Nee niet gauw. Dan moet ik het echt lekker hebben gevonden en dus uit eten zijn. Met een gewoon dra k je al helemaal niet. Eigenlijk vind ik het sowieso belachelijk. Want ik krijg om geen fooi als ik een dier z'n leven heb gered. Of hem of haar mooi z'n nagels heb geknipt. Daar heb ik m'n loon voor. Maargoed, dat vind ik. Mijn man geeft altijd wel fooi. Laatst gaf hij op een bedrag van 7 euro 3 euro fooi omdat die vent niet kon wisselen. Ik zei van dan kunnen we beter voor die 3 euro nog een worst meenemen. Ah nee joh zeg tie, is gewoon fooi. Nou raap me op dan hoor. Gek. .
Ik heb zelf in de horeca gewerkt, dus ja! Zelf houd ik me ook altijd aan de 10%. Mijn man is weer wat minder gul. Ik heb helaas ook met de horeca de ervaring dat het loon an sich aan de lage kant is en je eigenlijk een beetje 'leeft' van de tips. Het ligt er trouwens wel aan hoe de bediening is bevallen. Als ik echt bar slecht bediend wordt, of bijvoorbeeld urenlang moet wachten omdat de serveerster te druk is met Pokemon Go. Dan geef ik minder, of niets.
Klopt...of onder op de rekening. Wij gingen ook met meer dan 5 altijd eten in New York en dat was altijd 5% van de hele rekening. Dat moet je dan ook wel aanhouden en zulke landen. Maar ze lopen ook wel hard voor je. Ik vond de bediening echt wel heel anders dan in Nederland. Echte service.. Bewaren
Offtopic; weet je nu al hoe dat zit met dat 'bewaren'? Ik zie het vanavond steeds bij je onder je reacties staan
Dat is echt een enorme uitzondering Als je als 21 jarige in de horeca werkt mag je blij zijn met 7.50 per uur netto. En dat is boven het minimum loon. Ik geef meestal wel fooi, tenzij de service en/of het eten echt slecht was.
Maar waarom geven de meeste nu fooi dan? Omdat het zo hoort? Omdat ze schijnbaar te weinig salaris krijgen? Ik zienhet nut niet
Dit is ook wat ik zo snel over 'fooi' kon vinden. Het is dus als het ware het 'afkopen' van plezier. De serveerder/ serveerster doet zijn, of haar uiterste best om je een fijne tijd te geven en daar 'beloon' je ze voor. Plus het feit dat het dus ook voortkomt uit de tijd dat horeca gewoon slecht betaalde. Ik heb bijvoorbeeld een tijd gewerkt in de Euromast. Daar liep je letterlijk van 5 uur in de avond, tot en met een uur of 2 midden in de nacht (zonder pauze) de benen uit je lijf. Dit voor een uurloon van 6 euro (bruto). Dit was trouwens nog niet eens zo heel lang geleden. Desalniettemin maakte ik er een sport van om -elke gast kreeg bij de rekening een soort van enquête over de bediening- zo goed mogelijke beoordelingen te krijgen. Maar goed: ik was dan ook wel echt een horeca-tijger. Ik vond het werk gezellig en dan ook heerlijk. Maar voor het uurloon hoefde ik het niet te doen . Dus de fooi die je kreeg was echt een heel leuk extraatje.
Ik heb eigenlijk geen idee waar het vandaan komt. Ik heb 14 jaar in de horeca gewerkt, maar ik weet niet beter haha. Ik vind het ook waardeloos dat de horeca al jaren geen cao heeft. Plus het is echt belachelijk wat het wettelijk minimum loon is in de horeca. Ik denk dat heel veel mensen daar hun bed niet voor uit komen. fysiek is het ontzettend zwaar werk, zeker in de zomerperiode.
Ligt er een beetje aan, meestal wel, zo'n 10% bij een etentje. Maar van de week heb ik even ergens snel een tosti en een spa blauw genomen, nou dan geef ik echt geen fooi hoor.
Of ik fooi geef is bij mij ook afhankelijk van de service en kwaliteit. Ik heb daar geen vaste percentages voor. Is vaak ook afhankelijk van de rekening, dan rond ik het bedrag af naar een mooi rond getal.
Als we pinnen niet, met contant betalen meestal wel, maar dat doen we bijna nooit meer eigenlijk. Vind 't eigenlijk ook maar vreemd die fooi. Als ik iemand goede zorg heb verleend (ben verpleegkundige) krijg ik daar toch ook geen fooi voor... ik vind 't gewoon bij je werk horen. In de horeca is hard werken, maar in de zorg ook en zo genoeg andere beroepen.
Het ligt er een beetje aan, bij alleen een colaatje niet, als we echt gaan eten wel. Meestal ronden we het bedrag af, dus 17,20 wordt 18. Bij goede service een paar euro erbovenop en als het om te huilen was, alles tot op de laatste cent terug.