Onze kleine is 11 maanden en komt aan 500 ml zuivel op een dag (melk, yoghurt), maar nu las ik dat je vanaf 1 jaar nog maar 300 ml zuivel per dag moet geven, maar het probleem is dat nze kleine water of thee, etc. maar weinig drinkt, weigert dit. En zuivel (pap, melk, yoghurt) is natuurlijk ook vloeibaar en dit is een lekkernij voor de kleine, daardoor komt er dus genoeg vocht binnen op een dag. Maar als ik de zuivel eerdaags terug moet brengen van 500 ml, naar 300 ml, komt er waarschijnlijk veel minder vocht binnen. Dus wat te doen? En als ik van 500 ml naar 300 ml zuivel per dag moet, wat moet ik dan schrappen, want de Bambixpap is een lekkernij en de yoghurt (toetje) en het middag en avondflesje van 100 ml worden ook erg gewaardeerd. Beetje moeilijk dus!
Nee hoor, helemaal niet moeilijk want als je nu al eten geeft omdat het zo lekker is. Hoe moet het dan als je kindje snoep en 'slecht' eten ontdekt heeft? Jij bent de mama, jij bepaalt WAT er gegeten wordt, ZIJ bepaalt hoeveel. Ze gaat niet beter drinken zolang ze veel yoghurt krijgt en daarnaast natuurlijk ook groenten en fruit. Je zult moeten oefenen met drinken van andere vloeistoffen en vooral veel dingen uitproberen (water, thee (er zijn 100 verschillende thee smaken, sappen (prefab, vers, aanmaak) roosvicee, diksap etc maar geen vooral geen yoghurtdrank, yokidrink, chocomel etc) Een mooi schema met een jaar is: 100ml bij het ontbijt 100ml bij de lunch 100ml na het eten (yoghurt of kwark) Een fles na het eten hebben kindjes helemaal niet meer nodig vanaf een jaar dus die kan je gerust laten vervallen. Hoe lekker ze 'm ook vindt. Als je pap wilt blijven geven (en dat is prima) dan geef je gewoon die pap en daarna volgens het genoemde schema. De richtlijn is 300ml maar het maximum is 500ml (dat moet je dus niet elke dag halen) 200ml pap 100ml melk bij de boterham 100ml zuiveltoetje na het eten
Pap, melk of yoghurt zijn gezonde lekkernijen voor de kleine en kun je niet vergelijk en met snoepgoed. Zo voorkom ik juist dat ik bepaalde tussendoortjes moet geven die minder gezond zijn, want de kleine heeft er genoeg aan. Ik ga dat onze kleine toch niet ontnemen als dat in de smaak valt? De fles voor het slapengaan zou ik idd kunnen laten vervallen zodat ik aan 400 ml zuivel kom per dag. Dus 400 ml zuivel kan geen kwaad denk jij? Want dan is dat een goede optie. Geef jij ook geen flesje meer voor het slapengaan? Hoe gaat dat? Mist de kleine dan niet iets vertrouwds?
Hi, Ik vergeleek yoghurt niet met snoep maar jouw houding ten opzichte van iets wat je kindje lekker vindt. Er is niets mis met je kind dingen te geven die hij of zij lekker vindt, mits JIJ daar een goed gevoel bij hebt en JIJ dat in de hand hebt. En dat betekent dus niet omdat ze iets anders NIET eet. Je kindje moet leren drinken en dat zal je dus moeten oefenen. Zolang ze veel zuivel krijgt zal ze dat waarschijnlijk niet willen dus het lijkt handig om dat in ieder geval iets terug te schroeven. Een fles voor het slapengaan heeft een kind wat gewoon eet (ontbijt, lunch, avondeten) niet nodig en kan je dus afschaffen. Iets aanhouden omdat het vertrouwd is, is heel lief maar in dit geval dus waarschijnlijk niet zo handig. Je kunt het vergelijken met het gebruik van een speen bij een 3 jarige. Niet nodig maar ik begrijp de ouders wel want ze hebben geen zin in drama's en 'hij is er zo aan gehecht"... Nogmaals jij bepaalt wat er gegeten en gedronken wordt en zij bepaalt hoeveel maar ga niet het ene gebrek compenseren met het andere. Nog goed om te weten. Zuivel is goed voor je kindje maar in een beperkte mate. De dierlijke vetten en eiwitten zijn al snel teveel. Geef liever echt gezonde tussendoortjes zoals fruit of een tarwe koekje. Daar zitten vezels in die je kindje hard nodig heeft.
Beste Mayaa, mijn zoontje is niet zo oud als jouw kleine, hij is over een paar dagen 10 maanden oud. Wij zitten bij een kinderdietiste en kinderarts, vanwege een koemelkallergie en omdat mijn zoontje een rare eter/drinker is. Mijn zoontje drinkt ook nog veel melk. Ik bied hem wel ander drinken aan, hij drinkt hier maar heel weinig van. Ik heb dit dus aangekaart bij de kinderdietiste en de kinderarts. Allebei vertelden ze tegen mij dat het heel belangrijk is voor een kindje om voldoende vocht binnen te krijgen op een dag. Geadviseerd wordt tussen 500-800 ml per dag! de kinderdietiste vertelde dat ik mijn zoontje beter melk kan geven als hij dit goed drinkt dan iets anders wat hij niet drinkt. Je wil natuurlijk niet dat je kindje straks te weinig vocht binnenkrijgt! de kinderarts vertelde precies hetzelfde. Ze zei letterlijk tegen mij: Wanneer een kind aan iets toe is, dan geeft hij/zij dat zelf wel aan. Meestal gaan ze met 14-15 maanden vanzelf wel 'normaal' eten en drinken... Een voorbeeldje:mijn zoontje at dus gewoon geen brood. Dan weer wel, dan weer niet! Ik werd er gek van. Ik heb het gewoon afgewacht, wel elke keer aangeboden. Toen ik de hoop had opgegeven, ging hij opeens een boterham eten. Het gaf mij in ieder geval een fijn gevoel dat een kinderarts en kinderdietist, die zo ontzettend veel verschillende kindjes met verschillende problemen meemaken, dit tegen mij vertelde. Ik let er alleen op dat mijn zoontje genoeg drinkt en eet, en als hij iets niet wil, dan laat ik het gewoon. Het komt vanzelf wel goed, denk ik dan maar! Ik hoop dat je er wat aan hebt! Veel succes, he!!
@Kimmo: je laat buiten beschouwing dat het kindje van TS geen koemelkallergie heeft (in ieder geval niet vermeld)
Ik ben het eigenlijk helemaal met de uitleg van KimMo eens! Geef je kindje gewoon wat het wel lust en het andere komt vanzelf wel. Niet alle kindjes volgen het schema dat ze van het cb moeten volgen, maar ze volgen gewoon lekker hun eigen schema. En vind dat hetgeen je schrijft dus niet alleen geld voor kindjes met koemelkallergie, maar gewoon voor elk kindje !
Dat verklaart in ieder geval waarom er zo veel kinderen zijn die: - niets eten wat ze niet kennen - geen stukjes eten - zeuren om snoep, McDonalds etc - alles met appelmoes vermengd willen - ruzie maken aan tafel - slechte tanden hebben Misschien wat overdreven maar ik (en alle voedingsdeskundigen met mij) zijn het over één ding eens; als ouder bepaal je WAT er gegeten wordt, je kind bepaalt hoeveel. En nee, je hoeft kinderen niet dingen door hun strot te duwen wat ze echt niet willen maar ze moeten wel de kans krijgen om dingen te leren eten (vis bijvoorbeeld ) en dat papa en mama niet hun eigen vooroordelen opleggen. Heel af en toe lusten kinderen iets niet omdat ze er niet tegen kunnen (ik heb dit zelf mee gemaakt als kind, heb een overgevoeligheid voor bonen) maar vaak is het '' onbekend is onbemind' en niet het goede voorbeeld krijgen. Maar laat elke mama het lekker voorzichzelf uitvogelen. Al denk ik dat TS zich automatisch wel zal vinden in de laatste adviezen... dat past namelijk beter in het straatje (geen verwijt hoor, doen we als mama's allemaal)
Natuurlijk doet iemand het geen dat in zijn/haar 'straatje' past. Lijkt me logisch. Niemand doet toch zeker iets wat hem/haar totaal niks lijkt? Niemand laat toch bijv haar kind een half uur janken in bed terwijl ze zelf beneden mee zit te janken en het dus niks vind, maar doet het omdat iemand anders heeft gezegd dat dat goed zou zijn? Nee ieder doet wat voor hem/haar goed voelt. (en tja geen verwijt, die met de ogen rollende smiley doet haast anders denken, maar kan aan mij liggen...) En ik vind dat wat je schrijft idd behoorlijk overdreven (maarja, we zijn het wel vaker niet eens he en ja soms ook juist wel eens, gelukkig maar). Ik (en niemand volgens mij) zeg(t) stop ermee en laat het kind het vooral noooooit meer proberen, maar alleen wat het al kent, wat het al lust en hoe het het al eet. Probeer het nu, nu vind het kind het niks, probeer het dan over een week bijv weer. Nee ze moeten natuurlijk wel een paar keer de kans krijgen om het te leren kennen. Maar wat meer melk dan cb voorgeschreven word kan mi echt geen kwaad en daar krijg je echt niet ineens kinderen van die niks lusten, geen stukjes willen, slechte tanden (wat overigens gewoon ligt aan te veel zuurmomenten), niet eten wat ze niet kennen. Dat ligt er volgens mij gewoon aan wanneer je kindje iets niet eet/drinkt je meteen met een alternatief komt, dus de appel word niet gegeten, dan proberen we wel een manderijn. Nee geen appel, dan is het dus ook geen mandarijn. Of ze eten de spinazie niet laten we er appelmoes doorheen doen om het lekker zoet te maken, dat gaat er bij mij ook niet in, kan dat niet begrijpen, maar toch zijn er mensen die dat doen en dan krijg je dat volgens mij. Maar ging het daar over..uhmm..nee, helemaal niet geloof ik! Zou dus gewoon lekker melk blijven geven en ook gewoon gewoon ander drinken aanbieden, en dat wat ervan gedronken word is prima en verder gewoon de melk. Hier krijgen de oudste twee ook nog gewoon 3/4 keer kunstvoeding op een dag en eten en drinken verder alles wat ze voor gezet (ja ook vis...) krijgen en we hebben nooit iets gedwongen. Niet eten/drinken, prima dan volgende keer beter. Afschaffen zou ik zelf overigens het toetje, ik vind dat dit niet elke dag nodig is. Maar bijv 2 keer in de week is prima, en dan een keer dus als extra. Die avond fles kan je eraf halen als de kleine dan niet snachts gaat komen, komt de kleine wel snachts dan zou ik lekker de avond fles erin houden.
Hi Hanneke, Ik reageerde niet op de hoeveelheid melk maar op bovenstaande quote omdat ik er niet van overtuigd ben dat de rest vanzelf komt (waarschijnlijk bij een deel van de kinderen wel maar ik heb er teveel gezien waarbij het niet het geval is). Ik geloof wel dat we het eens zijn dat ouders daarin het goeie voorbeeld moeten geven en dan komen we weer terug op: ouders bepalen wat er gegeten wordt.
Als dat niet komt dan vind ik dus dat dat aan de ouders ligt. Tenzij de kindjes het echt niet lusten, dan vind ik het wat anders, maar dan weten de ouders vast zelf wel waar ze het 'verkeerd' gedaan hebben .
TS, misschien een idee'tje. Geef melk met een beetje sap en iedere keer minder melk en meer water totdat het dus echt een sapje is? En zodoende dat je kindje sapjes misschien lekker gaat vinden. Uhhh vat je hem? hihi Liefs
Het lijkt mij dat een kinderarts en kinderdietiste niet alleen kindjes met een koemelkallergie krijgen, maar allerlei verschillende soorten kindjes met verschillende problemen. Ik zeg alleen maar wat die twee PROFESSIONALS tegen mij hebben gezegd. Alles komt gewoon vanzelf. Sinds ik niet meer zo moeilijk doe over eten en drinken, eet mijn kindje alles wat ik hem geef! Dus ik denk dat het zo'n slecht advies niet is! En ik geef mijn kindje geen MCDonalds, geen snoep, ik vermeng niks met appelmoes, ik heb ook geen ruzie aan tafel en mijn zoontje eet werkelijk ALLES! Vis, vlees, kip, pasta, rijst, aardappelen, bijna alle soorten groenten die hij nu mag hebben! En slechte tanden lijkt me ook een beetje overdreven, gewoon een kwestie van tandjes poetsen. Na de laatste maaltijd/drinken gewoon tandjes poetsen en dan lijkt het me heel sterk dat een kindje dan slechte tandjes krijgen en natuurlijk gewoon oppassen met suiker en zoetigheid. Je hebt wel gelijk dat een ouder bepaalt wat een kindje eet, de hoeveelheid bepaalt een kindje! Maar wat als het kindje niet genoeg drinkt, wat doe je dan?? Gewoon stug volhouden en hopen dat je kindje niet uitdroogt?? Of ga je dan toch denken aan een alternatief en gewoon de melk aanbieden. Want ik denk dat die voedingsdeskundigen je ook wel kunnen vertellen hoe snel kindjes uitdrogen toch?? Het komt echt onaardig over wat je zegt. Mayaa doet overduidelijk haar best, sommige kindjes hebben gewoon wat langer nodig om aan iets te wennen dan andere kindjes. mijn zoontje lustte ook pas na 4 maanden brood! En ik bood het elke dag aan, dus moet je nagaan hoe lang dat heeft geduurd. Oh ja en Mayaa, ik bewonder je geduld... Ik weet uit eigen ervaring hoe gek je kan worden van een kindje wat niet doet wat jij wil. Ik wil alleen maar even zeggen dat ik dat ook had en toen ik het gewoon heb laten gaan, en me er niet meer druk om maakte, ging het echt vanzelf. Het heeft weliswaar toen nog eventjes geduurd, maar nu eet die kleine van mij bijna alles. En nu probeer ik die kleine van mij te laten wennen aan ander drinken dan alleen melk. Toen mijn zoontje 5 maanden was, stopte mijn zoontje plots met drinken. Hij wilde gewoon niets meer, niet uit de fles, beker, spuitje. We hebben alles geprobeerd, maar hij wilde echt niet. Artsen stonden voor een raadsel. Later bleek dat er in 1 keer 4 tandjes doorkwamen en dat hij zoveel pijn had, dat hij niet meer wilde/kon drinken. Ik was er gelukkig op tijd bij, maar hij was bijna uitgedroogd. Hij heeft twee dagen in het ziekenhuis gelegen en met een sonde zijn melk gekregen. En geloof me, dat wil je echt niet meemaken! Het is zo zielig om dat te zien. Je voelt je zo onzeker op zo'n moment. Na twee dagen kwamen er 2 kleine boventandjes en 2 kleine ondertandjes door en hij ging gelijk weer drinken. De kinderartsen vertelden mij toen dat kindjes gewoon heel snel uitdrogen en dat je dat echt moet zien te voorkomen. Daarom maak ik me ook niet druk om wat hij drinkt, ALS hij maar drinkt, want een uitgedroogd kindje is echt een DRAMA! Wat jij ook in je bericht hebt gezet, je moet toch wat proberen anders droogt je kindje uit! Ik vind dat je het gewoon goed doet. Je eigen moederinstinct volgen en ik weet zeker dat het echt wel vanzelf gaat hoor! Veel succes he....
@Mayaa, het spijt me als ik onaardig over ben gekomen. Dat was niet mijn bedoeling. Succes met de voeding. @Keiko, ik geef niet als advies diksap of sappen als tussendoortje. Ja, fruit wel. Fruit is prima omdat hier bijvoorbeeld vezels in zitten die heel veel kinderen veel te weinig binnen krijgen. Sap en diksap zijn alternatieven wanneer kindjes misschien geen water willen drinken. Fruitsuikers zijn prima voor je, al moet je wel oppassen met de tanden. Als je een kindje niet met een (tuit)beker laat rondlopen maar gewoon laat drinken, normaal laat eten en tandenpoets dan gaat het niet zo snel mis met de tanden hoor. @KimMo... wat vervelend dat je je zo boos maakt. Het was niet mijn bedoeling om onaardig over te komen. Over die PROFESSIONALS gesproken.. dat ben ik ook.... dus iets minder mag ook wel... maar ik denk dat we dan quitte staan, niet waar?
Mijn zoontje is 2 jaar en die drinkt nog steeds 500-600 ml zuivel op een dag. Als ik dit niet geef drinkt hij veel te weinig. Hij drinkt yoghurt. Melk lust hij niet (nooit gelust) en hij is heel gezond. Dus ik zou zeggen niet druk maken maar lekker geven!
Sjonge jonge, wat een discussie. Persoonlijk ben ik van mening dat zeker die laatste fles voor het slapen er wel af kan. Die hebben wij met 11 maanden eraf gehaald en we waren bang dat het een ramp zou zijn, maar hij heeft er nooit meer naar getaald. Besef je wel dat zuivel erg vult en dat je kleine daarom misschien geen andere dingen wilt drinken? Misschien heel simpel gedacht, maar als ze echt dorst hebben drinken ze wel hoor! En een teveel aan melk en dat zou ik toch beschouwen als elke dag die 500 ml kan wel degelijk ongezond zijn. @puck: vind het wel een beetje simpel geredeneerd van je eerlijk gezegd. Omdat jouw kindje gezond is met die hoeveelheid melk die hij binnenkrijgt kunnen alle kindjes dit wel hebben? Zelfde een beetje als een oude vrouw zegt dat ze haar hele leven heeft gerookt en toch oud is geworden.. (niet dat ik melk vergelijk met roken hoor! Gewoon even qua voorbeeld)