Vraagje over bouwrente nieuwbouwhuis

Discussie in 'De lounge' gestart door PenK, 13 jan 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Ons oog is gevallen op een nieuwbouwproject bij ons in de buurt waarvan nog enkele eengezinswoningen te koop staan (recessie??).
    De oplevering is al over een maand.

    Klopt het dat als we nog een maandje wachten, tot de oplevering, we geen bouwrente meer te hoeven betalen???

    Ik heb al contact gehad met de verkopend makelaar, maar deze geeft geen rechtstreeks antwoord. Hij draait heel erg om het antwoord heen en wil het liefste zien dat wij deze week nog tekenen (uiteraard, hij wil het liefst zsm verkopen). Omdat er echter nog 6 woningen te koop staan, durven wij de gok wel aan om nog een maand te wachten, als we dan geen bouwrente hoeven te betalen.

    Wel heeft de makelaar ons 'zwart op wit' gegeven dat de prijs van het huis onderhandelbaar is. Dat zou betekenen dat wij de achteruitbouw niet hoeven te betalen ( a 12.500 euro).

    Ik hoop dat iemand mij helderheid kan geven over de te wel/niet betalen bouwrente van een nieuwbouwhuis na opleverdatum project.
     
  2. sjorsje

    sjorsje VIP lid

    17 aug 2007
    11.361
    266
    83
    Noord-Brabant
    #2 sjorsje, 13 jan 2010
    Laatst bewerkt: 13 jan 2010
  3. consider

    consider VIP lid

    24 jan 2008
    14.036
    1.857
    113
    Provincie Groningen
    Ik heb er geen verstand van...maar dat de verkopend makelaar er zo vaag over doet, vind ik geen goed teken.
     
  4. Maria74

    Maria74 Niet meer actief

    Hier heb je misschien iets aan, bouwrente moet dus alsnog betaald worden, maar is onderhandelbaar

    groetjes!

    Wat is bouwrente? Is bouwrente aftrekbaar?

    Bouwrente kent verschillende vormen die fiscaal op verschillende manieren behandeld worden. In het volgende voorbeeld worden de verschillende vormen toegelicht van het begrip bouwrente.
    Voor het voorbeeld wordt een nieuwbouwwoning gebruikt met de volgende data:
    De bouw is op 1 februari gestart.
    De oplevering is 1 maart.
    De woning wordt op 1 april gekocht.
    Op 1 juni wordt de hypotheekakte getekend.

    Een bedrag aan rente van 1 februari tot 1 april is opgenomen in de koopsom van de woning. Dit is rente die aan de aannemer verschuldigd is. De aannemer heeft namelijk op 1 februari de grond moeten kopen van de gemeente om erop te gaan bouwen. Deze rente is niet fiscaal aftrekbaar en heet bouwrente.

    Onder bouwrente valt vaak ook nog een andere rente, die de koper verschuldigd is aan de aannemer. Over de periode van 1 april tot 1 juni wordt rente berekend over de bouwmaterialen die de aannemer gebruikt en dus moet voorschieten. Ook deze vorm van rente wordt bouwrente genoemd. Zolang deze rekeningen niet zijn betaald, is de koper deze rente verschuldigd aan de aannemer. Deze vorm van bouwrente is wel fiscaal aftrekbaar.

    “Bouwrente” moet u niet verwarren met het begrip “rente tijdens de bouw”. Na het passeren van de hypotheekakte op 1 juni, kunnen de rekeningen van de aannemer betaald worden. Vanaf dat moment wordt de verschuldigde rente niet meer betaald aan de aannemer, maar aan de hypotheekverstrekker. Deze rente is de koper verschuldigd over het al opgenomen hypotheekbedrag. Deze rente is fiscaal aftrekbaar. Deze rente wordt “rente tijdens de bouw” genoemd en wordt vaak verward met de term “bouwrente”.

    Om dubbele woonlasten (van uw huidige woning en de nieuwbouwwoning) te voorkomen, is het mogelijk om een bedrag mee te financieren in de hypotheek. Dit bedrag wordt het “bouwrentedepot” genoemd. Uit het bouwrentedepot wordt de rente tijdens de bouw voldaan. De rente over het bouwrentedepot is fiscaal niet aftrekbaar.
     
  5. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Dankjewel, dat is duidelijke info!
     

Deel Deze Pagina