Ik werk zelf op een pg afdeling in het verpleeghuis en daar zijn gisteren de stembiljetten voor onze bewoners weer binnen gekomen. Onze bewoners kunnen door hun dementie zelf de keuze niet meer maken waar ze op willen stemmen. Het eerste contact persoon, vaak de echtgenoot of kinderen, van de bewoner weet heel vaak wel waar de bewoner altijd op stemde. De weoners bij ons zijn ook niet meer in staat om een handtekening te zetten. Kunnen deze mensen nu wel of niet hun stem uitbrengen? Het gaat wel om een grote groep mensen alleen bij ons in het verpleeghuis al 75 mensen. Dus landelijk gaat het echt om een hele grote groep. Al vast bedankt voor jullie reactie.
Vind het eigenlijk niet kunnen.. waar een bewoner ´altijd op stemde´ is waarschijnlijk jaren geleden. Tijden veranderen enorm, partijen en standpunten ook.
Ik weet dat een aantal bewoners op mijn werk wel stemmen (doelgroep lvg, hersenletsel en psychiatrie). Zal dit ook niet afhankelijk zijn of iemand onder curatele of mentorschap staat? Lijkt mij dat veel demente bewoners ook niet meer het wettelijke zeggenschap hebben.
Lees net hier dat onder curatele gestelde personen tegenwoordig ook mogen stemmen. Mag ik stemmen als ik onder curatele sta? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl Dan lijkt mij dat demente ouderen op een pg-afdeling ook mogen stemmen.
Nu ben ik alleen wel erg benieuwd hoe dat dan in zn werk gaat bij deze mensen, want idd de standpunten van de politiek van vroeger zijn niet meer die van nu.
Geen idee gisteren bij het hoofd nog nagevraagd maar ook zij weet het niet. Bij ons op de afdeling verblijven geen mensen onder curatele of mentorschap. Maar als ze wel mogen stemmen hoe moet je dat dan aanvragen/regelen?
Het lijkt me sterk hoor.. Misschien mag het wel, maar dementerende mensen zijn niet in staat om een stem uit te brengen. Ze kunnen hun dag niet zelf invullen, herkennen soms hun kinderen niet meer.. en dan wel en stem uitbrengen?? Ik werk zelf ook in de zorg, niet op PG. Maar daar beginnen we niet aan, ze krijgen indd wel stembiljetten.
Onze bewoners krijgen net zoals ieder ander een stembiljet toegestuurd op het adres waar ze in de gemeente staan ingeschreven. De pb-er overlegt met de client of deze wel/niet wil stemmen. De helft heeft bij deze vraag al geen flauw benul waar het overgaat en gaat het al over, maar vind het wel goed dat het uberhaupt gevraagd wordt. Wie zijn wij om te bepalen of iemand wel/niet kan stemmen en waar ligt de grens? De bewoners die aangeven wel te willen stemmen, wordt gevraagd/ overlegd welke ondersteuning ze hierbij nodig hebben en indien nodig wordt deze gegeven.
Er zijn heel veel verschillende gradaties en vormen van dementie, dus zo zwart/wit kan je het niet stellen.
Ik vind als ze zelf op de hoogte zijn van de partijen en dus daardoor een mening hebben waarvoor ze op een partij willen stemmen, ze dit ook mogen doen. Maar ik vind het dus fout als familie maar gaat stemmen voor hun lid op de pg afdeling... Stemmen is iets persoonlijks...
Inderdaad daar ben ik het helemaal mee eens. Als ze hulp nodig hebben bij het lezen of iets dergelijks prima, maar het moet wel hun eigen stem zijn en niet van iemand anders!
Het ligt er ook misschien aan in hoeverre de bewoner dement is? Kan diegene uberhaupt wel aangeven of hij/zij wil stemmen en op wie én is dit dan echt zo? Misschien dat er per persoon nagekeken moet worden en ook dat daar de wet bopz evt nog wat mee te maken heeft...? De meeste mensen vallen onder deze wet als ze iig gedwongen opgenomen zijn (of geen bereidheid, geen bezwaar) en wilsonbekwaam zijn ??? (verbeter me als ik het fout heb...) Ik werk zelf met mensen in het laatste stadium van dementie en deze kunnen echt niet hun stem uitbrengen, met alle respect... maar ze weten niet eens meer of ze de bibs van voren of van achter hebben zitten, laat staan dat wij met het kiesformulier aan komen zetten. En idd familie oid mag misschien wel stemmen, maar dan moet bijv. die desbetreffende bewoner wel weten op wie hij/zij een stem wil uitbrengen. En volgens mij is dat bij de meeste pg bewoners niet aan de orde.