NIPT test vergoed

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door wendy424, 28 mrt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. wendy424

    wendy424 Fanatiek lid

    24 aug 2013
    1.293
    14
    38
  2. pooh82

    pooh82 Fanatiek lid

    11 jan 2009
    1.820
    1.034
    113
    Fijn dat het voor degene die ooit nog moeten vergoed wordt!
    Voor mij gaat het feest helaas niet door, dus dag €500,-;)
    (Had het er wel voor over hoor, maar is toch zonde geld altijd)
     
  3. Nephthys

    Nephthys Fanatiek lid

    9 aug 2013
    3.721
    3
    0
    Noord-Brabant
    Ja, helaas alleen als je boven de 36 bent en in de risicogroep valt. :(
     
  4. Julix

    Julix Actief lid

    16 jan 2012
    135
    0
    0
    Goed nieuws!!

    Overigens bleven zowel mijn vk als gyn erbij dat dit alleen uitgevoerd en vergoed wordt na een verhoogde combinatietest (maar wel ook als je nog geen 36 bent). Hoewel er bij mij een andere aanleiding bestond die in verband gebracht kon worden met chromosomale afwijkingen kwam ik er (per 1 april) niet voor in aanmerking. Wij zijn inmiddels in België geweest. Kostte wel even wat, maar in elk geval gerustgesteld nu :)
     
  5. Rian85

    Rian85 Fanatiek lid

    21 feb 2012
    2.830
    477
    83
    Vrouw
    Nee dat is niet waar. Hij wordt vergoed voor iedereen met afwijkende combinatie test. De combinatie test moet voortaan wel door iedereen zelf betaald worden:



    31 maart 2014
    Combinatietest uit pakket, NIPT erin

    De vergoeding van de combinatietest wordt afgeschaft; 36+-zwangeren moeten deze, dus 160 euro, zelf gaan betalen. Wel krijgen voortaan alle zwangeren een combinatietest aangeboden voor screening op chromosomale afwijkingen, ongeacht de leeftijd. De niet-invasieve vervolgtest NIPT wordt voortaan wel vergoed.

    Minister Schippers van Volksgezondheid volgt het advies op van de Gezondheidsraad. De raad zag weinig wetenschappelijk bewijs voor de leeftijdsgrens van 36 jaar, vandaar dat de minister heeft besloten de leeftijdsgrens te laten vervallen.
    Zwangeren die een combinatietest laten doen en als uitslag te horen krijgen dat ze een hoog risico hebben, krijgen het vervolgonderzoek wel vergoed. Per 1 april kunnen vrouwen kiezen voor de vruchtwaterpunctie of de vlokkentest, met een risico op miskraam, maar ook voor de niet-invasieve prenatale test. Deze bloedtest heeft geen risico op miskraam.
    Nadeel is dat de uitslag niet zoveel zekerheid geeft zoals de vruchtwaterpunctie en vlokkentest, maar hij nadert deze testen wel veel meer dan de combinatietest. Een ander nadeel van NIPT is dat de test wel eens mislukt. Soms is er bijvoorbeeld niet genoeg foetaal DNA gevonden, en dan is er geen uitslag. Verder werkt de test niet bij meerlingzwangerschappen.
    Met deze constructie, waarbij de combinatietest voor eigen rekening komt voor iedereen, heeft de minister de dure test toch kunnen opnemen in het pakket. De vergoeding van de NIPT heeft juridisch nog wat haken en ogen, waardoor de vergoeding van 1 april tot 1 januari 2015 niet van het eigen risico afgaat, en daarna wel.

    Bron: medisch contact
     

Deel Deze Pagina