Beste mensen, Ik heb een hele lieve Iraanse collega die in scheiding ligt en ik wil haar graag helpen, maar ik weet niets van het volgende probleem; Zij is achttien jaar getrouwd met haar (nu nog) man. (ze zijn in Iran getrouwd) Samen hebben ze twee dochters. (12 en 13). Ze hebben samen een koophuis waar zij nu nog met haar kinderen in woont. Hij is al geruime tijd geleden vertrokken naar een andere woonplaats en huurt daar een appartement. Naar de kinderen kijkt hij niet meer om want hij vindt dat de eerste stap naar contact vanuit hun moet komen. Hij betaalt dus ook niets meer voor zijn kinderen. En heeft nu aan mijn collega te kennen gegeven ook niets meer voor de hypotheek te betalen. (voorgaande maanden betaalde hij de hypotheek) Mijn collega zit dus met de handen in het haar want zij komt zo zwaar in de schulden terecht. De hypotheek bedraagt 800 euro en zij verdient zo’n 900 euro. Dat gaat dus nooit lukken. (hij verdient zo’n 3000 tot 4000 euro maandelijks) Waar kan zij nu terecht? Het kan toch niet zo zijn dat hij ongestraft zijn handen overal vanaf trekt? Ze ziet zelf door de bomen het bos niet meer en is uitgeput dus ik hoop dat iemand hier het weet. Alvast bedankt voor het meedenken!! O ja haar man zegt een advocaat uit Iran te nemen. Mag dit zomaar als je in Nederland woont en de scheiding hier gaat regelen?
Ik denk dat ze met haar man opnieuw om tafel moet. Ik neem aan dat hij ook hoofdelijk aansprakelijk is voor de hypotheek. Dus als zij de hypotheek niet kan ophoesten, komt hij ook in de problemen. Ze zullen afspraken moeten maken over het huis. Voor haar lijkt me een huurhuis de enige optie als ze haar inkomen niet substantieel kan vermeerderen. Dan moet het huis dus verkocht worden. En verder kan ze beter zelf een advocaat in de arm nemen voor bijvoorbeeld alimentatie etc. Dat hij een Iraanse advocaat neemt lijkt me wel legaal. Maar vind ik nogal onlogisch aangezien deze geen verstand heeft van de Nederlandse wet. Dus dat kan wel eens een groot voordeel voor haar zijn. En misschien heeft hij die nodig voor de scheiding in Iran?
ik denk dat hier de grote vraag is of ze ook de nederlandse nationaliteit heeft en of het (dus) is toegestaan om in NL te scheiden (of om uberhaupt te scheiden).. ik zou zeggen bel het juridisch loket en ga naar een goede familierechtadvocaat. vlgs nederlands recht (en ze wonen hier) is hij natuurlijk alimentatieplichtig.
een iraanse advocaat heeft in NL geen civiel effect dus die kan hier helemaal niet procederen dacht ik.
Een afspraak maken met een advocaat is het eerste wat ze moet doen. En overleggen met de hypotheekverstrekker.
Inderdaad naar de bank, huis op beider naam dan kan hij niet opeens stoppen met betalen. Hypotheek valt dan echt op hem te verhalen. Zij kan ervoor zorgen dat ze weet waar hij in, wat zijn adres ed is zodat ze dit kan doorgeven aan de bank. En zo snel mogelijk een advocaat regelen, voor kosten hoeft ze niet bang te zijn. Ze kan waarschijnlijk aanspraak maken op rechtsbijstand, dit heb ik tijdens m'n scheiding ook kunnen doen en ik hoefde uiteindelijk maar €50 oid te betalen. De advocaat weet waar hij/zij dit kan regelen, ben even de officiële naam van die rechtsbijstand vergeten. En als hij zich officieel heeft laten uitschrijven bij haar dan is zij een alleenstaande ouder en kan ze ws aanspraak maken op kindgebonden budget.
Ik zou haar aanraden om eens met een advocaat of juridisch adviseur te gaan praten. Ook als zij niet de Nl nationaliteit heeft kan ze hier scheiden. Een Iraanse advocaat kan in Nederland niks. Het is voor haar niet verstandig om nu naar Iran te gaan met de kinderen. Iranis niet een erg vrouwvriendelijk land en scheiden is taboe.
Bedankt alvast voor de antwoorden. Zowel haar man als zij hebben de Nederlandse nationaliteit. Zij gaat sowieso niet naar Iran toe. Een advocaat heeft ze en die heeft een email naar haar man gestuurd, maar daar reageert hij niet op. Volgens mij doet deze advocaat erg weinig verder, behalve wachten tot haar man de mail beantwoord. Hypotheek staat op beider naam. Op zich wil ze haar huis wel verkopen, maar dan heeft ze dus ‘vermogen’ (overwaarde huis) en kan ze niet in de sociale huur (ze staat 5 jaar ingeschreven) terecht. Dus dan moet ze particulier gaan huren wat vaak ook al zo’n 800 euro per maand kost. Het is in Nederland toch zo dat je eerst je eigen geld moet ‘opeten.’ Of heb ik het mis?
Juridisch loket lijkt mij een goede 1e stap. Ze kunnen iig adviseren waar ze moet beginnen en waar ze aan moet denken. Dit gaat al heel wat sneller als een afspraak met een advocaat maken (wat natuurlijk sowieso een goed idee is) en dan heeft ze meteen inzicht in haar rechten wat waarschijnlijk wat rust zal geven.
O ja en iemand zei dat rechtsbijstand de advocaatkosten grotendeels betaalt, maar dan moet je natuurlijk wel een rechtsbijstandsverzekering hebben? Ik weet niet of ze die heeft. Dat zal ik haar nog even vragen. Maar ze hoeft zich dus geen zorgen te maken dat hij zegt een advocaat uit Iran te nemen? Hij is er gewoon op uit haar bang en kapot te maken.
Zou ik ook kunnen bellen naar het jurudisch loket? Hoewel zij best goed Nederlands spreekt, gaan sommige dingen haar toch boven haar pet. Bovendien loopt haar hoofd over, dus ik wil haar graag wat dingen uit handen nemen.
Ja natuurlijk! Via Google kan je alle gegevens vinden, het is een 0900 nummer dus je betaalt wel 0,25 per minuut bovenop de kosten van je provider, maar verder is al het advies gratis. Wat ontzettend lief van je trouwens!
Als die advocaat niks voor haar doet dan snel over naar een andere hoor. Zit echt zoveel verschil in. Haar advocaat had haar al van alles moeten uitleggen over de te volgen weg. Ook had die haar moeten zeggen dat ze contact moest opnemen met de bank.
Ik zou me sowieso niet al te druk maken om uitspraken van haar (aanstaande) ex-man. Hij kan wel van alles roepen, maar hij heeft nog niet eens gereageerd op een bericht van de advocaat van je collega. Dus dat zal wel loslopen en daar heb je een rechter voor, om dat te bepalen. Belangrijk is dat zij zich gaat melden bij de instanties, de situatie voorlegt en dat ze bekend is. Zodat men later niet kan zeggen dat ze zich eerder had moeten melden. Haar advocaat heeft nog niets gehoord; meer dan afwachten kan hij nu ook niet. Pas later kan er een andere actie volgen. Wat ze kan doen is in elk geval (samen met jou) een brief opstellen, die ze mee kan nemen naar de instanties, anders blijft ze het verhaal vertellen. Leg een dossier aan en houd hierin elk contactmoment bij, met wie, waar, hoe laat en het resultaat. Klink overdreven, maar het geeft je overzicht en je weet straks waar je het over hebt. "Dat was op 12 januari om 15.45 met mevrouw De Boer, klinkt echt beter dan "eh... ik meen in de tweede week van januari, met een collega". * Ga naar het Juridisch loket * Meld je evt. bij sociaal werk, zij kunnen echt heel ver met je meedenken en aktie ondernemen en bovendien wat mentale steun geven * Kan ze evt meer gaan werken en meer salaris krijgen? * Informeer bij de gemeente in hoeverre zij nu al aanspraak kan maken op toeslagen, omdat haar man de grote afwezige is. Sterkte!
Als ze al een advocaat heeft moet ze een andere zoeken als hij (de advocaat dus) echt alles op zijn beloop laat. Ik begrijp dus dat haar huidige advocaat geen toevoeging (= voor gefinancierde rechtsbijstand) voor haar heeft aangevraagd? Als ze een andere advocaat heeft gevonden dan kan ze via het Juridisch Loket (0900 - 80 20) een doorverwijzing naar hem of haar vragen en krijgt ze nog een korting van €53.-- op de eigen bijdrage voor de gefinancierde rechtsbijstand. Als haar huidige advocaat al wel een toevoeging voor haar heeft aangevraagd (als deze is afgegeven heeft ze daar zelf ook bericht van gehad van de Raad voor Rechtsbijstand) kan een nieuwe advocaat die toevoeging overnemen. Verder, de man is nog verplicht tot (mede-)betaling van de hypotheek. Het is immers ook nog steeds zijn woning. Ook moet hij kinderalimentatie betalen en afhankelijk van zijn draagkracht ook partneralimentatie. Een (goede) advocaat kan aan de hand van inkomensgegevens uitrekenen hoeveel draagkracht er is en hoeveel alimentatie betaald moet worden. Is er al een echtscheidingsverzoek ingediend bij de rechtbank?
nee dat zijn twee verschillende dingen. gefinancierde rechtsbijstand is voor iedereen met een inkomen onder een bepaalde grens. dan kan een advocaat een toevoeging voor je aanvragen en wordt een groot deel vd advocaatkosten voor jou betaald door de raad voor rechtsbijstand. let wel op dat niet alle advocaten dit doen (ze moeten zijn ingeschreven). dat moet ze dus navragen. een rechtsbijstandvz kan ze apart afgesloten hebben.
https://www.rechtsbijstand.nl/over-mediation-en-rechtsbijstand/hoeveel-moet-ik-zelf-betalen/hoeveel-moet-ik-zelf-betalen hier vind je info
Ja gefinancierde rechtsbijstand! Naar die woorden zocht ik! Daar heb ik bij mijn scheiding ook gebruik van kunnen maken, erg fijn!
Ik denk dat ze in Iran zijn getrouwd en hij daarom een advocaat uit Iran neemt. Mijn tip neem contact op met de hypotheekverstrekker en leg de situatie voor. Daarnaast zal ik als ik haar was kijken naar meer uren om te werken. 800 gaat ze het ook niet mee redden in een huurwoning.
Ik weet niet of het al gezegd is want ik heb niet alles gelezen maar niet in iedere rechtsbijstandsverzekering zit standaard familierecht. Volgens mij moet je daar dan een extra module voor afsluiten. Mijn zwager had alleen een basisrechtsbijstandsverzekering en kon bij zijn scheiding en de voogdijzaak voor zijn zoon de kosten voor zijn advocaat helemaal zelf ophoesten. Hij betaalt nu nog steeds af. Dat moet je collega dus wel even checken. Onder een bepaald inkomen is er wel gefinancierde rechtsbijstand of een pro-deo advocaat.