Hoe maken jullie gehaktballen?

Discussion in 'De lounge' started by Moniki, Sep 11, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Moniki

    Moniki Fanatiek lid

    Nov 28, 2007
    1,305
    2
    38
    Ok, toch hier maar eens vragen :p. Ik kan veel in de keuken, maar het lukt me niet een fatsoenlijke gehaktbal te maken. Ze vallen uit elkaar of zijn droog en smakeloos ;).

    Dus hoe maken jullie de perfecte gehaktbal?
     
  2. Wachtende

    Wachtende Fanatiek lid

    Nov 29, 2011
    4,414
    0
    0
    Oeh ik mik er elke keer gewoon wat in waar in trek in heb :)

    Wat er altijd wel in gaat:
    - gehakt...duh :)
    - Ei
    - gemalen knoflook
    - peper
    - zout
    - ketchup
    - curry
    - Sambal...heb drie verschillende dus afhankelijk van het soort waar we die avond voor gaan

    Aanbraden in een pan met boter, kruidnagel, basilicum en laurierblad. Afblussen met water.

    Verder gaan er vaak nog wel wat andere kruiden etc in...maar das puur waar ik trek in heb.

    zal geheid nog wat vergeten zijn te vermelden...gaat makkelijker als ik voor mn kruidenrekje sta :D
     
  3. Vagans

    Vagans Niet meer actief

    gehakt
    ei
    paneermeel
    zout
    peper
    knoflook
    ketjap

    Braadpan
    veel boter, goed bruin bakken
    aanvullen met water en ketjap
    lekker sudderen
    klaar!
     
  4. Moniki

    Moniki Fanatiek lid

    Nov 28, 2007
    1,305
    2
    38
    Dank jullie wel! Wat voor soort gehakt gebruiken jullie? En ik heb juist het idee dat mijn ballen uit elkaar vallen door het ei... Kneed ik dan te kort of ligt het uit elkaar vallen aan iets anders?
     
  5. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    May 13, 2010
    2,802
    777
    113
    Tussen de fruitbomen
    Ik maak ze altijd met rundergehakt, een ei, gehaktkruiden en paneermeel op gevoel.... Heb je niet veel aan maar het moet niet te nat maar ook niet te droog zijn :D
    Echt veel boter in de pan en dit heet laten worden tot alle belletjes verdwenen zijn en de boter eigenlijk al bruin geworden is. Rondom aanbraden en dan op half hoog vuur laten sudderen. Ik laat ze meestal een half uur tot 45 minuten bakken. En de volgende dag de rest opeten!
    Nooit klachten gehad hier.......
     
  6. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    May 13, 2010
    2,802
    777
    113
    Tussen de fruitbomen
    Te weinig paneermeel of te veel ei :D
     
  7. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    Feb 16, 2014
    1,217
    116
    63
    Is ook net een topic over geweest met veel recepten, misschien te vinden via de zoekfunctie? :)
     
  8. Moniki

    Moniki Fanatiek lid

    Nov 28, 2007
    1,305
    2
    38
    Ah, dank je :D. Moet het gevoel nog krijgen, hahaha
     
  9. Vagans

    Vagans Niet meer actief

    ik ook half om half, vind ik gewoon t lekkerst. Maar kan ook gewoon met rundergehakt hoor!
     
  10. Moniki

    Moniki Fanatiek lid

    Nov 28, 2007
    1,305
    2
    38
    Over gehaktballen?? Helemaal gemist...Ik ga zoeken, thanks!
     
  11. Hanneke

    Hanneke VIP lid

    Jun 18, 2007
    14,894
    275
    83
    Onze roze wolk!
    Ik maak nooit grote gehaktballen, maar altijd alleen kleine gehaktballetjes. Daarvoor gebruik ik 1 kilo rundergehakt, 4 eieren, een rol beschuit verkruimeld (heb een hekel aan die pakjes paneermeel), 3 zakjes boemboe bali 'verse kruiden mix' en soms 2 uitjes maar ik vind ui erin niet zo lekker. Dan even aanbraden rondom in de pan en daarna nog even in de oven om verder te garen. Maar oke, ik weet niet of je zo ook grote gehaktballen kan maken hihi.
     
  12. Tese

    Tese Niet meer actief

    Rundergehakt, een ei en een zakje Mexicaanse kruiden klein beetje boter in de pan en even op hoog vuur aanbraden en daarna 20 minuten.op laag vuur. Heerlijke ballen heb je dan.
     
  13. Moniki

    Moniki Fanatiek lid

    Nov 28, 2007
    1,305
    2
    38
    Dank jullie wel! Met jullie tips moet het gaan lukken! Ik ga in ieder geval alles uitproberen en dan moet het goed komen :).
     
  14. sjak

    sjak Niet meer actief

    Belangrijkste is gebruik chroma!!! Braad ze aan, laat even een kwartier opstaan en zet ze voordat je gaat eten weer op, dan worden ze wat geleidelijker gaar van binnen en minder droog. (Maar dit kan alleen als je de tijd hebt, ik doe dit dan om een uur of 13 en maak ze later 'af')
    Verder doe ik het simpel. Liefst half om half, zakje gehaktkruiden met uitjes van de ah, hoeft geen ei bij en geen paneermeel of beschuit.
    Maar met de chroma zijn ze het lekkerst :)
     
  15. vonnie73

    vonnie73 Fanatiek lid

    Aug 22, 2008
    1,898
    0
    36
    in un schwon huiske
    Ik was ook een hele tijd op zoek naar een goed recept en eindelijk heb ik die gevonden:
    Librije's gehaktballen, echt lekker! Gebruik wel goed gehakt (half om half).
    Librije's gehaktballen -
    Succes, je mag de komende weken veel gehaktballen gaan eten haha.
     
  16. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ik vind ze met kipgehakt het lekkerst! En dan lekker stoven in een tomatensausje.
     
  17. sjak

    sjak Niet meer actief

    Wij eten morgen deze ballen!! Ziet er heerlijk uit :)
     
  18. vonnie73

    vonnie73 Fanatiek lid

    Aug 22, 2008
    1,898
    0
    36
    in un schwon huiske
    Ik ben benieuwd wat je ervan vond sjak!
     
  19. naatasja

    naatasja Fanatiek lid

    Jan 17, 2012
    1,003
    71
    48
    Enschede
    Half om half gehakt
    ui
    2 eieren
    scheut koffiemelk
    sambal
    nootmuskaat
    satekruiden
    knoflook
    ketjap
    zout peper
    gehaktkruiden
    paneermeel

    goed kneden ballen draaien licht plat drukken
    boter in de pan ballen aanbraden water erbij ff laten sudderen. daarna nog een uurtje in de jus
     
  20. seepje

    seepje Fanatiek lid

    Mar 23, 2014
    1,559
    1
    38
    visagist
    utrecht
    Wat ik doe voor 500 gram gehakt :

    1 gesnipperd uitje
    gehaktkruiden met uitjes
    handje gebakken uitjes erdoor heen verkruimelen
    1 ei
    teentje knoflook
    2 eetlepels knoflook

    Dan mixen en als het te nat is nog paneermeel toevoegen.

    Bij het bakken net voor het uit de pan halen gaat er een scheut honing overheen. Gehaktballen zijn hier altijd favoriet en moet ze op verjaardagen standaard in het klein maken :D
     

Share This Page