Momenteel hebben we voor de jongste een gastouder. Ivm mijn onregelmatige werktijden is dat de meest voordelige en flexibele oplossing. We zijn ook erg tevreden. Onze oudste zit op de basisschool en kon bij de gastouder alleen niet terecht wegens praktische redenen van onze gastouder. Hij gaat daarom naar de BSO. Ik ben op zich wel tevreden. De BSO heeft een breed aanbod aan naschoolse activiteiten en de leidsters zijn kundig. Wel vind onze zoon het erg vermoeiend allemaal en zegt hij vaak geen zin te hebben. Een nadeel vind ik ook dat BSO duur is. Ik betaal standaard voor 4 uren ( 15-19 uur) terwijl ik hem tussen 17 en 17:30 altijd alweer haal. Hoe hebben jullie de naschoolse opvang geregeld? Ik zit ook al te denken: als straks over een jaar de jongste naar school gaat, is het dan handig om een (andere)gastouder voor beiden te regelen? Of is BSO wel gewoon het allerleukste?
Hier ook BSO omdat onze GO geen kinderen ouder dan 4 wil ivm het halen/brengen en de jongere kinderen die dan meemoeten. BSO is duur, maar wij zijn nu zoveel goedkoper uit dan toen ze nog 3 was en hele dagen naar de opvang moest, dat we het voor lief nemen.
Deze redenen heeft mijn huidige gastouder dus ook. Begrijpelijk, maar wel balen. Tis wel waar dat je straks sowieso minder uren kwijt bent aan opvang dus qua kosten zou het kunnen meevallen. Daar had ik nog niet zo bij stil gestaan. Hoeveel dagen hebben ze bij jou opvang nodig en wat ben je ongeveer kwijt? Hier gaat het om 3 dagen, a 4 uur dus ( 4 uur is standaard). Nadeel is dat ik er maar ca 2,5 nodig heb en er voor 4 betaal en dat straks maal 2, is toch een hoop wat ik "voor nop" betaal. Ook vindt mn oudste het erg vermoeiend. In theorie zouden ze mogen doen wat ze willen en "hoeft er niks" maar in de praktijk loopt ie zich toch uit te sloven vanwege alle activiteiten die gedaan worden. Anderzijds zal hij dat later als hij 1 of 2 jaar ouder is, misschien wel leuk vinden en minder vermoeiend. Bij de gastouder is het wrs al snel "zoals thuis". Kan leuk zijn, kan ook saai zijn zonder leeftijdsgenootjes. IK betaal bij een BSO dus wel meer, maar daar staan ook een hoop leuke activiteiten en workshops tegenover, ook in vakanties etc. Dus is het geld misschien wel waard?
Onze kinderen gaan 2 dagen per week naar de opvang. Van 0-4 naar de GO en nu onze dochter 4 is geworden naar VSO-overblijf en BSO. De Bso kost ons 6,75 euro per uur. Dat is een stuk meer dan de GO (5,20 euro) maar doordat ze veel minder uren gaat, zijn we toch goedkoper uit. Hier betaal je tot 18.00 BSO is zeker vermoeiend voor de kleintjes, maar ik zou ook niet goed weten hoe het anders op te lossen. We proberen haar altijd als eerste op te halen en tot op zekere hoogte wennen de lange dagen ook wel. Ik stuur de kids ook liever naar een BSO dan naar een buurvrouw oid. Toch professionals en ook bij ziekte altijd vervanging geregeld. De BSO heeft vaak een compleet en leuk aanbod. Zeker als ze wat ouder worden.
Hier hetzelfde opvangsysteem. Ik ben er nog niet uit. De BSO is duur, maar zijn er wel altijd. Op dit moment hebik zo'n goede gastouder dat ik bang ben dat alle anderen niet goed genoeg zijn. Ik denk dat ze beiden naar de BSO gaan. Graag zou ik met andere ouders de opvang willen regelen.
Hier BSO. Gastouder zie ik zelf niet zitten, al is het goedkoper. Ze doen zoveel leuke dingen bij de BSO (gelegen op sportpark). En in de vakantie gaan ze ook heel veel leuke dingen doen. Ze zijn ook erg flexibel met dagen ruilen en extra dagen bijv in vakantie. Dus ben daar erg blij mee. Ja het is vermoeiend voor hem maar als hij te moe is mag hij in de speciale leeshoek even rustig liggen en relaxen.
hier iedere donderdag naar de bso ze is 1455 uur uit van school moet dan wachten op het schoolplein tot ong 1510 uur dan gaan ze met de traktor eerst naar de ene bso en dan naar haar bso waar ze tussen 153./1540 uur is daar wat drinken en wat eten daarna lekker spelen en om 17 uur warm eten we halen haar 1730 uur op en betalen tot 19 uur dus 1,5 uur per week betalen we voor niks maar ze zijn heel flexibel. als ze ziek is mag ik het inhalen, andere dagen inhalen altijd plek voor extra opvang dat is mij het geld wel waard en zeheeft het erg naar haar zin wat ik ook belangrijk vind
Mmmm, door jullie reacties neig ik toch ook wel naar BSO. Ik zou dan wel 9 uur per week voor nop moeten betalen, a 6,50 per uur.... Dat is eigenlijk het enige. Plus de vakanties en extra vrije dagen waarbij je 12 uur moet betalen per dag. In plaats van per afgenomen uur bij de gastouder.. dat is dus ca 240 euro per maand... Zouden jullie dat er voor over hebben? Toch denk ik dat het, zeker voor iets oudere kinderen, wel veel leuker is bij de BSO, zeker in de vakanties worden er leuke dingen georganiseerd. En dat vermoeiende zal met het ouder worden ook minder worden...
Ik zou het er voor overhebben. Zeker omdat mijn zoon het onwijs naar zijn zin heeft op de BSO. Hij heeft zelfs gevraagd of hij een dag extra naar de BSO mag (gaat nu 2 dagen). Mijn zus moest ook de keuze maken voor mijn nichtje. Die wordt in sept. 4 jaar. En ze heeft toch gekozen voor BSO ivm vakantieopvang en studiedagen opvang die in de prijs inbegrepen zit en de flexibiliteit.
Je krijgt een groot deel terug van de belastingdienst, hè? Wat je uiteindelijk zelf betaald, is dus niet de prijs per uur. Al is een gastouder wat dat betreft natuurlijk toch alsnog goedkoper, omdat je daar dan gewoon niets betaald. Hier bieden ze bij de BSO trouwens drie contracten aan: een contract voor 40 weken (de schoolweken), een contract voor 52 weken (schoolweken + vakantieweken) of alleen vakantieopvang. Als je in de vakantie dus geen BSO wilt, dan kun je een contract voor de schoolweken nemen. Wij betalen zowel bij het KDV als bij de BSO altijd uren 'extra'. We betalen tot 18.30u, maar halen ze altijd rond 17.00u weer op. En in de vakanties gaan ze vaak wel, maar dan vanaf 9.30u tot 16.30u ofzo. Ik vind het ideaal dat je niet afhankelijk bent van één persoon en dus gewoon opvang hebt als er iemand ziek of op vakantie is ed. Ook vind ik de sociale controle (al zegt dat natuurlijk ook niet altijd iets...) een erg fijn idee. J. zelf vindt het vooral heel fijn dat ze met haar vriendinnen van school op de opvang zit, zo kan ze twee dagen extra ´afspreken´ en ziet ze ze ook in de vakanties.
Die aparte contracten hebben ze hier ook wel, al zou ik me erin moeten verdiepen aangezien ze nu excl vakanties hebben omdat onze oudste dan mee mag naar de gastouder en vaak in de zomervakantie laten we de opa's en oma's ook nog wel oppassen. Tis waar dat het wel erg lekker is, al die studiedagen etc, dat bieden ze idd ook. Onze zoon heeft slechts 2 kindjes uit zn klas die ook gaan, dus niet erg veel. Op de dagen dat die er niet zijn vindt hij het ook echt niet zo heel leuk nog maar wie weet komt dat nog wel. En je krijgt idd een boel terug van de belasting dienst. Al met al is de BSO dan toch nog wel een handige keuze...
Ik betaal voor 1 dag per week BSO (2 kinderen) 305 euro per maand. Dat zijn 40 schoolweken en 12 vakantieweken de hele dag. Hier krijg ik 218 euro toeslag over. (Wij zitten qua inkomen zo ongeveer in de laagste groep geloof ik) Uiteindelijk betaal ik dus 84 euro per maand voor de opvang van 2 kinderen. Ik vind het het geld meer dan waard, juist omdat ze in de vakanties allerlei leuke dingen doen. Ik heb daar in de vakanties gewoon geen tijd voor, omdat ik zelf natuurlijk gewoon moet werken. Overigens mag ik niet afgenomen vakantiedagen binnen 2 weken ruilen. Dus in de zomervakantie heb ik 6 opvangdagen, waarvan we er 3 zelf op vakantie zijn. 2 daarvan mag ik dus in de 2 weken voor onze vakantie opnemen, in die weken gaan ze dan 2 dagen. Zo verlies ik dus maar 1 week. Nu hebben ze hier met ingang van dit jaar ingevoerd dat je niet afgenomen zomervakantie dagen mag bewaren tot 31 december. Die ene dag kan ik dus in de herfst of kerstvakantie inzetten als ik dat wil, mits de bezetting dat toelaat, natuurlijk. Trouwens als ik alleen 40 schoolweken af zou nemen, komt er op de uurprijs een toeslag van 20%. Nu betaal ik 6.95 per uur, dat zou dan 8.34 per uur worden. En dat deel (1,39) moet ik dan sowieso zelf betalen, omdat ik al de maximale toeslag krijg. En inderdaad: Als ik ga kijken wat ik op een jaar kwijt ben aan uren die ze er niet zijn, is het waarschijnlijk rendabeler om een andere oplossing te zoeken. (Ze gaan minsten 5 weken vakantie niet, en ik haal ze altijd rond 17.00 op.) Alleen brengt dat ook weer een berg geregel met zich mee aan oppas zoeken met alleen maar werkende familie of familie die ver weg woont, dat ik het de kosten gewoon waard vind.
O ja, die vergeet ik nog: De studiedagen! Hier houden ze op school rekening met de BSO planning, in die zin dat er hier geen studiedagen op woensdag en vrijdag worden gepland omdat er dan geen BSO opvang is. Bij ons zitten de studiedagen niet bij de prijs inbegrepen, maar word dat apart afgeschreven. Dit verrekend zich weer met de jaaropgave van de toeslagen.
Mijn oudste zat in groep 1 en 2 ook op de BSO, 1 middag per week. Ook hij vond het niet echt leuk en ik vond het erg duur. Wij moesten ook voor vakantie-opvang betalen, terwijl wij daar vrijwel nooit gebruik van maken, omdat mijn man leraar is en dus zelf meestal vrij is en we ook best vaak op vakantie gaan. Op dit moment zit hij niet meer op de BSO, omdat mijn man een extra dag ouderschapsverlof is gaan opnemen. Vanaf volgend schooljaar kan het niet anders meer, dan moeten de oudste twee echt minimaal 1x per week naar de BSO. En dan kies ik toch maar weer voor BSO. De voordelen vind ik: het is er altijd, je bent niet afhankelijk van (de klik met) 1 persoon, ze vangen ook studiemiddagen op, er is wat meer afwisseling dan bij een gastouder. Ik ben ook altijd al wat huiverig voor gastouders, ik zou zo bang zijn dat het niet klikt of dat ze dingen doen die mij of de kinderen niet aanstaan en waar ik dan niets van durf te zeggen omwille van de verstandhouding (want zo zit ik in elkaar). Dan liever een hele zakelijke relatie met de BSO. En tja, dan vinden ze het maar niet zo leuk, ik moet ook wel eens iets doen wat ik niet leuk vind.