Wij hebben er ook over nagedacht om geregistreerd partnerschap aan te gaan. Maar we hebben toen besloten om dat toch maar niet te doen omdat het internationaal niet geldig is. Zelfs niet als je de parterschapsakte om laat zetten in een huwelijksakte.
Ik wil niet betweterig over komen maar wij hebben een jaar geleden ons GP om laten zetten in een huwelijk. Dit is gebeurd met een ceremonie in het stadhuis, inclusief ambtenaar en het jawoord. We hebben ook een trouwboekje gekregen. Dus ja, het is mogelijk en niets scheiden. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat een omzetting alleen plaats kan vinden in de woonplaats van een van beide partners; dus niet in een andere plaats. Ik heb voor de omzetting nog contact gehad met een notaris en die raadde het zelfs af om te scheiden en dan opnieuw te trouwen omdat je dus problemen kunt krijgen met hypotheek, levensverzekering en pensioen. Wat betreft het niet geldig zijn van een GP in het buitenland. Tja, who cares. De meesten doen het volgens mij als zakelijke overeenkomst dus het maakte ons niet. Je kunt trouwens wel e/v in je paspoort laten zetten. Als je eenmaal je GP in een huwelijk hebt laten omzetten is het net zo geldig als elk ander huwelijk! Dus ook in het buitenland. Wat betreft het vriend/vriendin-echtgenoot/echtgenote verhaal. Ik denk dat heel persoonlijk is. Bij GP ben je voor de wet getrouwd maar wie bepaalt of je echtgenoot of vriend zegt. Dat doe je toch zelf? Ook bij een huwelijk kun je dit zeggen. Mijn schoonvader woont al bijna 30 jaar samen met zijn huidige vriendin/vrouw. Is niet getrouwd. Wat is dat dan? Voor mij (en de rest van de familie) is ze zijn vrouw en niet anders. Iedereen succes met beslissen hierover.
Wij hebben in 2003 die samenlevingsovereenkomst gedaan, eigenlijk alleen omdat het verplicht werdt van de woningbouwvereniging. Wij hebben daar toen het stukje in laten opnemen alles wat van mij is is van mijn man en omgekeerd. Dit i.v.m. overlijden, deden we dit niet was evengoed nog alles van mijn schoonouders als mijn man b.v. zou overlijden. Nu gaan wij naar het buitenland verhuizen en daar is dus een samenlevingsovereenkomst of een GP NIET geldig. Alleen een testament bij samenwonen en een Huwelijk is bindend. Yipeee nog meer Notariskosten.
Wie kan mij in het kort de voor en nadelen van een samenleefcontract en een registratie vertellen? Of een linkje geven? Wij moeten echt de knoop door gaan hakken namelijk
Wij hebben ook een GP, puur en alleen om alles goed geregeld te hebben op dit moment, we moesten trouwens wel ja zeggen en het was best officieel maar dat zal per gemeente verschillen. En over een paar jaar willen we alsnog trouwen en dan krijgen we ook gewoon de hele ceremonie alleen de getuigen zijn er dan voor de show en niet officieel nodig. Wij hebben het trouwens ook op maandagochtend gratis gedaan en de hele papierhandel vond ik best meevallen, je hebt een uittreksel uit het geboorte en het gemeenteregister nodig maar het meeste kun je tegenwoordig via internet aanvragen als je digi-D hebt. Hier is trouwens nog een link met info: http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/ ... rtnerschap
Het kan wel ' trouwen' terwijl je een GP hebt, alleen is het dan een toneelstukje. Wat jij bedoeld is als je voor het ecchie dan nog wilt gaan trouwen. Wat de anderen bedoelen is dat je het laat omzetten en dat je dan de ceremonie etc. krijgt die hoort bij een trouwerij. Echter zou dit niet nodig hoeven zijn omdat het niet een officieel iets meer is zoals bij een huwelijk uit het niets zonder GP
@ truusdemier: waar komt jouw nickname toch vandaan? Ja wij gaan toch voor GP. Het is het beste alternatief. Ik leg al mijn principiele bezwaren maar naast me neer, anders komen we nooit ergens.
Dit vind ik wel een heel apart! Maar als je trouwt kun je dat toch ook gratis doen,je hoeft het tegen niemand te vertellen en iedereen boven de 18 kan getuige zijn.Je zegt veel papieren nodig te hebben maar het enige wat ze moeten hebben is je geboortebewijs en paspoort + kopie paspoort van je getuige. Je hoeft elkaar geen eeuwige trouw te beloven(hebben wij ook niet gedaan) en je kunt elkaar nog steeds vriend/vriendin blijven noemen. Als het voor jou alleen een zakelijk iets is dan zou ik gewoon voor de makkelijkste en voordeligste optie kiezen.
Wij hebben uiteindelijk ook voor een GP gekozen. En gaan dit gratis doen. 15 Mei gaan we in ondertrouw, dat kost 11.10 voor de akte. Na de GP betaal je ook nog wat kosten voor andere papieren en evt het "trouwboekje"
ik trouw uit principe ook nooit meer. mijn vriend zou het ook wel willen maar begrijpt mijn standpunten waarom ik er niet meer in geloof. affijn wij hebben de hele boel geregeld bij de notaris wat inderdaad een smak geld kost maar wij hebben het tesamen met een koop van een huis gevoegd. er werd ons inderdaad verteld dat trouwen envoudiger was en dat je om volledig gedekt te zijn dat ook het beste kon doen en anders een samenlevingscontrakt op het gemeentehuis aan te gaan ofzoiets. ik weet niet waar jij op doelt die van de gemeente of die van de notaris nu. affijn om een lang verhaal kort te maken, we hebben hem gezegd wat we wilde en hoe we het wilde en dat mijn kinderen en eventuele kinderen die ooit nog geboren zouden worden beschermt zouden zijn en bij de overlevende partner zouden mogen blijven. tot en met de financiele toestanden en noem maar op. hij is toen aan de slag gegaan en nu hebben we dus een samenlevingscontrakt en 2 testamenten waarmee we zo goed als dat gaat buiten een huwelijk om dezelfde rechten en plichten hebben. we hebben er zelfs specifiek in laten zetten dat mocht er met 1 van ons 2 iets gebeuren de partner het enige recht heeft op beslissingen te nemen en ook over de uitvaart. ook hebben we een voogd aangewezen mochten we beiden verongelukken en hem de finaciele toegang tot geld wat voor de kinderen is bestemd ontzegd. ( nu is een voogd benoemen altijd niet sluiten ook als je trouwd. de persoon in kwestie wordt te zijner tijd benaderd en heeft dan nog steeds keuze er toch nog van af te zien ookal heeft hij nu toegezegd. )