Even advocaat van de duivel: iedereen hamert wel dat ‘ze bezwaar hadden kunnen maken, maar dat niet hebben gedaan’ (ik ook hoor), maar ik weet niet hoe dat bij jullie gemeentes gebeurt, maar bij ons staat het 1 keer in het plaatselijke suffertje met een summiere tekst ‘plaatsen dakkapel’ en that’s it. Als je dat net mist... Daarbij begreep ik dat de buren uitgingen van een kapel aan de achterkant, dus bij het krantenbericht (als ze dat toevallig gezien hebben) kunnen ze gedacht hebben ‘ok, dat wisten we.’ Nogmaals, ik zou de kapel nu ook gewoon plaatsen, maar gewoon even vanaf de andere kant belicht.... (mis ik soms op dit forum)
Maar daar krijg je zulke vergunningen ook niet. Jammer van de buren en benauwend dat ze zich zo druk maken om jullie verbouwing. Ik zou daarin een nette maar wel gepaste afstand creëren en ze alleen informeren als er een dag herrie gemaakt wordt of er eventjes wat afgesloten moet worden ivm wisselen bouwcontainer maar meer niet.
Je hebt gelijk, maar als er nieuwe mensen naast je komen wonen dan (en ik spreek momenteel uit ervaring) dat hou ik zulke dingen dus extra in de gaten. Wij hebben uit ons zelf gebeld naar de gemeente of er vergunningen aangevraagd zijn voor die woning.
Maar wanneer je ziet dat de buren een vergunning hebben gevraagd voor het plaatsen van een dakkapel etc dan informeer je toch naar de aanvraag voor zover je dat niet bij de buren zelf navraagt. Om bezwaar te maken vraag je doorgaans ook op wat voor vergunning er precies wordt gevraagd, in die aanvraag staan dan vervolgens de gegevens hoe hoog, lang en breed de dakkapel of uitbouw wordt, wat voor materiaal er gebruikt wordt en waar die geplaatst wordt. Wanneer je niet weet hoe wie en wat precies kun je ook niet oordelen of het aanzicht van bijv de straat er door achteruit gaat, zelfs bij karakteristieke oude straatjes kun je karakteristieke dakkapellen plaatsen in de stijl van de woningen. Daarin zijn het materiaalgebruik, de afmetingen en de stijl van toepassing. Overigens is 1 van de vragen bij een aanvraag voor de vergunning, althans hier, of de buren op de hoogte zijn en akkoord zijn, wanneer zij niet op de hoogte zijn kan dat of voor een directe afwijzing of specifieke toezending van de informatie over de aanvraag zorgen. Afhankelijk van wat voor vergunning het is, juist om te voorkomen dat buren zo’n berichtje in het plaatselijke krantje of op de internetpagina van de gemeente missen.
Om de advocaat te spelen: De omwonende buren hadden bezwaar moeten aantekenen maar... hebben jullie iedereen erover geïnformeerd dan? Als mijn overburen nu een dakkapel laten plaatsen en ik wist dat niet vantevoren dan had ik ook geen bezwaar kunnen aantekenen toch? Alsof ik alles ga nalezen mbt vergunningen die zijn verleend hier in de buurt? Maargoed ik vind dat je dat gewoon moet plaatsen, puur omdat je gewoon een vergunning hebt en het jouw huis is.
Het is je plicht als burger om zelf de gemeentelijke publicaties in de gaten te houden mbt vergunningsaanvragen. Wanneer je dat niet doet, je niet wist dat er een vergunning verleend is en daarom geen bezwaar heb gemaakt, is dat je eigen schuld. Dat kan en mag je de buren niet verwijten. Dit issue komt ook nog wel eens terug bij de rijdende rechter (en daar doet me dit dan ook aan denken). En dan geeft de rechter ook telkens dit antwoord. Ik ben me hier overigens bewust van, en houd dus ook wekelijks de gemeente berichten in de gaten. Een kleine moeite, en je bent wel op de hoogte wat er gebeurt.
Bij ons krijg je in een aantal gevallen korting op de leges, en moet een formulier ondertekend worden door de buren zodat vastligt dat ze op de hoogte zijn. Het is echter geen verplichting, het bepaalt niet of je wel/geen vergunning krijgt, en het is ook niet bij iedere bouwvergunning aan de orde. Bij een dakkapel bijvoorbeeld krijg je daar geen korting voor. Zo zie je hoeveel het per gemeente verschilt.
Ik kan me niet voorstellen waarom je een probleem zou hebben met een dakkapel van de buren. Hun huis, hun geld, hun leven. Waarom zou je bezwaar willen maken tegen uitbreidingen die mensen aan hun huis, hun eigendom willen maken. Als de gemeente een vergunning verleent zal t vast wel snor zitten lijkt me. Uhm nee, ik kijk dus ook nooit in de gemeentelijke berichtjes. Omdat het me werkelijk niets kan schelen wat andere mensen willen doen aan hun huis. Ook niet of de buren hun huis, geel, paars of zwart verven. Of een grote vijver in hun tuin willen aanleggen of wat dan ook. Moeten ze toch zelf weten? Edit, ik heb geen idee of het woord hun hier goed gebruikt is .
Een voorbeeld uit (helaas) eigen ervaring (maar er zijn er veeel meer te bedenken): De buren willen een uitbouw aan de achterkant van hun huis. Prima, hun geld, hun tuin/huis, hun leven. Ze vragen een vergunning aan en deze wordt goedgekeurd. Maar in de tekeningen zit een fout. Ze storten op de erfgrens, met de uitbouw van de buren, geen eigen fundering, maar liften mee op de fundering van de uitbouw van de buren, die daar niet op gebouwd is. Gevolg: uitbouw van de buren verzakt. De vergunning had nooit goedgekeurd mogen worden met deze aanvraag. Gemeentes maken ook fouten. Bij dakkapellen is er daarnaast nog vaak een erfgrens-dingetje (hebben onze buren meegemaakt). Als je een dakkapel over de gehele breedte wilt, recht aansluitend aan de bestaande muren, dan staat de dakkapel van de buitenkant altijd een cm of 15/20 op het dak van de buren. Bij onze buren is dat gebeurd zonder hun toestemming, mét een goedgekeurde vergunning van de gemeente. Heb inmiddels meerdere van dit soort grapjes meegemaakt en gehoord, dus ik lees het plaatselijke suffertje nu echt elke week.
Nou dit eigenlijk. Iedereen mag (binnen het redelijke, vandaar de vergunning) toch zelf weten wat hij aan zijn huis wil veranderen? Ik zou niet weten wat de buren daar voor inspraak in moeten hebben. Ik lees die gemeenteberichten ook echt nooit. Zou niet weten waar ze staan.
Dat laatste is iets wat niet zou moeten kunnen imo. Dan gaan ze dus over de erfgrens. En het tweede is gewoon een grove plannings/constructiefout. ga jij dan zelf de papieren van de aannemer opvragen en aan een expert voorleggen of zo, en toezicht houden op het bouwproces?
Er werd gesteld dat als een gemeente een vergunning verleent, dat het dan wel snor zit. Dit zijn twee simpele voorbeelden waar het met die vergunning duidelijk niet snor zat. En ja, sinds deze ervaringen zal ik elke vergunningsaanvraag van mijn directe buren willen inzien. Hier hoef je geen expert voor in te huren. Dat is gewoon op de tekeningen te zien.
Volgens mij mag dit wel. Zo hebben wij idd ca. 20 cm uitbouw van de buren in onze tuin en staat de dakbouw van ons ca. 20 cm op het balkon van de buren. Edit: ik lees nu dat je toestemming moet vragen aan de buren. Bij ons is dit idd wel overlegd, maar nergens vastgelegd.
Als je toestemming hebt van de buren, dan mag dat idd. Anders echt niet hoor. Is een heel ding geweest hier in de straat... Officieel adviseren ze het zelfs vast te leggen bij een notaris. Wij hebben voor onze keuken-uitbouw zelf iets op papier gezet en getekend met onze buren.
En al hadden ze bezwaar aangetekend, dan is nog lang niet gezegd dat dat bezwaar ook gegrond zou worden verklaard. Dat doen ze ook niet zomaar. Zo kan elke jaloerze buur wel tegen alles bezwaar aantekenen. Mooi zetten die dakkapel
Klopt. Dat is de reden dat ik via overheid.nl gebabonneerd ben op alle vergunningsaanvragen bij mij de buurt. Ik krijg ze gewoon in de mail en hoef het suffertje niet meer uit te pluizen. Echt een aanrader!
Maar in onze gemeente heb je in onze wijk voor achter niet eens een vergunning nodig voor een dakkapel. Dus hoe weten mensen dat dan?