Ik werk in de horeca.. als ik mijn werk doe zoals de meeste het zeggen hier. Bijv. Is koffie in schenken en het naar de tafel brengen. Daar is niks bijzonders aan, krijgen we over ons heen dat de bediening slecht is. Brengen we het naar de tafel maken een praatje kut over het weer en zeggen geniet ervan.... willen jullie wat lekkers erbij bla bla bla... dan zie ik dat als meer doen dan alleen mijn werk. Dan doe ik toch echt iets extra's voor mensen. Bakje water voor de hond halen bijv. hoef ik niet te doen maar is service. Als mensen meer dan een uur zitten ben ik constant bezig om het hun naar de zin te maken. Ik vind het niet meer dan normaal daar fooi voor te geven. Het is een zwaar beroep geen cao en minimum loon zonder extra's. Alle feestdagen dag en nacht werken soms geen pauze's. En staand eten wat vaak koud is als je er aan toe bent. Horeca is een vak waar je van moet houden. Waar ik werk staan we elke dag klaar voor een hoop mensen om ze een leuke ervaring te geven en ze met een glimlach de deur uit te laten gaan. Zelf weten of je fooi geeft of niet.. maar misschien iets beter nadenken wanneer je zegt" het is gewoon hun werk". Want het is echt wel meer dan dat!
Ah goeie, als je met die instelling een praatje gaat makan aan de tafels lijkt me dat ook niet helemaal fair. En dat verdient al helemaal geen fooi dan En nogmaals; ook de bakker maakt een praatje, bij de groentewinkel krijgt je kindje nog en mandarijntje, bij de slager wordt er gebabbeld over het weer, enz... Dus ook die maar fooi geven dus... En die pauze's, daar heb je gewoon recht op lijkt mij? En krijg je die niet, dan zou ik toch wel ergens aan de bel trekken, want volgens mij laat je dan echt gebruik van je maken.
Dat is veranderd. Een koopzondag bestaat haast niet meer, zondag hoort gewoon bij je werkdagen. Zaterdag heeft in mijn studententijd sowieso al geen toeslag op gezeten en dat is tien jaar geleden. Hoe het daarvoor was weet ik niet. Ik ga er van uit dat je op mij reageert. Daar staat dat ik onder mijn niveau werk, niet dat jij dat doet. Het ging erom dat sommige in de bediening een master hebben en ze daarom fooi krijgen. Ik werk ook onder mijn opleidingsniveau maar dat is geen reden om mij extra geld toe te stoppen toch?
In principe geef ik altijd fooi. Ik pin meestal en dan laat ik het pinbedrag afronden. Soms vergeet ik dat. Als ik nog kleingeld in mijn tas heb, geef ik dat. Ik geef geen fooi, als ik niet tevreden ben met de bediening of hetgeen ik genuttigd heb. Foutje moet kunnen, maar hoe ze reageren op een foutje en of en hoe ze het oplossen, weegt heel zwaar voor me.
Nee nooit, alleen in het buitenland. Heb bij de McDonalds gewerkt en daar kreeg ik af en toe wel fooi van gasten
Tja sorry, maar ik vind dat dit dus wel gewoon je werk is. Klantvriendelijkheid, dus net wat meer dan de koffie alleen op tafel zetten hoort bij dergelijke functies. Daar word je voor betaald, door je werkgever. Dus ik zie niet in waarom het normaal is om fooi te krijgen als je in de horeca werkt. En iedere functie heeft voor- en nadelen.
Wat is er mis met die instelling? Een praatje maken om mensen met een glimlach de deur uit te laten gaan?? Heb bij verschillende bedrijven gewerkt. Overal gaan pauzes op die manier. Als het druk is blijf ik niet zitten, zodat mijn collega's drie keer zo hard moeten lopen.. en mensen moeten wachten tot ze geholpen worden. maar ik hoor het al geen horeca ervaring.
Met de instelling opzich is niets mis, wél als je het puur doet om dan maar fooi te verwachten. Klantvriendelijkheid hoort gewoon bij je functie, zeker in die functie waar je de hele dag met klanten te maken hebt. Dat is geen stukje extra, dat is gewoon normaal, en dat hoeft mi dus niet opeens beloond te worden omdat het toevallig de horeca is. Ik heb idd geen horeca ervaring, en dat je bijspingt als het druk is en je hebt pauze, logisch. Maar dan kan je je pauze toch op een ander moment nemen als het minder druk is? Wordt er trouwens ook fooi gegeven in hotels? Want als je daar dus ook 10% zou geven, is je nachtje of weekendje weg als snel wel een heel stuk duurder
Ik geef dus ook nooit fooi, puur omdat ik toch ook al betaal? Jij krijg je loon. Uit eindelijk kies je ZELF voor dit beroep, ook al is het zwaar, geen cao en minimum loon je kiest er zelf voor en dan vind ik niet dat je achter moet gaan miepen als iemand je geen fooi geeft. Dan moet je maar een ander vak leren.
Vind ik ook. Toen ik nog in de salon werkte belde ik ook regelmatig naar iemand's dochter om te vertellen dat haar moeder weer klaar was na de permanent. Ook maakte ik de airco-filters schoon. Maakte ik voor de leuk een vlechtje bij kleine meisjes. Hield de deur open als de klant wegliep. Gaf ik advies over een kleur waarvan ik van te voren al wist dat ze het toch wel zelf wilden doen. Kreeg ik ook niets extra's voor en als ik het niet deed was ik onvriendelijk. Hoort erbij. Nu werk ik dus even als huishoudelijke hulp (wat ik bedoelde met onder mijn niveau ). Breng ik ook wel eens een brief naar de brievenbus, laat ik wel eens een hond uit, haal ik medicijnen bij de apotheek... Hoort ook niet bij mijn functie, krijg ik geen fooi voor. Sommige dingen horen nu eenmaal ongeschreven toch bij je werk. Als je dat niet zint zou ik iets anders gaan zoeken.
Als ik uit eten ga en het is me goed bevallen dan geef ik wel fooi. Maar als ik eerlijk moet zijn vind ik het geen moeten. Je kiest zelf voor het vak en daarbij de voors en tegens. Ik werk in een schoenenzaak (geen groot concern of zo) en heb het minimumsalaris. Sinds 2 jaar hebben we eindelijk een cao maar zoveel hebben we daar niet aan. Ben licht in salaris omhoog gegaan maar zal nu niet meer omhoog gaan. Ook ik maak lange dagen en kan soms geen pauze nemen vanwege drukte. Moet ook klantvriendlijk zijn en net dat beetje extra geven soms. Maar dat hoort er nu eenmaal bij en ik krijg ook geen fooi.Zit ik overigens ook niet mee. Wat ik er mee wil zeggen is dat horeca niet het enig vak is wat zwaar is of wat dan ook. Ik vind daarom een fooi ook geen moeten. Het is een fijne waardering maar je moet je niet verplicht voelen.
Dat hoort juist dé instelling te zijn. Een praatje maken om mensen met een glimlach de deur uit te laten gaan en niet zodat jij fooi krijgt. Zoals al geschreven is, de groenteboer maakt ook een praatje. M'n kinderen krijgen standaard een kibbeling als ik vis haal bij de visboer. Moet ik deze mannen dan ook geld toe stoppen? Jouw bericht bevestigd het gevoel wat ik bij fooi in de horeca heb: het is een soort van moeten.
Ik heb nergens geschreven dat het moet. Enkel wat horeca inhoud en waarom fooi niet zo raar is om te geven. Zoek al jaren een andere baan, mede omdat het nu te zwaar wordt voor mij. Helaas word ik nergens aangenomen ook al heb ik een opleiding. En geen opleiding voor de horeca... alleen ervaring. Ik heb nergens geklaagt dat ik het zo slecht heb misschien moeten jullie een beetje beter lezen.
Ik krijg dat gevoel helemaal niet bij Shoshana, dat ze alleen maar een praatje maakt om fooi te krijgen en klaagt dat ze het zo zwaar heeft. In de horeca is het gewoon gebruikelijk, soort extraatje voor de waardering. Een juf geven de meeste mensen ook wat voor juffendag of de leidster etc. Hoort toch ook gewoon bij haar werk dat ze je kind lesgeeft, verzorgt etc.? De krantenbezorger die eind van het jaar langs komt met een nieuwjaarsgroet, bij sommige kappers/schoonheidsspecialisten/pedicures etc. wordt ook nog wel eens een fooitje gegeven. Ik kan me er niet druk om maken, het is niet verplicht, als ik het kan missen en de service was goed, geef ik de bediening, juf, krantenjongen etc. gewoon een fooitje/kleinigheidje om mijn waardering uit te spreken. Ja, ze doen gewoon hun werk en ik kan gaan zitten jammeren en janken dat ik dat met mijn drukke baan niet kreeg, maar dat was gewoon niet gebruikelijk, ook geen probleem.
Ik geef altijd fooi, bij de kapper trouwens ook. Nooit bij stil gestaan dat er mensen zijn die het echt nooit doen, wel interessant om jullie meningen te lezen👍
Wat dacht je van een: dankjewel dat je dit voor me doet? Kan in vele vormen zijn natuurlijk, hoeft niet per se in geld. Maar ik vind dat veel mensen ervanuit gaan dat alles zo vanzelfsprekend is ' het hoort bij je werk'. Ja dat klopt, maar dan is het nog wel fijn om daar zo af en toe waardering voor te krijgen En ja ik krijg dat niet in geld, maar als een bewoner me vast pakt en zegt: 'wat ben jij een lekker wijffie dat je zo goed voor me zorgt', is dat toch leuk, of niet?
Ik vind dat argument van: "Ik krijg tenslotte ook geen fooi," ook een beetje... uehh... 'zielig' overkomen. Althans: ik kan er niet mee zitten dat mijn man van zijn bedrijf een dikke oudejaarsbonus kreeg en ik dus niet. Dan ga ik toch ook niet zeggen dat ze die bonus wat mij betreft af mogen schaffen. Zoals iemand al stelde: het is niet verplicht, maar 'gebruikelijk'. Er is in ieder geval niemand die je onder schot houdt dat je fooi moet geven. Het is gewoon een 'kleinigheidje'. Inderdaad, wat extra waardering. Ik zou een caissière ook graag fooi geven, ware het niet dat ik daar ELKE dag kom in plaats van één keer in de zoveel maanden. En ja, ik stop de juffrouwen (mijn zoon heeft er meer dan één), op bepaalde dagen ook iets toe. Denk aan een leuk plantenstukje, wat te snoepen o.i.d. Een stukje waardering, maar ook geen must.
Ik werk ook in de horeca, is een bijbaan. Puur, omdat ik het erg leuk vind om het te doen. Het viel me al op dat er steeds meer Nederlanders (meestal dertigers) geen fooi meer geven. En ja, de service en kwaliteit vh eten is prima. Fooi is niet verplicht, maar we waarderen het zeker als er fooi wordt gegeven.
Als wij uit eten gaan dan kijk ik van te voren al wat de prijzen zijn , zo ook de prijzen van t drinken. Dit omdat wij een hele lange periode net aan ons gewone eten konden betalen en als we dan na maanden sparen eindelijk is uit eten konden hadden we net genoeg om te eten en 1 drankje te doen. En dan was t geld op. Dus ook geen fooi Nu we het wat breder hebben en niet elke dubbel wel 1000x moeten omdraaien geven we eigenlijk nog steeds geen fooi. Ik vind dat de klantvriendelijkheid bij het werk hoort. Ik bedoel mijn man werkt 2uur rijden van huis af en komt de hele dag als monteur bij mensen thuis. Maar regelmatig ook als monteur bij een storing. Als hij die storing dan verholpen heeft en de klant weer gas of elektra heeft dan krijgt hij daar ook niets voor (bhv zijn salaris).en ik denk dat je een stuk dankbaarder bent als je na een hele dag in de kou gezeten te hebben het weer warm kan krijgen dan dat je dat bent voor een extra glimlach of een extra chocolade snoepje op je kussen. Dus nee wij geven geen fooi, ik vind de service die gegeven word er gewoon bij hoort