Pilav op z'n turks is eigenlijk rijst die je kookt zonder af te gieten. Klontje boter/scheutje olie in de pan (met antiaanbaklaag) handje vermicelli en eventjes aanbakken dat het iets donkerder wordt. Daarna rijst er bij, even kort 'aanbakken' en dan water en zout. Een deel rijst = 1deel water en nog extra 1 deel water erbij. Meestal gebruik 2 drinkglazen rijst en 3 glazen water voor 4-5 personen. Het water aan de kook brengen, deksel er op en op een laag vuurtje laten staan tot alle vocht opgenomen is. Pilav uit bulgur maak ik op dezelfde manier maar dan met bulgur ipv rijst. Ik gebruik altijd rijst van de Turk maar soms heb ik ook jasmijn rijst en die maak ik ook op dezelfde manier. Snelkookrijst zal wel niet lukken maar dat is sowieso smaakloos.
Hilarisch! Ben het alleen eens met het verhaal over geen pasta in te vriezen omdat dat meestal minder lekker wordt. Maar verder warmen we alles opnieuw op. En als de koelkast te vol is of ik geen zin heb om het kliekje uit de wok in een bakje te doen en dan dus direct de wok af te wassen en de dag erna ook het bakje en daarna opnieuw de wok dan zet ik een deksel op de wok en zet ik hem gewoon in de garage neer. Scheelt werk en energie hahaha. En raad eens? Wij zijn minder vaak ziek dan menig ander. Ik vind veel dingen echt onzin als het aankomt om hygiëne voorschriften. Ja tuurlijk vervang ik elke dag minstens 1 keer een vaatdoeken. Maar verder: niet te spastisch. Anders worden we juist ziek
Ik doe dag eigenlijk niet . Wat over is, is ook nooit genoeg voor ons alle 5, dus dan is het voor degene die er zin in heeft en als het een deftige portie is, gaat het naar opa. Als er bevoorbeel fricandon ofzo over is, gaat dat mee naar school. Maar dat is dus meer overschotjes ipv bewust dubbel koken.
Oh, maar ik ben absoluut geen ‘spastisch’ type op het vlak van hygiënevoorschriften hoor. Integendeel zelfs. Ik denk, net zoals jij, dat het net niet slecht is om je immuunsysteem van jongsafaan voldoende bloot te stellen aan mogelijke indringers, vuil,... Hier gaan de kinderen bewust niet elke dag in bad, wordt beddengoed om de twee weken gewassen, zelfs vaatdoeken worden niet elke dag vervangen en zo kan ik nog een heleboel voorbeelden opsommen. Ben net een heel los type wat dat betreft (ook bv. naar tutjes toe die op de grond vallen). En ook hier zijn zowel mijn kinderen als ikzelf quasi nooit ziek (al besef ik goed dat dit ook gewoon puur toeval/chance kan zijn hoor). Wat die pasta, rijst, ... betreft, dat heb ik zelf nog nooit echt geplaatst onder het kopje “hygiënevoorschriften”. Ik ben gewoon erg geïnteresseerd in voeding, op heel veel verschillende vlakken Dat van dat heropwarmen van rijst & pasta heb ik ooit eens gelezen en onthouden. Voor de rest niet echt verder uitgepluist ofzo, aangezien het hier sowieso niet van toepassing is. Heb (o.w.v. smaak) altijd al de gewoonte gehad enkel sauzen in te vriezen. Behalve als we Chinees afhalen, dan hebben we meestal zoveel over dat zowel de pasta als de rijst de dag erna nog eens opnieuw in de microgolfoven verdwijnen
Maar je gooit het dan niet weg hè. Dat is (naar verspilling toe) het belangrijkste denk ik... Ik vind eten weggooien zonde, dus ik heb een tijdje de gewoonte gehad om zelfs kleine overschotjes in te vriezen. Als ik veel kleine beetjes in de vriezer had zitten, haalde ik die boven op een avond waarop we weinig tijd hadden om te koken. Soort van ‘tapas’-avond Zonder moeite (kan echt wel eens genieten van een avond waarop er niet gekookt moet worden!) en toch gezellig & lekker. Tegenwoordig neem ik de restjes gewoon mee naar ‘t werk de dag erna (als lunch).
Volkomen met je eens wat betreft voedselverspilling hoor. Gooien hier ook nooit eten weg, maar doordat wij de gewoonte hebben (& al hadden lang voor ik die artikels ooit toevallig tegengekomen was) om sauzen apart te bereiden is het weggooien van eten hier niet aan de orde. Zelfs de kleinste restjes worden hier nog op een later moment opgegeten (maar daar had ik net al iets over getypt in een reactie aanvullend bij een post van Neuzeke, dus ik zal maar niet in herhaling vallen ).
Gerechten die wij invriezen eten we ook niet standaard de volgende dag op. Wel hebben we sindskort kliekjesdag ingevoerd. Hier gebeurde het maar te vaak dat we eten in de vriezer stopte, maar eigenlijk alsnog elke dag wat anders maakte en dan datgene uit de vriezer niet eens op aten. Nu hebben we het zo afgesproken dat bij ons zondag de dag van de kliekjes is. Dan hebben we toch nog een warme maaltijd, het gaat op en kost niet teveel werk en heb je gewoon een rustig dagje.