Naar aanleiding van een discussie met mijn man kom ik met de volgende stelling: Grootouders die stelselmatig oppassen hebben een opvoedkundige functie! Ik ben van mening dat als opa en/of oma zeer regelmatig oppast, bijv. vaste dag(en) in de week, ze zich als opvoeder moeten opstellen en niet als opa of oma. Mijn man vind echter dat opa en oma altijd opa en oma moeten kunnen zijn, ook als ze veel oppassen. Hoe denken jullie hier over?
Dit is voor ons één van de redenen waarom opa en oma niet stelselmatig oppassen. Als het een keer nodig is (bv als de gastouder vakantie heeft) doen ze het graag, maar ze hebben ook hun eigen leven en werk en willen hun kleinkinderen graag schandalig kunnen verwennen. Dat mag, maar niet wekelijks haha..
Het ene sluit het andere toch niet uit? Hier passen de grootouders minstens 1 dag per week op. Ze zijn belangrijke opvoeders in het leven van mijn dochter, maken haar mee tot het fantastische kind dat ze is. Ze zorgen dat ze voldoende fruit en groente eet, laten haar water drinken, leggen regels inzake orde en beleefdheid etc. Maar ze zijn ook grootouders, wat betekent dat ze daar wat meer snoep krijgt en wat sneller haar zin krijgt. Een kind is echt wel slim genoeg om te beseffen dat de regels soms ietwat anders zijn op een andere plek. Zolang de basisregels maar hetzelfde blijven, is het goed voor mij.
Ik ben het met Shakes eens. Hier passen mijn schoonouders ook 1 vaste dag per week op. Het is zeker niet een dag wat 1 groot feest is waarop alles maar kan en mag. De basisregels moeten er dan ook zeker zijn. Dus bij ook bij niet luisteren daar consequenties aan hangen, bijvoorbeeld even apart zetten. Qua snoep en limonade zijn wij 'streng' (geweest). Tot 4 maanden geleden kreeg onze zoon alleen water te drinken en pertinent geen snoep, koek of wat dan ook. Het heeft wat 'strijd' momentjes met schoonouders gekost (ach, 1 koekje kan toch geen kwaad?), maar ze respecteerden deze regel van ons wel. Nu zijn we iets flexibeler en mag hij thuis 1x per dag een koekje en glaasje limonade. Bij opa en oma zal hij nu vast een extra koekje en glaasje limonade krijgen....
Mijn moeder hanteert precies dezelfde opvoeding als wij. Mijn vader verwent of hij je nu 1x of alle dagen van de maand ziet.
Helemaal mee eens, hier passen mijn ouders en schoonouders op en wij hebben afgesproken dat ze onze regels en wensen accepteren. Gelukkig zijn ze beide ook niet van de verwende kinderen etc dus daarin zitten we al op 1 lijn. Uiteraard zijn ze op de oppasdagen wel echt opa en oma, als ouder zijnde ben je ook nog met de andere zaken in het leven (huishouden etc) bezig waar mijn moeder en schoonmoeder op de oppasdag echt alles aan de kant schuiven voor onze dochter. Ook zal ze daar vast wel eens iets eerder en meer dingen van iets krijgen. En tja, over een tijdje zal ik vast wel eens te horen krijgen dat "oma veel liever is" en ze "daar wel gaat wonen" maar dat heeft ml ook tegen zijn moeder geroepen en zijn oma paste eigenlijk nooit op Aan de andere kant zou ik ook niet willen dat als mijn (schoon)ouders niet op regelmatige basis zouden oppassen ze op de momenten dat onze dochter wel bij ze is ze alles zou mogen en krijgen wat ze wilt. Ook bij opa en oma moeten er regels gelden.
MIjn ouders passen 1 keer in de week op,en zitten eigenlijk op 1 lijn met ons. Ze corrigeren waar nodig,geven hem normaal te eten zoals wij dat ook doen. Houden zijn ritme aan,en krijg soms eens wat extra,s nou dat krijgt die thuis ook. Ik vind dat ze wel een soort van verantwoording hebben,maar dat vinden ze zelf ook. Ik heb er geen moeite mee als die andere dingen doet/krijgt zolang ze hem maar volgen in wat die nodig heeft.
Mijn ouders komen ongeveer 2 a 3 keer in de maand op een vaste dag oppassen. Zij wonen in het zuiden van Limburg en kijken er echt naar uit om op te mogen passen. Wij hebben qua opvoeding/slaap en eetschema alles met mijn ouders besproken, en ze hanteren onze opvoeding en normen/waarden. Natuurlijk verwennen ze dl ook, dat hoort er toch bij vinden wij. Wij vinden het hartstikke goed gaan, en zien ook ondanks de woonafstand dat dl echt een band met ze heeft en aan het opbouwen is. Wij zouden niet anders willen.
Mijn moeder past 1x per week op maar ze mag zich van mij gewoon als een oma gedragen hoor. Op die ene dag mag hij net wat meer dan dat hij bij mij thuis mag doen. Wel tot een bepaalde hoogte natuurlijk, ook bij opa en oma zijn er bepaalde regels waar mijn zoontje zich aan moet houden.
Hier past niemand op, maar zou geen problemen hebben met andere regels. Juist leuk dat dl ziet dat andere mensen soms andere regels hebben. (Dl is zelf nogal strak in hoe dingen moeten, dus lijkt me zelfs wel gezond). Oma laat zich ook een uur met een bal bekogelen door dl, dat doe ik ook niet
Hier passen mijn ouders een keer in de maand een paar dagen achter elkaar op (dochter gaat naar hen toe). Ze hebben wel regels en ritme. Maar die regels zijn soms wel anders dan hier thuis. Mijn moeder hanteert de belangrijkste regels van thuis en verder zijn ze opa en oma. Dus ja...een extraatje mag bijvoorbeeld (en dat kan vanalles zijn, snoepje, cadeautje enz enz). Als dit niet kan bij opa en oma...ontneem je ze dan niet een beetje de rol van opa en oma? Verwennen is weer.het andere uiterste hoor, maar een kleinkind mag zich toch wel lekker in de watten laten leggen als het kan. Ik mocht vroeger bij opa en oma ook andere dingen dan thuis. Ze kookten wat je lekker vond, je kreeg eens iets in de stad aan speelgoed...en er was meer tijd en aandacht (we waren met zijn 3-en thuis). Dus ja...belangrijke regels gaan door...maar buiten die regels zijn ze m.i. altijd nog opa en oma.
Mijn ouders passen 1 dag per week op, in ons huis. In ons huis worden onze regels gevolgd. Als de kinderen bij mijn ouders gaan logeren, worden ze wat meer verwend. Dat onderscheid is voor onze kinderen altijd duidelijk geweest.
Helemaal mee eens!! Ik word soms erg moe van sommige starre houdingen mbt oma's en opa's. Uiteindelijk wordt alleen het kind benadeeld in mijn ogen. Onze ouders passen vaak op, en ze vervullen zowel de rol van grootouder als van opvoeder. Net als mijn zus en verwentante is en tegelijk de opvoeder op momenten dat grenzen nodig zijn.
ik denk dat het er maar helemaal aan ligt hoe de opa en oma zijn en hoe je kind daarop reageert. Niet bij iedereen is het rozegeur en maneschijn. Een extra snoepje of koekje maakt mij ook geen bal uit...maar een kind dat op oppasdag letterlijk van ochtend tot middag volgestopt wordt met koek en snoep en opa's en oma's die zich niks aantrekken van slaapjes en je dus een compleet over de rol kind terug krijgt heeft in mijn ogen weinig met een starre houding te maken...dan kunnen ze gewoonweg geen vaste oppassers zijn.
Nee, dat klopt. Maar dat is dus die 'zolang de belangrijke regels gevolgd worden, is het wel ok'. De hele dag volproppen met snoep gaat redelijk hard in tegen mijn belangrijke regels
Maar dan nemen die opa's en oma's dus geen opvoedkundige tak op zich als ik jouw verhaal lees. En ik dacht dat deze topic juist ging om de combinatie tussen opvoedkundige taken en de grootouder zijn. Dus in de situatie waar opa's en oma's wel deze op zich nemen. En dan net iets andere regels aanhouden dan strikt op de letter de regels van (meestal) de moeder. Eigenlijk net zoals het met een gastouder, kdv of school aan toe gaat. Dat vind ik twee verschillende invalshoeken. Mijn antwoord was gebaseerd op het tweede.
Nou in mijn geval dus niet haha. Maar er zijn grootouders die dus wel oppassen en dus opvoeder en opa en oma zijn en waarbij dit soort situaties ook plaatsvinden. Dan snap ik.dus de starre houding tov de grootouders wel..sommigen maken er een potje van. Ik zou dus voor een andere vorm van opvang kiezen, maar dat is niet in alle gevallen mogelijk.
Opa en oma passen 1 dag per week op, op hun verzoek maar wij zijn natuurlijk akkoord gegaan. En van tevoren maak je afspraken dat alles bespreekbaar is, in de praktijk is dat toch lastig af en toe. Ik wilde in eerste instantie niet dat zij zouden oppassen. Opa en oma horen leuk te zijn, en ik wil niet steeds iets vinden van hoe zij met zl omgaan. Toch hebben we het gedaan en het gaat erg goed. Ik ben het eerste half jaar na zijn geboorte thuis gebleven en in de regel volgt met name oma zijn ritme erg goed. Hij heeft het er onwijs naar zijn zin en ziet me eigenlijk niet staan als ik hem op kom halen. Toch zijn er ook wel botsingen geweest en dat zet de verhoudingen dan best even op scherp. Onder aan de streep denken opa/oma en wij hetzelfde over dingen. Dus ik merkte op een gegeven dat ik begon te zeuren over kleine dingen die er eigenlijk niet toe doen. Het scheelt dat ik daar goede gesprekken met lief en mijn schoonzus over kon hebben. Inmiddels is het een beetje zo gegroeid dat ik me op de dag dat hij bij hen is, nergens mee bemoei en dat voelt erg goed. Op maandag is hij van hen en kan ik genieten van de bijzondere band die zij hebben samen. En ja, hij wordt verwend daar. Maar thuis krijgt hij die dingen niet en ik merk niet dat hij er ineens om zeurt of zo. Wel vind ik 1 dag per week de max. Ik ken mezelf, ik zou er niet zo in staan als ze 2 dagen of meer voor hun rekening nemen.
Oma's en opa's zijn oma's en opa's of ze nu wel niet niet op hun kleinkind letten. ik ben het eens met shakes. Ze hebben dezelfde normen en waarden als ons, zorgen ervoor dat hij zich netjes gedraagd, dat hij goed eet, zijn groentjes en fruit eet maar hij krijgt ook een koekje meer of een stukje taart van de bakker, en krijgt andere aandacht als thuis. Opa kan zoontje geen seconde met rust laten dus smiddags doen zoontje en opa een middagdutje de rol oma en opa hoor je hun niet af te pakken. Dan moet je iemand anders laten babysitten. Oma en opa zijn oma en opa Bij oma en opa zijn ook andere regels als hier. Zoontje weet dat perfect en ook daar ondervind geen enkele partij last van. we hebben wel dezelfde aanpak van opvoeding maar gewoon andere regels. Bijvoorbeeld bij oma en opa mag hij absoluut niet gek doen op de bank, bij ons wel als we bij hem zijn. bij oma en opa gaat hij rond 20u slapen, bij ons om 19.30u,... van die kleine regeltjes
Ook als grootouders incidenteel oppassen verwacht ik een zekere mate van opvoeding. Nu gedragen onze kinderen -nou ja, de oudste in ieder geval- zich buitenshuis altijd keurig. Er zijn dus niet veel momenten dat de grootouders echt moeten 'opvoeden'. Maar ook daar zijn wel bepaalde grenzen. Ze liggen wat verder dan die van ons. Ik vind die extra uitgebreide aandacht en dat extra snoepje ook echt iets dat bij de 'rol' van opa en oma hoort. En dat onze zoons daar zelf een koekje uit de kast mogen pakken (ná het gevraagd te hebben, al is het antwoord altijd "ja"), vind ik ook prima. Ze weten best dat dit thuis niet mag en doen dit ook niet. Maar, er zijn zo af en toe ook bij onze ouders wel momenten dat onze zoon zich dwingend opstelt. En dan krijgt hij ook van zijn grootouders wel eens tegengas. En geloof mij maar: het is daar minder vaak nodig dus àls ze het dan een keer moeten aanspreken op zijn gedrag, maakt het 100x zoveel indruk. Dus juist daarom is die opvoedkundige taak van grootouders ook belangrijk. Als je merkt dat iets zèlfs van opa&oma niet mag... Dan mag het dus ècht niet.