Ik moet toch wel weer 32 uur ga werken als de tweede er eenmaal is...ik heb sinds me zoontje er is, ongeveer 20 uur pw gewerkt, en financieel merk ik dat het steeds strakker wordt, want ja ook alles wordt steeds duurder en m.n onze hypotheek wordt voorlopig nog niet echt lager Ik vond het heerlijk om 20 uur/ 3 dagen te werken en wil het ook eigelijk niet naar 32 uur, maar ja je wilt ook wel weer wat 'overhouden' om leuke dingen met het gezin samen te kunnen doen. verder vindt ik dat in NL dingen mbt tot zwangerschap en kinderopvang mogelijkheden helemaal niet zo goed geregeld zijn, in vergelijking met sommige anderen landen.
Even voor de beeldvorming: BE: of 5/4/ of 4/5 meestal Kinderen vanaf 2,5/3 naar school (wat kost dat?) bonnen voor hulp in huishouding lees is regelmatig? Kinderen eten tussen de middag warm op school/opvang? echt waar ?? Jullie hebben warm eten bij het werk verkrijgbaar, wat kost dat? Wat zijn de kosten voor opvang voor die 2,5/3 jaar? NEd: 1 van de 2 ouders parttime is normaal Kinderen vanaf 4 naar school ( bij 5 leerplichtig) Huishouden ook bij ziekte bijna altijd eigen verantwoording, hulp betaal je zelf. Kinderen krijgen bij kinderdagverblijf brood , op school betaal je tussenschoolse opvang/overblijf/continue rooster ten alle tijden zelf maaltijd ( meestal brood) meegeven. Meeste bedrijven hebben hooguit een koffie automaat staan. Sommige een magnetron/tosti ijzer. Alleen hele grote kantoren hebben soms een bedrijfskantine , kosten daar wissel van gratis koffie tot 5 euro voor een broodje. Kinderdagverblijf 6,90-7,50 per uur per kind, gastouder iets minder. Het aantal uren werken x 140% zoveel uur mag je opgeven voor kinderopvangtoeslag dat is gastouder net boven de 5 euro en bij kinderdagverblijf 6,43 per uur wat je terug krijgt van de belasting afhankelijk van inkomen. wel zo dat je vaak eerst moet voorschieten een maand want kinderdagverblijf rekent vooraf en belasting geeft achteraf terug . 2 kinderen 4 dagen op kinderdagverblijf is dus de factuur van kinderdagverblijf naar jou in beginsel meer als 2400,- per maand , wat je daarvan terug krijgt is afhankelijk van inkomen. Bij weinig inkomen betaal je uiteindelijk dan zo'n 200 zelf en hoe meer inkomen hoe meer je zelf betaald.
Jeetje wat een aannames en veroordelingen in dit topic inderdaad. Iedereen die zegt dat ze parttime werken omdat ze dan hun kind zien opgroeien, geldt dat ook voor hun partner? Hier werken we beide straks 32 uur, dus drie dagen opvang. Minder wil ik niet, ik wil carrière blijven maken en man ook. En ik vind we hebben samen een kind straks, dus dat betekent samen zorgen. Hij een dag thuis, ik ook, verder opvang. En ik weet niet hoe jullie uurloon is maar ik mag toch hopen dat jullie meer verdienen dan die 7 euro per uur opvang (en dat is nog bruto ook). Dus het loont altijd om te werken. En daarnaast werk je beide, dus je moet de opvang ook vanuit beide salarissen berekenen. Niet zeggen: ik werk voor de opvang, je vent net zo goed. Dat gezegd hebbende, ik vind dat iedereen het lekker zelf moet weten en dat het aantal uren dat je werkt als ouder (dus vader of moeder) niets te maken heeft met de liefde voor je kind. En altijd maar weer dat gebitch op elkaar, daar schieten we niks mee op.
En hier idd bezorgservice van Albert en een hulp in de huishouding elke week. Ik kan mijn tijd wel beter besteden dan daaraan. Maar goed, dan moet je het wel kunnen betalen natuurlijk en die luxe hebben wij.
Mimi, ik zit net je berekening te bekijken maar wat je terugkrijgt hangt toch af van je inkomen? Dus dan klopt het toch niet in alle situaties?
JAA dat klopte er niet ik dacht al wij betaalden veel meer Oke berekening klopt niet dus ga hem aanpasssen
In de kinderopvang is een warme maaltijd (of groentenpap) 's middags en fruit(pap) als 3 à 4-uurtje (na 't slaapje) hier inderdaad "standaard". Dat zit ook gewoon in de prijs. De meeste opvangen zijn hier ook gewoon 20 à 30 euro per dag. Een pak goedkoper dan NL. Als ik mij niet vergis mag je daar iets van een 11 euro per voltijdse dag van inbrengen in je belastingen. Op sommige scholen - niet op allemaal - kan je inderdaad kiezen voor warm eten, meestal tegen iets van een 3 euro per maaltijd. Maar over 't algemeen is de kwaliteit niet echt bijzonder goed (vet, heel vaak gebakken spullen, weinig groente en bovendien meestal weinig controle ofdat er effectief iets wordt gegeten, ...). Grote bedrijven bieden soms ook warm eten aan, maar wederom ... de kwaliteit is vaak bedroevend. Partner heeft zo'n bedrijfskantine op 't werk (ik dacht iets van een 3 à 4 euro voor warm eten), maar hij neemt echt wel 100 keer liever boterhammen mee en eet 's avonds warm samen met mij! Het enige wat ie soms neemt als 't brood op is thuis, is een broodje 's middags. Of een bord rauwkost. Bovendien werkt hij in shiften en is de kantine bijvoorbeeld 's avonds gesloten als hij late shift heeft.
Wij werken beide 4 dagen in de week (ik nu 3 examenklassen zijn al vanaf de meivakantie 'weg') Ik vind 4 okay, maar 3 heeft mijn voorkeur. Ik moet niet werken, maar wil je luxe (vakanties, uit eten, skiën, tweede auto etc) dan moet ik ook werken. Ik zit in het onderwijs en heb daarnaast ook veel vrij hoor.
Ik heb er ook geen verstand van hoor wij gaan gewoon uit van het bruto bedrag en alles wat we terugkrijgen (maar dat is weinig) is mooi meegenomen zeg maar.
Aangezien mij dochter nog niet naar school gaat ken ik niet de prijzen daarvoor. Wel weet ik dat er bijkomend moet worden betaald voor de opvang voor en na de schooluren. Ook moet bijkomend betaald worden voor warme maaltijden smiddags. Voor de huidige kinderopvang van ons kindje betalen wij zo n 24eur/dag. Dit is incl. pampers en (warme maaltijden). Van deze kosten krijgen we een heel klein deeltje terug via de belastingdienst (dik anderhalf jaar later). Voor de huishoudhulp bestaat er idd een systeem van dienstencheques maar dit is absoluut niet gratis.
Ik denk dat het ook verschil maakt of je wilt werken of moet werken. Ik wil werken. Haal daar veel plezier en waardering uit.
Als geld geen issue was, dan had ik ook gewerkt of iets van uitgebreid vrijwilligerswerk gedaan denk ik. Misschien zelfstandige geworden en dan steeds andere opdrachten doen, zoiets. En een heeeeeeele dure chique particuliere onbetaalbare opvang voor m'n kind gekozen
Jep, volgens mij zit daar ook het verschil. Ik word gewoon gek en depressief van heel de tijd thuis zitten. Ik heb echt betaald werk nodig om mij "nuttig" te voelen. (Door mijn invaliditeit 3.5 jaar thuis gezeten en dat was echt de hel en ik heb héél diep gezeten.) Bovendien liggen volgens mij hier in BE de woonprijzen hoger omdat er véél minder sociale huur (of tussenkomst in huur en dergelijke - wat ik hier héél vaak lees) is. 90 % van de mensen huurt hier "privé" of koopt een eigen stekje. En tegelijk heb je hier om te kopen een smak eigen spaargeld nodig. Een bank leent tegenwoordig over 't algemeen nog maar maximaal 80 % van de waarde van 't huis. Als je dus iets koopt van 200.000 euro (een doodnormale prijs hier), heb je minstens 40.000 euro + de kosten voor de notaris en dergelijke nodig als eigen inbreng.
24 euro per dag x 4 = 96 per week per kind bij4 dagen in de week x 2 kinderen = zeg maar 200 per week, dus 800 per maand van 4 weken . Hier is dat dan 3 x zoveel maar krijg je wel gedeelte terug can belasting per maand. 800 euro echt self per maand betalen zouden wij niet kumnen dragen . hie down jullie dat Dan ?
Juist.. Ik studeerde nog toen we aan kind begonnen.. Ik moes nog een jaar.. Toen ging ik werken maar voor mij werkte dat niet.. Ik betaalde iemand om voor mijn Kids te zorgen.. Ik wilde ze dus IK zorg daar voor.. Toen de bewuste keuze gemaakt om een minimale hypotheek te nemen dus niet onnodig hoog .. En ik bleef thuis.. En ja we kunnen ook nog 1 a 2 keer per jaar op vakantie.. Kids komen niks te kort.. Maar voor mij is dit het beste.. November gaat kind 2 naar school 1,5 later nummer 3 en over 4 jaar nummer 4 en dan zie ik het wel.. Ik voel me zo het beste .. Ik zorg voor onze Kids die wij op de wereld wilde brengen en elke dag is mama thuis voor de Kids ..
De periode van 9 maanden dat we 2 kindjes in de kinderopvang hebben zitten zullen we zeker niet kunnen sparen maar eerder onze spaarcentjes moeten op gebruiken (er is voor het tweede kind wel een korting voorzien maar ik weet niet hoeveel deze bedraagt).
hier is kinderopvang dus 2 x volledig nodig voor 4jaar en met 2 kinderen die 21maand schelen dan dus 21 maanden 1 kind,27 maanden2 kinderen en dan 19 maanden weer 1 .
Sommige moeten wel veel werken, hebben schulden of lage lonen maar wel hoge woonlasten. Ik zelf werk maar 10 uur en dat vind ik genoeg. Fulltime kan ik later, als de kinderen groot zijn, nog genoeg doen. Mijn kinderen zien opgroeien maak ik maar 1 keer mee. Voorheen wel fulltime gewerkt, maar toen zoon er kwam stukken minder gaan werken.