Follikelmeting na Letrozol 2,5 mg

Discussie in 'Zwanger worden' gestart door Mabe91, 4 jan 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Mabe91

  Mabe91 Lid

  26 dec 2020
  31
  7
  8
  Vrouw
  Dag dames,

  Deze maand ben ik begonnen met Letrozol 2,5 mg. Vandaag, CD11, heb ik een eerste follikelmeting gehad: bms 3.8mm en een follikel van 10.5mm.
  De dame die de echo maakte zei dat ze er nog niks over kan zeggen, maar mij klinkt het niet erg positief in de oren.

  Wat zouden jullie er van zeggen?
  En daarnaast, zijn er wondermiddeltjes om bms en follikelgroei te stimuleren?

  Hartelijke groet,
  Mabe91
   
 2. DangerBlonde

  DangerBlonde Fanatiek lid

  3 feb 2017
  2.587
  1.454
  113
  Vrouw
  Limburg
  Cd 11 is nog heel vroeg. Het kan nog flink groeien, zowel je bms als je follikel.
  Bij mij was er met clomid op cd 10 nog helemaal niks te zien. Op dag 14 waren er ineens 3 follikels te zien boven de 15 mm. Ik denk dat ze daarom zegt dat er nog niks over te zeggen valt :)
  En als je bms na je ovulatie boven de 6 mm is is het goed. Dat wordt het vast wel. Niet direct zorgen maken, het is allemaal super spannend, ik weet hoe het voelt :)
  Wondermiddeltjes zijn er helaas niet buiten de farmaceutische middelen op recept. Er zijn wel wat natuurlijke supplementen te krijgen, maar er is geen bewijs dat dat werkt helaas.
   
 3. Mabe91

  Mabe91 Lid

  26 dec 2020
  31
  7
  8
  Vrouw
  Dankje voor de geruststellende woorden! Hoop dat er inderdaad nog beweging in komt bij mijn eitjes :D.. Ik zie dat jij al eerder een medisch traject hebt doorlopen voor een gezonde zwangerschap (met succes) en dat je onlangs weer begonnen bent. Je stapt nu over van clomid naar gonal F? Mag ik vragen waarom je dat besloten hebt? Mijn arts gaf die optie ook meteen (zonder de voor en nadelen van letrozol vs Gonal te bespreken) dus ik weet niet zo goed wat wanneer wijsheid is.
   
 4. DangerBlonde

  DangerBlonde Fanatiek lid

  3 feb 2017
  2.587
  1.454
  113
  Vrouw
  Limburg
  Vast wel!
  Ja, bij mijn dochter ben ik zwanger geworden met clomid. Die werkte toen heel goed. Nu weer gestart en nu te weinig effect helaas. Teveel follikels en een te lange cyclus, daar kunnen we niks meer aan bijstellen met tabletten. Ophogen zorgt voor teveel follikels en een kortere cyclus, verlagen voor een goed follikels en een nog langere cyclus.
  Daarom stap ik over op spuiten. Daarmee kan ik de dosering anders regelen met hopelijk beter resultaat.
  En mijn follikels groeien te langzaam en te lang door. Ze horen te springen vanaf 17-20 mm en die van mij springen pas na 26 mm. Dat is een week extra die niet nodig is. Daarom krijg ik na de groei spuiten (de gonal-F) vanaf 17 mm of vlak daarna een extra spuit om ze eerder te laten springen (ovitrelle).

  voordelen van clomid zijn: als je er goed op reageert, mag je daarna tot 6 rondes zelf proberen zonder echo’s elke keer. Alleen de eerste ronde 2x per week echo vanaf cd 10 tm vlak voor ovulatie. Je hoeft maar 5 dagen een tablet te slikken op ongeveer dezelfde tijd, en dan seks hebben een week om de dag en afwachten.
  Nadelen van clomid zijn: bij een overstimulatie zie je het pas te laat, dan ben je een ronde kwijt die je moet overslaan. Dat is een week na je laatste tablet op z’n vroegst. Je kan er tussendoor niks aan bijstellen. En het kan ervoor zorgen dat je follikels wat langer door groeien en later springen.

  voordelen van spuiten: je kan tussendoor de dosering bijstellen als er overstimulatie dreigt, en je kan de eisprong eerder opwekken met een spuit. De bijwerkingen kunnen anders/lichter zijn dan clomid, maar ook hetzelfde. Heb die ervaring nog niet.

  nadelen van spuiten: spuiten is natuurlijk minder prettig. Blauwe plekken op de spuitplekken. Spuiten moet je in de koelkast bewaren, en altijd op exact hetzelfde tijdstip zetten. Half uur van tevoren uit de koelkast halen. Je bent wat afhankelijker wat dat betreft van afspraken. Maar je kan ze op zich wel meenemen als je savonds weggaat bijvoorbeeld.
  je krijgt maar spuiten mee voor 1 ronde, niet meer.
  Je moet verplicht 3x per week komen voor een echo vanaf cd 10 tot en met de eisprong (tenminste in mijn ziekenhuis moet dat). Dat moet elke ronde en mag niet zonder echo’s. Het ziekenhuis geeft ook het sein wanneer je de ovitrelle moet zetten. Vanaf dan moet je 3x om de dag seks hebben. Dat is wat minder en wat gerichter dan bij de clomid. Ik vond dat wel fijn, want na een week of anderhalf verplicht hadden we er allebei geen zin meer in en was t echt verplicht :rolleyes:
  Naalden moet je bewaren in een naaldencontainertje wat je van de apotheek krijgt, en als die vol is wissel je die om bij de apotheek voor een lege.

  het heeft allebei voor en nadelen dus. Ik sluit me aan bij het advies van het ziekenhuis: als je op clomid goed reageert moet je dat blijven doen. Dat kost het minste verplichtingen. (En voor het ziekenhuis minder geld natuurlijk, dat speelt ook mee. Spuiten zijn duurder en vergen meer controles).
   
 5. Mabe91

  Mabe91 Lid

  26 dec 2020
  31
  7
  8
  Vrouw
  Jeetje wat een fijne uitgebreide uitleg, dankjewel! Ik vind het heel heftig klinken hoor, die spuiten, maar volgens mij ben jij er best cool onder. Ach ja, zo gaat het dus he... Wat moet dat moet, zo gaan we er allemaal maar voor.

  Ik hoop voor je dat deze spuiten hun werk goed gaan doen en je gauw gezond zwanger mag zijn!
   
  DangerBlonde vindt dit leuk.
 6. DangerBlonde

  DangerBlonde Fanatiek lid

  3 feb 2017
  2.587
  1.454
  113
  Vrouw
  Limburg
  Graag gedaan, hopelijk kun je er wat mee! :)
  Nou ik zie eerlijk gezegd heel erg op tegen spuiten, maar ik denk dat ik het wel aan kan. Als zoveel andere vrouwen dat kunnen dan ik vast ook. Ik heb geen andere keuze nu. En mijn kinderwens is groter dan het opzien tegen spuiten.
   

Deel Deze Pagina