Ik heb mij laten evrtellen dat juist het erkennen niet hoeft? Maar het gezag nog wel aangevraagd moest worden.
Het is precies andersom. Bij een samenlevingscontract moet de vader het kindje erkennen en na de geboorte het gezag nog aanvragen. Bij een GP alleen erkennen en dan is t ok.
Wat wil je precies 'bereiken' met het GP of huwelijk? Als je niet getrouwd bent en geen GP hebt, moet de vader het kind voor de geboorte erkennen. Dan ontstaan er familierechtelijke betrekkeingen tussen vader en kind. De moeder moet hiervoor toestemming geven. Gebeurt dit niet, dan is de vader (wettelijk gezien) 'niks' van het kind. Erkennen kan bij de notaris of bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Als de ouders gezamelijk het gezag willen dragen over het kind, moeten de beide ouders dit na de erkenning aanvragen bij de rechter. Als je een GP hebt, moet de vader het kind nog steeds erkennen, met toestemming van de moeder. Na de erkenning ontstaan er familierechtelijke betrekkingen tussen vader en kind. De vader krijgt dan ook automatisch, samen met de moeder, gezag over het kind. Ben je getrouwd, dan hoe je niks extra's te regelen. Zowel bij een huwelijk als een GP kun je kiezen voor 'gemeenschap van goederen' (alles is dan van jullie samen) of huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) Je laat dan door een notaris vastleggen hoe je de spullen wilt verdelen. Dit kost geld. Als je samen een kindje krijgt is dit dus het meest 'gedoe' als je niet gehuwd bent en geen partnerschap hebt. Ben je getrouwd heb je het minste 'gedoe'. 't Is dus maar net waar je voor kiest. Buiten het krijgen van kinderen is een partnerschap en een huwelijk trouwens hetzelfde. Dus ook wat betreft het gebruiken van elkaars achternaam, erfrecht enzovoorts.
oh ahaaaa Nouja wij gaan gewoon 2x trouwen 1x voor de wet en dan als we ons gezin compleet hebben nog 1x voor de kerk met de hele poespas