Geen adoptie maar pleegzorg

Discussie in 'Adoptie en pleegzorg' gestart door Nicoletta, 16 apr 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Nicoletta

  Nicoletta Fanatiek lid

  11 jan 2008
  1.520
  0
  0
  Hoi allemaal,

  Ik zag het stukje met adoptie staan en hoop dat ik er ook bij mag zijn. Wij gaan namelijk bewust niet voor adoptie maar voor Pleegzorg. Is natuurlijk anders, maar in sommige opzichten ook vergelijkbaar.

  Even in het kort onze achtergrond;
  Ik woon samen met mijn vriend en twee katten en wij hebben beiden een diepgewortelde kinderwens. In januari 2008 konden wij ons geluk niet op dat ik 'zomaar' zwanger bleek te zijn. Het was niet echt gepland (ik zou uitgerekend zijn precies op de datum dat we de sleutel van ons nieuwbouwhuis kregen) maar daarom niet minder gewenst. Maar helaas na 8 weken kreeg ik een miskraam. Nog drie hebben gevolgd en na de tweede miskraam mochten we een chromosomenonderzoek doen. Volgens de gyn konden we dat best doen want er komt toch nooit wat uit......... Maar ja, dus wel. Mijn vriend bleek een translocatie 6-9 te hebben. Dat was dus vreselijk en de grond sloeg onder ons weg. Maar ons werd benadrukt dat het ook allemaal goed zou kunnen komen want het zat immers "alleen" maar bij mijn vriend. Na flink wat verdriet, gesprekken, en inlezen hadden we besloten om te gaan voor een donorschap bij een spermabank in Leiderdorp.
  Alleen helaas was het ziekenhuis vergeten dat mijn aangeboren hartafwijking ook een genafwijking zou kunnen bevatten. En jawel... ik voldoe aan flink wat uiterlijke kenmerken. Bloed wordt momenteel onderzocht maar wij hebben inmiddels besloten om te stoppen met alle medische toestanden. Van al dit negatiefs willen we iets positiefs maken; we gaan 100% voor pleegzorg.
  De reden dat wij hebben gekozen voor pleegzorg is tweeledig; we zien enorm tegen de wachtlijsten op en vinden een kindje vanuit NL ook prachtig.
  We hebben gekozen voor langdurige pleegzorg, perspectief biedend en in de leeftijdsgroep van 0-4 jaar, mogelijk vanuit een crisisplaatsingsverzoek. Dat zou concreet kunnen betekenen dat er een kindje vanaf dag 1 bij ons ondergebracht kan worden.

  Al met al is het best een spannende tijd voor ons geworden. Op 27 mei starten we met de cursus voor pleegzorg. Heel spannend!

  Ik hoop dat ik hier meer mensen zal treffen en we samen deze weg kunnen bewandelen.
   
 2. Hope

  Hope Fanatiek lid

  1 mrt 2006
  3.100
  0
  0
  Hey Lieve Nicoletta.

  Ik heb hier eigenlijk niks te zoeken ;) , maar wil je wel even enorm veel succes wensen.
  Ik heb echt respect voor je meid.

  Liefs Hope
   
 3. Elke1984

  Elke1984 Niet meer actief

  Lieve Nicoletta,

  ik krijg kippenvel door het lezen van je verhaal. Vind het prachtig hoe je ermee omgaat en dat jullie er zoiets prachtig positief van kunnen maken!
  Mijn vriend en ik hebben ook al over pleegzorg en adoptie gesproken maar hij wil nog wachten... Denk wel dat we ooit zeker voor pleegzorg gaan, we zijn al eens naar een informatieavond daarrond geweest en het sprak ons beide enorm aan.

  Hebben jullie al een idee wanneer jullie een kindje zouden kunnen verwachten?

  Lieve groetjes!
   
 4. Linda

  Linda VIP lid

  24 sep 2006
  7.819
  0
  36
  Gelderland
  Hoi Nicoletta,

  Ik kende je al een beetje, wauw wat een geweldige stap na al het verdriet. Ik ben erg geinterreseerd in wat jullie gaan meemaken. Wij hebben onszelf ingeschreven voor adoptie maar willen ons ook nog verdiepen in pleegouderschap, idd gezien die deprimerende wachtlijsten.

  Heb je misschien een website waar ik eens rond zou kunnen kijken voor info?

  Ik duimv oor 27 mei!

  Groetjes Linda!
   
 5. mounia

  mounia Fanatiek lid

  15 aug 2007
  4.194
  35
  48
  Vrouw
  Nederland
  hey meid,

  ik ben toevallig (net) pleegmoeder, ik vind het heel mooi dat jij en je mannetje ook dit willen doen!

  en voor linda je kan het beste googlen dan vind je heel veel.
  de site die ik nu voor jou aanraad is www.pleegzorg.nl

  veel succes!

  liefs mounia
   
 6. Roomsoesje

  17 apr 2009
  20
  0
  0
  Vrienden van mn schoonouders zijn ook pleegouders, zij hebben momenteel een jongetje van 6 dat niet meer naar de ouders terug kan en die blijft dus ook bij hun, zij hebben de volledige voogdij gekregen. Ze hebben dit jongetje wel al vanaf acht maanden bij hun, in het begin ging hij nog naar zn biologische ouders onder begeleiding af en toe maar nu niet meer, zijn ouders zijn namelijk verslaafd aan drugs en agressief en totaal niet in staat voor hem te zorgen. Ook hebben ze nog een jongetje van 3,5 jaar, die waarschijnlijk ook voor vast bij hun komt, maar dat is nog niet zeker, de rechtzaken lopen nog. En nu hebben ze sinds kort een meisje van 5 maanden in huis. Het is een hartstikke kleurrijk gezin, maar gezellig dat ze het hebben samen!

  Ik kan dit soort beslissingen alleen maar toejuichen, petje af.
   
 7. Linda

  Linda VIP lid

  24 sep 2006
  7.819
  0
  36
  Gelderland
  wat ik het moeilijke aan pleegzorg vind is dat ik me zo aan zo'n kind zal gaan hechten, wat nou als het wel weer weg moet? natuurlijk, het beste is belangrijk voor het kindje maar je eigen gevoel speelt natuurlijk wel mee.
   
 8. mijody

  mijody Lid

  18 apr 2009
  56
  0
  0
  Hallo allemaal.

  Als jullie het goedvinden lees ik graag mee.
  Wij hebben aankomende donderdag de eerste kennismaking met pleegzorg.

  We hebben een zoontje van 1.5 jaar en ik ben momenteel 26 weken zwanger van de 2e.
   
 9. Nicoletta

  Nicoletta Fanatiek lid

  11 jan 2008
  1.520
  0
  0
  WOW wat een reacties allemaal!! Heel erg bedankt! Ook heb ik Lotte aangeschreven met het verzoek om bij Adoptie ook Pleegzorg op te nemen.

  @ Elke, dank je wel voor je lieve reactie! Het greep me best een beetje aan hoe je dat zo zei. Tja hoe snel kan het gaan? Dat weet eigenlijk niemand maar eigenlijk zal het best heel snel gaan. Een maand of drie gok ik zo. Door de toename van bewoners uit het Oostblok zijn er ook meer babietjes gekomen. Die moeders lopen letterlijk het ziekenhuis in, bevallen en lopen het ziekenhuis weer uit. Dat gebeurt naar maar waar meer dan je denkt. Voor ons klinkt dit als een droomverhaal al mag je dat eigenlijk tegelijkertijd ook weer niet zo zien. Het is immers enorm treurig en verdrietig. Wat me dan geruststeld is dan dat deze mensen niet eerst een kind enorm verwaarlozen en er pas later een instantie aan de bel trekt dat het zo niet langer kan.
  Wij gaan 27 mei starten met de cursus en hebben aangegeven om per 1 september beschikbaar te zijn. Deze datum hebben we aangegeven omdat we eerst nog zelf met vakantie gaan (is al geboekt naar een mooi hotel in Griekenland en dit is niet echt een kindvriendelijke plek).

  Wat lief Hope en Linda om ook hier even te komen kijken!! Er staat een interview op de site van pleegzorg en dat past zo goed bij ons; http://www.pleegzorg.nl/pleegouderworde ... art_09.php . Het lijkt een beetje op ons verhaal.
  Linda, je hebt ook helemaal gelijk! Een pleegkindje kan inderdaad weer teruggaan naar zijn pleeggezin. Maar ook dit probeer ik positief te zien. Als het kindje teruggaat, probeer ik er vertrouwen in te hebben dat het echt weer kan en dat ik het kindje een zo goed mogelijke basis heb meegegeven om vertrouwen in de toekomst te kunnen hebben.
  Op de site van pleegzorg kun je info aanvragen, maar ik raad je echt aan om vrijblijvend naar zo'n info avond te gaan. Weet je Linda wat bij ons de doorslag heeft gegeven? Bij adoptie is zo'n kindje van je zelf, je hebt dan geen invloed op wie bij je komt en welke geestelijke problematiek het mee kan nemen. Een kindje wordt immers niet "zomaar" ter adoptie afgestaan. Met zo'n kindje "moet" je het hoe dan ook zomaar doen, zonder hulp etc. Bij pleegzorg probeer ik het positief te benaderen en zie ik het dan ook als een voorstel dat wanneer het echt niet lukt, de belasting te groot is door de enorme geestelijke problematiek er ook naar een andere plek gezocht kan worden waar het beter op zijn plek is. Natuurlijk is dat zeker niet onze instelling, we gaan voor een kindje voor een lang en gelukkig leven maar ergens geeft het wel een kleine geruststelling. Je staat dan niet alleen.

  Wel goed om te horen zeg Roomsoesje! Als ik het zo lees, zijn je schoonouders denk ik niet de jongste meer (aangezien het je schoonouders zijn) en vind het dan echt bewonderenswaardig dat ze nog zulke jonge kinderen een goed huis bieden!

  Mounia, zonder de privacy te schenden van je pleegje, kun je misschien iets meer vertellen over het hoe of wat? Hoe heb je het ervaren toen ze je pleegje kwamen brengen? Wat gebeurde er met je de eerste dagen?

  Meiden, wat ben ik blij met jullie! Dat ook dit onderwerp hier besproken kan worden! Dikke knuffel voor jullie allemaal!
   
 10. mijody

  mijody Lid

  18 apr 2009
  56
  0
  0
  Ik wist niet dat je al zo snel beschikbaar kon worden gesteld! Wat een fijn gevoel moet dit voor jullie geven.
  En spannend.
  Wat je zegt over adoptie en beperkingen heb je ook met een 'eigen' kindje. Je weet nooit van te voren of het kindje gezond zal zijn. Ze kunnen veel zien op echo's, maar nog lang niet alles. (en dit is maar goed ook).

  Weet niet goed wat ik moet verwachten van donderdag, maar vind het wel prettig om hier ervaringen te delen. Ben zelf werkzaam binnen jeugdzorg, dus weet wel iets van pleegzorg, maar te weinig om een onderbouwde keuze te kunnen maken.

  Wij willen sowieso eerst wachten tot de tweede telg er is en dan verder kijken.

  Jullie gaan dus voor permanente opvang. Er bestaat ook weekend-pleegzorg toch?
   
 11. Nicoletta

  Nicoletta Fanatiek lid

  11 jan 2008
  1.520
  0
  0
  Het is zeker ontzettend spannend en ook een enorme opluchting dat er iets wel positief kan eindigen! Niet enorme nare wachtlijsten, je welkom voelen etc. De afgelopen maanden hebben we een behoorlijk intensieve tijd meegemaakt waarin alleen de beperkingen aan bod kwamen. Nu eindelijk na al die tijd spreken we weer over mogelijkheden!

  Toch voelt dit voor ons anders. Een kindje van een ander opvoeden en laten opgroeien kan beschadigt zijn door invloeden van buitenaf. Een kindje van jezelf ken je de voorgeschiedenis en kun je hier samen je weg invinden. Nu moet je eerst een deel aftasten, en beiden je plek bij elkaar vinden.

  Goed dat je gaat en je dan meer zult horen! Wij kregen een uitgebreide info map mee naar huis en die hebben we doorgewerkt. Door de bijeenkomst zijn we eigenlijk zo enthousiast geraakt en hebben we hiervoor gekozen. De afgelopen 1,5 week hebben we een meisje van 9 jaar vanuit Duitsland hier een vakantie aangeboden. Zij zit in een pleeggezin en kwam bij ons om weer een beetje op te laden. Hierdoor hebben we met eigen ogen kunnen zien dat het heel leuk kan zijn maar tegelijkertijd ook soms echt niet makkelijk. Ze kreeg op de meest onverklaarbare momenten enorme woede aanvallen en dat was echt niet altijd makkelijk.

  Wij willen sowieso eerst wachten tot de tweede telg er is en dan verder kijken.

  Ja weekend- en vakantiepleegzorg is ook in sommige gebieden heel hard nodig.
   
 12. mijody

  mijody Lid

  18 apr 2009
  56
  0
  0
  Ik ben nieuw hier, dus weet niet hoe je de tekst moet citeren, dus maar even zo.

  ik had je verkeerd begrepen, vroege zondagochtend he. :)
  ik doelde op aangeboren hersenbeschadigingen. maar je hebt zeker gelijk, een kindje kan ernstig beschadigd worden, zo klein als ze zijn.

  mijn eerste gedachten gaan uit naar weekend-vakantieopvang, omdat ik denk dat mijn peuter daar makkelijker aan kan wennen. maar dit is een veronderstelling, misschien blijkt het tegendeel wel. vandaar dat ik erg benieuwd ben naar de info-avond. en zal ook die map helemaal gaan doorspitten inderdaad.

  krijg je een vaste begeleider in het voortraject? en hoe is het eigenlijk geregeld met werk en pleegzorg. misschien een domme vraag, maar je zult toch aan elkaar moeten wennen. zijn hier ook verlofregelingen voor?

  ik merk dat ik bomvol zit met vragen, sorry hoor.

  lees dat je al een heel traject 'erop' het zitten, heel heftig allemaal. hoop voor jullie dat al de kinderliefde die in jullie zit goed terecht zal komen!

  heb het verhaal ook gelezen van de link, mooi.
  heb je nog meer sites of andere aanbevelingen waar ik naar kan surfen? of krijg ik die ook te horen donderdag? google wel wat natuurlijk, maar vind ervaringen uitwisselen toch het prettigst.
   
 13. Nicoletta

  Nicoletta Fanatiek lid

  11 jan 2008
  1.520
  0
  0
  :D dat je niet kan citeren geeft niks hoor! Maar je kan het doen door de knop Quote van hierboven.

  Nu snappen we elkaar tenminste ;) . Een hersenbeschadiging of wat voor andere handicap dan ook kan altijd gebeuren. Bij ons was die kans echt enorm groot (meer dan 50%) en daarom hebben we ervoor gekozen om te stoppen met zelf doen. Na 4 miskramen kwamen we achter deze info en hebben we besloten dat we dit een kindje niet aan mogen doen hoe enorm verdrietig dit soms ook is.

  Of je Peuter beter aan weekend of vakantiepleegzorg kan wennen, dat weet ik niet. Een kindje is er maar eens in de vier of vijf weken en dan draait zo'n weekend toch wel voor een groot deel om de komst van hem of haar. Wanneer een kindje standaard in jullie gezin opgenomen wordt, wordt hij of zei er onderdeel van.

  Qua verlofregelingen etc is dat echt per organisatie en cao verschillend. Ik werk in het onderwijs en heb begrepen dat bij langdurige pleegzorg je min of meer gelijk gesteld wordt als aan adoptie. Dat wil zeggen dat ik 4 weken verlof krijg bij aankomst (dus net als adoptie) en ook recht op ouderschapsverlof heb (ook net als adoptie). Vorige week zat ik ook mijn zorgpolis door te spitten en zag dat je bij adoptie ook recht heb op kraamzorg. Dus heb ik de vraag ook gesteld of ik daar bij langdurige en perspectief biedende pleegzorg hier ook recht op heb. Het antwoord was NEE omdat het voor de moeder is :rolleyes: . Alleen vraag ik me dan af, waarom wel met adoptie? Dan zijn de kindjes vaak ouder dan bij pleegzorg. Bij pleegzorg kun je echt vanaf dag 1 al een kindje opvangen en ik geloof niet dat er ooit iemand bij adoptie vanaf dag 1 al samen thuis was :( .
  Ik hoef dan welliswaar geen ondersteuning omdat ik zelf niks mankeer, maar zou ook graag wat willen horen over in bad doen, luiers, voeding, slaapjes etc. Als ik niet had gezien dat ze het bij adoptie wel aanboden had ik het overigens zelf nooit bedacht dat dit mogelijk zou zijn omdat het in mijn ogen ook echt iets voor de moeder is, maar ik vind dit toch wel een beetje "twee maten meten gevoel".

  Wij kregen geen sites door op onze info avond en ben gaan zoeken. Uiteindelijk kwam ik op dit forum uit: http://www.denvp.nl/modules.php?name=Forums&file=index en daar vond ik best veel nuttige info door gewoon te gaan lezen.
   
 14. mijody

  mijody Lid

  18 apr 2009
  56
  0
  0
  heftige situatie hoor.
  jullie moeten dus, naast de spanning van het pleegoudertraject, ook een rouwproces door.
  lijkt me heel moeilijk. hopelijk hebben jullie veel steun aan elkaar en aan anderen.

  betreffende die verlofregelingen, ben ik het met je eens.
  vind het raar, als kraamvrouw hoef je immers ook niet veel te mankeren, maar is de zorg voor je kind (wat nieuw is) alleen al begeleiding waard. en zo is het ook met pleegzorg, alles is nieuw. typisch eigenlijk dat adoptie dit 'recht' wel heeft.
  met een beetje geluk is je werkgever flexibel en valt er wat te regelen.

  weekendpleegzorg heb ik zelf wat ervaring mee, vandaar dat daar m'n aandacht naar uit gaat. maar het kan best zijn dat ik na de info-avond en dergelijke een hele andere mening heb.

  nu ga ik de laptop verlaten, er trappelt iemand om aandacht

  fijne zondag!
   
 15. mounia

  mounia Fanatiek lid

  15 aug 2007
  4.194
  35
  48
  Vrouw
  Nederland
  hey meiden,

  @nicoletta de dag dat mijn pleegje kwam was heel spannend, je weet tenslotte nooit wat je kan verwachten (je word wel geinformeerd maar toch..).
  maar het pleegje wat ik nu heb is zoooo'n leuk,lief,makkelijk kind!
  ik zie haar echt elke dag meer opknappen, en dat doet mij super goed!
  eerste dagen zijn altijd wel druk en wennen, maar dat ging hier snel.
  ik heb dr ook gelijk mee uitwandelen genomen, zoveel mogelijk dingen gedaan, zodat ze een beetje afgeleid is en goed aan mij kan wennen.
  als je meer vragen hebt hoor ik het wel, en je kan me ook alijd pb'en!

  de site (het forum) van denvp.nl heb ik ook veel info vandaan gehaald in de tijd dat ik ook in het traject zat naar pleegouderschap, en ik lees nog steeds zo nu en dan bij.

  ik moet er weer vandoor, spreek jullie snel weer!
  groetjes mounia
   
 16. Nicoletta

  Nicoletta Fanatiek lid

  11 jan 2008
  1.520
  0
  0
  Dank je Mounia voor je reactie. Het lijkt me zo ontzettend spannend! Wij hebben nu voor ogen dat we wellicht ook vanuit een crisissituatie perspectief biedend en langdurig opvang willen bieden. Dan zou het dus echt zo kunnen zijn dat ze bellen en er met een paar uurtjes aankomen.

  Jouw woorden over je pleegje doen me zoveel goed! Je hoort zovaak alleen de negatieve verhalen maar jouw woorden spreken zoveel liefde en bewondering uit en zo hoop ik zelf ook ooit te zijn.

  Vond jij het niet eng dat je ineens de zorg over zo'n klein hummeltje hebt? Hoe lang wist je van te voren dat je pleegje zou komen? Had jij toen echt al alles in huis?
   
 17. Elke1984

  Elke1984 Niet meer actief

  Wij zijn een half jaartje geleden naar een info-avond gegaan en toen is het wat op de achtergrond geraakt omdat Toon graag eerst een eigen kindje wil. Maar nu komen de kriebels weer helemaal terug boven.
  Wij zullen echter nog niet stoppen met de behandelingen en ik ben bang dat we geen plaats hebben voor 2 kindjes. :( Als we natuurlijk ooit zelf zwanger mogen worden hè.

  Lieve Nicoletta, ik wens jullie enorm veel succes! Ik ga dit topic ook zeker blijven volgen! Vind het enorm spannend voor jullie en ik denk dat jullie het héél goed zullen doen! Je lijkt me een erg lieve en zorgzame 'pleeg'mama!
   
 18. Nicoletta

  Nicoletta Fanatiek lid

  11 jan 2008
  1.520
  0
  0
  Lieve Elke, wat moeilijk he om dit traject te doorlopen?! Ik begrijp dat heel goed van en de enige goede raad die ik je kan geven is om je blik breed te houden. Focus niet te veel op een ding en houd je blik breed. Bekijk wat voor jou de definitie van "Kinderwens" is. Toen wij ons realiseerde dat de behandelingen zeer zwaar zullen zijn en veel energie zouden kosten terwijl wij liever die energie in iets positiefs kunnen stoppen was de keuze relatief snel gemaakt. Tuurlijk blijft het verdrietig en soms ook moeilijk want als je bv ter voorbereiding in de prenatal loopt, loop je ook tegen buikbanden, borstkolven en weet ik al niet meer aan. Maar die hoek ontloop ik nu ook heel bewust.

  Jammer dat je wellicht geen ruimte hebt voor twee kindjes maar bedoel je dat in fysieke ruimte of in financiele zin?

  Blijf alsjeblieft soms langskomen! Ook als je goed nieuws hebt hoor ;) !
   
 19. mounia

  mounia Fanatiek lid

  15 aug 2007
  4.194
  35
  48
  Vrouw
  Nederland
  @nicoletta ja het was wel even een knop omzetten toen de kleine kwam, zo ben je eerst met zn 2tjes en dan opeens met een klein hummeltje.
  ik wist 1 dag van tevoren dat ze kwam, ik had al vrij veel in huis (zoals wat "nood" kleertjes in diverse maten, bedje met alles erop en eraan,babyzeep,billendoekjes,knuffeltje dat soort dingen.)
  zeg maar wat spullen die altijd wel bij kinderen onder de 3 jaar van pas komen. (kindjes tot 3 jaar is op dit moment mijn aanbod)
  ik had ook al een buggy, gelukkig!
  en vaak komen crisis kindjes met niet zo gek veel spullen en soms zelfs helemaal niks!
  toen mijn pleegje kwam heb ik nog wel even wat luiers moeten halen enzo, wat voeding etc.
  en het is idd niet alleen maar negatief! je ziet kindjes zo opknappen!en echt dan voel je je weer helemaal goed!
  het is nu ook spannend voor jou , ik ben benieuwd voor wat voor opvang je uiteindelijk zult gaan kiezen. succes meid!


  @Elke ik snap je dilemma, ik ga binnenkort voor een icsi behandeling. Dus ik zat ook vaak te denken wat moet ik nou doen, mijn huis is ook niet super groot, er is eigenlijk maar plek voor 1 kindje.
  daarom heb ik voor crisis gekozen, pleegzorg is wel iets wat ik altijd zal willen blijven doen. of ik nou eigen kinderen heb of niet...(ondertussen wel naar een ander/groter huis zoeken natuurlijk haha)
  en wat ook belangrijk is dat je samen met je partner erachter moet staan!er veranderd vrij veel, meid ik wens je heel veel succes! hopelijk lukken de behandlingen en wie weet ooit eens een pleegje.
   
 20. mounia

  mounia Fanatiek lid

  15 aug 2007
  4.194
  35
  48
  Vrouw
  Nederland
  o ja en ik las dat iemand (oeps ben even vergeten wie,sorry!) aan Lotte had gevraagd om Pleegzorg toetevoegen hier in het forum Adoptie. vind ik een heel goed plan :D
  ben benieuwd of Lotte al antwoord daarop had gegeven?
   

Deel Deze Pagina