Zondag krijgen we de broer van mijn man met z’n gezin op visite. We gaan gezellig borrelen en ze blijven wel eten. Ik vind het altijd leuk om iets nieuws te bedenken wat ook nog bevalt voor de kids (of in een variatie kan). Zo maak ik v wel eens: - kip, papat en appelmoes (hele kip met aardappeltjes van de bbq en zelfgemaakte appelmoes) - poke bowl (heel veel schaaltjes en zelf lekker maken) - pasta met goede saus en salade - stoofvlees met wat extra’s pan nasi of lasagne vind ik te simpel, mag best wel wat meer werk zijn maar ook net iets bijzonders zijn. Ik kan naar Sligro zaterdag dus ingrediënten vinden moet ook lukken! wie heeft er leuke tips?
Dat ligt eraan of ik ze in leven wil houden.... Ik ben een hele slechte kok, maar voor mijn paprikasoep met garnalen komen ze allemaal weer terug. Daar doe ik meestal gewoon broodjes bij met normaal beleg of een kroket/frikadel of pulled chicken.
Ligt er aan wie er komen en wat ze lusten.. Ik durf van mezelf best wel te zeggen dat ik best goed kan koken (Ik krijg bijna altijd complimentjes) Heel soms maak ik een chinese tafel met bami, nasi, kip kerrie, babi pangang enz, maar dit is niet heel vaak omdat het best veel tijd in beslag neemt en ik niet altijd zin heb om zo lang in de keuken te staan. En echt heel sporadisch wat kleine thaise gerechtjes waarvan ik weet hoe ik ze moet maken.. Verder maak ik spareribs, roti, lasagne, pulled pork/pulled chicken.. Of ik haal iets uit het kookboek/website van de kookmutsjes. https://kookmutsjes.com/
Indiaas, schaaltjes met verschillende soorten curry's, paar soorten rijst, verschillende soorten naan en een stapel papadums met wat dipjes erbij. Mexicaans, zelfde idee maar dan met verschillende soorten vlees, vis, groenten, guacamole, salsasaus etc met een stapel wraps en of taco schelpen ernaast. Ook ga ik wel eens op de spaanse tour, patatas bravas, albóndigas, estofado, boquerones, stokbrood met aioli, empanadas, en nog wat soorten tapas erbij. Alhoewel dat meer een verlengde is van een borrelplank.
Cannelloni met spinazie en ricotta mmmm zo lekker. Maak het helemaal vooraf al klaar, hoeft het alleen nog de oven in. Dus wel net zo makkelijk als lasagne maar net even wat specialer. Lekker Turks brood met dipjes vooraf bij de borrel.
Wij houden het juist simpel. Met lasagne, salade en vers gebakken brood met knoflookbrood. Spaghetti carbonara met vers gebakken brood Erwtensoep Als we nog uitgebreider gaan koken dan voelen ze zich bezwaard
Ik maak echt van alles. Soms maak ik ook zelf kaasfondue. Super simpel. Maar vaak sta ik toch wel even in de keuken en als mensen spontaan mee eten bestellen we eigenlijk altijd wel wat.
Ligt eraan wie er komen eten en met hoeveel ze zijn, zijn er kinderen bij etc etc.. en of ik zin heb om echt te gaan koken of dat ik het liever simpel houdt op dat moment
Ik maak meestal van alles en nog wat en dan buffet-stijl. Hier zijn er ook altijd wel kinderen bij, dus ook opties die heel kindvriendelijk zijn. Soep, broodjes, allerlei beleg, salades, plaatpizza (of kleine pizza’s door de kinderen laten beleggen), quiche, lasagne, stoofvlees met gebakken aardappeltjes etc.
Pot pie met een lekkere groene salade (met hazelnoten, stoofperen en balsamico sinaasappel vinaigrette bijvoorbeeld) en gegrilde groene asperges!
Dat ligt er helemaal wie er komt en met hoeveel ze zijn natuurlijk de tijd van het jaar. Voor een grote groep kook ik anders dan voor bv 4 personen extra. Maar ik kook meestal wel uitgebreid. Is een kwestie van de juiste recepten kiezen, die je goed kunt voorbereiden, zodat je op het laatste moment niet veel meer hoeft te doen. Indische rijsttafel is atijd wel een succes. Er zijn dan zat dingen die je vooruit kan maken en later alleen nog oo hieft te warmen. Dan hoef je a la minute alleen nog rijst te koken, en vul je de warme gerechten aan met seriendeng, atjar, kroepoek, e.d. Of bv mexicaans: Twee soorten vullingen, bv kip fajita’s en carnitas. En dan nog een hoop beleg naar keuze (komkommer, tomaat, gebakken paprika en ui, zure room, geraspte kaas, guacamole, ijsbersla, mais, verse koriander) voor op tortilla’s In de zomer doe weleens broodjes met weer keuze uit 2 soorten beleg (bv bbq pulled chicken en Indo pulled pork), en dan daarnaast nog een aardappelsalade en een coleslaw Of een zeer uitgebreide borrelplank met zoveel eten (en ook tussendoor aanvullen), zodat avondeten overbodig is. Of een grote pan stoofvlees (boeuf bourguignon, zuurvlees, e.d.), geroosterde aardappeltjes uit de oven (met smaakmakers naar keuze), en een salade En als dessert voor een grote groep is een ijsbuffet hier altijd een succes. Ik maak het ijs altijd zelf, maar dat kan natuurlijk makkelijker. Beetje smaken kiezen die goed matchen en daar ook weer wat garnituur bij, zoals bv vers fruit, crumble, meringues, slagroom, chocoladesaus, karamelsaus, etc.) Of een lekkere panna cotta, mousse of bavarois. Super simpel en je moet het vooruit maken, dus alleen nog serveren na het diner.
Hier is loempiataart altijd een succes. Makkelijk vooraf te bereiden! Daarbij zelfgemaakte atjar, salade, bami en kroepoek. Mediterraans buffetje: zelf gemaakte gyros met pita en diverse sausjes, griekse salade met olijven, feta en ui, köfte, Turkse pizza's, Gözleme, lasagne en pasta, gazpacho, paella. Wel wat werk
Hier zijn zelfgemaakte kipburgers, met krokante parmaham, wortel/appel salade en zelfgemaakte dressing/saus op een luxe broodje vaak een succes
Ligt er aan wie er komt en of er kindjes bij zijn (die van sommige vrienden zijn nogal moeilijke eters) Enchiladas Stoofvlees Lasagne of andere pasta Gevulde paprika of aubergine Sowieso wel iets wat ik op voorhand klaar kan hebben
Oh hier blijven ze zelden eten, mijn kookstijl aangebrand en niet gaar! Dus niemand durft. En mochten ze blijven voor het eten, wordt het iets afhalen.
Hangt er vanaf met hoeveel ze komen. Voor 2 tot 3 extra eters maak ik vaak een wat luxer menu met voorgerecht en dessert etc. Ook beetje afhankelijk van de smaken en wensen van de gasten. Een groter gezelschap doe ik vaak verschillende dingen in buffetvorm. Dan oa soep met stokbrood en smeersels, aardappeltjes, gratin, frietjes, verschillende groentes, salade, appelcompote, 2 soorten vlees oid en lekker nagerecht. Of we zetten de bbq aan in de zomer met veel bijgerechten. Ik vind het wel fijn als ik dingen heb uit oven of koude dingen zodat ik niet de avond zelf de halve avond alleen maar in de keuken sta.