Ik voel me echt een beetje stom dat ik dit niet weet.... maar ik weet dus absoluut niet wanneer ik een punt of een komma moet plaatsen bij het neerzetten van een getal. Bijv. 2,5 of 1,400. Normaal maak ik er zelf niet zo n probleem van, maar mijn docent trekt er behoorlijk wat punten vanaf als ik een punt neerzet ipv een komma. Het antwoord is dan wel goed, maar er staat dus een verkeerd teken. Wie kan dit in Jip en Janneke taal uitleggen?
Ik heb begrepen dat na een komma 'een deel' komt, kleiner dan 1 dus. Bijv 0,5 (een half) of 1,42 (1 en 42 honderdste) Een punt zet ik om het getal te verduidelijken bijv bij 100.000 ( honderd duizend). Als je 100000 schrijft kun je vaak niet in 1 oogopslag zien wat er precies staat. Je schrijft de punten dan per 3 0-en. Als je bijv honderdduizend en een half wil schrijven zou ik het zo neerzetten: 100.000,5 Ik ben geen docent, dus weet niet of het klopt, maar zo doe ik het altijd
Ik heb altijd geleerd dat de 0 erachter niet perse geschreven hoeft te worden, je kan bijv ook 100.000,50000 zetten, dan staat er hetzelfde. Maar corrigeer me maar als ik het fout heb
Inderdaad kun je de 0 aan het eind weglaten. 4,5 is hetzelfde als 4,50 of 4,500000 0 op het eind is niks.
In het Nederlands schrijven we inderdaad 100.000,5 Die punt mag je ook weglaten, is puur ter verduidelijking. Die komma is noodzakelijk. Om het ingewikkelder te maken; de notatie in de VS zie je hier ook steeds vaker, zeker als je bv veel met niet-Nederlandse software werkt. Dan is het 100,000.5 ... Precies andersom dus! Wat ik altijd heb geleerd; wees consistent in je notatie! Ik schreef zelf nooit het verduidelijkingsteken voor duizendtallen (de NLse punt dus), maar enkel een teken voor decimalen (de NLse komma). En omdat ik een Engelstalige studie deed, gebruikte ik een punt. Je ziet dan trouwens ook wel eens dat men de 0 vóór het decimaalteken weglaat. Dus 0.5 (een half) wordt dan .5 Of 0.008 wordt .008
Trouwens; dat verduidelijken van duizendtallen kan ook met een spatie, in teksten gebruik ik dat. Dus 100 000.
Ja en nee, ligt een beetje aan de functie van de getallen. Bij euro's schrijf je altijd twee getallen achter de komma. Ook als het tweede getal een nul is. Dus 4,50 en niet 4,5 Verder is 4,5 niet altijd exact hetzelfde als 4,500. Ligt een beetje aan de context (bijvoorbeeld wiskunde of natuurkunde). Voor een natuurkundige kan 4,5 een afronding zijn. Dus een 4,5 kan dan in principe alles zijn tussen 4,45 tot en met 4,54. Dat kan dus wel 0,09 schelen, ofwel 9/100. Dan is 4,500 veel meer precies. Dat kan ook wel een afronding zijn, maar van 4,4995 t/m 4,5004. Daar kan dus maar een 'afwijking' van 0,0009 of 9/10 000 in zitten. Bij gewoon rekenen maakt dat meestal niet veel uit. Maar het kan in sommige situaties wel van belang zijn om te laten zien hoe nauwkeurig de waarde van een getal is. Als je voor een opleiding bezig bent, zou ik even een keer bij de docent navragen hoe hij/zij het graag ziet wat betreft aantal decimalen. Dat kan namelijk nogal eens verschillen, vaak afhankelijk van de achtergrond van de docent en het doel van de opleiding.
En ik leer mijn leerlingen inderdaad zoveel mogelijk de getallen te scheiden door spaties. Ook als je schrijf kun je ruimte tussen de getallen overslaan. Ik vind 1 500 000 net zo duidelijk leesbaar als 1.500.000 En je voorkomt de verwarring van punten / komma's, als je jezelf aanleert spaties te gebruiken. Dan kun je de punten namelijk vergeten en heb je alleen nog de komma nodig om het verschil tussen de 'hele' getallen en de 'minder dan één hele' getallen te laten zien.
Hiermee maak je het alleen maar ingewikkelder. De Amerikaanse notatie is in de Nederlandse wiskunde naar mijn weten nog steeds gewoon fout. In Engelstalige documentatie wordt het natuurlijk zo gedaan en als je zelf in het Engels schrijft ook, maar bij Nederlandse wiskundeles o.i.d. moet je gewoon de eerder genoemde notatie gebruiken. En wat betreft 0,50 of 0,5: zuiver genomen moet er bij de vraag staan in hoeveel decimalen je antwoord gegeven moet worden. Bij 1 decimaal is het 0,5 bij twee decimalen 0,50 enzovoorts. Dat heeft met afronden te maken: als het antwoord op een som bijvoorbeeld 2,3427 is, dan is het antwoord met 1 decimaal 2,3; met 2 decimalen is het antwoord 2,34 en met 3 decimalen is het antwoord 2,343 (afgerond omdat het laatste getal een 5 of hoger is).
tja, zo heb ik het ook geleerd maar daarmee kwam ik later toch wel mooi mee in de knoei! deze antwoorden (met spaties) worden dus fout gerekend. wij moeten duidelijk een punt of een komma zetten. ik zou het ze dus niet zo leren....
Het is verwarrend, omdat het in het Engels precies andersom is. Duizend euro en vijftig cent is: In het Nederlands 1.000,50 In het Engels 1,000.50 Niet grappig als je op je werk de Nederlandse versie van Excel gebruikt en thuis de Engelse
Op de middelbare school mochten wij ook de punt gebruiken ipv de komma, zolang we maar consistent waren. HBO en WO hetzelfde. Een punt is gewoon niet fout. Net zoals een * ipv x niet fout is. Of / ipv : .
Je moet goed afspreken wat je hanteert. De Engelse of de Nederlandse standaard. Anders kan het wel eens catastrofale fouten opleveren. Denk aan een ontwikkel- of onderzoeksproject voor de ruimtevaart, luchtvaart, medische technologie... Als je met meerdere disciplines ergens aan werkt en mensen gebruiken verschillende standaarden, dan kunnen er fouten in de berekeningen optreden.
Daar ben ik echt heel verbaasd over, volgens mij ben je dan echt een uitzondering. Vroeger op school was het gewoon fout, en bij de HBO-studie werktuigbouwkunde van mijn man vorig jaar ook. En zoals LadyXochi al zegt: het kan immense fouten opleveren als je in NL niet gewoon de NL notatie aanhoudt. Wellicht is het in divisies van Amerikaanse bedrijven in NL wel normaal om de Amerikaanse notatie te gebruiken, maar ik zou er niet van uitgaan dat als je maar consequent bent, het altijd goed is. In NL staat een punt voor een duizendtal en een komma voor een decimaal.
Ja, natuurlijk moet je niet alleen zelf consistent zijn, maar ook met projectpartners etc. Lijkt me nogal vanzelfsprekend Mijn HBO-opleiding en WO-studie waren beide engelstalig, dat speelt ook mee in de voorkeur voor de punt als decimaalteken natuurlijk. En op de middelbare school werkten we met een grafische rekenmachine die ook de punt gebruikte, waardoor dat daar dus in schrift ook gangbaar was.