hoihoi, even een vraagje over het tussendoortje van 's morgens. Mijn zoontje komt rond half 8 uit bed en krijgt dan een papfles van 200 cc. Zo rond half tien (of later) gaat hij naar bed voor z'n dutje, en rond 11 uur komt 'ie er weer uit. Nou geef ik hem nu dus een koekje of twee rijstwafeltjes. Maar daar eet hij niet echt lekker van. Nou krijgt hij normaal om half 1 de lunch (twee boterhammen), maar als we dat wat eerder geven, om 12 uur bv. zou dan een tussendoortje nog nodig zijn? En oja, nog even off-topic; op welke leeftijd gaat meestal de ochtend-dut eraf? Groetjes!
Hoi, nee hoor dat is niet nodig, anders zit ie nog vol van de rijstewafel oid. Ik zou dan rond half 12 een broodje doen en daarna een plakje ontbijtkoek/rijstewafel ofzo. Meestal gaan de ochtenddutjes er rond een jaar af. Maar sommigen zijn 9 maanden en sommigen 2 jaar. Het scheelt echt per kind.
Je moet niks.. Als hij het 4,5 uur red van fles tot brood, dan zou ik dat gewoon doen. Of misschien 11.30 aan het brood. Hebben wij ook een poosje gedaan. En dan heb je het fruit als tussendoortje 's middags? Die ochtenddut schoof langzaam op naar achteren. Dus eerst van 9-11. En dan om half 12 boterhammen. Daarna van 10-12, en om 12 uur boterhammen. Naar 11-13, en soms voor en soms daarna een boterham. Tot uiteindelijk zoals het nu is van 13-15 slapen en om 12 uur de boterham.. Dat heeft een hele poos geduurd. Het was een heel geleidelijk iets. Denk dat hij vanaf 8-9 maanden steeds later naar bed ging, en pas bij 15 maanden sliep hij van 13-15..
Ja, 's middags krijgt hij fruit tussendoor. En idd, hij redt 't volgens mij makkelijk tot z'n brood, dus ik denk dat een koekje 's morgens niet perse nodig is hier. Misschien dat ik hem dan wat extra water aan kan bieden en dan idd z'n boterhammen iets eerder. Ik leg hem tegenwoordig s' morgens steeds wat later op bed want ik merk dat hij later moe wordt ook. Alhoewel, als ik hem tegen tienen op bed leg (ipv half tien) moet ik hem om 11 uur wel echt wakker maken, misschien een teken dat 'ie zijn ochtenddut nog wel nodig heeft.
Tussendoortjes zijn bedoeld om de tijd tussen de drie formele eetmomenten te overbruggen. Dus als je uitgaat van een dag van ongeveer 12 uur: 7:00 ontbijt 13:00 lunch 18:00 avond eten In zo'n schema is het qua energieverbruik goed om gezonde tussendoortjes te gaan geven. bijvoorbeeld in de ochtend fruit en in de middag een rijstwafeltje of tomaatje etc etc. Als een kind nog niet op 3 eetmomenten zit dan zijn tussendoortjes eigenlijk niet nodig (al mag het wel zolang het de andere 'formele' eetmomenten niet verstoord) Mijn zoontje is naar (meestal) één slaapjes gegaan met ongeveer 14 maanden.