Ok, fine, het gaat er bij mij best in dat transvetten slecht zijn, maar ik zie niet in wat er ooit goed kan zijn aan verzadigde vetten. Een lichaam weet namelijk net zo slecht wat het moet met verzadigde vetten als transvetten. Ik quote (van Wikipedia): De rechte keten van een transvetzuur is verwant met de rechte keten van verzadigd vet, en transvet gedraagt zich in het lichaam dan ook op eenzelfde manier als verzadigd vet. Ik hou me vast aan het ezelsbruggetje van het Voedingscentrum: verzadigd = verkeerd, onverzadigd = ok.
Ik heb ook even gekeken naar de samenstellingen van onze Becel en de roomboter en dan gaat mijn voorkeur toch echt uit naar Becel. Daar zitten tenminste nuttige vetzuren in. In roomboter zit me toch een belachelijke hoeveelheid verzadigde vetten. Dat gaat er bij ons niet in hoor.
Ik eet het zelf ook niet Maar voor een volwassen mens gelden natuurlijk andere behoeften dan voor een kind in de groei. Maar goed, het is ook geen ramp als je géén roomboter geeft Het is alleen te beperkt gedacht dat verzadigd vet per definitie slecht is, want je lijf (zeker in de groei) heeft het écht nodig in bepaalde mate. Gaat langzaam naar een wellus nietus discussie en daar wil ik helemaal niet in belanden, maar vind het wel belangrijk om aan te geven dat dat regeltje van het voedingscentrum gewoon niet zo compleet is als het liijkt te klinken. We worden langzaam bang gemaakt voor vetten door alles wat we lezen en ons wordt aangepraat, dat is gewoon niet persé nodig. (is mijn mening dan, en jij het een andere, prima )
Nou ja, ik weet het niet hoor. Heb net eens gezocht of ik ergens kan vinden of er voordelen zitten aan verzadigde vetten, maar kan het gewoon niet vinden. Ik hou maar op met zoeken Ach, sowieso goed om te weten dat ik ook eens op de transvetten moet letten. Niet teveel pindakaas dan maar
OKay nog één opmerking: je ecel (kuipje en vloeibare bakboter) zit natuurlijk vol transvetten he, dat besef je ook NU houd ik mijn grote mond, TS is allang afgehaakt haha! Aanvulling: Valt wel mee trouwens, 1 gram per 100 ml gemiddeld Voor het geval je bovenstaande te serieus op vat, was als grapje bedoeld Pindakaas uit de natuurwinkel bevat geen transvetten (dat maakt dat er een olielaagje op drijft) De biologische pindakaas van AH trouwens wél.
Wel wat alternatieve websites, gebaseerd op onderzoek maar ziet er soms wat knullig uit verzadigd vet is gezond De angst voor verzadigd vet verzadigde vetzuren Verzadigde vetten - goed voor je gezondheid | Advance natuurlijke geneeswijzen Barf-natuurlijk Verzadigde vetten - Meervoudig onverzadigde vetzuren Basisregels gezonde voeding Gewoon even wat links. Ik geloof niet dat ik overal achter sta maar het is een gedachtengang dus, en niet alleen de mijne Ik eet zelf niet erg gezond; suikers ed. Daarom kies ik ervoor minder vet te eten. Mijn zoontje eet gewoon gezond, fruit groente, volkoren dat gebeuren. Geen reden om hem dieetvoeding te geven.
Ja, had die alternatieve sites ook gevonden toen ik nog een keer een zoekactie waagde. Snap het idee, maar had bij al die sites m'n vraagtekens. Ik had een heel ingewikkeld onderzoek gevonden over goede vetten en hun conclusie was dat we toch wel genoeg vetten binnenkregen, dus dan maar zorgen voor de goede (die essentiele vetzuren). Maar de volgende site klopt een beetje met wat ik zelf dacht over verzadigde vetten (en wordt ook niet ontkend door al die alternatieve sites): Onverzadigd vet maakt slank, verzadigd vet maakt dik | DieetVandaag Overigens gebruik ik de Becel niet als dieetvoeding, ik gebruik het als toevoeging van die eerder genoemde essentiële vetzuren. Ook al eet onze meid gezond, we eten nooit vis, dus denk dat ze er anders gewoon te weinig van binnenkrijgt.
Onze diëtiste raadde ons dus wel aan om voor onze kleine juist margarine te gebruiken, ondanks die transvet en toevoegingen gaf zij aan dat het toch beter is voor de groei dan de roomboter die we tot dan toe gaven... Zij volgt dus ook het advies van het voedingscentrum.
Heel goed JuJu! Kijk; verzadigd vet doet in een volwassen lijf iets vervelends met cholesterol en een te hoog cholesterol is slecht voor hart en bloedvaten en zorgt voor een hoger risico op infarcten enzo. Het mooie van een kinderlijf is dat dat daar helemaal geen last van heeft! En een kinderlijf heeft vetten nodig; 60% maar liefst. En roomboter smeert toch een hoop makkelijker op brood dan olie.
Ik geef de voorkeur aan roomboter vanwege de eenvoudige tijdsfactor. Roomboter wordt al een paar duizend jaar gebruikt, net als olijfolie. Margarine bestaat net een eeuw. Iets met een paar duizend jaar op z'n conto zonder dat de mensheid is uitgestorven vertrouw ik meer dan iets dat nog maar kort op ons wordt uitgeprobeerd. De kunst is gewoon om alles MET MATE te gebruiken, net als onze voorouders deden.
Ik ga over een paar weken ook brood (eerst korstje!) introduceren en daarna een "smeersel". Bij mijn man zit koemelkallergie in de familie, dus ik wil nog geen melkproducten en dus ook geen roomboter gebruiken. Iemand hier goede ervaring met notenpasta? Daar zitten ook goede vetten in! Of eventueel een beetje olijfolie op brood? Ik vind dat lekker, maar of de kleine dat ook vindt?
Waarom zou roomboter lekkerder zijn dan olijolie? Wen ze er maar aan; gezond! Amandelpasta is ok en heel mild. Amandel is officieel een vrucht, geen noot. Pindapasta laten staan, cashewpasta ook maar (is ook geen noot, maar vaak wel kruisallergieën). Zijn er andere allergieën naast de koemelk?
Hier gewoon (room)boter op brood, zonnebloemolie of olijfolie over de aardappels, en vlees bak ik met Blue Band vloeibaar..