Ik denk dat dit nog meer gaat zorgen voor een kloof. VWO-ers zijn van nature wat gemotiveerder en zullen er harder aan trekken om de achterstand in te lopen. Bij bijv. mavo-leerlingen moet je als docent harder werken om ze mee te krijgen, die zijn minder zelfredzaam en hebben juist een docent nodig die hen motiveert te werken. Als die er niet is, dan is duidelijk welke leerlingen er straks aan het kortste eind trekken. Zo erg.
Heel zorgwekkend... @HappyRabbits jij werkt in het VO toch? Ik werk zelf in het PO in het noorden van Nederland en het lerarentekort is in het hele land, in alle lagen van het onderwijs voelbaar. Ik word er bijna elke dag wel mee geconfronteerd, en de leerlingen dus ook. Is het niet op mijn werk (grote school in een stad), dan is het wel op de school van mijn kinderen (klein dorpsschooltje). Ik maak me ernstig zorgen over de toekomst van mijn kinderen en mijn leerlingen. Van alle kinderen.
Zeer zorgwekkend! Mja het is niet alleen in het VO, ook in de BO, de kinderopvang en de zorg. Ik pleit er voor dat kinderen op de middelbare scholen een stage gaan lopen in deze sectoren om kennis te maken met de beroepen. En kan er niet digitaal les gegeven worden? Zoals bij het voorbeeld Amsterdam. Dan kan 1 docent meerdere klassen tegelijk onderwijzen. Als hele volle collegezalen in corona tijd digitaal onderwijs krijgen waarom ook niet hier.
Ik zag een tijdje terug Sander en de kloof over het onderwijs. Dat er ook meer privéscholen komen met piepkleine klasjes en dat die scholen ook weer leraren wegsnoepen uit het regulier onderwijs. Dat geeft gewoon dubbel problemen met de afstand tussen rijk en arm en het lerarentekort op het reguliere onderwijs.
Daar noest ik ook meteen aan denken Mijn oubers hebben na de kerstvakantie bijna net zoveel tussenuren als lesuren. Structureel minder engels, wiskunde en nederlands. Gisteren had de oudste zomaar tm het zevende les. En dan daarvoor corona ellende Pubers hoorcolleges via internet werkt echt veel minder goed. 14 of 18 jaar maakt een heel verschil in verantwoordelijkheid en concentratie
Ja voor sommige kinderen werkt het niet. Maar voor onze dochter dus echt een uitkomst. Zo heeft ze een docent die niet goed kan uitleggen( vindt onze dochter) en dan kijkt ze een you tube filmpje van dat onderwerp van een random leerkracht die dit online heeft gezet. Zo haalt ze echt hele goede cijfers. Zij pakt zo'n filmpje er best vaak bij voor een toets. Maar zorgwekkend is het wel dat er zoveel uitval is. Maar uiteindelijk zagen we ook dit al weer jaren aankomen. In de jaren 90 was dit en de vergrijzing een onderwerp bij ons bij zowel maatschappijleer als aardrijkskunde. Dus nu doen alsof het al niet voorzien was is wel heel hypocriet. Er moet toch flink wat veranderen aan de huidige manier van onderwijs. Gelukkig zijn er al wat veranderingen. Zo kun je een paar vakken waar je echt goed in bent op een hoger niveau doen en daar ook examen in doen. Er komt wat meer flexibiliteit.