Ik heb jullie mening al eens eerder gevraagd over Mick of Benjamin. Nu neig ik toch naar Benjamin, maar ik vraag me dan af je zo een lange naam niet snel gaat afkorten, want dan wordt het dus Ben en dat vind ik dan weer niet zo leuk. Dus wie van jullie heeft een kind met lange voornaam en kort wel of niet af.
Er zijn namen die ik sneller af zou korten, zoals Sara --> Saar. Benjamin zou ik echter niet afkorten naar Ben.
Ik heb n vriend die heet ben(jamin) iedereen noemt hem ben. Maar dat is in de loop van de tijd ontstaan en iedereen doet dan mee. Wat je wel kan doen is aangeven dat je t niet afgekort wil. Dan wennen mensen eraan. Heb een buur jongetje leonardo. Die korten we vaak af als Leo maar z'n moeder wil dat echt niet hebben en kan flink boos worden als je t perongeluk zegt.
Ik denk dat Benjamin snel afgekort gaat worden. Als ze klein zijn kan je het nog tegenhouden, maar als er groter worden en Ben genoemd worden en dat prima vinden, dan wordt het toch Ben. Mijn man heet Sebastian, mensen noemen hem vaak Sebas, dat vindt hij prima, maar Bas vindt hij dan weer helemaal niet leuk. Dus is het over het algemeen dus Sebas.
Ik zou wel snel neigen naar afkorten. Bekt veel makkelijker en klinkt leuker. K werk met kindjes en ik zou er zelfs Bennie van maken als ie nog baby is.
Het ligt er totaal aan welke naam het is. Als de eerste lettergreep (of een van de andere lettergrepen) ook op zichzelf een naam is, ben je gauw geneigd om het af te korten: Frederik = Fred Benjamin = Ben Edward = Ed Maar je zult niet gauw iemand Miranda 'Mier' horen noemen, denk ik, terwijl die naam net zo lang is. Ehh wat wilde ik hiermee zeggen? Als het mogelijk is, doen mensen het toch wel. En met korte namen andersom: het zou mij niet verbazen als Mick straks Mickey wordt genoemd. Maar zoals hierboven ook is aangegeven: als jij het niet prettig vindt, moet je dat gewoon zeggen. Al denk ik dat je het vanzelf gaat doen. Mijn dochter heeft een naam met 3 lettergrepen waarvoor wij elke mogelijke afkorting en koosnaam gebruiken. Wij vinden het juist leuk. Ze heeft maar één naam, maar dan wel een veelzijdige naam.
Dat was ik daarstraks vergeten, maar wij hebben juist voor Jurriaan gekozen omdat we Jurre en Jur prima vinden als roepnaam en afkorting. Maar nu hij nog zo klein is, hoor ik mezelf zelfs Jurretje en Jukkiepuk zeggen
Ik had op mijn werk (kdv) een kindje dat Benjamin heette en er werd best vaak Ben gezegd. Zelf vind ik Ben ook niet mooi maar als het als afkorting word gebruikt stoort t me niet. Juist lief.
Dit precies. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om, bij welke naam ook, naar koosnaampjes te zoeken. Onze zoon heet ook Mick, die wordt inderdaad met regelmaat Mickey genoemd. Vind ik niks, maar jee, als je elke leuke naam ook nog moet screenen op leuke verbasteringen, blijft er niks over!
Ik denk dat een naam alleen afgekort wordt in het dagelijks leven als je dat als ouder zelf doet. En natuurlijk zal een naam door vriendjes/vriendinnetjes met roepen wel afgekort worden, daar kom je niet onderuit. Maar als roepnaam zal Benjamin gewoon Benjamin blijven zolang jullie hem zelf Benjamin noemen. Natuurlijk zullen vriendjes wel Ben roepen, maar dat heb je met alle namen. Mirthe zal door vriendjes geroepen worden als Mir, Jelle als Jel, Iris als Ier, Laurens als Lau... Om maar wat voorbeelden te noemen. (Ik heb voor een kleuterklas gestaan, alle kinderen waarbij het mogelijk was werden door vriend(inne)tjes met enkel de eerste lettergreep werden geroepen tijdens het spelen). Dat heb je met alle namen langer dan 1 lettergreep omdat kinderen dat nu eenmaal doen. Dat voorkom je niet.
Het zal denk ik zeker weten gaan gebeuren. Want ook al wil jij het niet, dus zullen zijn vrienden het later toch wel gaan doen denk ik In mijn gehele omgeving worden namen afgekort, mijn nichtje Samantha wordt Sam genoemd maar ook kortere namen worden afgekort zoals Ellen die El wordt. Zelfs een vriendin die Janet heet wordt Nettie genoemd Namen zoals Benjamin gaan denk ik echt supersnel afgekort worden naar Ben.
Ik ken een kindje met een dubbele naam en 1 daarvan is ook lang. Dan moet je je dus iets voorstellen als Rik-Alexander (voorbeeld). Wij noemen hem bij zijn volledige dubbele naam, keer op keer. Het wordt niet afgekort want ouders geven duidelijk aan dat dit zijn naam is. Zelf korten ze het ook niet af. Bij mijn naam zou je denken dat het niet korter kan maar, toch word ik altijd Lies genoemd
Ik vind het gewoon zo moeilijk om te kiezen. Mick vind ik een stoere naam en benjamin vind ik mooier klinken. We hebben afgesproken om maar te wachten tot hij geboren is en dan te beslissen....
Onze oudste heet Olivier en die wordt altijd zo genoemd, het is ook geen naam die makkelijk af te korten is. Wij hebben uiteraard wel koosnaampjes, zoals Olliebollie De jongste heet Oscar en die noemen we meestal Osje. Maar dat zijn echt koosnamen die wij binnen het gezin gebruiken. Verder gebruikt niemand deze koosnamen. Als jullie als ouders consequent de naam Benjamin gebruiken, dan zal de omgeving dat volgens mij ook gaan doen.
Ik denk dat dat wel afgekort gaat worden. In de kindertijd is het nog wel te voorkomen door het steeds te verbeteren. Maar als ze wat groter zijn... Ik hoor bij mijn dochter (bijna 6) in de klas al dat ze elkaars namen gaan afkorten.
Haha wat grappig, ik wilde dit voorbeeld net gaan noemen . Ik noem de jongste die Lisa heet , best vaak Lies. Op het kdv was een leidster die dat ook deed, onze oudste doet het ook, soms. Maar verder nog maar weinig mensen. Onze oudste heet Eva en alleen haar zusje noemt haar soms Eef. Verder helemaal niemand voor zover ik weet. Oh en ik vind Lies een stomme naam, maar als afkorting voor Lisa wel ok
bij Benjamin heb ik niet de neiging om dit af te korten. Bij onze dochter zit een meisje die Anna Rosa heet. Tsja die word bijna altijd Anna genoemd. Daar is haar naam ook meer naar vind ik.
Mijn dochters heten Robin, Meiske en Nikki. Ik zeg ook vaak: Rob, Meis, Nik. Gaat toch wel vanzelf zo. Anderen doen het ook snel op deze manier.
Ik vind afkorten of verkleinen juist leuk. Je kunt het goed beiden doen. Ik vind Benjamin een super mooie naam.