Hallo allemaal, hopelijk lezen ook mensen die in Duitsland wonen dit bericht. Wij wonen 15 km over de grens naast Roermond, maar we werken beide in Venlo. Nu willen we kinderopvang uit gaan zoeken. Ik zag op tv dat gastouders goedkoper zijn dan kinderdagverblijven, weet iemand de kosten ongeveer van beide of één van beide. Of waar kan ik dat opzoeken? Ik vraag mij af wat ik het beste kan doen, gastouders zullen niet naar hier komen, dus dan wordt het of een kinderdagverblijf (mijn keus in Venlo omdat we al om 7 uur moeten beginnen met werken) of iets in Duitsland. Weet iemand meer over die dingen in Duitsland? Groetjes
Ik weet wel dat je vanuit NL een bijdrage kunt ontvangen van de Belastingdienst wanneer je in D een erkende opvang gebruikt. Zelf hebben we een periode gebruik gemaakt van kinderopvang, inmiddels is mijn partner fulltime thuis en vangt hij de meisjes thuis op. Mbt de kosten voor de opvang, dat is per opvangadres verschillend. Dus je zult gewoon moeten navragen wat de kosten per uur/dagdeel zijn. Er zit ook verschil in sommige adressen. Soms kun je bijv alleen maar hele dagen afnemen of halve dagen. Bij anderen is het echt per uur. Verder zou je bijv in Duitsland bij de Familienstelle navraag kunnen doen naar Kindertagesstätte (KiTa), Kinderkrippe of naar Tagesmutter. Over het algemeen is de opvang in Duitsland ook aardig goedkoper dan in NL hoor.
Dank je voor het antwoord. We zitten een beetje in een stomme situatie. Wonen net over de grens bij Roermond, maar werken in venlo. Dus venlo is handiger, maar doordat je minimaal halve dagen moet afnemen is het helemaal niet handig en moet je soms uren voor je werk extra rijden. Ben aan het kijken of gastouder in venlo is kan zijn... maar oko de opties in duitsland ga ik onderzoeken... is handig dat ik weet waar ik navraag kan doen, dank je,
sorry heb geen idee hoe en wat ik werk niet dus weet niet hoe het zit. zou het bij een fam serviceburo navragen die heeft elke gemeente wel en die hebben miss wat meer info over hoe en wat. gastouders hebben ze hier ook wel gewoon.
Ik woon en werk in duitsland, dus ik weet niet hoe het zit met bijdragen. De bijdrage die je betaalt is afhankelijk van je inkomen samen van jou en je partner als je hier woont en werkt teminste. De bijdrage die je betaalt, kan je hier in Duitsland dan aangeven aan de belastingen waardoor je terug krijgt. Je kan beter contact opnemen met het Jugendamt. Zij bepalen voor hoeveel uur je kan krijgen en bekijken de bijdrage die je moet betalen. Zelf kan je het aantal uur niet kiezen, wat begrijpelijk is. Zo is er een moeder haar aanvraag afgewezen omdat zij haar kind bij de Tagesmutter voor 45 uur wou aanmelden maar zelf 20 uur werkte. Men mag niet vergeten dat een deel van het uurloon van de Tagesmutter betaalt worden door de stad! Ik ben zelf voor een Tagesmutter gegaan en niet voor Kindertagesstätte. De uren van een Kindertagestätte zijn meestal korter dan dat je zelf werkt, is duurder en persoonlijk vond ik het nogal onpersoonlijk voor een jong kindje. Een tagesmutter mag max 5 kinderen bijhouden en krijgen de kinderen dus meer aandacht. Ik zoek nog even een link met de bijdragen die hier bij ons in Duisburg gelden.
http://www.duisburg.de/micro/jugendamt_info_eltern/medien/Elternbeitraege_2008tabelle.JPG Dit is de tabel die geldig is voor een kindertagestätte. Tot 2 jaar is een tagesmutter (dagouder) goedkoper, na hun 2 levensjaar is dan de Kita (kindertagestätte) goedkoper.
http://www.duisburg.de/micro/jugendamt_info_eltern/medien/Vorder-_und_Rueckseite_der_Erklaerung_neu_1.pdf In dit fomulier vind je de bijdragen terug voor bij een gastouder. Ik denk dat in NRW alles gelijk ligt.
Volgens mij zijn dat de bedragen per maand. Daarom zei ik al dat de opvang in Duitsland stukken goedkoper is als in NL.
Het overwegen waard! Dank jullie. Zal wel een crime worden om iets te vinden dat al om 6:15 open is... wij moeten om 7 uur beginnen. Gastouder is dan wellicht beter.
Je hebt nog even de tijd om te zoeken en navraag te doen overal. Houd er wel rekening mee dat kinderkrippe's sowieso lastig te vinden zijn, zeker tot de leeftijd van 1 jaar. Veel duitse moeders (en ook een paar vaders) nemen Elternzeit. Is een soort van ouderschapsverlof, maar dan voor de duur van een jaar (tot max drie jaar) en veel kindjes zijn dus gewoon het eerste jaar volledig thuis bij één van de ouders. Ik woon in Ost-Friesland (Niedersachsen) en hier krijg je bijna geen opvangplek onder de leeftijd van 1 jaar. en als het er wel is, dan vaak maar voor halve dagen. Ik verwacht dat een Tagesmutter voor jullie de beste opvang zou kunnen zijn. En anders idd kijken in de omgeving van Venlo welke opvang al rond 7 uur open is.
Zijn inderdaad de bedragen per maand. De jaarlonen waarop het bedrag gebaseerd is, is het brutoloon van jou en je partner die je samen moet rekenen.
Ik weet ok wel dat die gedachtengang raar is... maar dat is nu eenmaal de associatie die je krijgt door alles wat je ziet op tv. Ik vind het raar dat een man zo'n beroep kiest, kan geen reden bedenken. (Dat heb ik ook met mannelijke gynaecologen.) Mijn man is ook gek op kinderen, maar zou zoiets niet doen. Ik heb het er met hem over gehad en hij kan er ook niet zo mee weg. Toch maar een vrouw dan (weet dat die ook niet altijd heilig zijn). Beter dat dan in de stress zitten met een raar gevoel.