Gezocht voor vragen moeders van puber donor kind

Discussie in 'Donorschap' gestart door RoosRoosRoos, 24 aug 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. RoosRoosRoos

  23 aug 2022
  5
  0
  1
  Vrouw
  Hoi hoi allemaal, ik ben me aan oriënteren voor een kid behandeling. Er is 1 ding die me tegen houd. Ik wil vanaf het begin eerlijk tegen me toekomstige kind zijn over hoe hij of zij is verwekt. Nu ben ik alleen bang dat ze op gegeven moment mij zullen verlaten om opzoek te gaan naar hun donor vader. En met verlaten bedoel ik dan ook echt verlaten. Is dit alleen een angst? Is dit bij iemand gebeurt? Hoe pakken jullie dit aan met jullie kind en hebben jullie die angst ook of gehad?
   
 2. Kimberley92

  Kimberley92 Fanatiek lid

  27 jan 2017
  2.381
  2.678
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  Wat ik hieruit haal is dat je een bewust alleenstaande moeder wilt worden klopt dat?

  Zelf heb ik een onvruchtbare partner en daarom iui- d gehad.

  Wij hebben een hele mooie boekenlijst gehad met hele leuke boekjes om je kindje er al vroeg bij te betrekken.
  Als we nu het boekje lezen zegt hij gelijk dit gaat over mij mama.
  Hij is pas 3 dus nog lang geen puber, maar nu zwanger van de 2e en hij vond het heel normaal om mee naar de baby dokter te gaan.

  Ik denk dat zolang wij hem goed in het proces meenemen en alles duidelijk uitleggen het wel goed komt.
  Ik begrijp ook wel als hij later de donor wilt opzoeken om toch eventuele kenmerken te ontdekken, maar ik denk dat hij ons altijd als papa en mama gaat zien.

  Weet niet of je er iets aan hebt, maar je mag altijd vragen stellen.
   
 3. RoosRoosRoos

  23 aug 2022
  5
  0
  1
  Vrouw
  Wat voor boekjes zijn dat? Krijg je die lijst van de kliniek of heb je die lijst opgezocht? Wel een kind vriendelijk idee die boekjes.
   
 4. Kimberley92

  Kimberley92 Fanatiek lid

  27 jan 2017
  2.381
  2.678
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  Ik heb een lijst van de kliniek gekregen. De hele lijst versturen lukt niet want het is een pdf bestand.
   
 5. Damay77

  Damay77 VIP lid

  18 apr 2010
  13.017
  6.636
  113
  Waarom zouden ze je verlaten om op zoek te gaan naar hun donor?
  Waarom zouden ze hun moeder, die jaren voor hun gezorgd heeft en van ze houdt in de steek laten voor een wildvreemde? Een donor die gedoneerd heeft en niet op een intensieve relatie zit te qaxhten?

  Het is geen ex-man of zo hè, waar kinderen je voor verlaten ok bij te gaan wonen.
  Het is een donor. En die vinden een keer afspreken of zo vaak prima maar meer dan dat of bij ze wonen als in een vader/kind relatie zal er niet in zitten
  Denk dat dit dus puur in je hoofd zit.
  Kunnen ze je later gaan verwijten dat je deze beslissing genomen hebt? Om ze alleen op te voeden/dat ze geen vader hebben? Ja, dat kan zeker. Maar zou voor mij geen reden zijn om er bijv niet aan een kindje te beginnen.

  Mijn kinderen weten van kleins af aan al dat ze een donor papa hebben. Iemand die vrouwen geholpen heeft aan een kindje. Heb ik ze ook verteld aan de hand van boekjes over donorkinderen.
  . Ze weten ook dat ze contact met hem op kunnen nemen wanneer ze wat ouder zijn.
  Ik heb ook bewust voor een donor gekozen die ik zelf gekozen en ontmoet heb. Ik kan ze dus achtergrond vertellen. Foto's van hem laten zien en foto's van halfbroertjes en zusjes. Ze kunnen hem evt mailen met vragen. Ze hebben rond een jaar of 4 a 5 een keer gevraagd of ze de foto mochten zien.
  Ze hebben er nooit meer om gevraagd. Het doet ze op dit moment verder niets dat ze geen vader hebben. Ik ben niet bang dat ze mij mijn keuze later zullen verwijten of dat ze me in de steek zouden laten voor zoektocht naar hun donor.
   
 6. Happyhope

  Happyhope Fanatiek lid

  15 sep 2018
  1.511
  670
  113
  Vrouw
  Verder geen inhoudelijke reactie op dit topic, maar ben heel nieuwsgierig naar de lijst! Kun je een screenshot delen of wellicht een paar titels die de moeite waard zijn?
  Ben als mama van een donorkindje op zoek naar goede boekjes en heb er tot nu toe maar 1 gevonden…
   
  Kimberley92 vindt dit leuk.
 7. Kimberley92

  Kimberley92 Fanatiek lid

  27 jan 2017
  2.381
  2.678
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  Ik stuur ze even in een berichtje. Hopelijk kun je het lezen.
   
  Happyhope vindt dit leuk.
 8. Damay77

  Damay77 VIP lid

  18 apr 2010
  13.017
  6.636
  113
  #8 Damay77, 19 sep 2022
  Laatst bewerkt: 19 sep 2022
  Wij hebben deze 2 boekjes. Van die wereldwondertjes heb je verschillende versies en van noortje heb je volgens mij ook nog een vervolgboekje.
  20220919_141009.jpg
   
 9. sierheester

  sierheester Actief lid

  25 aug 2021
  283
  321
  63
  Vrouw
  Ik ben dan geen bewust alleenstaande moeder, maar toen de oudste een half jaar was en ik 3 maanden zwanger was van de 2e heb ik hun vader verlaten. Ze hebben beiden dus geen herinneringen aan hem en hij speelt ook geen rol in hun opvoeding. Vanaf het begin was het duidelijk dat hun geen papa hadden en dat mama het alleen deed. Toen ik uiteindelijk met mijn man een relatie kreeg heeft hij ze opgevoed als eigen kinderen en voor hun beide voelt dat ook zo.
  Angst om verlaten te worden heb ik nooit gehad, daarvoor is de band die ik met ze heb te sterk. In de pubertijd begonnen ze wel meer vragen te stellen over hoe het allemaal is gebeurd en daar zijn we gewoon eerlijk over geweest.
   
 10. Enigma

  Enigma Fanatiek lid

  11 jul 2019
  1.158
  1.573
  113
  Vrouw
  Is het Noortje boekje leuk? En @Kimberley92 ik ben ook erg benieuwd naar de lijst!

  TO, ik heb 2 kindjes van een donor en ze zijn nu nog te klein om het te begrijpen, maar ze groeien er natuurlijk gewoon mee op. Ben dan ook niet bang dat ze me zullen verlaten, dan zou er wel iets erg mis moeten gaan tussen ons en dan was de breuk ook wel gekomen zonder dat er een donor in het spel zou zijn. Als ze later contact willen met de donor dan is dat prima. Kan me heel goed voorstellen dat ze hem graag eens willen zien. Daar laat ik ze helemaal vrij in.
   
  Kimberley92 vindt dit leuk.
 11. Kimberley92

  Kimberley92 Fanatiek lid

  27 jan 2017
  2.381
  2.678
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  Hopelijk kan je het lezen, anders is het wordt document alleen via de mail te versturen.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 12. Kimberley92

  Kimberley92 Fanatiek lid

  27 jan 2017
  2.381
  2.678
  113
  Vrouw
  Verpleegkundige
  Ons zoontje is van 2019, maar begreep echt al toen hij 2 was dat het boekje over hem ging en hij was super trots.
   
 13. Enigma

  Enigma Fanatiek lid

  11 jul 2019
  1.158
  1.573
  113
  Vrouw
  Dank je! Ik ga een paar boekjes bestellen. (sorry to voor het kapen van je topic)
   
  Kimberley92 vindt dit leuk.
 14. frummelke86

  frummelke86 Fanatiek lid

  17 feb 2017
  1.804
  2.316
  113
  Vrouw
  Mijn dochter is van een eiceldonor. Nu hoeft ze niet ver te zoeken, de donor was mijn zus. Ik ben eerlijk gezegd nooit bang geweest dat ze me zal verlaten ivm het donorschap. Mijn dochter kan mij om tig redenen verlaten namelijk. Ik doe mijn uiterste best een goede moeder te zijn maar wellicht heeft zij daar later hele andere ideeën over en verlaat zij mij daarom. Dat hoop ik uiteraard niet.

  Ik denk dat de angst pas realistisch is wanneer je kindje geen contact mag hebben met de donor naast het contact dat het kindje met jou heeft. Op het moment dat het naast elkaar mag bestaan is jou verlaten (voor die reden) iig niet nodig. Ik hoop dat mijn dochter mijn zus als haar tweede moeder gaat zien. Ik ben namelijk ook de tweede moeder van haar zoon. Zoals het een tante betaamd. Op moment dat ik dat zou tegen houden heeft mijn dochter eerder het idee dat ze moet kiezen en daardoor haar contact met mij niet in stand kan houden. Ik heb er overigens wel afspraken over met mijn zus. Maar zij heeft die afspraken ook met mij. Haar zoon begint te puberen en komt wel eens hier klagen over zijn moeder. Dat mag en kan. Ongegeneerd klagen over hoe stom zijn moeder doet. En dan wordt hij gehoord (is iets anders dan gelijk krijgen). Maar om 20 uur ga je terug naar huis en zaken regelen met je moeder. En morgen ben je weer welkom om opnieuw te komen klagen.
   
 15. Boelie88

  Boelie88 Actief lid

  2 mrt 2016
  452
  123
  43
  Vrouw
  NULL
  NULL
  Ik ben zelf een donorkind, inmiddels 34, ik heb te horen gekregen dat ik donorkind was toen ik 21 was, en dan ook nog eens via via. Dát werd de ruzie, niet het feit dat ik donorkind was, maar dat ik een publiek geheim was. Ik vind het bewonderenswaardig dat je je kindje juist opvoedt met die eerlijkheid in pacht. Want het doet pijn, als er dus eigenlijk een deel van jou is wat niet mag bestaan anders. Een deel wat genegeerd wordt, ontkent wordt of wat dan ook. juist vertellen, daarmee bouw je zoveel meer band op, en dan is dat echt geen reden tot verlaten. Totaal niet, en ik ken geen donorkinderen die daar een punt van gemaakt hebben (mits een ouder Ze slecht behandelt hebben, maar dat is een ander verhaal.) Hoop alleen wel dat het een Bekende donor is (niet per se iemand in je omgeving maar wel waar gegevens van opgevraagd kunnen worden tzt). Want dat deel van jezelf kunnen herkennen en erkennen in een ander is ook heel belangrijk.
   
  Mum1921, spruitje80 en Happyhope vinden dit leuk.
 16. Amberxx

  Amberxx Fanatiek lid

  6 nov 2013
  4.235
  4.355
  113
  Het belangrijkste is dat je vanaf het begin open en eerlijk bent. En dat je zorgt voor een bekende donor of iemand waar je gegevens van hebt en die je kind kan ontmoeten als daar behoefte aan is. Die keus moet bij het kind zelf leggen. Die kan je niet voor een ander mens maken. Anonieme donatie is in Nederland gelukkig verboden. Maar er gaan nog steeds mensen naar het buitenland waar het wel mogelijk is. En er vaak ook nog eens wordt betaald voor donatie.

  Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat een donor meer is dan alleen "een celletje of bouwsteentje". Het is de helft van je toekomstige kind. En bij het ouder worden zal dat vaak steeds duidelijker worden. Of komen er meer vragen. Veel kinderen zijn enorm loyaal naar hun ouders. Dus het niet stellen van vragen of niet op zoek gaan wil zeker niet zeggen dat ze dat niets willen weten.

  Ik zou trouwens niet bang zijn voor verlating. De donor (ook als hij bekend is) kiest niet voor de rol van opvoeder. En zal dat niet opeens gaan doen als een jongvolwassene voor zijn neus staat.
   
  Damay77 en Boelie88 vinden dit leuk.
 17. RoosRoosRoos

  23 aug 2022
  5
  0
  1
  Vrouw
  hoi hoi, wat fijn om het te horen van iemand die een donor kind is. Dit maakt het ook allemaal goed duidelijk. het komt de eigelijk op neer dat eerlijkheid het belangrijkste is.

  ik kies voor een donor uit de nederlandse donor bank. ikzelf krijg geen informatie over de donor maar als ik een donorkindje mag krijgen dan kan hij of zij dat vanaf 12 jaar wel opvragen en vanaf 16 jaar de persoonsgegevens.

  ik was zeker van plan om vanaf begin af aan eerlijk te zijn dat hij of zij een donorkindje is en niet om een verhaal op te hangen dat nergens van waar is.

  je heb ook zeker gelijk betreft de donor. hij kiest de natuurlijk voor om alleen de vrouwen te helpen aan een kind ipv de opvoeding te eisen. ergens bleef dat wel heel erg door me hoofd spelen dat je kindje opeens zal zeggen van ik ben nu oud genoeg ga opzoek na me vader en dat vader dan toch ineens de opvoeding wil.

  ook is dat een kwestie van afwachten en eerlijk zijn na je kind ten alle tijden dan moet het wel goed komen toch?

  dank je wel voor je reactie
   
 18. Amberxx

  Amberxx Fanatiek lid

  6 nov 2013
  4.235
  4.355
  113
  @RoosRoosRoos ik ben zelf geen donorkind hoor. Maar iemand in mijn directe omgeving wel. En nog een ander is geadopteerd. Dat is natuurlijk wat anders. Maar over beide situaties is steeds meer bekend en er is meer onderzoek. Daaruit blijkt dat te vaak is uitgegaan van de wens van ouders waarbij het belang van het kind niet direct voorop staan.

  Heel goed dat jij gebruik maakt van de Nederlandse bank. En dat je kind zelf het besluit kan nemen om informatie of een ontmoeting te willen. Een kind gaat steeds meer beseffen dat de donor onderdeel van hem of haar is. Door die donor te verzwijgen of negeren duw je ook een deel van het kind weg. Voor ouders is het soms pijnlijk (zeker bij stellen waarbij sprake is van onvruchtbaarheid als reden). Dat zal bij lesbische stellen of alleenstaanden natuurlijk minder spelen. Maar een kind heeft altijd het recht te weten waar het vandaan komt.

  Hou er ook rekening mee dat meer informatie of een ontmoeting voor een teleurstelling kunnen zorgen. Of juist dat er goed contact ontstaat en er nog meer familie opduikt (andere halfbroers en zussen of familie van de donor). Probeer dat niet als bedreiging te zien. En denk daar vooraf al goed over na.
   
  Boelie88 vindt dit leuk.
 19. Boelie88

  Boelie88 Actief lid

  2 mrt 2016
  452
  123
  43
  Vrouw
  NULL
  NULL
  @RoosRoosRoos als je nog wat meer wilt weten over donorkind zijn, luister wellicht eens naar de podcast De Kwak Kwaakt, erg informatieve podcast. Ze zijn ook kritisch vanuit het donorkind, laat je niet afschrikken want we denken niet allemaal kritisch over dit stuk, maar wel informatief.
   
 20. Damay77

  Damay77 VIP lid

  18 apr 2010
  13.017
  6.636
  113
  Ook al zou die donor dat willen dan kan dit niet. De donor heeft het kind niet erkend dus Die donor heeft totaal geen rechten. Hij kan niks van jou eisen en jij niet van hem.
   

Deel Deze Pagina