en toch als je naar cb's kijkt en het voedingscentrum dan zeggen ze ook weer dat het mag vanaf 4 maanden. Man man man (algemeen bedoeld) wat kan er moeilijk gedaan worden. Vanaf 4 maanden is het toch PROEVEN en kleine lepeltjes geven, het is niet dat men denkt om er een hele maaltijd in het mondje te duwen
Ook al zou er een richtlijn zijn, ik zou gewoon lekker naar mijn eigen kind blijven kijken. Toevallig zijn wij met 6 maanden met bijvoeding begonnen omdat ons zoontje altijd veel last had van zijn maagje en hij kreeg bv. Zijn KA vond het prima.
+1 voor wie begin je eigenlijk zo vroeg (medische gevallen daargelaten). Omdat mama het zo leuk vind of voor de baby? Die zijn gewoon gemaakt om 6 maanden op bv of evt kv te groeien.. Ik denk dat de WHO toch wel iets betrouwbaarder is dan het CB.Die per buro ook nog eens hun eigen regeltjes verzinnen
Ze adviseren het (cb) nu inderdaad met 4 maanden, toen mijn dochter 4 maanden was (2010 ) mocht ik het ook al proberen met 4 maanden. Wat is normaal? Tussen de 4 en 6 maanden is normaal en het landelijk gemiddelde. Echter kiest iedereen om bepaalde redenen weer wat anders uit, wanneer ze willen beginnen. Ik keek en kijk vooral naar mijn kind, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Ik ben begonnen met 4 maanden en ben blij dat ik die keuze toen gemaakt heb. Ik proef ook nu weer, dat er gelijk weer geoordeeld wordt als je met 4 maanden begint. Toen ik zwanger was had ik het helemaal in mijn hoofd hoe ik alles wou gaan doen. Borstvoeding minstens een half jaar, niet eerder een vast hapje met 6 maanden. Ik had allemaal van te voren bedacht! Als je dochter daar net even anders over denkt dan kan ik me wel aan mijn eigen principes vast houden maar dan met alle gevolgen van dien. Ik heb geleerd los te laten en te kijken naar mijn kind, wat het beste is voor haar. En dat was toevallig heel anders als hoe ik het allemaal in mijn hoofd had. Met 4 maanden vaste hap en van borstvoeding overgestapt op flesvoeding. Heerlijk en tevreden kind kreeg ik er voor terug. Dat is me zoveel meer waard dan een minder tevreden kind omdat ik me zo nodig vast moet houden aan mijn eigen principe. Mijn advies in deze, volg je gevoel en kijk naar je kind. Als moeder weet je heel goed wanneer je kind wel al toe kan zijn aan vaste voeding. En dan nog, als jij om wat voor reden dan ook denkt dat het goed is je kind alvast te laten wennen aan vaste voeding. Doe dat dan en laat het niet omdat er weer moeders zijn die je het gevoel geven dat je een verkeerde keuze maakt en slecht bezig bent. Wil je liever tot 6 maanden wachten dan is dat toch ook prima!
Ik merkte het zelf niet eens zo zeer op, omdat ik me vast hield aan die 6 maanden. Het cb gaf dit advies, en na heel lang wikken en wegen en de situatie nog even aanzien begon ik ook in te zien dat beginnen met vaste voeding wel eens de oplossing kon zijn. Onze dochter had reflux en heeft tot aan de vaste hap erg veel last gehad hiervan. Ook was ze in eens flauw van de melk en liet ze veel te vroeg een fles vallen. Geen zin meer in melk maar nog wel honger. CB adviseerde te beginnen met een paar hapjes vaste voeding, en toen ik daarmee begon ging alles beter. Ze had geen last meer van de reflux, alles bleef binnen en ze was erg tevreden. Ze wist prima raad hoor met de lepel en niets geen druipers, alles bleef netjes binnen. Nooit geen last gehad met ontlasting, krampjes, integendeel vanaf de vaste hap was ze pas echt tevreden. Had ik me vast gehouden aan die 6 maanden, dan had ik nog twee maanden met een ongelukkige baby gezeten. Het is altijd makkelijk om te roepen je moet dit of je moet dat, maar ik moet niets. Ja ik moet zorgen voor mijn kind en kijken wat het beste is voor haar, dat moet ik en dat doe ik. Ik doe mijn best in ieder geval
Idd wat Suusje1982 zegt, bij ons eigenlijk hetzelfde. Reflux, flessen niet meer willen etc. En er kwam nog bij dat wij ontlastingproblemen met hem hadden en die zijn verdwenen toen we gingen bijvoeden. Overigens lees ik wel veel negatieve verhalen/ervaringen met CB en dat zij veelal tegenstrijdige adviezen geven... Ik weet niet of wij de uitzondering zijn, maar onze wijkverpleegkundige bij het CB is een hele fijne vrouw, die niet veroordeeld of iets 'oplegt', maar juist meedenkt. En luistert naar ons en ons kind. Daarom vertrouw ik ook op haar oordeel (en kan prima zeggen als ik er anders over denk)... en in overleg met haar zijn wij dus vroeg begonnen. Gelukkig maar, want ik weet niet hoe ik anders die eerste paar maanden verder door was gekomen...
Kijk, en dat vindik dan heel vreemd. Wereldwijd mag het advies dan wel 6 maanden zijn, terwijl sommige CB's 4 maanden nodig vinden. Maar waar je ook leest over één ding zijn ze het duidelijk eens, wat je ook doet, niet voor 4 maanden bijvoeden!
Juist bij (verborgen) reflux kan vroeg bijvoeden heel vervelend uitpakken. Vast voedsel dat opgerispt wordt kan grotere schade aanrichten dan opgerispte melk. Bij een kind met reflux vroeg beginnen met vast voedsel houdt in dat je je wel bewust moet zijn van de risico's.
Ik Weet dat dat het advies is, heb me nml van te voren heel goed ingelezen en heus niet van een op andere dag bedacht dat het leuk zou zijn om hapjes te geven... Maar wel heel goed informatie vergeleken, heel goed naar mijn zoon gekeken en overlegd met CB en HA en toen tot dit besluit gekomen... Maar ik heb eerder ook al aangegeven dat algemene advies is dat 6 mnd de norm is. Mijn zoon groeide enorm goed en lag in veel dingen iets voor op gemiddeld. En ook met de bijvoeding.
Ik was me bewust van de risico's, maar ook van de voordelen die het voor hem zou kunnen betekenen. En heb ervoor gekozen dat te proberen, na al het andere dat we al hadden geprobeerd. En het hielp. Als er ook maar enige teken was wat leek op last kregen (of krijgen), was ik gelijk gestopt. Volgens mij heeft heel veel te maken met goed kijken en luisteren naar je kind. Nogmaals, advies blijft 6 maanden, Ik wil nml niemand er toe zetten om eerder te beginnen dan advies is.
idd, her begonnen met 4 maanden met bijvoeding. ..Gevolg, mijn dochter is op het nippertje gered van een ernstige ontstoken slokdarm. ze hoefde nog net niet opgenomen te worden, we moesten we gelijk stoppen met de bijvoeding.
Introductie van bijvoeding | Voedingscentrum Proffesionals komen terug op 6 mnd, nog steeds advies, maar 4 mnd kan ook. Voor 4 mnd wordt afgeraden, vooral als er erfelijke aanleg voor allergieën is. Daarnaast is ieder kind uniek en is er ook geen universeel schema te geven.
Bij mijn oudste dochter werd ik nog verontwaardigd toegesproken door het cb toen ik vertelde dat ze met vier maanden al met smaak haar fruit en groente at. Bij mijn jongste kreeg ik juist het advies met deze leeftijd te beginnen. Wat blijkt. Luister naar je kind, de oudste vond het allereerste hapje al heerlijk en wilde heel graag eten. Mijn jongste vond het helemaal niks dus heb ik het een paar weken later, nog maar weer eens geprobeerd - vond ze weer niets. Ik denk dat ze het uiteindelijk pas lekker begon te vinden/en meer dan een paar hapjes at bij zes/zeven maanden. Oordeel lekker zelf. Vindt je kind het lekker en reageert het er goed op? Gewoon doen. Voel je je er zelf niet goed bij of vind je het nog veel te vroeg? Dan doe je het gewoon later...
ik zou lekker naar je kind kijken, ze zijn aan het terug komen op de 6 maand, maar ja wat is juist? ik denk dat je kind dat het beste aan kan geven. hier heb ik vanmiddag mijn dochtertje voor het eerst van een banaan laten proeven, ze zat bij me op schoot en ik at een banaan, begon ze haar lipjes te tuiten en smak geluidjes te maken.. dus ik heb een stukje afgebroken en dat haar laten proeven. ze zat er gelijk flink op te happen, en dan ook echt happen, mondje wagenwijd open en bijten. niks geen gekokhals, en ze slikte ook gelijk goed. en helemaal geen kramp gehad. ik ga nog niet elke dag dingen geven, maar vanaf nu laat ik haar zo nu en dan gewoon iets proeven. volg je gevoel!
Hier ook sinds kort af en toe een hapje groente, maar ze heeft haar reflex (dat van alles naar buiten duwen met tong) ook niet meer en zuigen doet ze ook zelf..
"voorliggen op het gemiddelde" heeft verder niets te maken met de ontwikkeling van de darmen van een baby. Dat gebeurd in zijn lijfje en gaat bij alle baby's op hetzelfde tempo.
Er is zegge en schrijve 1 (één!!!) Nederlands onderzoek waaruit bleek dat bij kinderen die geen aanleg voor atopie hadden de kans op het ontwikkelen van allergie kleiner werd als ze na 4 maanden met koemelk in contact kwamen. Daarbij ging het dus NIET om groente, fruit of rijstebloem! De media en CB's hebben de interpretatie (waarschijnlijk o.l.v. belanghebbenden) omgevormd naar 'je moet gaan bijvoeden met 4 maanden', terwijl dat NIET in de conclusies van het onderzoek staat. De onderzoekers stellen heel duidelijk dat exclusief borstvoeding tot 6 maanden de norm dient te blijven. En dan nog...het gaat om introductie van bijvoeding NA 4 maanden. Dus niet met 3,5 maand. Iedereen die zich met die materie bezig houdt is het er over eens dat voor 4 maanden not done is!!!
Daar geloof ik dus weer niks van. Het verschilt per baby, maar je mag stellen dat de allergrootste groep baby's met 6 maanden klaar is voor bijvoeding. Vandaar het advies om pas dan te beginnen, volgens mij. Dat elke baby zich op dat vlak in hetzelfde tempo ontwikkelt, lijkt mij totale onzin. Dat zeiden ze een paar jaar terug ook nog van de groei tijdens de zwangerschap, de eerste 12 weken. Zou allemaal precies in hetzelfde tempo gaan. Maar nu vroege echo's normaler geworden zijn, is men daar behoorlijk van terug gekomen ook. Geen kind ontwikkelt zich hetzelfde. Er zijn grote lijnen uit te zetten, maar dat is wat anders dan dat ze in precies hetzelfde tempo gaan.