Wij hebben een nieuw huis gekocht waarmee ze volgende week gaan starten met de bouw, samen met nog 3 andere woningen hebben wij een achterpad wat alleen voor ons en onze buren bestemd is. Als hier problemen zijn met de steeg of verlichting enzo komt dat voor onze rekening, dit is ook zo vastgelegd bij de notaris. Nu hebben onze achterburen aangegeven dat zij graag een poort in hun schutting willen maken zodat zij ook via een achterom de tuin uit kunnen. Op zich heb ik daar niet zo´n probleem mee maar via notaris is vastgelegd dat het bij ons perceel hoort en dat als er dus problemen zijn wij voor de kosten opdraaien. Iemand ervaring met zo´n zelfde situatie?
Dat hebben wij hier ook. Er mogen daarom geen andere tuinen op uit komen. Nieuwe buren hebben dit pas zonder te vragen gedaan. Eigenlijk moeten ze dit dus dicht maken, want het mag officieel niet. Gewoon melden dat dit niet mag, het is jullie eigen betaalde pad.
Je kan het toestaan onder de voorwaarde dat zij meebetalen aan bv vervangen van lampen, onderhoud van bv poort etc. Net wat jullie als eigenaren willen. Je hóeft het niet toe te staan natuurlijk, als je bang bent dat zij wel de lusten willen maar niet de lasten bv.
Dat inderdaad, maar als jullie dat pad met 3 andere woningen delen neem ik aan dat iedereen van jullie pad dat dan goed moet keuren of begrijp ik de situatie verkeerd?
Wij hebben dit met onze vorige woning gehad. Bij ons was het wel gezamenlijke grond. Dus iedere eigenaar had een “lapje” betaald van zowel het pad als het pleintje achter met de garage’s. Gezamenlijk onderhoud en kosten. Werkte bij ons prima.
Eerst overleggen met de andere buren van wie het pad is en dan even kijken of je iets officieel vast kunt leggen erover. Of als jullie allevier een stukje betaald hebben aan dat pad uitrekenen wat een 1/5 deel is en dat de achterburen laten betalen. Zodat ze net zoveel rechten en plichten hebben als jullie
Ik zou het doen, en dan zien wij jullie over een tijdje in een uitzending van de rijdende rechter Waarom hebben ze niet gewoon alle huizen die met hun tuin aan dat pad grenzen hierin betrokken en mede eigenaar gemaakt?
Ik zou wel iets laten vast leggen. Recht van overpad kan problemen geven op moment dat je het huis weer wilt verkopen. Als je het mondeling toestaat en het verjaard dan heb je geen recht meer.
Ik begrijp de situatie maar half. Is het nu jullie pad? Of recht van overpad? Of kunnen die buren anders niet via achterom bij de tuin?
Zoals ik het begrijp is het hun pad. En willen de achterburen het gebruiken en is het voor hun recht van overpad.
Als je ze toegang geeft, dan zou ik het héél goed laten vastleggen bij de notaris. En ook laten vastleggen dat de overeenkomst bij verkoop van jullie óf van hun woning weer ontbonden wordt. De waarde van je huis kan namelijk behoorlijk dalen wanneer er sprake is van recht van overpad.
Ja toen wij woningen bekeken hebben we een hoop woningen afgewezen om het recht van overpad. Zou het goed laten vastleggen inderdaad en overleggen met de buren.
Maar recht van overpad moet je geven. Dat is geen keuze. Daarom word dat ook vastgelegd bij de notaris. Dus als dat het is. Dan is het simpel.
Hoeveel huizen grenzen er in totaal aan het achterpad? En waarom zijn er maar 3 huizen eigenaar en geven elkaar recht van overpad? Wij delen een pad met 14 huizen maar zitten ( gelukkig) op het eind. Toen de kinderen van de buren nog pubers waren was het een af en aan rijden van scooters. Het is dan net alsof ze door je tuin rijden. Maak voordat je toestemming geeft een goede afweging met de voors en tegens. Want eenmaal toestemming gegeven is het terugdraaien heel erg moeilijk. Ook als je de ene toestemming geeft is het weigeren van andere buren ook lastig. Dus hoeveel huizen, hoeveel “herrie”. ( scooters, erg vroege of heel late kliko-buitenzetters, enz) Kosten zullen vast niet heel hoog zijn. Althans bij ons niet. Iedereen heeft eigen verlichting, bestraten doen we zelf, onkruid weghalen gaat om de beurt.
Persoonlijk zou ik het denk ik niet doen. Denk dan aan problemen die kunnen ontstaan als je het pad bijvoorbeeld wil ophogen omdat het na een aantal jaar flink verzakt is en voor hun hoeft het niet. Dan kun je het alleen betalen of het zo laten. Vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen van je achterburen die continu die poort dicht slaan of het pad vol met fietsen zetten. Containers die er neergezet worden zodat ze dan uit het zicht staan. Een paar kleine voorbeeldjes wat flinke irritatie kan opleveren. Je achterburen wisten toch voor de koop al dat zij geen poort zouden kunnen nemen aan de achtertuin? Ik heb het zelf ook niet. Mijn tuin grenst aan een groenstrook naast een weg. Dat wist ik ook van tevoren dat het, hier iig, ook geen mogelijkheid zou zijn. Ik zou er heel goed over nadenken en alles wat je kan bedenken opschrijven. Mocht je instemmen het ook heel goed bij de notaris laten vast leggen.
Bedoel je met wij de eigenaren van de 3 woningen/buren waarvoor het achteraf bestemd is? Zo ja, dan zal de achterbuur die ook een poort wil na het pad bij jullie gezamenlijke goedkeuring zich daarbij moeten voegen. Dat betekend dat dit officieel vastgelegd moet worden bij de notaris en dat jullie ieder 1/4 betalen qua kosten voor onderhoud etc. In dat geval kan het verstandig zijn om een pot te maken zoals bij een vereniging van eigenaren. Maar ik neem aan dat de notaris etc dit ook geadviseerd heeft mbt tot de andere 2 buren. Mocht je met wij enkel jezelf en je partner bedoelen dan zal er een officieel schrijven moeten komen waarin jullie toestemming geven voor gebruik van het achterpad. Het lijkt mij overigens niet meer dan normaal dat er vanaf de andere gebruikmakende van het pad een vergoeding komt om zo de kosten te delen van aanleg en onderhoud etc.
Heb even het kaartje toegevoegd, wij hebben bouwnummer 167. Inmiddels hebben de achterburen al met de bewoners van 170 afgesproken dat het akkoord is dat zij een poort in hun schutting mogen zetten, zij zien daar geen probleem in en verwachten dat zij meebetalen mocht er iets gebeuren. Wij hebben nu zelf besloten om geen irritaties eraan te krijgen om geen poortdeur in onze schutting te zetten. De fietsen zetten we toch al in de garage dus echt nodig hebben we de poort achter ook niet. Nu zetten we de schutting helemaal dicht en maken we geen gebruik van het pad. Leek ons de makkelijkste oplossing in dit geval en we hebben ook geen zin in gezeur alleen om een pad achter. Waarom er inderdaad niet via de notaris is vastgelegd dat alle tuinen die erop uitkomen er recht op hebben is mij ook een raadsel.
Als ik de tekening goed begrijp is het pad van nummer 168-170 en heb jij je tuin zonder pad erachterlangs direct tegen de kavels erachter. Volgens tekening is het pad dus niet van jullie maar van 168-170 en moeten zij jullie kavel (167) recht van overpad verlenen. Jullie hebben dan toch geen inspraak of hinder hiervan omdat het pad behoort aan de kavels 168-170? De andere kant op geldt dat ook. 166 heeft een dichte tuin. 165 ook met uitgang op het pad van de kavels 164 en 163 waar een recht van overpad op zit.
In deze situatie zou ik zeker wel een poort maken. Zou echt niet altijd met mijn kliko’s door de garage willen gaan. Als het nu al is vastgelegd dat je mede-eigenaar bent draag je toch mee in de lasten of je er nu wel of geen gebruik van maakt.