deze vraag zal vast eerder gesteld zijn hier maar welk beleg mag mijn dochter op brood?? we zijn vanmorgen op het cb geweest en ze mag vanaf nu een broodje erbij de arts raadde me aan om met hartig beleg te beginnen maar welk beleg dan??? en welk zoet beleg? (ik vergat het in de drukte natuurlijk weer te vragen..) en welk brood is het beste? wit of bruin?? alvast bedankt!
Volkoren brood met boter (roomboter of margarine), kaas of appelstroop. va 9 maanden ook pindakaas. Als je al vlees geeft kan kipfilet bijvoorbeeld ook goed. Je kunt ook fruit op brood doen.
Als je nu pas brood introduceert zou ik even heel simpel doen met beleg. Je kind moet eerst kennismaken met brood en smaak daarvan. Dus starten met tarwe brood (na een paar weken volkoren brood), en dan evt met boter of margarine. We begonnen pas met 8-9 maanden met appelstroop (zonder toegevoegde suikers, van Zonnatura) en met een plakje jonge kaas (minst zout). Soms geprakt fruit. Tot 1 jaar vonden ze dit wel genoeg variatie. Kipfilet gaf ik volgens mij rond 11-12 maanden.
Dochter krijgt margarine op brood, biologische appelstroop, geprakt fruit, cashewpasta. Heel soms een plakjekipfilet, maar ik ben voorzichtig met zout.
Bij 7 mnd begonnen wij ook net met brood. De eerste maand zeker zonder iets erop. Daarna alleen een beetje margarine. En vervolgens begonnen met smeerkaas (vooral de creme de brie en creme de camembert, en puck van de turkse supermarkt) en smeerworst (dat laatste wordt overigens niet zo jong al aangeraden, ivm vitamine A erin). Toen appelstroop en fruitspread (of van die jam-achtige broodsmeersels met minder suiker erin, die om die reden geen jam mogen heten). Nog weer later plakjes beleg (kaas, kipfilet, cervelaat, ham, gebraden gehakt, grillworst, boterhamworst). En nu gaat alles erop. Nou ja, alles..... Met pindakaas en hazelnootpasta (en ander nootachtig beleg) wacht ik tot 2 jaar. Oudste lust overigens geen pindakaas en voor cashew is hij enorm allergisch, dus dat komt ons huis niet in.
hier in het begin alleen roomboter op brood. Sinds een paar dagen af en toe beleg. Appelstroop of jam lust hij niet..jonge kaas is een succes, huttenkase,kipfilet. Smeerkaas en belegen/oude kaas liever even nog niet omdat het erg zout is.
in het begin alleen brood met roomboter (die vetten zijn goed voor je kindje en het helpt om brood een beetje smeuïger te maken) Na een tijdje: alles wat smeerbaar is (behalve filet americain) en weer wat later: eigenlijk alles (behalve rauw) Zo rond 1 jaar aten beide kinderen eigenlijk van alles op brood. Er zijn hier geen bekende allergieën (al geloof dat ik er op dit moment (ben bijna 39!!) er eentje aan het ontwikkelen ben.. AAAAAAAAAAAH!)
thanx voor de tips! ik hoorde laatst iemand die haar kindje brood met melk gaf, de brood dus in de melk stippen om het zachter te maken maar mogen zulke kleintjes wel al gewone koemelk? k meende ergens te hebben gelezen dat dat niet mag?
Ik vind dat zo'n rare (om het maar netjes uit te drukken) aanpak. Brood met melk is gewoon broodpap. Als ze pap willen geven, waarom geven ze dan niet gewoon pap? En nat brood smaakt heel anders dan gewoon droog en vers brood. Plus dat het een plakkerig klodder wordt dat aan de gehemlte of in de keel van het kind kan plakken.. En ik kan wel doorgaan, maar snap dus echt niet waarom iemand daarvoor zou kiezen.
hoe geven jullie brood met niet-plakkend beleg dan? Voeren? want als ik DL een stukje brood met een plakje kaas erop zou geven pakt ze óf het brood óf de kaas, maar niet als combi. (En beurtelings hapje brood, hapje kaas is natuurlijk ook prima, maar dan is het niet echt meer "beleg")
Fafa twee broodjes op elkaar en kaas er tussen drukken. Overigens vind ik het prima als hij e kaas los eet