Misschien is dit boekje wat voor je om aan te schaffen, ik wou het graag hebben maar het was een tijdje uitverkocht volgens mij kun je ze nu ook online bestellen en dat ga ik zeker doen. Kookboek Opperdepop van de albert heijn.
Als je kind tevreden is en haar flessen nog niet leegdrinkt, dan is er eigenlijk nog geen reden om al met vast voedsel te beginnen. Op de handjes sabbelen en kwijlen zijn normale verschijnselen rond vier maanden die te maken hebben met de ontwikkeling van de speekselklieren en de motorische ontwikkeling. Zegt niets over 'aan vast voedsel toe zijn'. Tot een kind zes maanden is mag vast voedsel geen melkvoeding vervangen, kind mag dus niet minder melk gaan drinken. Als een kind de flessen nog niet opkrijgt is de kans dat er minder melk gedronken gaat worden als er vast voedsel gegeven wordt natuurlijk nogal groot. Stukjes in de hand geven mag pas als een kind zonder al te veel steun rechtop kan zitten. Dat is vaak met zes maanden. Het rechtop kunnen zitten is een van de motorische tekenen dat een kind aan vaster voedsel toe is. Een ander teken is het verschuiven van de kokhalsreflex. Een kind dat niet aan vast voedsel toe is zal alles wat geen melk is weer naar buiten werken en niet doorslikken. Rond zes maanden verschuift die reflex naar achterin de keel en slikken ze vaster voedsel wel door. Dat is een natuurlijke bescherming die een kind heeft tegen eten waar het nog niet aan toe is. Met glad pureren hou je dat beschermingsmechanisme voor de gek. Na vier maanden mag je in Nederland vast voedsel gaan geven (ook al zijn de internationale richtlijnen zes maanden), maar het moet niet. Met zes maanden beginnen is in de meeste gevallen vroeg genoeg. En je hebt dan de zekerheid dat de darmen twee maanden verder gerijpt zijn en je kind er meer aan heeft.
Het cb adviseerd ten alle tijden, zonder per definitie naar jouw kindje specifiek te kijken, om te starten met 4 maanden. Dus 'ik mag van het cb beginnen' telt voor ieder kindje in nederland. Ik kreeg van het cb bij mijn oudste ook al dit advies, maar ka en dietiste zeiden dat ik absoluut tot 6 maanden moest wachten ivm kea. Nooit wat over gevraagd, terwijl het wel bekend was. Zoals dirksmama al uitlegt is het wereldwijde richtlijn om met 6 maanden te beginnen, maar vanaf 4 maanden mag. Als je met 4 maanden begint gaat het om max 1 eetlepel voeding per keer, om te wennen. Als je met 6 maanden begint telt de regel "jij bepaald wat je kindje eet, je kindje bepaald hoeveel". Ik ben beide keren met 6 maanden begonnen, tot die tijd was melk (fv) ruim voldoende. Tot circa 8 maanden hoeft een baby zelfs niets aan groente en/of fruit te eten.
Opperdepop boek van de ah, echt een aanrader super leuke en lekkere recepten! Ik koop potjes fruit altijd, word altijd zo bruin of rare kleur als ik dat eerder klaar maak en mee moet geven naar kdv oid. Ze krijgt wel vaker zo een banaan, peer of ander fruit voor in het handje. Avondeten kook ik zelf meestal, soms een potje als ik geen tijd heb om te koken. Ik gebruik verse of diepvries groente.
Tja zo kom je in een eindeloze discussie. Vroeger was dit wel de richtlijn. En ik ben er niet slechter van geworden. Misschien betuttelen we onze kids nu teveel? Iedereen moet zelf weten wanneer hij/zij begint met hapjes. @ts. Hier even voor de 4 maanden gestart, gewoon omdat ze iets van mijn bord afnam en in haar mond stopte. We zijn begonnen met wortelen, sperziebonen en bloemkool. Ging prima. Ze eet nu ondertussen ook bijna haar potje leeg dusja. Ik deed iedere dag een andere smaak. Nu ook fruit erbij en andere groentensoorten. 1 dag groenten, 1 dag fruit. Kijk vooral naar je eigen kindje en dan komt het helemaal goed.