Hoi dames, Ik zit er al een tijdje over na te denken om vegetarisch te worden. Ik heb veel op internet rondgekeken maar door de bomen zie ik het bos niet meer. Ik ben altijd een vleeseter geweest en heb altijd gezegd dat ik nooit vegetarisch zou kunnen worden, maar ik wil het toch worden. Ik weet alleen niet hoe ik moet beginnen en waar ik op moet letten. Vanaf volgende week wil ik een maand lang uitproberen om te kijken of het wat voor me is. Alleen nogmaals ik weet niet zo goed hoe ik moet beginnen. Nu is mijn vraag zijn er hier dames die vegetarisch zijn? Hoe en waarom zijn jullie vegetarisch geworden en hebben jullie goede tips en tricks? Alvast bedankt.
Ik ben 5 jaar vegetariër geweest in mijn tienerjaren. Ik heb gewoon gezegd: mam ik wil graag vegetariër worden want ik wil geen vlees meer eten. Ik vond die vleesvervangers echt heerlijk. Het vegetarische gehakt, de burgers. Ook at ik geen vis. Maar ik moest weer vlees gaan eten omdat ik vitamines tekort kwam en ik had het altijd koud en ik was heel moe. Nu eet ik alleen maar kip en gehakt. Ik ben nog steeds niet zo'n vleeseter. Misschien kun je een vegetarisch kookboekje aanschaffen?
Ik ben op mijn 15e begonnen als flexitariër. Ik luste al weinig vlees. Ik at toen een hele tijd alleen nog maar kip. Later ben ik dit ook gaan schrappen en nu eet ik dus al 17 jaar vegetarisch. Heb geen tekorten en voel me gewoon goed. Als je gewoon voldoende gevariëerd eet en vleesvervangers gebruikt hoef je je daar geen zorgen over te maken.
Variatie in je eten is erg belangrijk zodat je geen tekorten op loopt. Er zijn talloze boeken om goed/lekker én makkelijk (voor mij altijd belangrijk haha) vegetarische recepten te maken. Die maand uitproberen is een goed idee, kan je kijken of het je inderdaad aanstaat. Ik wil binnenkort eens kijken hoe het is om een maand veganistisch te eten. Ik denk niet dat ik dit voor altijd zou willen/kunnen, maar ben toch benieuwd hoe het mij bevalt. Dan ga ik ook gewoon kijken naar verschillende recepten en daarmee lekker uitproberen.
Ik ben jaren volledig vegetarisch geweest en eet nu af en toe biologisch vlees. In die jaren heb ik geen tekorten gehad, precies wat hierboven gezegd wordt; als je genoeg eet ter vervanging (noten, peulvruchten etc) dan kom je niets tekort. Ikzelf eet liever gerechten waar 'toevallig' geen vlees in zit. Dus niet het vlees vervangen door burgers etc. Die burgers zijn op zn tijd wel lekker, maar zeker niet dagelijks. Je kunt het vegetariër zijn zo ver doorvoeren als je zelf wil: bepaalde snoepjes en bijv kaas zijn strikt genomen niet vegetarisch vanwege de gelatine/stremsel erin.
Vleesvervangers bevatten helaas relatief heel weinig B12 en IJzer. Veel minder dan je nodig hebt. Daarom kun je tegen tekorten beter peulvruchten, noten etc eten.
Vitamine B12 zit niet in noten, helaas... Dachten wij ook, en toen opeens had manlief een b12-tekort... Het zit alleen in dierlijke producten; kaas, boter, melk, eieren... Mijn man is vegetarier en ik heb een fobie voor het aanraken van rauw vlees, dus ik kook thuis altijd vega. In een restaurant of bij vrienden wil ik nog wel eens wat vlees of vis mee-eten.
B12 zit ook in soja... Zelf ben ik al jaren vegetarier en ik had zelfs tijdens de zwangerschap een ijzergehalte waarvan de gyn zei dat dat wel erg goed was voor een vega. Je kunt wel vegetarier worden door alleen vlees te schrappen en te vervangen door een vleesvervanger maar dan mis je dus essentiele vitaminen. Je moet bewust vegetarier worden, dus niet alleen een vleesvervanger eten, maar ook bijv. stroop 1x per week op je boterham en daarbij een jus d'orange aangezien ijzer dan beter wordt opgenomen. Daarnaast moet je, zoals ook hierboven gezegd, ook peulvruchten e.d. eten. Zelf drink ik geen melk maar sojamelk en hieraan is B12 toegevoegd. Met een vleesvervanger van bijv. Tivall erbij heb je dan genoeg B12 per dag. Als je minimaal een x per week een bruine boterham eet met stroop en jus d'orange krijg je ook je ijzer binnen (aan te raden is trouwens 3x per week dan heb je echt geboeg ijzer). Daarnaast veel groente en fruit uiteaard. Je kunt op de site van de vegetariersbond kijken, daar staat een vegetarische schijf van vijf. In het begin is het gewoon lastig maar ik had daar een houvast aan. Daarnaast denk ik dat vitaminentekort bij vegetariers echt een gevolg is van weinig variatie en niet goed het vlees vervangen. Een vriend van mij is al bijna 15 jaar veganist (gewn melk, ei, geen leren schoenen etc.) en hij laat zich elk jaar ff testen: nog nooit een tekort!
Ik ben inmiddels zo'n jaar of zeven vegetariër. Ik eet ook geen vis. Bijna 3 jaar geleden was ik zwanger van mijn 3(!) kinderen. Ik ben toen doorverwezen naar een dietist om te kijken of ik aan alle vitamines kwam. B12 had ik genoeg. Ik dronk sojamelk, waar dat is zit. Ijzer kreeg ik minder binnen, maar kreeg ik sowieso al voorgeschreven door de drielingzwangerschap. Ik deed het dus best goed. Plantaardig ijzer wordt moeilijker door het lichaam opgenomen dan dierlijk ijzer. Drink bij je volkoren boterham liever jus (vitamine C bevordert ijzeropname), dan melk ( calcium remt ijzeropname). Hier begonnen met vegetarier worden, omdat mijn vriend vaak na het eten van vlees last had van zijn maag. En hebben een week toen geen vlees gegeten en we misten het niet. Ik moet wel zeggen dat we allebei sowieso niet veel van vlees hielden.
Dat van die B12 in sojamelk wist ik dan weer niet... Maar dat wordt dan zeker toegevoegd, of zit het er van nature in??
Ik ben nu een jaar of 12 vegetarier, was daarvoor echt een vleesliefhebber, maar ben uit principe begonnen, tegen de bio-industrie dus. Wij eten ongeveer 4 keer per week vleesvervangers, vaak gehakt, roerbakblokjes of tofu. Een keer per week bak ik vlees (altijd biologisch!) voor mijn man en kinderen, zij eten wel soms vlees op brood, en ook bij anderen thuis of in een restaurant ofzo. De kinderen mogen later zelf kiezen of ze vega willen eten of niet. Verder varieer ik genoeg met groenten, ik eet geen vis, wel eieren, melk, kaas, peulvruchten. Noten niet zo vaak eigenlijk vanwege allergie van de oudste. Nog een hele praktische tip: begin de dag met ontbijtgranen, daar zit vaak ook een berg ijzer in (en vezels, moet je wel even goed zoeken). Ik ben redelijk streng, maar niet enorm. Ik eet wel snoep met gelatine, wel kroepoek heel af en toe en gewoon kaas. Maar ik vind het wel erg fijn als mensen op de barbecue een plekje voor mij reserveren, zonder vleessappen erop dus. Hoe doet de rest het met mannen en kinderen? Eten jullie mannen wel vlees en maak je dat voor hem klaar?
Je het op Facebook de 'veggiechallenge' en de 'veganchallenge', als je dat intypt kom je ze wel tegen. Die doen regelmatig een uitdaging met 30 dagen vegetarisch eten en dan krijg je elke dag een nieuw recept, misschien een leuk idee? Daar kun je ook al je vragen kwijt.