Voor onze oudste zijn we op zoek naar een basisschool. We hebben nu twee leuke gevonden. Één daarvan is Dalton. Van tevoren dacht ik dat ik dat niets zou vinden, doe maar gewoon regulier onderwijs. Maar toch gaan kijken en ik ben positief verrast! Maar mennn ik vind de keuze zo lastig.. hoe weet ik wat beter bij mijn zoontje past?! Hebben jullie ervaring met Dalton?
Ik heb zelf dalton onderwijs gehad. Basis en middelbare school. Voor mij was het echt perfect, dat werkte goed. Maar voor mijn kinderen bewust regulier gekozen, zijn heel anders qua karakter.
Ik ken ouders in mijn omgeving die voor de Dalton basisschool hebben gekozen en hier toch niet zo blij mee waren. Het ene kind past het wel en het andere kind niet, maar je wilt liever niet 2 verschillende basisscholen. Ook was het op deze school dat de klassen ieder jaar veranderden, dat leek mij niets. Ook omdat het misschien wel past bij de oudste, maar niet bij de jongste, heb ik besloten niet voor Dalton te gaan, maar voor regulier onderwijs en heel blij met deze keuze. zelf heb ik op Dalton middelbaar onderwijs gezeten. Ik vond het erg leuk en ik kon goed met de vrijheid omgaan.
En wat is dan het verschil tussen jou en jouw kinderen waardoor je voor jouw kinderen anders hebt gekozen als ik dat vragen mag?
Voor mijn kinderen is structuur en duidelijkheid wat er gaat en moet gebeuren heel belangrijk. Ik mocht bv al op de basisschool (bovenbouw) zelf plannen. We kregen voor de hele dag op wat er aan taken moest gebeuren en dan mocht je zelf bepalen in welke volgorde. Ook kon je zelf bepalen (tot bepaalde grenzen) of je aan de instructie meedeed of niet. Voor mij ging dat perfect, ik had daar zelf goed in zicht in en er geen last van dat anderen iets anders deden. Mijn kinderen hebben het echt nodig dat de leerkracht duidelijk zegt wat er gebeurd en zelfs vaak dezelfde indeling elke dag. Voor hen zou het ook veel te onrustig zijn als 1 kind uit het groepje instructie voor rekenen volgt, een ander kind taal doet en weer een ander handvaardigheid doet. Ik zelf vond dat juist wel wat hebben, ik ben dus heel positief over Dalton onderwijs, maar niet voor mijn kinderen
Bedankt dames! Ik ben zelf super enthousiast , maar als ik naar mijn zoon kijk dan denk ik dat regulier onderwijs toch beter past.
Mijn kinderen zaten/zitten op een dalton school. Ik vind het een hele mooi onderwijsvorm. Mijn dochters zijn 3 totaal verschillende kinderen. De oudste vond school vooral gezellig en het leren wat minder boeiend, de middelste is een zeer serieus meisje (harde werker, goede werhouding, intrinsieke motivatie) en jongste dochter (nu in gr 8) heeft adhd en heeft dus structuur en duidelijkheid nodig en soms een speciale aanpak. Op de school van mijn kinderen hebben ze allemaal het onderwijs gekregen wat bij ze past en de aanpak die ze nodig hadden. Dus middelste kreeg bv veel extra uitdaging, oudste werd achter de vodden gezeten als dat nodig was en jongste krijgt altijd wat extra structuur en begeleiding (en dus wat minder vrijheid). Zoon zit net in groep 1, dus daar kan ik nog niet zoveel over zeggen, behalve dat hij school heel leuk vindt en al aardig weet hoe het planbord werkt.
Dus eigenlijk maken ze het voor elk kind passend. En hoe hebben jouw dochters de overgang naar de middelbare school ervaren? Of is die ook Dalton?
Ja, precies. Maar dan is het goed je te realiseren dat niet elke dalton school even goed is (net als bij reguliere scholen). Dus het kan verstandig zijn om je zorgen (of je vraag of dalton geschikt is voor jouw kind) bij een informatiegesprek neer te leggen en kijken hoe ze reageren en hoe zij omgaan met kinderen die bepaalde behoeftes zoals extra structuur hebben. Want ik snap best dat sommige kinderen misschien meer baat hebben bij regulier of juist bij bv dalton. Maar alles valt of staat bij hoe goed een school zijn onderwijs inricht en ook durft af te stappen van een standaard gang van zaken als een kind wat anders nodig heeft. De overgang naar de middelbare school ging voor de oudste prima. Ze is naar een kleine middelbare school gegaan met meerdere niveaus (mavo, havo, vwo), zodat ze makkelijker kon switchen, mocht dat nodig zijn (en uiteindelijk was dat ook nodig). Inmiddels heeft ze haar mavo-diploma en zit ze in het 2de jaar van de opleiding voor onderwijsassistent. Middelste ging weer naar een andere school (hele grote havo/vwo school), die wat meer bekend stond om zijn hoge eisen aan de kinderen. Daar heeft ze wat aan moeten wennen aangezien alles op de basisschool, ondanks de extra uitdaging, alles haar altijd zo gemakkelijk afging. Maar dat pikte de middelbare school heel goed op en nu zit ze in 4vwo en werkt nog steeds heel hard. Jongste dochter gaat waarschijnlijk weer naar een andere middelbare school dan haar zussen. En het is in dit geval heel fijn dat haar meester al heel erg meedenkt wat voor haar geschikt zou zijn, gezien ze wel wat issues heeft. Dus middelbare scholen zoeken we hier passend bij het kind. Gelukkig hebben we er een hoop zitten waaruit we kunnen kiezen. (Wonen in een grote stad).
Ik denk dat het ook heel erg van de school zelf afhangt, de ene Dalton is de andere niet, de ene reguliere ook de andere niet. Daarom zou ik als je wel enthousiast bent over deze Dalton je vragen voorleggen aan school. En kijken of je nog wat buren of kennissen hebt die over beide scholen meer kunnen vertellen van hoe het in de praktijk gaat, want mooie praatjes hebben ze vaak overal. Mijn dochter past haast overal, mijn zoon is van Jenaplan weer naar regulier gegaan. Dat constante samenwerken en al die vieringen en kringgesprekken waren niets voor hem. Het zelf plannen vond hij niet zo’n probleem. Nu lekker op een ouderwets dorpsschooltje in een dorpje (niet meer in onze woonplaats, waar de sfeer ook harder is), zonder allerlei toeters en bellen, dat bevalt hem beter.
Onze school is nu in transitie van regulier naar Dalton en wat ik ervan zie, is zeer positief! Het inplannen leren ze ook, al vanaf groep 1. Het is dus niet iets wat ze direct al zelf moeten kunnen. Juist van die begeleiding hierin leren ze ontzettend veel. Mijn jongste moet altijd duidelijk stap voor stap verteld worden wat hij moet doen, maar hij kan zich zeer goed uit te voeten maken. De samenwerkingstaken zijn op onze school erg leuk. De lesstof wordt op een toegepaste manier doorgenomen, vaak in een spel. Ze zitten daardoor ook minder op een stoel. Ze hebben er echt plezier in. Toen ik een school moest uitkiezen, wilde ik per se regulier onderwijs: gewoon leren en geen gekke fratsen. Maar tijden veranderen en ook de manier van lesgeven op middelbare scholen is anders dan in onze tijd. Ik ben blij dat onze school Dalton is geworden.