Ik vind het onwijs laks. Een grote baby is niet het enige wat zwangerschapsdiabetes kan veroorzaken. En klachten krijg je er pas van als het echt gierend uit de hand loopt. Je hebt risico op verminderde longrijping en placentaverkalking. Ook kan je kindje Eem hypo krijgen na de geboorte. Ik begrijp er helemaal niks van persoonlijk. Zeker niet dat er niet extra getest wordt met 28 weken wat gewoon standaard is. Hoog BMI of familie met diabetes maakt niks uit voor het risico voor je kindje.
Ik weet niet precies waar jij woont, maar naar mijn weten is de uitgebreide bloedtest rond 10 weken en een ijzertest met 30 weken juist de standaard. (tenzij je dus tot de risicogroepen behoort)
Heb toch eens gezocht op KNOV-site. Ze blijken er inderdaad mee bezig. "In Nederland zijn er regionaal sterk verschillende samenwerkingsafspraken voor het opsporen en behandelen van diabetes gravidarum. Daarom werken de KNOV, de NVOG en NVK aan nieuwe landelijke afspraken in de Verloskundige Indicatie Lijst. In de nieuwe VIL zal er aandachtzijn voor landelijke afspraken over diagnostiek: welke zwangeren worden gescreend, bij wie vindt diagnostiek plaats, en met welke test? De afspraken betreffen ook de samenwerking tussen eerste en tweede lijn bij de begeleiding van zwangeren met zwangerschapsdiabetes die geen insuline nodig hebben." "De huidige richtlijnen bevelen aan om alleen zwangeren met risicofactoren te screenen in het 2e trimester. Daarnaast dienen alle zwangeren met klinische aanwijzingen voor een mogelijke GDM onderzocht." Volgens de richtlijnen is bij vrouwen met 6,0 of lager in het eerste trimester geen verder onderzoek nodig, tenzij je klachten krijgt of je tot een risicogroep behoort. "Bij 80% gevallen (milde) GDM volstaat aanpassing dieet en voldoende bewegen." <-- op je dieet letten kan dus nooit kwaad. Dat deed ik gelukkig sowieso al vrij strikt. "We weten vooralsnog niet of inleiden bij een normaal ontwikkelde foetus zinvol is." <-- is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan nog. "Bij vastgesteld GDM is 5,3 een streefwaarde" <-- dus geen ultiem maximum, dat is immers 6,0, maar een streven. "Alleen bij vermoed macrosoom kind is poliklinische bevalling nodig." <-- bij normale groei dus niet. "Conclusie: GDM of zwangerschapsdiabetes is een relatief milde stoornis in de zwangerschap, waarbij het verhoogde risico op een bovenmatige groei van het kind voorop staat. Dit kan gevolgen hebben voor de kansen op een normale baring. Mogelijk is ook de kans op hypertensieve aandoeningen verhoogd. Adequate behandeling, meestal met alleen dieet, vermindert het risico op macrosomie en mogelijk ook het risico op preeclampsie / zwangerschapshypertensie." Samengevat, er is discussie, hahaha. En er zijn veel regionale verschillen. Maar nu laat ik deze discussie los. Ze vechten het maar uit met die richtlijn en tot die tijd vertrouw ik op mijn verloskundige, die zich tot nu toe als bijzonder kundig op het gebied van bloedwaarden heeft bewezen (ook in een discussie over schildklierwaarden onder meer).
hier is 5, 5 de Max en tot 6, 0 acceptabel maar dan wordt je wel in het ziekenhuis begeleid. Iedere baby heeft een bloedsuikerwaarde die daalt na de geboorte dat is normaal. Maar suiker baby wat je niet kan voelen of die te groot of te klein is de suiker groei zit op het buikje. Die gaan veelal hypo's krijgen mijn zoontje deed niets na de geboorte door slechte begeleiding verkeerd gehandeld zonder medicatie en zijn suiker waarde was comatueus. Hij heeft 5 ragebol nodig gehad bij te trekken. Ik zou het goed in de gaten houden wat je klachten zijn je moet nog een behoorlijke tijd.
Oh, dat zeker hoor, ik heb de klachten op een lijstje staan en hou het in de gaten. Maar ik vind het niet per se laks oid van mijn VK dat ze zich in weze houdt aan de huidige richtlijnen van KNOV.
Nou ik vind het echt bizar. Niet om je aan te vallen hoor, als jij dit prima vindt moet je dat helemaal zelf weten. Ik woon trouwens in Noord Holland. Thuis bevallen is echt ondenkbaar hier als je het hebt. Ik vind het maar vreemd. Typisch Nederlands. Ben blij dat mijn ziekenhuis daar anders instaat.
Ik wil het ook niet laks noemen. Maar wees er alert op je zit nu nog niet in de periode dat het meestal op komt zetten. Rond 24/26 weken. Het kan veel kwaad liever een keer teveel dan te weinig. Dat mag en kan je ook best tegen vk zeggen en hb1ac meeprikken met ijzer is kleine moeite.