Als het voor jullie werkt, goed toch? Wij hebben het nooit gedaan, ik vind net dat een kind veel flexibeler is dan sommige mensen lijken te denken. En soms kan het ook niet anders. Dochter gaat sinds ze 3 maand oud is 5 dagen naar de opvang. En nu op 2,5 jaar gaat ze netjes elke dag naar school. Ze is niet overprikkeld, ze speelt gewoon. Want dat is wat kinderen doen.
Dat denken wij ook ☺️. Maar iedereen zijn eigen mening natuurlijk! Ik geloof er zelf niet zo in dat je automatisch makkelijke kinderen krijgt als je je kinderen altijd overal mee naartoe neemt en overal laat slapen etc. (en visa versa trouwens).
Wij houden wel van RRR. Het schijnt bovendien relaxte kinderen op te leveren Nederlandse baby heeft meer lol dan die in VS - AD.nl
Ik ben ook van de rust regelmaat en ritme Maar met mate,we gaan echt wel eens tijdens een slaapje weg. Maar ik zorg wel dat hij 2 slaapjes op bed kan doen. Ik ben of de ochtend weg of middag eigenlijk bijna nooit de hele dag en anders zodat hij bijv bij mijn ouders in bed kan slapen. Als we een drukke dag hebben gehad doe ik vaak de dag erna rustig met hem. Hou wel zijn tijden met eten aan,kan wel eens wat verschil in zitten ligt ook aan zijn slaapjes. Ik ga hem niet uit bed halen voor iets,of ik ga eerder weg of wacht tot hij wakker word. Zijn slaapjes zijn belangrijk en op bed slaapt hij het beste of in de auto. In de wandelwagen is hij tegenwoordig afgeleid.
Ik ben erg benieuwd hoe je de relatie tussen rrr bij een kleuter en emotie regulatie ziet? Ik vind dat voor de voorbeelden die je aanhaalt bij jullie vrienden erg ver gezocht. Dus de kinderen die flexibel naar bed gaan en verschillende wisselende activiteiten doen, kunnen hun emoties slechter reguleren? Bijzonder...
Ik doe eigenlijk maar wat, volg mijn dochtertje, maar als ik met vriendinnen afspreek gaat dochter gewoon mee en soms slaat ze dan haar slaapje over of slaapt ze later op de dag alsnog. Ik vind het veel te zonde om leuke dingen te laten schieten voor haar slaapje. Ook als we een feestje hebben gaat ze een nachtje te logeren bij opa & oma en dat gaat altijd goed. Op dagen dat ik thuis ben gaat alles wel zo'n beetje hetzelfde maar nooit strak op dezelfde tijden. Het ligt er ook aan hoe laat ze wakker wordt. Soms is dat om 8 uur soms om half 7, maar ook gerust om 9 uur. 's Avonds gaat ze wel altijd tussen 19.00 en 19.30 naar bed. Maar eten doen wij ook nooit rond dezelfde tijd, het ligt er echt aan hoe laat de dag begint.
RRR draagt bij aan rust en vermindert stress. Een kind krijgt de kans prikkels te verwerken en stresshormonen die evt opgebouwd zijn, nemen dan weer af. Een kind dat van hot naar her gesleept wordt, kan (let wel: kan, dat hoeft dus niet perse) een slaaptekort opbouwen. Slaaptekort en teveel stress hebben een hele lijst aan nadelige effecten. We volgen hier onze kids en hebben noodgedwongen gewoon moeten zorgen dat we altijd thuis zijn tijdens slaapjes: op andere plekken werd niet geslapen. Echt weg kon pas zodra het af en toe mogelijk werd om slaapjes over te slaan of in de auto te laten slapen. Jongste slaapt niet in de auto, teveel prikkels, dus die slaat dan over en dat kan max 1 dag achter elkaar.
ik denk dat je rrr toe moet passen naar de mate dat je kind het nodig heeft. dl was als baby snel overprikkeld en dat merkte je ook meteen in huilen huilen en nog meer huilen. zij had er duidelijk dus behoefte aan om met rust gelaten te worden. regelmaat en ritme valt nog wel mee te schuiven zolang ze nog lekker klein zijn. ikzelf vond rust de belangrijkste van de 3..
gevolgen zonder RRR? geen. ik en mn zusjes hebben nooit RRR gehad. mijn ouders vonden dat onzin en dachten dat je dan juist kids creeerden die van het minste of geringste van slag waren als er iets "anders was dan anders". iets waar ik het wel grotendeels mee eens ben. ik en mn zusjes waren allemaal super makkelijk. we werden inderdaad overal naar toe "gesleept". voordeel was wel dat we overal konden slapen. we raakten niet van het padje af als we niet op tijd ons slaapje hadden, niet in ons eigen bed lagen enz. mn ouders waren daarintegen ook niet "beperkt" in hun bezoekjes, afspraakjes enz. en we zijn gewoon normaal opgegroeid en nergens problemen mee hoor mijn 2 tantes daarintegen paste wel RRR toe. op het ziekelijke af. op ene gegeven moment kwam er ook altijd maar 1 naar een verjaardag, partner bleef bij de kinderen. alles op vaste tijden. slaapjes, eten, altijd thuis slapen enz. kids konden op den duur ook niks anders hebben wat "anders" was dan hun vaste ritueeltje. zelden prikkels gehad dus als ze eens prikkels kregen dan was het hek van de dam. en nog, ze zijn nu volwassen maar ze kunnen nog niet omgaan met prikkels, iets wat anders gaat enz. mijn zusje heeft bij haar eerste RRR gedaan vanaf het begin en haardochtertje is gewoon van dr padje af als iets anders gaat dan de RRR. (eerst niet, was gewoon een makkelijk kind. RRR was dus niet "noodzakelijk" voor haar) met haar 2e heeft ze het anders aan gepakt. geen RRR, gewoon overal mee naar toe, slaapjes wanneer nodig enz. super makkelijk kind. en zo zie ik het meer in mijn omgeving. kinderen zonder RRR die super relaxted zijn en overal tegen kunnen en de RRR kids die redelijk snel van hun padje af zijn. (en dan bedoel ik geen kids die het echt nodig hebben maar kids die zo "gemaakt" zijn door hun ouders. ) ik gebruik bij mijn kinderen ook geen RRR. nam en neem ze overal mee naar toe. ook zij zijn super makkelijk. oh, en geen stress en geen slaaptekort.
Ik denk dat het een beetje afhangt van je "gezin" en wat je onder RRR verstaat. Veiligheid en geborgenheid is denk ik een heel belangrijk item, dat niet mag ontbreken in het opgroeien. En derhalve denk ik zelf wel dat een bepaalde mate van herkenbaarheid voor een vorm van veiligheid kan zorgen. Wij zijn absoluut geen "klokvast" gezin, dus voor velen om ons heen, doen wij absoluut niet aan RRR. Voeden op verzoek, slapen op verzoek etc Maar zelf denk ik daar dus anders over. De voorspelbaarheid en het veilige kader waar ons kindje behoefte aan heeft, bieden we namelijk wel (alleen hangen we er geen tijdsklok aan). Zo hebben we dezelfde rituelen voor eten, slapen, troosten etc. Alleen kan 't zo zijn dat dit dus de ene dag om 12.00 plaatsvindt en de volgende dag om 13.30 uur. Wat betreft prikkels etc... hier een hoog sensitief kind... kan veel hebben, maar heeft daarna de voorspelbaarheid van "rustmomenten in de draagdoek" nodig, evenals verwerken van de prikkels in de slaap. Dat mag, daar is ruimte voor. En daar houden we ook rekening mee. Dus we zullen niet twee dagen achtereen met dreumes een zeer prikkelgevoelige omgeving bezoeken, als dat niet noodzakelijk is.
Het gaat vooral om de invulling ervan. Wat verstaat men onder ' van hot naar her slepen'? En slaaptekort bouwt een kind niet dat voldoende slaap krijgt. Hoe en waar dat gebeurt maakt niet uit, als het kind maar voldoende slaapt. Baby's die veel in de draagdoek zitten liggen bijv per definitie niet op 1 plek, of juist wel? Hetzelfde geldt voor een goed beschutte kinderwagen. En verder praat ts over bso, dus over schoolgaande kinderen. Een schoolgaand kind dat heel weinig prikkels kan verwerken en vaste dagindeling zonder flexibiliteit nodig heeft, is in de praktijk juist minder stressbestendig (Vandaar weinig aankunnen) en emotioneel stabiel, dan een schoolgaand kind dat met veel energie naar school gaat, afspreekt en zwemles heeft op een dag. En het geen probleem vindt als op dag1 een uitgebreide slaapritueel heeft, en op dag2 een kort bedritueel omdat ie met zn ouders bijv uit eten ging en later naar bed gaat.
Lastig. Ik ben zelf denk ik een kind van ouders die van RRR hielden. Ik moest altijd op tijd naar bed, zelfs bij oud en nieuw of kerst of zo. Het ging zelfs zo ver dat mijn grootouders me niet meer mochten bijhouden want ze staken me te laat in bed. Mijn vader was ook een streng en rustig persoon. Zelf ben ik altijd verlegen en niet erg sociaal geweest. Maar of dat door de RRR komt? Geen idee. Zelf ben ik wel voor wat structuur (als het dagen betreft dat de kindjes thuis zijn) maar als we weg gaan gaan we weg en als hij dan een slaapje over slaat omdat hij niet in de buggy wil slapen is dat geen probleem. Ook eten op restaurant 's middags, gaan winkelen de hele dag of op visite gaan maakt me niet uit. Zo leert hij zich aanpassen. Onze kleine meid moet zich zo wie zo aanpassen, want met 2 babies heeft mama niet altijd tijd om alles op uren te doen. Dus geef ik de fles op aanvraag en slapen doet ze wanneer ze zin heeft en op de plek waar ze op dat moment ligt: speelkleed, box of wipstoel.
Hier geen rrr. Ik heb gekeken naar wat ze nodig had. Was ze wat onrustig dan een rustige dag. Maar ze ging vaak mee dagje weg. Sliep met gemak in kinderwagen of in huis van iemand anders. Ik snap wel dat als je kindje dat niet makkelijk doet dat je niet anders kan dan in z'n bedje laten slapen.
Inderdaad. Net als dat het niet zo is dat je kind sociaal is omdat je geen RRR hebt toegepast. Je kind heeft een bepaalde aard/karakter en als ouder zijnde zoek je een stijl waarbij je kind het beste vaart. Het ene kind kan meer hebben als het andere. Hier redelijk van de RRR, maar niet plaatsgebonden. Wij leggen ze ook gerust bij anderen op bed. Ook zitten we niet heel erg op de klok. Als het door een feestje of iets dergelijks een keertje later wordt, ook prima. Als ze zich nog maar goed voelen en vrolijk zijn natuurlijk, niet als ze half huilend van de vermoeidheid op de bank hangen.
Het toverwoord is balans! Ik doe ook een mix, hou me meestal op een aantal dingen aan een vast ritueel (eten, slapen bv) maar neem haar ook mee naar verjaardagen of laatst naar een lunch met collega's en schuif dan gerust met haar slaaptijden. Mijn uitgangspunt is "als ze maar slaapt, maakt het niet uit waar of wanneer". Een uurtje later aan haar middagslaapje beginnen is geen drama. En soms eten we om 18.30 ipv 17.30. Ik heb een makkelijk en sociaal kind dat zich makkelijk aanpast aan de situatie en overal kan slapen. Afgelopen weekend met haar naar de dierentuin geweest (voor het eerst) en hierdoor sliep ze pas bijna 2 uur later dan normaal bij Oma in het kampeerbedje. Ze heeft zich uitstekend vermaakt en was niet 'vervelend' omdat ze wat later ging slapen. En zo heb ik dat graag
Dat idd Ik kan me overigens wel voorstellen dat kinderen die van nature minder sociaal ingesteld zijn, ook van nature wat meer behoefte aan rust en regelmaat hebben Maar dan is de behoefte aan RRR dus gevolg van karakter en niet omgekeerd. Ik denk wel dat als je, zonder dat je kind daar perse om vraagt, strak RRR toepast en daar nooit van afwijkt, wel kunt krijgen dat je kind niet meer los van RRR kan. Maar wederom dus: een kind dat niet zonder RRR kan, is beslist niet perse zo gemaakt door z'n ouders Ik dacht altijd gewoon gemakkelijk de kids mee te nemen naar andere plekken, draagdoek of campingbedje mee en slapen maar. Tja, dat liep dus ietsje anders... Nu de kinderen wat ouder zijn, kunnen we goed zien hoe karakter een enorm verschil maakt. Door alle huilbaby-perikelen in het begin hier, bij beide meiden, moesten we strak in rust en regelmaat. Onze oudste is een kind gebleven dat met name rust echt nodig heeft: gemakkelijk overprikkeld. Drukke dingen op school zorgen ook altijd voor een ontzettend chagrijnige bui als ze dan weer thuis is, dan is ze gewoon compleet van d'r padje af. Jongste laat nu zien, ondanks dezelfde start qua RRR, dat ze een totaal ander kind is. Duikt overal in als het gaat om drukte, geniet daar heel erg van en is duidelijk veel extraverter en minder prikkelgevoelig. Ze zijn beiden wel sociaal, maar dus wel weer op een andere manier