Er wordt een mooi stukje marketing van AH aangehaald op die website. Er wordt gesproken over duurzaamheid en vervolgens zie je deze logo's: Maar duurzaamheid en diervriendelijkheid gaan niet hand in hand. Zo krijgen kippen die 6 dagen langer leven dan plofkippen al een ster. Dat is noch diervriendelijker (6 dagen langer in leven blijven onder dezelfde miserabele omstandigheden is echt niet veel beter voor het gemoed van een kip), noch duurzamer. Want een kip 6 dagen langer in leven houden voor exact hetzelfde stuk vlees vraagt om meer resources, wat een grotere belasting op de aarde is. Als je duurzaam wil zijn, eet je alleen plofkip. Als je diervriendelijk(er) wil zijn, eet je vlees met 3 sterren, wat niet duurzaam is. En, als je heel eerlijk bent, ook niet echt diervriendelijk. Als je echt duurzaam én diervriendelijk wil zijn, ben je gewoon vegetariër. Fairtrade heeft overigens ook niks met duurzaamheid te maken. Duurzaam is het als je geen ananassen laat overvliegen, ongeacht wat die ananasboer ervoor betaald heeft gekregen. Sorry, ik kon het niet laten
ik red dat (omgerekend voor 2 volwassenen en 2 kinderen ook makkelijk hoor) hier wel vaak iets duurder uit, doordat wij met 4 volwassenen en 2 kinderen eten, maar toch. Ik eet juist heel veel groenten, gebruik pd gemiddeld 1250-1500 gr. groenten. Maar dan dus wél regelmatig uit de vriezer, wat absoluut geen probleem is, want qua vitamines scheelt dat nauwelijks van vers. ik zit gemiddeld rond de 7 euro voor een avondmaaltijd, soms is het minder, en soms is het meer. Los daarvan eten wij bij de lunch en ook vaak 's avonds snoeptomaatjes/komkommer/reepjes paprika/wortel etc. Wij komen echt heel ruim aan de groenten.
Rode kool 80ct Zak appels 2euro Als ik dit klaarmaak ligt de hele vriezer vol en kunnen wij met zn 2en er wel 4x van eten. Soms een gehaktbal erbij, maar vaak ook niet
Idd, ik merk echt als ik heel zuinig aan moet doen je dan echt in de ongezonde dingen komt. Dan gaat het niet om max 5 euro maar alles zo goedkoop mogelijk. Als ik vandaag een maaltijd van 2 euro kan doen heb ik voor morgen ook nog eten. Max 5 euro is heel leuk om te doen. Je kunt dan ook nog gezond eten. Maar als je van 40 euro in de week moet leven heb je in een week nog maar 5 euro over. En er zijn echt gezinnen die dat moeten. Dit topic vind ik dus heel goed bruikbaar als we gewoon ruim zitten en ik op een zuinige manier wil uitgeven
Maar voor een komkommer is 1 euro tegenwoordig normaal. Snoeptomaatjes vind ik ook echt prijzig. Paprika zag ik van de week ook voor 1 euro per stuk. Dan zit je toch al heel snel boven de prijs helaas.
Als je losse producten koopt is het vaak duurder maar de Appie verkoopt tegenwoordig een best ruim assortiment buitenbeentjes. Zo heb je voor 1.79 1 kg komkommer (gemiddeld zitten hier 4 stuks in is mijn ervaring). Zelfde met wortels 2 kg voor 1.29 euro. Ik haal nooit meer losse paprika's maar altijd de buitenbeetjes 1 kg voor 2.99 in plaats van 0.99 cent voor 1 losse paprika. Ik maak zoveel mogelijk op tijdens het avondeten en anders gebruik ik het als tussendoortjes.
Ik vind het ook echt goed dat AH die buitenbeentjes verkoopt. Het is wel een beetje jammer dat het zo'n grote verpakkingen zijn. Ik sta er wel eens voor en kies dan toch voor een komkommer van 1 euro omdat ik gewoon echt geen 4 komkommers opkrijg voordat ze bederven. Zonde, want ik wil best die buitenbeentjes opeten.
Ik vind groenten juist veel goedkoper dat vlees. En dat heb ik het niet over komkommer en snoeptomaatjes (vreselijk duur) Paprika's koop ik vaak 3x in 1, die zijn 1.99 terwijl je per paprika vaak 89 cent betaald. Diepvriesgroenten zijn wel erg goedkoop en makkelijk. Leuk om al die recepten te lezen; zuurkoolshoarmaschotel 3 personen rundergehakt 300 2.09 Zuurkool 500 gr 0.69 aardappels 500 gr 0.80 ananasjes 1.69 shoarmakruiden 0.69 5.96 (zonder ananas is het 4 euro). Wij eten hier met zijn tweeen van en dat gaat er een restje mee naar het werk voor de lunch. Kinderen vinden zuurkool heel vies dus die krijgen wat anders, andere groente.
Hier gooi ik altijd voor het eten een schaaltje komkommer neer, schoon op! Wij eten vaak tussendoor ook wat groenten of mee naar het werk. Ik denk dat wij rustig 6 komkommer per week eten.
Hier worden komkommers, tomaat en paprika's echt als snoep gegeten als ik het neerzet. Op dinsdag en woensdag zijn we altijd pas rond 18.00 uur thuis door werk. Ik zet dan altijd een schaaltje neer tijdens het koken, dan kunnen de jongens het wel uitzingen tot het eten klaar is.
Maar dan is het in mijn ogen geen gerecht voor 3 maar voor 2 personen. 500 gram zuurkool is niet de hoeveelheid groente die je voor 3 personen zou moeten gebruiken maar voor 2... dus dan red je het ook met dit (lekkere) gerecht bij lange na niet in het genoemde budget. Edit: Ik zie nu dat je zegt vaak bij de lunch en tussendoor al groente te eten. Maar dan komt je uiteindelijke budget dus nog steeds boven de 5 euro.
Geen prijzen erbij maar ik denk dat het wel binnen budget valt. Wij eten met zijn 4en hiervan Pompoensoep 1 fles pompoen 1 ui 2 teentjes knoflook Gedroogd munt 1 boullionblokje Ui en knoflook fruiten, daarna de pompoen in stukken erbij. Dan water erbij schenken en de boullion. Alles laten koken tot het gaar is en dan pureren met de staafmixer. Op het eind de gedroogde munt er doorheen roeren. Wij doen ook altijd wat citroensap erbij. 'Surinaamse' bami Spaghetti 2 uien 5 knoflook tenen Trassi 1 boullion blokje Ketjap (zoet en zout) Peterselie Kousenband of sperziebonen De uien en knoflook goudbruin fruiten in roomboter. Daarna 1 theelepel trassi mee fruiten voor 1,2 minuten. Hierna de boullion erdoorheen kruimelen en even laten bakken. Dan doe je er een scheut zoete en zoute ketjap bij tot het een sausje is. Dan voeg je steeds wat gekookte spaghetti erbij en eventueel wat meer scheuten ketjap als dat nodig is. Op het einde wat peterselie erover heen strooien. Daarnaast doe ik nog wat kousenband of sperziebonen. Groentesoep 1 zakje soepgroenten 1 bakje soep balletjes 1 boullion blokje Handje vermecelli
@SDonya Weet je veel van de indonesische/ surinaamse keuken? Waarvoor zou ik trassi kunnen vervangen? Want dat is niet vegetarisch.
we zijn met z'n 3 maar ik heb bijna 5 dagen per week wel een kind die dan ook mee eet, Favoriet hier in huis, Tomaten soep, 2 kilo verse tros tomaten. 1 liter water, 2 teentjes knoflook, 1 grote ui, 2 buillon blokjes, afbak stokbrood en kruiden boter erbij. tomaten snijden,knoflook en ui fijn snijden. iets olie in de pan dan de ui en knoflook aanfruiten, dan de de tomaten erin en 5 minuten bakken omroeren Dan water en buillon blokjes erbij. koken tot de tomaten zacht zijn. Dan alles pureren met de staafmixer. Bami of nasi met ei, Aardappels vlees en groente, is meestal ook best goedkoop. Veel soepen,
Bloemkoolnasi Bloemkool €1,59 Inpoba nasikruiden 2X €0,46 Nasigroenten €1,50 4 eieren € 0,64 2x basic kipsate vriezer €0,80 Totaal €4,99 Bloemkool maak ik zelf zo klein als rijstkorrels ( met keukenmachine) Nasigroenten wokken, bloemkoolrijst erbij, daarna de gewelde kruiden. Eitjes bakken of roerei van maken voor door de nasi. Ik heb heel veel kruiden op voorraad dus koop vaak geen nasikruiden maar maak zelf een kruidenmix.
Ik weet er niet veel van af maar ik heb dit vaak genoeg ook zonder trassi gemaakt en dat smaakte ook lekker. Wel echt het boullion blokje erbij doen want zonder boullion blokje vind ik het juist totaal niet lekker
Ik geef ze dan weg voordat ze bederven, altijd nog goedkoper, een ander is er blij mee en inmiddels de trend gezet want krijg nu zelf ook overblijfsels van anderen