Maar in een ziekenhuis wordt wél onnodig medisch ingegrepen. Wat dan weer wel het risico op complicaties vergroot. En het is niet zo dat een verloskundige niks kan doen in noodsituaties. Dat wordt weleens vergeten. Ik krijg weleens de indruk dat als mensen zulke dingen zeggen ze een of ander middeleeuwse setting voor zich zien. Maar je hebt het de hele tijd over risico's. Ik wilde juist thuis bevallen omdat ik vond dat voor mij veiliger was. Ik had geen medische indicatie. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat een bevalling beter verloopt als de moeder zich op haar gemak voelt. Dat is voor mij niet in het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt sneller medisch ingegrepen wat het risico op complicaties vergroot. En thuis heb je minder kans op infecties dan in het ziekenhuis.
Het klopt dat er thuis niet medisch ingegrepen kan worden. Maar ik vertrouw wel zo dusdanig op mijn verloskundige dat zij vroegtijdig handelt. Bij de 1e ben ik in het ziekenhuis bevallen, ik werd echt aan mijn lot overgelaten. Wat heb ik een ... bevalling gehad. Wat hierboven al eerder is genoemd, moest ik veel te lang wachten totdat ik mocht gaan persen omdat er geen tijd voor me was. Er was niemand aan mijn zijde terwijl ik dat zo nodig had. Ik voelde mij echt niet op mijn gemak. Bij de laatste 2 thuis bevallen. Verloskundige is van het begin tot het eind bij me gebleven omdat ik dat graag wilde, en ik me daar veilig bij voelde. Ze hielp me en praatte me er doorheen. Ik kan nog een heel riedeltje op gaan noemen waarom de keuze vrijheid zo belangrijk is. Ik wil gewoon iemand aan mijn zijde die ik ken en vertrouw, en die ikzelf uit heb gekozen.
En heb je daar ook cijfers van? Want alle cijfers die ik ken geven aan dat er onder de juiste voorwaarden geen verschillen qua veiligheid zijn.
maar degenen die nu vinden dat een thuisbevalling te negatief neer wordt gezet, doen hetzelfde bij een ziekenhuisbevalling: aan je lot overgelaten worden, teveel onnodige medische ingrepen...etc Een bevalling in het ziekenhuis olv een verloskundige kan ook gewoon he?? Met je eigen vk poliklinisch in het ziekenhuis.
logisch nadenken, een thuisbevalling is niet onveiliger als er niets aan de hand is. Alleen dat weet je niet van te voren. Ik ga er ook vanuit dat een vk meestal tijdig ingrijpt thuis, alleen kan zij een complicatie/paniek niet altijd voorzien. Moet er direct echt medisch ingegrepen worden dan kan zij dat niet thuis
Aan jouw logisch nadenken heb ik niks. Je verwart logica met jouw gevoel. Cijfers. Die zijn er. En die zeggen dat er geen verschil is. Echt je onderschat de vaardigheden en mogelijkheden van de verloskundigen, en je overschat hoe dingen in het ziekenhuis gaan.
Ja, als er plek is. Bij de eerste was ik overrompeld door de weeën en wilde naar het ziekenhuis. Mijn verloskundige belde om 23.00 Maar er was geen kamer beschikbaar. Uiteindelijk kon ik om 6.00 terecht. Ik wilde een ruggenprik omdat ik in een helse weeënstorm zat. Maar er was geen anesthesist. Dus ja, door deze negatieve ervaring zei ik bij de tweede, ik blijf thuis.
er zijn genoeg cijfers waaruit blijkt dat er onnodige sterfte is bij thuisbevallingen, daarom zijn er al eerder opties geweest zoals het plan waarover de petitie gaat. Die cijfers zoek je zelf maar op.
Maar is dat niet júist zo omdat de meeste zwangeren onder controle staan bij de verloskundige? In de meeste andere landen staan vrouwen onder controle bij de gynaecoloog. Ook de niet-gecompliceerde gevallen. Daar hebben gynaecologen dus ook genoeg ervaring mee, alleen in NL dus niet vanwege hoe het systeem in elkaar zit.
Onderzoek wat ik vond. Babysterfte binnen 24uur na geboorte. Ziekenhuis; 0.04% Thuis: 0.03% Verwaarloosbaar verschil
er wordt bijgehouden hoeveel baby's/ moeders overlijden tijdens en rondom (dus ook weken voor en dagen na een bevalling). In Nederland (een rijk welvarend land) scoren wij daar niet zo goed op.
Ik neem aan dat je bedoelt: een thuisbevalling is onveiliger dan een ziekenhuisbevalling. Maar dat klopt dus niet. Een aantal noodzakelijke medische ingrepen kan een verloskundige ook thuis doen. Wanneer er een spoedkeizersnede nodig is, is dat vanuit huis vrijwel even snel geregeld als vanuit het ziekenhuis. (Omdat er namelijk ook een OK en OK team klaargemaakt moet worden.) En uit onderzoek blijkt ook dat in het ziekenhuis meer (soms onnodige) interventies worden gedaan die een soort sneeuwbaleffect kunnen hebben: de ene interventie veroorzaakt de volgende en die weer de volgende waarna er steeds meer medisch ingrijpen nodig is. Thuis is dat effect veel minder. Nogmaals, de petitie gaat niet over voor of tegen een thuisbevalling zijn. Ik wil ook helemaal niemand een thuisbevalling opdringen, ik begrijp heel goed dat er heel veel redenen kunnen zijn waarom iemand liever in het ziekenhuis bevalt. Maar er zijn ook veel vrouwen die liever thuis bevallen. Gelukkig kan dat op een veilige manier in Nederland en hebben vrouwen de keuze (onder bepaalde voorwaarden). Ik zou het fijn vinden als je die keuze zou respecteren in plaats van te verkondigen dat deze vrouwen onnodig risico lopen.
ik snap dat jij dat fijn vindt, maar dat is dus niet mijn mening. Ik vind dus wel dat er soms onnodige risico's gelopen worden bij een thuisbevalling.
https://nivel.nl/sites/default/files/bestanden/1000967.pdf Jouw beurt. Zie aanbevelingen. Wie wat beweert, mag het zelf onderbouwen. Zoek je zelf maar op. Zo werkt het niet.
Ik hoop dat de keuze blijft. Ik snap niet dat een bevalling als een medische handeling/proces wordt gezien. Het iets volledigs natuurlijk. Waarom daar ingrijpen als niet nodig is. Ik had een medische indicatie ivm medicatie gebruik. Maar ik heb alle controles bij de vk gehad. Extra echo's of hartje luisteren was geen punt. Ze had een kort lijntje met het ziekenhuis. Ik moest helaas wel in ziekenhuis bevallen ivm mijn medicatie. Wel de afspraak gemaakt als de bevalling super snel gaat dan doen we het thuis en daarna met ambu naar ziekenhuis. Mijn kind is in het ziekenhuis verwekt dmv ivf. Dus hele proces daarvoor was zo onnatuurlijk/medisch dat ik liefst thuis wilde bevallen. Helaas liep het op het eind helemaal anders door zwangerschapsvergiftiging. Ik werd de vk doorgestuurd naar ziekenhuis. Ik had achteraf eerst ff via huis moeten gaan, maar door wat de vk zei dacht ik dat het wel mee viel en zo weer thuis zou zijn. Ik had 0 klachten. Want ik vond de ziekenhuisopname vreselijk. Net als de behandeling door artsen en er zijn ook fouten gemaakt. Dramatische bevalling eindigend in spoedsectio. En geen fijne kraamweken. Helaas komt er geen 2de en had ik een bij 2de ook geen thuisbevalling mogen doen. Maar wel weer de zorg tijdens de zwangerschap bij de vk.
Ik denk dat dat verschil eerder in de basis zit: een gynaecoloog is eerst opgeleid als arts en specialiseert zich vervolgens tot gynaecoloog. De opleiding geneeskunde richt zich voor het overgrote deel op ziekte, op het afwijkende, op patiënten. In de opleiding tot verloskundige leer je heel uitgebreid over de fysiologie van zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Dus hoe alles verloopt in de normale situatie, bij een gezonde vrouw met een gezond kind. Ik denk dat daar het verschil in visie zit: verloskundigen zien zwangerschap en geboorte niet als een ziekte, maar een normale toestand. Waarbij je weliswaar alert moet zijn op mogelijke complicaties maar waarbij je ook de natuur de ruimte moet geven zolang dat kan. Gynaecologen kijken vanuit de basis meer naar zwangerschap en bevalling als een abnormale toestand, waarbij medisch ingrijpen de norm is. In het buitenland is dat juist nog sterker. Het percentage keizersnedes, kunstverlossingen en knippen ligt in de meeste landen hoger dan in Nederland.
ik heb de aanbevelingen gelezen, maar klopt het dat dit verslag uit 1994 komt? Heb je gelezen waar de ideeen van VWS en eerdere op dit gebied vandaan komen? Niet enkel vanwege de kosten hoor, zoals geschetst wordt in de petitie, maar ook omdat zeker de laatste jaren vrouwen "ongezonder"een bevalling in gaan dan pak hem beet 20 jaar geleden, en daar dus weer meer risico's aanhangen.
Ik ben 3 keer in het ziekenhuis bevallen. De laatste keer in een ander ziekenhuis. De bevallingsafdeling was zwaar onder bezet. Er waren een hele boel kamers. Maar maar 1 set aan begeleiding. Als het mis was gegaan dan had ik een serieus probleem gehad. Want ondertussen waren zij ook bezig met te veel patiënten waarbij het niet goed ging. En dan was mijn bevalling nog een geplande inleiding. Toen ik zwanger was van mijn dochter heb ik veel voorbij zien komen over gebrek aan plaatsen/bezetting. Mocht dat nog steeds zo zijn dan lijkt mij dat vooral een belangrijk punt. Daarbij zou de keuzevrijheid groter worden als een ziekenhuis bevalling zonder medische indicatie ook vergoed zou worden.
Ja dit was een groot onderzoek van al wat oudere datum. Maar hier, 15 jaar later: https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a1027.pdf