Dat doe ik ook helemaal hoor. Ik vind het alleen een oordeel. Iedere moeder doet haar best. Dat het niet in jouw straatje past, dat kan. Maar dat kun je toch ook iets anders verwoorden?
Ik zou zeker wel wat zuivel afbouwen aangezien het advies nu volgens mij 300 ml is en hij daar ruim boven zit. Gewoon maar blijven geven omdat hij er nog om vraagt (wat iemand hierboven schreef) lijkt me niet de bedoeling. Ik zou in de ochtend pap geven uit een bordje (ongeveer 100-150ml) en in de avond een fles van 150ml voor het slapen gaan. Bij de lunch gaven wij dan een bekertje gewone melk om te wennen, daar dronken ze in het begin niet zoveel van. Op een gegeven moment valt de avondfles weg en kan je bij de lunch een bekertje melk geven wat ze dan waarschijnlijk wel gewoon leeg drinken.
Ik vind het nogal overdreven om hier over te vallen. Er worden hier wel heftigere meningen geventileerd. Nogmaals het was geen oordeel, maar een mening. Het zou een oordeel zijn als ik zou zeggen dat ik dat slecht vind oid. Nu is het gewoon een observatie op basis van gegeven reacties. Dat iedereen het anders doet en het beste met zijn kind voorheeft staat buiten kijf en het heeft ook niks met mijn straatje te maken.
Is pap vanaf een bordje misschien een optie? Vult wat meer dan een papfles en is gelijk een goed ontbijt. Misschien gaat dat sneller en vindt hij het lekker? Je kan die fles voor het slapen gaan gewoon houden hoor om de dag af te sluiten. De melk bij het middageten kan vervangen worden door iets van water of thee, net wat je zelf prettig vindt. Of je kan ook de flessen kleiner maken, bijvoorbeeld 3 keer 100cc (90+3). Overigens: Veel volwassenen nemen nog een beker warme melk voor het slapen gaan. Er zijn verschillende manieren om van de flessen af te komen, pak eruit wat het beste is. Wij zijn cold Turkey gestopt met de laatste fles toen mijn kinderen goed ging avondeten. Toen ging ontbijten ook veel beter, alleen is dit geen garantie of dit ook voor jouw zoontje gaan werken. Hier ritme: 07:00 1 broodje en rietjesbeker melk 150+5 10:00 fruit en water 12:30 2 broodjes en rietjesbeker melk 150+5 15:30 tussendoortje en sapje 18:00 groente, toetje en water
Hier de fles smorgens vervangen door een bordje pap, vanaf 13 maanden met volle melk. De fles tussen de middag hebben we op gegeven moment vervangen door rietjesbeker en daarna eigenlijk weggelaten, ze krijgt nu water of wat diksap bij haar brood. Nu heeft ze met 14 maanden alleen nog een fles 150+4 savonds. Die heb ik geprobeerd te vervangen voor gewone melk maar toen werd ze de volgende ochtend om 5.30 huilend wakker. Zou het nog eens moeten proberen maar nog geen zin in gehad, het is ook nog wel gezellig dat laatste flesje. Dus wellicht dat we die ook gewoon gaan vervangen voor een rietjesbeker en het zo ombouwen naar gewone melk. Komt vanzelf!
Met een bord pap is niks mis, mijn man van 35 ontbijt elke dag met pap, maar hij kan wel brood eten. Uit een rietje drinken is ook helemaal niet verkeerd, ik doe dat regelmatig op het terras met een ice tea, maar ik kan wel gewoon uit een normale beker drinken. Ik vind dat bepaalde vaardigheden wel aangeleerd moeten worden en ik merk dat ouders daar steeds lakser in worden. Met een jaar vind ik uit een fles drinken echt onzin dus ja mijn kinderen moeten dan van mij uit een gewone beker. Niks mis mee, mijn kinderen moeten wel meer dingen waarvan ik vind dat die goed voor hen zijn. Als ik kijk naar mijn oppaskindjes waren mijn kinderen op bijna alle gebieden zelfstandiger en behendiger. Heb hier 3 jarigen die nog niet uit een beker drinken, 3,5 jarigen die nog niet zindelijk zijn en nog geen broek of sokken kunnen aantrekken. Die de 800 meter naar school niet op een behoorlijk tempo mee kunnen lopen, een 1,5 jarige dreumes die nog s middags een fles melk moet...ik volg elk kindje in zijn of haar ontwikkeling want zij kunnen er uiteraard niks aan doen, maar ik verbaas mij regelmatig over hoe weinig sommige peuters kunnen.
Tuurlijk moeten ze bepaalde vaardigheden leren. Maar van mij hoeft dat dus niet per definitie met een bepaalde leeftijd. Je zegt toch ook niet tegen een kind van 15 mnd dat het nu de gemiddelde leeftijd om te leren lopen heeft bereikt en voortaan maar moet gaan lopen ipv kruipen. Ik snap werkelijk niet waarom dit bij het drinken anders is. Dat is ook een motorische vaardigheid en sommige kinderen kunnen dat met 8 mnd en anderen krijgen dat onder de knie met 18 mnd. En je eigen kinderen, die blijkbaar vlot zijn, in vergelijking met je oppaskinderen kan je ook leren dat alle kinderen dus anders zijn. Zal best soms aan de laksheid van ouders liggen (ben ik ook vaak zat tegengekomen toen ik nog voor de klas stond), maar kan net zo goed de ontwikkeling van het kind zijn. Sommigen zijn nou eenmaal traag. Zo deed mijn oudste dochter iets pas als ze er bij voorbaat zeker van was dat ze het kon. Ze was laat met alles, maar deed het wel meteen goed. Mijn zoon snapt niks van een gewone beker. We proberen regelmatig, maar hij blijft kauwen en bijten. En die beker moet op zijn kop of uit mijn handen getrokken worden, want dat is toch een interessant ding. Een rietjesbeker gaat beter. Maar hij zuigt zo hard dat hij zich regelmatig verslikt, of hij laat het overtollige water gewoon uit zijn mond lopen. Dus als hij dorstig is dan is hij gewoon opgelucht als hij ook wat uit een flesje krijgt en dan drinkt hij gretig. We blijven oefenen, maar zolang hij het nog niet beheerst, krijgt hij ook een fles. Het zou voor hem gewoon zielig zijn om hem te dwingen uit een beker te drinken. Dat heeft dus niks met laksheid te maken, maar met het accepteren dat mijn zoon zijn eigen ontwikkeling volgt. En ondertussen loopt hij wel zo goed als los, en zijn focus ligt op het moment ook duidelijk daar. Misschien komt hierna het drinken wel, wie weet.
Mijn dochter is nu negen maanden en krijgt nog maar 1 fles, 's avonds (voor het naar bed gaan). Maar zij eet ook goed brood. Ik zou proberen toch 's morgens brood aan te bieden of zoals ik al eerder zag in de reacties, pap uit een bordje geven. En och ja, maak je er ook maar niet teveel druk om. Als het werkt, werkt het. Wat maakt dat extra flesje dan uit gaat er uiteindelijk toch wel vanaf. Maar schaam je dat je nog een fles geeft, dat is superslecht, alles moet nu toch zeker in een tuitbeker! (LOL grapje hoor)
Er is een verschil met bezig zijn met dingen ontwikkelen (en het dus nog niet kunnen) en iets gewoon totaal niet aangeboden krijgen. Een kind dat voor of met zn eerste verjaardag nog nooit een beker aangeboden heeft gekregen zal dat dus niet kunnen, niet omdat die daar in zn ontwikkeling niet aan toe is maar omdat hij niet de mogelijkheden krijgt om dit te ontwikkelen. Zelfde met een 3 jarige die zichzelf nooit aan hoeft te kleden. Prima als het om de een of andere reden niet lukt, maar je moet wel oefenmogelijkheden geven.
Ja, dat verschil is er. Maar wie zegt dat bij alle late bekerdrinkers het nooit eerder is aangeboden of geoefend. Dat is een aanname. En eerder zeg je dat je vanaf een jaar een fles onzin vindt en dus je kinderen een beker moesten. Dan mag ik toch hopen dat ze daar toen ook klaar voor waren. Mijn zoontje is dat nu nog niet, dus ik zou het zielig vinden om hem steeds te plagen met een beker en hem te laten worstelen zonder ooit even een relax momentje waarop hij even kan drinken op een manier hoe hij het wel kan. Dat gaat zijn zelfstandigheid echt niet in de weg staan, en is uiteindelijk beter voor het opbouwen van zijn zelfvertrouwen.
Omdat de voorbeelden die ik noem zijn van kinderen die ik ken en dus weet dat dat niet aangeboden wordt, ook omdat de ouders dat zelf zeggen. Qua beker, hier waren ze 9 maanden, geen idee of ze er aan toe waren, die kregen ze gewoon. Uiteraard met hulp toen. Dus met een jaar konden ze het volledig zelfstandig. Omdat ze die al jong kregen wisten ze niet beter, en dat werkt met veel dingen zo.
Oke... die van mij drinkt zn water idd ook uit een open beker. Andere bekertjes snapte hij niet Maar mn vraag is meer , hoe ik het verminderen van de flesvoeding het handigst kan aanpakken. En dan met name de fles voor het slapengaan.
Bijde oudste hebben we die fles voor het slapen vanaf dr eerste verjaardag niet meer gegeven. Een kind wat gewoon eet overdag hoeft voor het slapen gaan niet nog een extra maaltijd. Voor dorst mocht ze altijd een bekertje water oid. Dus hier cold turkey. De jongste wilde vanaf 10 maanden zelf geen fles meer voor het slapen.