkunde, polytechnisch zakboek en een paar oude studieboeken van een hogere opleiding. Kon geen kwaad, maar gericht stimuleren deden ze niet. Ik gaf zelf aan wat ik zocht en waar mogelijk hielpen ze zoeken of ik regelde het zelf (bieb). Maar school vond ik drama, een goede montossori had allicht heel wat meer school plezier kunnen leveren.
Zo zeg das niet mis Vero. We zullen daar zeker extra alert op zijn. Merken nu idd al dat de boek start boekjes van de bieb echt veel te kinderlijk zijn voor haar. Wij weten dat, maar ze wordt ook regelmatig door oma meegenomen en die haalt dus wel boekjes voor haar leeftijd. Lief bedoeld . Grappig dat je het zegt qua onderwijs. Mijn gevoel gaat al vanaf het begin uit naar montessori of jenaplan. Zit ook nog aan de vrije school denken, met name voor de eerste jaren. Een reguliere school wordt het sowieso niet, past ook niet binnen onze visie. Vandaag ook weer zoiets. Ik vroeg wat ze wilde drinken, zegt ze tea. Op zich niet gek want ze krijgt water thee of havermelk, maar wij noemen nooit het woord tea. Ze kijkt geen tv dus daarvan kan ze het niet hebben. Ze zal het ergens opgepikt hebben.