Wij zijn voor onze dochter van 3 op zoek naar een basisschool. Nu twijfelen wij heel erg tussen een reguliere basisschool en een montessorischool. Beiden zijn ongeveer even groot, voelen prima aan qua sfeer en staan goed bekend en worden ook goed beoordeeld door de inspectie. Nu twijfel ik omdat ik wel wat weerstand voel tegen de reguliere school waar heel “ouderwets” klassikaal lesgegeven wordt. Op dat vlak spreekt montessori mij meer aan. Mijn zorg mbt montessori is dat het te vrij is. Onze dochter zou het denk ik prima aan kunnen maar ik ben toch een beetje bang dat ze een beetje verdwijnt in het systeem ofzo. Onze dochter heeft een behoorlijke ontwikkelingsvoorsprong. Hebben jullie ervaring welk type onderwijs geschikter is voor kindjes die wat voorlopen? Hebben jullie nog andere tips of suggesties waar op te letten bij het kiezen van een school? Ik vind het maar moeilijk... Alvast dank!
Het verschilt zo enorm per school. Hier zitten ze op een montessori die eigenlijk minder ‘vrij’ is dan de reguliere basisschool een paar straten verder. Ik zou dus vooral per school vragen naar hoe het onderwijs gaat, welke methodes gebruiken ze, hoe ziet een dag eruit (bij de kleuters, maar ook de jaren daarna).
Ik zou de school vragen wat ze doen met kinderen die vlot zijn. Bij de ene school vertelde ze dat ze op de gang werken en wanneer iemand ookverder is samen in een groepje. Bij de andere school werken ze naast hun lesstof aan eigen doelen. Bij de kleuters is dat bijvoorbeeld leren vangen en gooien, daarna vlotter lezen, de tafels of schaken. We zijn voor de 2de school gegaan. Wachten tot iemand ook verder is schiet niet op. Alleen werken op de gang ook niet. Misschien ook vragen hoe ze tegenover versnellen staan. Onze zoon is uiteindelijk in april overgegaan naar gr 2 en na de zomervakantie naar gr 3. Nog loopt hij voor maar we hebben korte lijntjes met de ib'er.
Er is weinig algemeens over te zeggen inderdaad, omdat het met (veel) meer te maken heeft dan schoolsysteem. Wel is het zo dat door de combiklassen die ze op Montessorischolen hanteren het al meer gewoon is dat er in een klas op uiteenlopende niveaus gewerkt wordt en dat er meer ‘variatie’ in leerlingen in de klas zitten, wat een voordeel kan zijn. Mijn oudste dochter is twee jaar terug overgestapt van regulier onderwijs naar Jenaplan (net weer anders dan Montessori) en wat een verademing is dat!!! Achteraf gezien hadden we haar direct op een Jenaplanschool in moeten schrijven (wel overwogen, maar stuk verder weg van huis). Ze verzuipt totaal niet, integendeel, ze krijgt eindelijk de ruimte om zichzelf te zijn.
Dank voor de reacties en tips! @Fuddey de ene (montessori) school is idd de andere niet en realiseer me ook heel goed dat scholen onderling moeilijk te vergelijken zijn. Goeie om nog eens naar de dagindeling te vragen! @owly school 1 gaf aan wel open te staan voor versnellen en verder vooral kindjes door te laten werken als ze hun werkjes af hadden. Ook is er vanaf groep 4 wekelijks een uurtje per week ingeruimd om in kleine groepjes onder begeleiding wat ander (verdiepend) werk te doen. Bij de montessori gaven ze aan niet snel aan versnellen te doen (aangezien ze dus combi klassen hebben) maar de verrijkingsstof vooral bínnen de groep aan te bieden. Ik wil daar in een komend gesprek nog wel wat meer van weten want realiseer me nu ik dit schrijf dat ik er eigenlijk nog niet genoeg van af weet voor m’n gevoel. Beide scholen hebben een hb expert in huis. @NiekeKris wat fijn dat je dochter nu zo goed op haar plek zit! Ook fijn om te lezen dat het “vrije” ook er toe kan leiden dat kinderen juist zichzelf kunnen zijn! We hebben donderdag nog een gesprek op de montessori en ik neem jullie suggesties zeker mee! Nogmaals dank!
Volg je gevoel!! Er hangt zoveel af van de juf en van het karakter van je kind. Groepssamenstelling speelt ook mee. Iemand zei iets over op de gang werken. Mijn zoon vindt het heerlijk, daar heeft hij alle rust en ruimte om de hektik van de groep te ontvluchten en kan hij onbelemmerd geconcentreerd werken. Hier ook ervaring met jenaplan. Het voordeel daarvan is dat ze zelfstandig leren werken en leren plannen wat voor de middelbare school handig is.
Mijn gevoel zegt... montessori. Heb alleen t gevoel dat we daar meer “risico” mee nemen dan met een degelijke, ouderwets klassikale school. Slaat nergens op, ik weet ‘t. Ik wacht het gesprek donderdag nog even af en dan kunnen we hopelijk een knoop doorhakken. Verder gaan we nog kijken bij een dalton school, maar daar verwacht ik wat minder van. Maar goed, kijken kan geen kwaad. Jenaplan zit hier helaas niet in de buurt. Jammer, want spreekt me ook wel aan.
Bij ons in het dorp zijn enkel de 'ouderwetse, klassikale' scholen. Het verschil zit m in openbaar, christelijk of katholiek. Wij hebben op alledrie gekeken (zijn zelf niet gelovig) en gekozen voor de christelijke school. Dit vanwege de goede ervaringen uit de buurt, enige school die werkte met een reservering. Toen mijn dochter 1,5 jaar was, was haar klas al vol. Maar vooral ook vanwege het onderwijs. Inderdaad 2 aan 2 zitten, juf legt uit en degene die kunnen gaan aan het werk. Daarna volgt nog een klassikale uitleg en als er dan nog kinderen zijn die het niet snappen mogen ze aan de instructietafel. Er heerst veel structuur, er is ruimte voor verdieping / verbreding. Als dat niet voldoende is hebben ze een samenwerking met een hb- school een paar dorpen verderop. Daar kunnen ze dan deels naartoe. Mijn dochter is best pienter. In de kleuterklas kwam dit niet naar voren omdat ze zich aanpast aan de groep. Ze verveelde zich omdat ze zoveel speelden. Het was te chaotisch voor haar. Iedereen steeds weer een andere plek, ander groepje enz. School vond ze toen ook niet superleuk. Tenminste, wel het spelen met haar vriendjes en vriendinnetjes maar niet het gebeuren in de klas zeg maar. Nu weet ze naast wie ze zit, wat ze moet doen en merk ik dat ze steeds meer zichzelf kan zijn in de klas. Nog steeds past ze zich heel goed aan maar merken we aan alles dat ze dit wel wat losser aan het laten is. En het belangrijkste is dat ze nu met veel plezier naar school gaat al geeft ze wel aan dat de lesstof te makkelijk is. Lang verhaal voor een lastige keuze. Vooral doen wat jij / jullie je goed bij voelen!
Hier in de buurt hoor ik wisselende verhalen over montessori. Ook best wel veel kinderen die tussentijds eraf zijn gehaald. Omdat ze geen baat hebben bij het te vrije systeem. Of omdat ze zo voorlopen dat er niets meer aan te bieden valt aan uitdaging en school vindt dat het kind dan zelf maar iets moet opzoeken of bedenken.
De school kan toch ook doorschuiven in de klas als ze echt te snel gaat. Dan maakt het niet uit of het combiklassen zijn. Mocht ze ooit versnellen dan is het handig om te weten dat alleen versnellen niet voldoende is. Ze zullen dan een schoolbreed moeten kijken wat je kind kan en bekijken hoe ze op niveau kunnen werken. (Gaan ze bij onze knul ook doen, de vraag is nog wanneer) Zet de punten op een rij en stel ze bij beide scholen. Je krijgt dan ook een gevoel wat beter bij jullie past
Dit is precies de reden waarom wij niet voor een montessori middelbare school kiezen. Ze vinden dat het kind individueel met een eigen leerplan moet aankomen. Tja hoe zie je het voor zich bij een puber? Al loopt mijn zoon wel voor, ik zie hem dat dus niet doen.
Zoals hierboven al gezegd, is het erg afhankelijk van de school. Hier erg slechte ervaring met montessori en voorlopend kind. Op deze school was de overtuiging dat het montessorimateriaal en het kosmisch onderwijs voldoende uitdaging biedt. Helaas is montessorimateriaal juist heel concreet, en onze dochter maakte de overstap naar abstract denken heel vroeg, wat niet werd onderkend en waaraan niet tegemoet werd gekomen. Ook werd in het kosmisch onderwijs (waarbij je juist heel veel zou kunnen verdiepen d.m.v. hogere orde-denkvragen) totaal niet gedifferentieerd, dus het was 1 groot drama. Maar ik hoorde ook van mensen wier kinderen in het westen op een montessorischool hadden gezeten dat ze daar wel differentieerden, vanaf de kleuterklassen Engels aanboden en veel onderwijsassistenten hadden. Het is dus inderdaad een kwestie van goed doorvragen, en ik zou je willen aanraden contact te zoeken met ouders op beide scholen. Een schoolgids en een directeur kunnen heel wervend zijn, maar het gaat om de invulling in de praktijk. En die kan nogal eens verschillen van de theorie... Succes!
Dat was op onze vorige basisschool ook: er werd veel verwacht qua zelfstandigheid, zonder dat die zelfstandigheid in stappen werd aangeleerd. Je kunt toch niet verwachten dat allerlei vaardigheden uit de lucht komen vallen? Nu op Jenaplan, en daar is het aanleren van vaardigheden een kerntaak voor de docenten, heerlijk.
Dit kan net zo goed op een reguliere school voorkomen. Mijn ervaring is juist dat kinderen die op een traditionele vernieuwingsschool goed begeleid worden, die uitdaging wel zoeken. Mijn dochter zit dan op een Jenaplanschool, maar zij zoekt echt de uitdaging op, juist omdat de ruimte en vrijheid er is en omdat het gestimuleerd èn gewaardeerd wordt. Op de reguliere school deed ze dat juist totaal niet, daar deed ze de basisdingen vaak niet eens en was ze inderdaad lekker puberaal (terwijl ze qua leeftijd nog niet eens een puber was ).
Precies, in Jenaplan (en in principe ook in Montessori) is dat van kleuter af aan iets wat (veel) aandacht krijgt, waardoor het - voor veel kinderen - beter werkt dan op een reguliere school. Maar het moet ook bij je kind passen natuurlijk.
Hier is dat ook, maar zeker wel met begeleiding en ondersteuning, het is niet zo dat pubers totaal alles zelf bepalen. Mijn buurmeisje is juist van mavo naar havo kunnen gaan op deze manier, ze had veel ruimte om op eigen niveau te werken maar werd echt niet aan haar lot over gelaten. Hier op de basisschool (ook montessori) is er ook juist veel aandacht voor die begeleiding, leren plannen, leren leren - er wordt niet verwacht dat ze dat meteen zelfstandig kunnen en per kind wordt goed gekeken naar welke vorm van ondersteuning nodig is. Mijn nichtje zat op een andere montessori school waar ze het in groep 4 wel grotendeels zelfstandig moesten plannen en uitvoeren... na 6 maanden (!) ontdekten ze dat ze met haar werk voor taal helemaal klaar was voor dat jaar en nog nooit iets aan rekenen had gedaan. Dat is hier op school echt ondenkbaar, gelukkig. Planningen maken ze per week en de leerkracht denkt altijd mee.
Dank voor jullie reacties en het meedenken! Gisteren nog een goed gesprek gehad op de montessori (afspraak was verplaatst) en het voelt steeds beter aan. Ze bieden een heel duidelijk kader en er zit een logische opbouw in de vrijheden die kinderen krijgen en het leren zelfstandig werken. Ik kreeg zelfs de indruk dat er een duidelijker kader was dan bij de andere “klassieke” school waar we hebben gekeken. Voor dochter is er veel mogelijk. Ze kan binnen de klas doorwerken als ze daar behoefte aan heeft en aansluiten bij de klassikale lessen voor de oudere kindjes, maar ze mag ook deelnemen aan de wekelijkse verrijkingslessen die ze groepsoverstijgend te bieden hebben. Ook werken ze veel projectmatig voor de zaakvakken (geloof met de da vinci methode, voor wie dat wat zegt) waarin veel verdieping mogelijk is. Ik denk ook dat het montessori materiaal wel aansluit bij wat mijn dochter interessant vindt en hoe zij leert, maar dat is maar een inschatting. Ik kreeg de indruk dat ze hier meer te bieden hadden voor slimme kids dan op die andere school waar ik meer een “one size fits all” idee bij kreeg. We kregen nog een rondleiding van een achtste groeper en die leek voorgenoemde wel te bevestigen vanuit haar beleving. Dat vond ik wel een extra plus (zegt ook vast niet alles, maar toch).
Hier op de Montessori ook kosmisch onderwijs middels Da Vinci en mijn dochter vindt dat echt geweldig. Echt leuk voor kennismonsters die alles als een spons opzuigen en willen ontdekken Juist heel geschikt om te verdiepen, kan op verschillende niveau's. Bijvoorbeeld als het over de ruimte gaat, simpel planeten leren, maar slimme kinderen kunnen ook helemaal uitzoeken hoe de aarde om de zon heen draait, wat maakt dag/nacht, wat maakt zomer/winter. Dus dan loopt mijn dochter in groep 3 rondjes om een lantaarnpaal (zon) te draaien om haar as en zegt ze 'ik leg even uit dat ik de aarde ben!' Ze heeft al zoveel geleerd (ze houdt van opscheppen ), ik heb vaak google nodig om te controleren wat ze zegt En wat de anderen al zeiden, net als bij gewone scholen heb je ook bij Montessori goede en slechte. Klinkt alsof je een geschikte hebt
Hier zit zoon op Falcon. Hij is 4 dus ik kan er nog niet veel over zeggen maar het voelt nogsteeds goed. Ik wilde hem naar het christelijke onderwijs, drie scholen hier in dorp, als eerste bij de salon geweest en we zijn niet meer bij de katholieke en christelijke geweest. Vooral ook het leren plannen en zelfstandig werken spreekt ons erg aan. En uiteraard in stapjes om dit aan te leren.