Geschrokken van declaratielijst

Discussie in 'De lounge' gestart door Demino, 16 apr 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. marietje85

    marietje85 Bekend lid

    2 aug 2010
    675
    1
    18
    NULL
    NULL
    Ik heb begin vorig jaar 2x een inwendige echo gehad vanwege het uitblijven van menstruatie. Krijg ik ook pas ergens in de zomer de rekening van alleen was het bij mij maar iets van 90 euro per keer. Vind 250 euro wel heel erg veel.
     
  2. seepje

    seepje Fanatiek lid

    23 mrt 2014
    1.559
    1
    38
    visagist
    utrecht
    Heel gebruikelijk… Ik kreeg in januari ook een brief of ik even 160 euro betalen voor 2 bloedonderzoeken en een rontgenfoto.

    Daarnaast krijg ik vitamine D shots… Eigen bijdrage 10 euro per 3 ml
     
  3. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief

    Hier ook! Stond binnen 5 min weer buiten. Ook 280 euro ofzo, echt belachelijk.. Je zult bijna(!!) een particulier ziekenhuis opzetten me zulke prijzen..
     
  4. minon

    minon Niet meer actief

    #24 minon, 16 apr 2014
    Laatst bewerkt door een moderator: 16 apr 2014
    Tsja wees blij dat het 360 euro is en niet het volle pond. Even een onderzoek laten doen hoe het met rhesus zat (man en ik beide een keer bloed prikken en een afspraak om de resultaten te bespreken) was voor mij 800 en voor man 600 euro. De bevalling van onze dochter, mijn medicijnen en opname en ambulancerit was totaal 46.000 euro. Ik heb vijf dagen in zkh gelegen. Dochter vier weken waarvan twee op de nicu. Denk dat dat wel een ton of nog meer gekost heeft.
    Deze zwangerschap is het nog een tandje erger ben ik bang dus ik betaal echt met liefde die 360 euro dit jaar!
     
  5. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    Ik heb ook een ER gekregen van bijna 250 euro van 1x bezoekje gyn. Duur maar aan de andere kant, wees verdorie blij dat je verzekerd bent en het maar bij 350 euro blijft.....
    Enig idee wat alles kost? Mijn rekening van 1e bevalling en kraam was veeeeeel meer dan mn premie en ER bij elkaar. Dat had ik nooit kunnen betalen. er moet je gewoon rekening mee houden. Dan kom je ook niet voor verrassingen te staan.
    Mensen lopen altijd maar te zeiken dat ze zoveel premie betalen maar het nooit gebruiken. Je betaald ook voor het moment dat je het WEL nodig mocht hebben. Als je bijv kanker krijgt, dan zijn die kosten hoger dan al die jaren premie die je tot nog toch betaald hebt....
     
  6. Lynn88

    Lynn88 Bekend lid

    15 feb 2013
    877
    0
    0
    Dit dus. Hier een ks, nou dat wil je niet weten wat dat 'grapje' van drie kwartier kost :D Hier dus ook erg blij met mijn zorgverzekering.

    Ja de premie is hoog en ja het lijkt soms belachelijk dat je met het betalen van 100 euro in de maand nog niet klaar bent.. maar zorg is nu eenmaal erg duur. Mijn moeder heeft een aantal jaar geleden een open hart operatie ondergaan, die heeft haar premie voor de komende 10 jaar terugverdiend kan ik je vertellen ;) Nee hoor, ik ben erg blij met het zorgstelsel in Nederland. Kunnen ze in de grote macht die de VS zich noemt nog een puntje aan zuigen :D

    Maar ik snap je frustratie wel hoor TS. Zo stoor ik me vaak aan de onduidelijke omschrijving van bepaalde zaken op nota's. Bijv zoveel euro aan "specialistische zorg" of zoveel euro aan "laboratorium onderzoek".. nogal vaag als je het mij vraagt;)
     
  7. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.088
    10.382
    113
    : een DBC (diagnose behandeling combinatie) is een pakketje waar zorg in zit. Je betaalt niet per consult, maar voor een periode aan zorg. Vergelijk het met een blik soep, je betaalt 1 prijs voor balletjes, water, vermicelli enz. De prijs is enigszins afhankelijk van de hoeveelheid zorg, alleen consulten is goedkoper dat wanneer je een week bent opgenomen. Maar bij een opname is 6 dagen opgenomen zijn even duur voor jou als wanneer je 20 dagen opgenomen bent. 3 dagen opgenomen is weer wat goedkoper.

    Er zijn landelijke regels over hoe lang een DBC duurt. Bij een poliklinisch traject vallen alle verrichtingen gedurende de eerste 90 dagen in de eerste DBC. Als je dus een keer op controle was geweest had dat jou niets extra's gekost. Kom je na die 90 dagen terug, dan valt het binnen een nieuwe DBC. Bij opnames of operaties gelden aparte afsluittermijnen, evenals bij chronische zorg (bijvoorbeeld diabetes).

    In jouw geval heeft de echo het geheel duur gemaakt. Die is namelijk binnen deze DBC het meest verzwarend. En het lastige is dus dat het bij jou 1 consult en 1 echo betreft, maar dat jouw buurvrouw in die periode bijvoorbeeld 6 consulten en 4 echo's heeft gehad. Maar zij komt op basis van de regels in hetzelfde bakje terecht. Het ziekenhuis berekent dus wat een gemiddelde patiënt dan kost en probeert dat te onderhandelen met de zorgverzekeraar. Cru gezegd betaal jij dus eigenlijk te veel en je buurvrouw te weinig.

    Het ziekenhuis kan pas declareren als de DBC gesloten mag worden. Dus sowieso 90 dagen. Daarnaast zit er altijd wat vertraging in de verwerking waardoor je daar al snel een maand bij op kan tellen. Declaratie kan dus vaak pas op zijn vroegst na een maand of 4. Verzekeraars wijzen de declaraties pas na bepaalde tijd toe, dus komt er nog een maand bij. En daarna pas gaat de zorgverzekeraar het eigen risico in rekening brengen. Dat doen ze ook niet dagelijks, maar meestal elke maand of elke twee weken. Maar dan zit je dus al een half jaar na je consult bij de gynaecoloog. Indien een ziekenhuis en verzekeraar de contracten nog niet rond heeft (momenteel heeft bijna geen enkel ziekenhuis dat al), dan duurt het nog langer.

    Het is een ongelooflijk lastig systeem, waar de meeste klantenservice medewerkers van verzekeraars ook niet helemaal begrijpen. Maar als je twijfelt of de declaratie helemaal klopt kun je van je zorgverzekeraar verwachten dat ze het voor je nabellen. Zodat je weet wat er precies is geregistreerd. Je kan ook het ziekenhuis bellen, maar officieel hoort je zorgverzekeraar dat voor je te doen.
     
  8. Lynn88

    Lynn88 Bekend lid

    15 feb 2013
    877
    0
    0
    Oh en dat je die afrekening zo laat pas krijgt kunnen de verzekeringen ook niets aan doen. Ziekenhuizen dienen nota's periodiek in (dus per kwartaal/half jaar) En als jij net aan het begin van dat kwartaal bent geweest dan kan het inderdaad even duren voordat de rekening via de zorgverzekering binnenkomt.
     
  9. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    10.058
    1.290
    113
    Nederland
    Drie jaar naar behandeldatum zelfs. Tenminste de verzekerde zelf en de zorgaanbieder tot vijf jaar na behandeldatum. Al komt dit in de praktijk zelden voor. Ziekenhuizen werken met DBC's deze code staat een bepaald termijn open, na het sluiten van het termijn gaan ze declareren. Hierdoor komt het vaak voor dat de nog een half jaar, jaar of 1,5 jaar laten bij de zorgverzekeraar binnenkomt. Pas dan kunnen zij ook pas jouw (resant) eigen risico in rekening brengen.

    De vrouw van de klantenservice had hierin gelijk. Zij kunnen hier geen invloed op uitoefenen.
     
  10. All Mine

    All Mine Bekend lid

    22 feb 2009
    913
    0
    0
    NOP
    Wel veel geld indd voor een klein onderzoekje!

    Ik ben wel blij met het eigen risico! Vorig jaar zomer acute blindedarm ontsteking gehad, spoedoperatie en 3 dagen in het ziekenhuis, bedrag over de 15.000€! Kreeg een maand geleden de rekening van het eigen risico, was erg blij dat het daarbij bleef en we in Nederland gewoon de zorg krijgen!
     
  11. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.088
    10.382
    113
    Niet uit vrije keus hoor. Een ziekenhuis zal proberen zo snel mogelijk te declareren. Geen declaraties betekent geen geld. En de kosten (salarissen, energierekening enz) loopt gewoon door. Dan moet er dus geleend worden en dat kost juist weer meer geld. Ziekenhuizen doen dus hun best om zo snel mogelijk te declareren, maar zijn gebonden aan wettelijke regels. En onderhandelaars van de zorgverzekeraars.
     
  12. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.300
    2.568
    113
    Als je naar het ziekenhuis moet, dan kun je meteen rekening houden dat je voor dat jaar eigen risico moet betalen. Probeer elke maand voor jezelf hier iets voor op zij te zetten.

    Ik ben binnen een paar dagen al door mijn eigen risico heen maar ik ben erg blij dat de zorgverzekering de rest vergoed. Was ik al failliet geweest met 9 weken opname e.d.
     
  13. Gijsje

    Gijsje Fanatiek lid

    29 okt 2008
    3.862
    0
    0
    Brabandse Land
    Ik ga dr standaard vanuit dat mijn eigen risico op gaat,valt het altijd mee.
     
  14. sandraske

    sandraske VIP lid

    23 jul 2010
    14.043
    0
    0
    Noord-Brabant

    Poeh wil niet weten wat die kosten zijn!onze dochter heeft een keer een opname van 5 dagen gehad en die rekening was al 3400 euro, gelukkig goed verzekerd ;)
     
  15. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    10.058
    1.290
    113
    Nederland
    Jouw dochter is nog geen 18. En het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar. Eigen risico heeft niets met goed verzekerd te zijn.
     
  16. Mee eens.. Iedereen klaagt altijd wel over het eigen risico e.d. en eerlijk is eerlijk; ik baal er ook van als de rekening binnenkomt. Maar.. Als ik toch eens had moeten betalen wat de zorgverzekering allemaal voor mij betaald heeft.. Dat was onmogelijk geweest.
     
  17. happyglow

    happyglow Fanatiek lid

    18 okt 2012
    2.101
    0
    0
    Accountmanager Binnendienst
    Maarssen
    Ik moest een bloedtest doen ivm mogelijke zwangerschapsvergiftiging, € 320,-

    lachen he! Kon kiezen, doodgaan of bloed laten prikken.

    mafkezen hier in dit rijke landje. En elke maand 240 euro neertellen voor het gezin aan premie. tikt aardig aan.
     
  18. Miss Appletree

    Miss Appletree VIP lid

    21 mei 2013
    5.119
    193
    63
    Somewhere out there
    Vreemd dat een bezoekje aan de gyn jou zoveel kost. Ik ben na de bevalling ook bij een gyn geweest voor een inwendige echo (dat wat echt ruk, maar dat terzijde), maar dat heeft de zorgverzekeraar betaald. Was ook door verwezen door de ha. Wat ik trouwens wel zwaar klote vond is dat een laboratorium ongevraagd iets onderzocht heeft, terwijl ik hier niet mee akkoord zou zijn gegaan en wat ook enorme onzin was, maar ik moest daar wel € 180,- voor betalen. De doktersassistente zei dat het standaard was als ze niets anders konden vinden, dan gingen ze op dat ding nog wel testen. Beetje vaag, maar wil niet alles kwijt.
     
  19. buonanotte

    buonanotte Niet meer actief

    Dat is raar! Die heb ik meerdere malen moeten doen tijdens mijn zwangerschap maar nog nooit hoeven betalen.

    Ik moest vorig jaar naar de KNO arts consult en dezelfde dag buisjes geplaatst.

    Hoppa 350 eigen risico en omdat de buisjes alleen tot 18 jr vergoed worden nog eens 350 euro;)
     
  20. JMay

    JMay VIP lid

    22 feb 2014
    6.685
    0
    36
    NH
    Tegenwoordig krijg je echt weinig nog zo vergoed.

    Wij moesten voor onze dochter diazepam klysma's hebben.
    4 klysma's kostte bijna 40 euro !!!
    Ik dacht omdat onze dochter nog lang geen 18 is zal het wel vergoed worden , maar nee...

    Bij mijn man moest er een lymfe weggehaald worden uit angst voor kanker..huppakee weer 500 euro armer


    Bloedprikken, elke keer 80 euro..
    kan beter niet naar de dokter gaan haha ,standaard bloedprikken ben ik weer 80 euro armer , ga pas heen als ik echt hondsberoerd ben !
     

Deel Deze Pagina