He meiden, Mag je gekolfde melk opwarmen in de magnetron? Ik hoor er wisselende verhalen over. Groetjes Sjoelke
Precies wat je zelf ook zegt, je hoort er heel wisselende verhalen over. De een zeg het mag wel, de ander zegt het mag niet en weer een volgende zegt het mag als je het kort verwarmd op een laag vermogen (of hoe noem je dat) en af en toe omzwenkeld (borstvoeding nooit schudden). Het is dus denk ik wat je zelf wil. Zelf hebben wij ervoor gekozen het niet te doen ivm de werking van de magnetron op de borstvoeding. Wij geloven dus idd dat het niet goed is voor de 'goede' stoffen in de borstvoeding. Maar ook zien wij de hoeveelheid straling niet zo zitten, vandaar dat hier de kunstvoeding ook meestal niet in de magnetron verwarmd word . Liefs, Hanneke.
persoonlijk zou ik het ook niet doen, gezien de wisselende verhalen en ik eigenlijk ook altijd hoorde dat het níét mocht. Borstvoeding is érg goed, dus ik zou het risico niet willen lopen, dat mijn (soms moeizaam gekolfde voeding) niet goed meer zou zijn of z'n werkzame stoffen zou verliezen zeg maar...
Wij hebben het ook niet gedaan, omdat toch de afweerstoffen afgebroken worden als het te warm wordt (dat geldt trouwens ook voor die handige supersnelle flessenwarmers, die worden veel heter dan 35 graden dus de melk die bij de wand van de fles zit ook!!!) Sterker nog: we hebben de afgekolfde melk helemaal niet opgewarmd, het bleek nl al heel snel dat ze het liever koud dronk. Na 2x klooien met een flessenwarmer en een gillend, hongerig kind, hebben we het een keer koud (op kamertemperatuur) aangeboden en dat was meteen goed Dus ik kon rustig weer aan het werk en madam dronk al snel heel tevreden haar flesjes recht uit de koelkast, rare mien!
Omdat je door het schudden met de fles, de eiwitten (en evt voedingstoffen) zo hard tegen de flesgooit aan de binnenkant waardoor ze breken en dus kapot gaan. Althans dat is mij geleerd, volgens mij weet jingels of dirksmama daar meer van, ik heb het volgens mij van 1 van hun namelijk . Liefs Hanneke.
Ik heb het altijd wel gewoon gedaan.. We hadden een grote voorraad (overschot) in de vriezer en koelkastkoud dronk meneer niet, flessenwarmer duurde te lang. Vers gekolfd wat al lauw was dronk hij wel. Op de opvang gebruiken ze ook de magnetron, ik denk zelf dat het niet zo'n probleem is zo lang het maar niet te warm wordt.
En mogen het op het kdv mits het op de goede manier gebeurd Dat wil zeggen Magnetron op laagste stand paar seconde er in en dan zwenken en dan weer in de magnetron paar secondes en dan zwenken en zo tot het op de goede temp is Zal je vertelen wij gebreuken liever de flessen warmer die is sneler als je maar goed de tijden aan houd waar op je kindje plus minus krijgt want dan zet je hem vast lichts aan waar door het water niet zo kout is van uit de kraan
Het mag wel, alleen moet je opletten dat het niet te warm wordt en er kunnen wat afweerstoffen verloren gaan. Wij verwarmen in principe alles met de flessenwarmer, een paar keer per week een flesje even snel in de magnetron als het zo uitkomt. Die paar keer maakt mij niets uit.
ik zou het niet doen, wij verwarmen ons eigen eten ook niet in de magnetron vanwege het verloren gaan van voedingsstoffen door de straling. Zonde van je melk, in mijn optiek. Hier heb ik ook de flessenwarmer gebruikt (inderdaad, duurt veel te lang) kdv gebruikt ook de flessenwarmer.
We warmen de fles open op in een kommetje warm water. We koken water zetten flesje zonder dop en al er in, verschonen kleine en als we terug komen is het klaar. Makkelijk genoeg.
Maar dat water is eigenlijk te heet om de melk in op te warmen. Ook dan gaan er stoffen verloren. Maar voor een keertje maakt dat natuurlijk niet uit. Bij Eva gebruikten we trouwens een pannetje met warm water, het meeste dronk ze aan de borst. Nu ik alles afkolf vond mijn vriend een flessenwarmer wat makkelijker.
Ik vond dit op de site van het voedingscentrum: Kan ik moedermelk opwarmen in de magnetron?Afgekolfde moedermelk kan net als flesvoeding worden opgewarmd in een flessenwarmer, de magnetron of au bain marie in een pannetje met warm water. Hierbij is het belangrijk dat de moedermelk niet warmer wordt dan 30-35 °C. Dit is een goede drinktemperatuur. Afgekolfde moedermelk verliest beschermende stoffen bij temperaturen boven 50 °C. Hoe lang een fles met moedermelk voor het opwarmen in de magnetron moet, is afhankelijk van de hoeveelheid melk en het vermogen van de magnetron. Een globale richtlijn is een fles met 100 ml circa 30 seconden te verwarmen bij een vermogen van 600 Watt. Om de warmte goed te verdelen moet de fles halverwege en aan het eind van de verwarmingstijd even goed geschud worden. Controleer voor de veiligheid altijd de temperatuur van de melk met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Dat voedingsstoffen door microgolven verloren zouden gaan is overigens een achterhaald verhaal. Men nam dat vroeger idd aan. Tegenwoordig weet men dat dat niet zo is. De voedingsstoffen gaan verloren door bloodstelling aan hoge temperaturen niet door microgolven. Of microgolven gezond voor je zijn is weer een andere discussie natuurlijk, daar weet ik ook geen antwoord op.