Wij hebben vorig jaar gekozen voor een grote verbouwing en dan een warmtepomp ipv gas. In februari is de pomp geplaatst icm zonnepanelen en goede isolatie van ons huis. Nu kon het idd met subsidie. Daarna kwam in het nieuws dat ze het gas er uit willen hebben en nu ben ik echt heel blij dat wij die keus vorig jaar gemaakt hebben.
Wij huren vrije sector en afgelopen week hebben wij een brief ontvangen met een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Gaat erover dat ze de komende tijd in ieder geval zonnepanelen willen gaan plaatsen. Van horen zeggen komen er binnen huis voorlopig nog geen aanpassing mbt de ketel die juist vorig jaar allemaal zijn vervangen.
Ons nieuwbouw huis is gasloos. Wij hebben een warmtepompsysteem die zowel warmt als koelt. Ik zou niet meer anders willen. Zonnepanelen gaat hier waarschijnlijk niet lukken op het dak...Ja misschien 3 of 4 panelen. Ik vind het een goed idee dat ze landelijk van het gas afwillen. MAAR het lijkt weer een veel te impulsieve beslissing. Laat ze eerst maar eens een goed uit te voeren en financieel haalbaar plan op tafel leggen. Ze weten bijvoorbeeld dat een groot gedeelte van de huishoudens diep in de schulden zitten of weinig tot geen ruimte hebben voor dit soort hoge onverwachte kosten(of eigenlijk elke onverwachte kosten). Daarnaast moeten ze bijvoorbeeld zorgen dat alle netwerken zo'n mega aanvraag aan elektriciteit aan kunnen.
Wij zijn nu een huis aan het bouwen maar hebben toch nog geen warmtepomp gekozen. De installatie van een warmtepomp is erg duur (lees 30K) en er zitten ook wel wat nadelen aan. Douchen moet bijv met een boilervat. Voor een gezin moet je best een groot vat hebben. En je kunt niet de verwarming ff een graadje warmer zetten. Dan moet je een paar uur wachten. Wij hebben ons huis nu wel al helemaal klaar gemaakt om in de toekomst een warmtepomp te nemen (overal vloerverwarming en alvast buizen laten aanleggen voor de warmtepomp) maar gaan nu toch nog ff over op een CV ketel. Bovendien weet je ook niet wat de overheid gaat doen met de regeling over energie die je teruglevert. Vanaf 2020 kan dit gewijzigd worden en dan kun je te veel opgewekte stroom misschien niet meer compenseren. Overigens is het voor het milieu uiteraard wel het beste om een warmtepomp te nemen!
Je moet ook heel anders met een warmtepomp omgaan dan met een cv. Je zet hem niet lager als je weg bent of 's nachts bijvoorbeeld. Je houdt gewoon altijd een constante temperatuur. En als je hem hoger wil hebben, dan duurt het idd wel even, maar je merkt wel dat het snel wat warmer wordt. En vooral het koelen in de zomer is echt geweldig.