Groen/duurzaam zwanger en opvoeden

Discussie in 'Zwangerschap clubs' gestart door Pimpelmeesje, 13 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Pimpelmeesje

  Pimpelmeesje Fanatiek lid

  12 apr 2015
  2.768
  2.141
  113
  Vrouw
  Docent Na&Sk
  Hoi,
  Ik vroeg me af of er meer moeders (to be) zijn die de voorkeur hebben voor natuurlijke materialen etc, en hierover ideeën willen uitwisselen.
   
  Foeke vindt dit leuk.
 2. Yelly

  Yelly Bekend lid

  26 jun 2019
  647
  574
  93
  Zeker. Leuk.
  Lastig vind ik persoonlijk altijd het balanceren tussen mijn idealen, mn budget dat vrij beperkt is en het besef dat mijn idealen niet perse die van de kinderen zijn.
  Maar ik geloof ook in de kracht van voorleven.
   
 3. Memmiee

  Memmiee Fanatiek lid

  26 mei 2018
  2.746
  1.912
  113
  Vrouw
  Ik lees even mee!
  Trouwens wat geweldig dat je nu zwanger bent @Pimpelmeesje. Het is jullie zo ongelooflijk gegund na alle ellende! Hele fijne zwangerschap gewenst!
   
 4. nizzie86

  nizzie86 Fanatiek lid

  25 jan 2017
  3.596
  4.090
  113
  @Pimpelmeesje Lieverd! Het is sowieso geweldig om weer iets van je te lezen, maar na het zien van je onderschrift ben ik echt door het dolle heen. Gefeliciteerd!!! Zo ontzettend gegund na al het verdriet dat jullie hebben moeten doorstaan! Een heel fijne zwangerschap gewenst ♡
   
  Pimpelmeesje vindt dit leuk.
 5. nizzie86

  nizzie86 Fanatiek lid

  25 jan 2017
  3.596
  4.090
  113
  Overigens heb ik heeeeeeel veel tips over de babykamer duurzaam inrichten en groen opvoeden, etc. etc. Dus roep maar als je iets specifieks wilt weten!
   
  driemkes vindt dit leuk.
 6. Pimpelmeesje

  Pimpelmeesje Fanatiek lid

  12 apr 2015
  2.768
  2.141
  113
  Vrouw
  Docent Na&Sk
  #6 Pimpelmeesje, 13 feb 2020
  Laatst bewerkt: 13 feb 2020
  :D:D:D
   
 7. Pimpelmeesje

  Pimpelmeesje Fanatiek lid

  12 apr 2015
  2.768
  2.141
  113
  Vrouw
  Docent Na&Sk
  Minimaliseren is gelukkig niet zo duur, in tegendeel maar veel duurzame dingen zijn inderdaad wel duur..
  In de eerste periode heeft je kind niet zo veel te willen, en dat is qua gevoeligheid voor chemische stoffen de belangrijkste periode.. Je geeft je waarden toch mee aan je kinderen, als ze op een gegeven moment een andere mening hebben, dingen anders willen, dan is het vroeg genoeg om daar over na te denken toch. Ik zou inderdaad niet dingen tegen heug en meug willen doordrukken omdat ik het belangrijk vind, daar moet je denk ik je weg in vinden, eerst maar eens de baby krijgen ik heb er soms wel een beetje moeite mee dat ik weet hoe andere mensen denken over dat "overdreven gedoe"..
   
 8. Pimpelmeesje

  Pimpelmeesje Fanatiek lid

  12 apr 2015
  2.768
  2.141
  113
  Vrouw
  Docent Na&Sk
  #8 Pimpelmeesje, 13 feb 2020
  Laatst bewerkt: 13 feb 2020
  Wij wonen nu met zorg, en we blijven hier de eerste maanden wonen, dus het wordt proppen.. Ik heb alle grootouders al geïnstrueerd dat er niet geshopt kan worden haha, ik ga eerst een lijst maken van wat we willen/nodig hebben, heb al gekeken bij greenjump en de kleine lama, maar ik houd me graag aanbevolen voor tips!

  Ik heb al de tip gekeken naar glazen flessen van mam te kijken, en wollen of wolzijde rompers, maar bij die laatste denk ik (waarschijnlijk heel onnozel) kriebelt dat niet? :confused:
   
  nizzie86 vindt dit leuk.
 9. Yelly

  Yelly Bekend lid

  26 jun 2019
  647
  574
  93
  Onze oudste wordt 7, dus dan sluit je weleens een compromis en dat vind ik ook prima.
  Ik gun het de kinderen om hun eigen normen en waarden te vinden.
  Zo dragen de kinderen meestal bio katoen of 2e hands kleding.
  Maar een aantal maal per jaar mogen de kinderen (bijvoorbeeld verjaardag) zelf iets nieuws kopen, ook als dat een totaal onverantwoord glitter/blingbling wrijfshirt is ofzo.
  En ik leg wel uit waarom ik dat zelf liever niet koop, maar niet op het moment dat kind extatisch is over het nieuwe shirt, want dat gun ik ze ook, die blijdschap
   
  Pimpelmeesje vindt dit leuk.
 10. Pimpelmeesje

  Pimpelmeesje Fanatiek lid

  12 apr 2015
  2.768
  2.141
  113
  Vrouw
  Docent Na&Sk
  Ik ga toch geen wasbare luiers doen, in onze situatie echt niet handig. Maar ik wil wel natuurlijkere luiers dan pampers. Iemand tips qua merk?
   
 11. aicirtap

  aicirtap VIP lid

  25 mei 2014
  6.189
  1.660
  113
  Vrouw
  Waarom geen wasbaar?
  Ik vond de luiers van naty ramp dingen. Ik had een gratis pak. Verder niks geprobeerd. Wij doen wasbaar.

  Wasbare billendoekjes of waterwipes of een bakje met hydrofiel washandjes en plantenspuit.

  Ik kan met mijn budget geen biologisch katoen en wollen kleding betalen.
  Combi tweedehands en wibra/zeeman/c&a/hema. En in haar babytijd ook noppies en feetje in de uitverkoop.
  Ik weet wel dat er facebookgroepen zijn waar je kan lenen, ruilen, kopen.

  Wij gebruiken producten van naif. Weleda calendulan kan mijn dochter niet tegen.

  Veel meubels, speelgoed etc zijn ook tweedehands of via gratis op te halen.

  Weet niet of je in de buurt van utrecht woont. Ik kan je dan draagkracht aanbevelen :)
   
 12. Pimpelmeesje

  Pimpelmeesje Fanatiek lid

  12 apr 2015
  2.768
  2.141
  113
  Vrouw
  Docent Na&Sk
  Mijn man is (vrij zwaar) gehandicapt en wij wonen in een klein (zorg)appartement. Ik ga mezelf geen extra werk op de hals nemen, ook al vind ik het echt veel beter.

  Financiën zijn voor ons niet zo'n probleem, maar alsnog denk ik dat ik wel een paar dingen 2e hands koop.

  Naïf vind ik een heel fijn merk, maar in de eerste instantie ga ik geen zeep ed gebruiken, is voor een baby niet nodig. Heb ook kraamhulp gevonden die gespecialiseerd zijn in 'natuurlijk', ben benieuwd wat zij aan tips hebben :)
   
 13. aicirtap

  aicirtap VIP lid

  25 mei 2014
  6.189
  1.660
  113
  Vrouw
  Wasbaar zijn 2 wassen extra in de week. Verder niks.

  Nee in begin niks nodig. Is huidje beetje droog dan drupje olijfolie in badje.

  Financiën zijn hier ook niet heel groot probleem. Maar ik moet wel opletten. Wij zijn ook lid van de speel o theek en bibliotheek.
   
 14. nizzie86

  nizzie86 Fanatiek lid

  25 jan 2017
  3.596
  4.090
  113
  Volgens mij kriebelt wol niet per se, maar wij hebben desondanks rompertjes van biologisch katoen gekocht. Gewoon bij de H&M! En heel veel van onze babyuitzet komt inderdaad van https://www.greenjump.nl, en https://www.mijnhemeltje.nl is ook een fijne site! Daar komt bijvoorbeeld ons aankleedkussen vandaan. (Ik weiger dingen van plastic te kopen, en al helemaal wanneer het de verzorging van ons kind aangaat.) Qua proppen: je hebt echt niet zoveel nodig in het begin. Wij wonen ook niet groot en hebben heel summier ingekocht en pas dingen bijgekocht als we ze echt misten. Veel dingen zijn vandaag besteld, morgen in huis, of zelfs dezelfde avond nog. Dingen als een voedingskussen bijvoorbeeld heb ik nooit gehad en ook nooit gemist. Scheelt toch weer ruimte! Wij hebben een glazen flesje van Dr. Brown's aangeschaft, dat merk is onder andere gewoon bij bol.com te koop (wij hadden één flesje ja, no need for zesendertig flessen, toch?). MAM vond ik geen fijn merk, maar dat is persoonlijk, denk ik. Overigens hebben wij wel supergoede ervaringen met de luiers van Naty. We gebruiken ze sinds dag één en we hebben er nooit rare dingen mee gehad. Onze dochter lekt er ook niet in door nu ze langzaam maar zeker klokje rond gaat slapen. Wij wilden ook eerst voor wasbare luiers gaan, maar ik ben zo blij dat we dat niet gedaan hebben, want ik was nu al tegen de klippen op waardoor ik op sommige dagen doordraai. Ik vind het wel jammer, maar ik denk dan maar zo: we maken op andere gebieden weer heel groene keuzes. Je kunt niet alles hebben.

  Wil je trouwens borstvoeding gaan geven? En hoe voel je je verder? :D
   
  Pimpelmeesje vindt dit leuk.
 15. Pimpelmeesje

  Pimpelmeesje Fanatiek lid

  12 apr 2015
  2.768
  2.141
  113
  Vrouw
  Docent Na&Sk
  Ah thanks for the tips! Ja ik wil zeker borstvoeding gaan geven
  Ik heb hele zware weken gehad, maar sinds afgelopen donderdag gaat het een stuk beter had het kunnen weten, aangezien ik zo heftig op Pregnyl reageerde ook..
   
  nizzie86 vindt dit leuk.
 16. Bootcamp babe

  Bootcamp babe Niet meer actief

  Ik kreeg mijn eerste op vier hoog zonder lift in een appartement van 60 m2. Een babykamer hebben we daar niet gehad en niet gemist. Ik heb heel veel zelf gemaakt toen. Oa Aankleedkussenhoezen en lakentjes. Nu heb ik drie kinderen en leef zo zero waste mogelijk. Mijn tips:

  Wasbare luiers zijn idd maar 2 wassen per week meer MAAR kon ik pas goed gebruiken vanaf een maand of drie. Ik ben van de AIO’s en die passen eerder bijna niet. Tot die tijd kan ik luiers van Bambo aanraden. Wij hebben nu voor ‘s nachts van Bon Bebe. Zit ook een eco keurmerk op.

  Wol heb ik een haat liefde verhouding mee. 1x te heet wassen en de pop kan het aan. Maar misschien heb jij er meer talent voor.

  Glazen flessen nooit gehad maar ze lijken me nogal zwaar. Ik had dr Brown de oude flessen met blauw binnenwerk gewoon van marktplaats van iemand die het niet beviel. Ook duurzaam en drie flessen waren hier echt genoeg. Spenen hoef je niet elke x maanden te vervangen, zeker niet als je kind al ouder is. Krijgen ze niks van.

  Zeep en olie idd onzin. Hier alleen een shampoo bar voor de haren als die zichtbaar vies zijn. Ook een babybadje vonden wij nooit handig. Emmer prima en mee onder de douche. Ook niet dagelijks. Doen we voor onszelf ook niet.

  Draagdoek bij eerste was onmisbaar. Nr 2 en 3 wilden er niks van weten.

  Marktplaats is mijn beste vriend. Je vindt er echt alles.
   
 17. Pimpelmeesje

  Pimpelmeesje Fanatiek lid

  12 apr 2015
  2.768
  2.141
  113
  Vrouw
  Docent Na&Sk
  Als je moet/ wilt kolven kan dat ook zonder plastic? Zeker icm warme melk vind ik dat geen fijn idee :(
   
 18. Yelly

  Yelly Bekend lid

  26 jun 2019
  647
  574
  93
  Kolven zijn bpa vrij. Ik zou geen alternatieven qua apparatuur weten. Anders met de hand kolven maar dat vergt wel wat oefening.
   
 19. Zwierezwaai

  Zwierezwaai Niet meer actief

  Wolzijde/wollen rompers zijn echt heeeeerlijk! Ik heb ze meestal van Joha. Ik zweer erbij. Ze kriebelen echt niet en voelen echt als een omhulling. Heb er zelf ook hemdjes van.
   
 20. Zwierezwaai

  Zwierezwaai Niet meer actief

  Wij kiezen ook voor “groen opvoeden”. We wonen met 6 personen in een huisje van 75 m2. Dat behandelen we als Tiny house en proberen we zo efficiënt mogelijk in te richten. We houden van natuurlijke materialen en maken veel zelf omdat ons budget het anders niet toe last. Nu ben ik eigenlijk kleermaker van beroep en mijn man is handig met hout dus dat is erg fijn. We hebben wel een grote tuin waar we bezig zijn om moestuinbedden aan te leggen en fruitbomen en struiken te planten.

  De kinderen hebben alle 4 in de wasbare luiers gezeten. De jongste was een verassing dus ik had niets meer van de andere kinderen. We hebben zo minimaal mogelijk ingekocht en zo veel mogelijk tweedehands of duurzaam geproduceerd. Qua was is het wel veel maar dat komt meer omdat we nu eenmaal met z’n 6en zijn.
  Ik geef bv en heb 1 fles in huis. Als ik had gewerkt waren er dat waarschijnlijk iets meer geweest.

  Verzorgingsproducten hebben we ook heel minimaal. Voor de baby water en een glazen flesje amandelolie die we van de kraamzorg kregen.
  Qua speelgoed hebben we natuurlijk veel van de oudere kinderen maar als hij iets krijgt dan kies ik voor hout
   
  hummeltje5 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina