Wij hebben een dochter en een zoon, dus dan is er vanzelf "van alles wat" in huis. Ik dacht dat mijn dochter vroeger gek was op autootjes, totdat ik mn zoon kreeg hahaha die is er echt verslaafd aan. Ik krijg wel een beetje kriebels als ik mensen hoor praten over "dat het goed is als de man in het huishouden helpt" Wij doen het huishouden gewoon samen. En als ik hier op het forum lees dat er vrouwen zijn die gillen als ze een muis zien en vervolgens zelf niet eens een muizenval neer durven zetten ?!? dan denk ik dat ik mijn kinder toch al best gender neutraal opvoed. Ik heb nooit een rok of jurk voor mijn zoon gekocht. Hij vraagt er ook niet om, ik weet ook niet wat ik zou doen als hij er om zou vragen. Ik denk dat ik dat in eerste instantie toch zou afhouden. Aan de andere kant toen hij wat kleiner was liep hij graag met een (roze) poppenwagen buiten rond. Geen probleem. Hij legde daar trouwens geen pop in maar zijn voetbal hahaha. Het buurjongetje mocht van zijn vader niet met dat wagentje rondlopen, vond ik toch een beetje sneu voor dat jochie. Ik laat mn kinderen redelijk vrij in wat ze willen en met wie ze willen spelen. Met jongens met meisjes maakt mij niet uit. En of ze nu willen voetballen, in bomen klimmen of met de playmobil en poppen spelen dat mag allemaal.
Omdat er momenten zijn dat een vrouw ook prima zelf een hamer man pakken (als de man er even niet is). Ik vind het een tekortkoming als de taakverdeling in huis 'vast staat'. Klussen is niet mijn grootste hobby, maar ik wil daarin niet afhankelijk van mijn man zijn. Wij doen in huis allebei dezelfde dingen; schoonmaken, fietsband maken, koken, opvoeden, werken, gamen, spelen met de kinderen, rekeningen betalen etc. En natuurlijk kan één van de twee beter zijn in iets of iets leuker vinden. Maar ik vind het belangrijk dat we het allebei kijken. Stel dat er één van ons weg valt?
Voorkeur hebben voor bepaalde taken of beter in iets zijn wil niet zeggen dat je het niet kan. Als ik wegval kan mijn vriend heus wel de wc schoonmaken en de was opvouwen, het duurt alleen 3x langer Omgekeerd kan ik ook heus wel de container naar de weg sjouwen als het moet. We hebben gewoon zo ons systeem waarin ieder ongeschreven eigen taken heeft. Dat werkt toch het beste. Ik doe lekker vrouwelijk de was en oh wee zijn gebeente als hij eens meent zich er mee te bemoeien, alles in de war man dat wil ik helemaal niet. Maar als ik ziek ben kan hij heus zorgen voor schone handdoeken in de kast. En de fysiek zwaardere klussen doet hij aangezien hij dat sneller kan en ik niet GI Jane ben. Maar als hij met een gipspoot op de bank ligt hou ik de boel ook wel draaiende hoor.
Pfff nou wij leren onze kinderen dat ieder moet doen waar die goed in is. Ik doe niet het huishouden omdat ik een vrouw ben maar omdat ik de hele week thuis ben en daar dus meer mogelijkheden voor heb en omdat ik er gewoonweg beter in ben dan mijn man. Qua klussen doe ik helemaal niks. Niet omdat ik vind dat mijn man dat moet doen omdat hij een man is, maar omdat alle andere taken op mij neerkomen en dit dus man zn taak is. Ik zou best eens een hamer kunnen pakken, maar ik heb er geen zin in en doe het dus niet. Als jij een vaste taakverdeling een tekortkoming vind zegt dar vooral wat over jou. Overigens betekend onze vaste taakverdeling ook dat mijn man de ramen zeemt. Maar poeh wat een oordelen over de organisatie van iemands huishouden.
Wat in de boekjes staat is uiteraard maar een klein stukje van het verhaal waarom sommige mannen zo'n luieriken in het huishouden worden... Het is een voorbééld...
Ik geloof totaal niet dat dit voorbeeld leidt tot luie mannen qua huishouding ook niet een klein stukje. Serieus, ik had zelf niet eens in de gaten dat speelgoedboeken zo ingedeeld waren, ik kijk er toch regelmatig in en heb er voor dit topic eentje bij moeten pakken om het te bekijken.
Tja, ik heb niet voor niets jarenlang in de sector gewerkt Mij valt het dus wel op, omdat ik er ook tal van studies naar gedaan heb.
Dat van die boekjes was mij als kind wel opgevallen, maar maakte niet dat ik ook maar de minste interesse ontwikkelde in het huishouden. Nog steeds niet Enkele jaren geleden is volgens mij de Bart Smit met een standpunt hierover gekomen dat ook jongens afgebeeld worden bij de schoonmaakspullen? Ik ben het ermee eens dat de stereotype beelden in de media wat meer gemengd mogen worden tussen jongens en meisjes, maar dat ga ik thuis niet doortrekken in die zin dat ik en mijn man allebei alles precies voor de helft of samen moeten doen. Ik ben helemaal geen samenwerker en ik vind het juist fijn dat we afspraken hebben over wie wat doet. En als één van ons wegvalt... tja dan hebben we hetzelfde probleem als we nu hebben als er geklust moet worden: we hebben allebei 2 linker handen wat dat betreft
Kwam van de week een mooi voorbeeld tegen over dit onderwerp: zoon werd geïnstalleerd als welp bij de scouting. Dan moeten er diverse badges op zijn shirt worden genaaid. De leidster zei toen tegen die kinderen: je shirt met badges kun je dan aan je moeder of oma geven en dan naait zij ze er wel op... waarom wordt hier geen vader genoemd? Mijn vriend kan dat net zo goed als ik... Ik vind dit dus een voorbeeld van een situatie waarin je heel makkelijk 'genderdivers' kunt zijn door gewoon te zeggen: je vader of moeder kan je hierbij helpen.
Volgens mij onstaan luie mannen door moeders die ze te lang verwennen Mijn partner doet niet lullig over het huishouden, maar heeft wel zo'n typische manier om iets net lang genoeg uit te stellen tot ik het ga doen. (Hij heeft ook zo'n moeder die dingen niet snel genoeg schoon kan maken etc.)
Tja dat kan idd. Mij valt zoiets dan niet op als ik het hoor. Ik ben daar totaal niet op die manier mee bezig.
Praten we hier over gender divers opvoeden en dat de scouting-leidster je vader of moeder moet zeggen ipv alleen moeder? Mannen die te lang werden verwend door hun moeder...... Dan kun je het dus ook hebben over vrouwen diete lang door hun vader in de watten gelegd werden. Maar denk niet dat dat het perse is. Een partner (m/v) die na die verwenperiode een tijd op zichzelf heeft gewoond zal het meest geneigd zijn om meer in het huishouden te doen, dan degene die uit huis is gaan samenwonen/trouwen.
Haha hier ook én strijken. Hij is de was-man Maar hij is ook het zorgzame type eigenlijk hier. Niet 'vrouwelijk' in zijn doen en laten, maar wel het lievere zeg maar, ik ben meer de harde tante in huis
Weet niet precies wat je hier nou mee bedoeld... voor mij is het een voorbeeld van genderdivers opvoeden. Het is een radertje in het geheel. Het gaat mij er om dat ze heel stellig en consequent zeggen dat de badges op het shirt genaaid worden door moeders en oma's. Je kan zeggen dat het iets kleins is, maar het is wel onderdeel van het beeld dat kinderen voorgeschoteld krijgen. Net als die speelgoedboeken onderdeel zijn van een beeld dat kinderen zien.
Het is toch ook wel een beetje reeel beeld van de werkelijkheid.... Denk dat in de meeste gevallen die kinderen echt beter hun moeder of oma kunnen vragen badges op te naaien dan hun vader of opa... Gewoon omdat die het nooit geleerd hebben. Vroeger kregen jongens en meisjes gescheiden gymles en kregen jongens handenarbeid en meisjes huishoudkunde. Gelukkig is er in de loop van de jaren eea veranderd en zal de maatschappij uiteindelijk gender diversER worden. Maar verschillen zullen er altijd blijven. Gelukkig maar.