Oh ja, groente uit pot moet ik ook niet. Man af dat vroeger thuis altijd, die wist niet beter. Nu na jaaaaren lang vers eten, hoeft hij het ook echt niet meer.
Wij eten vooral veel standaard Hollandse groenten zoals brocolli, bloemkool, spruitjes, ĺlboerenkool, wortels, andijvie, boontjes, spinazie. En courgette, doperwten, paprika zijn ook favoriet. Dat staat 4 a 5 dagen per week op tafel, altijd vers. Mijn man is geen fan van zuurkool, zoete aardappel en pompoen. Aubergine, venkel, prei, rode kool, witte en bruine bonen eten we nooit. En blikgroente ook niet. Witlof en asperges eten we weinig maar vinden we wel lekker. Spruitjes zijn we alle vier dol op!
Ik had ooit een Marokkaanse collega en die zat een keer te mopperen toen we het over eten hadden. ‘Jullie Nederlanders (grappig bedoeld hoor) zijn zo gek met groenten. Jullie zetten water op, koken die dingen erin en vinden het nog lekker ook. Sowieso zijn jullie gek op water. Vlees in boter bakken. Vlees eruit, water erin en tadaaaa je hebt jus’ Ik heb zo moeten lachen.
Ze heeft helemaal gelijk Ik denk dat ik dan ook niet meer zo nederlands ben in dat opzicht. Ik maak mijn jus (als ik al jus maak) ook nooit met water
Wij eten veel groenten. Ik krijg alleen andijvie niet weg. Verder niet echt fan van rode biet en bleekselderij. Heb echt mijn best moeten doen om meer groente te eten. Inmiddels heb ik in de ochtend als snack een bakje met tomaat/paprika/wortel. Dan in de middag vaak nog wat bij de lunch (boeren omelet, broodje met roomkaas en komkommer etc). Daardoor hoef ik voor mijn gevoel s avonds niet nog een berg groente weg te eten. Ik bestel wekelijks een groente pakket van een boer verderop. Daar zitten ook regelmatig vergeten/oud Hollandse groente bij.
Ik hou van groenten maar dan wel lekker gemaakt. Mijn oma zei altijd: ‘je moet eten lekker maken. Zo rauw of zo hard of zo uit water is het niks’ Altijd in gedachten gehouden. Broccoli, boontjes, etc, uit water gekookt? Niks an. Maar blancheer je ze even en gooi je er daarna kruiden bij of wok je ze even: heerlijk. En met Indisch of Indiaas kun je me alles geven, als het maar met een boemboe is of in een curry. Maar spruitjes? Nee echt nee. En ik hoor telkens van mensen: ‘o maar die van mij lust je wel hoor!’ Nou eh, ‘die van mij’ lust ik ook echt niet.
Ik ben niet zo'n groente-eter. Ik houd niet van: Spruitjes Rode kool met appeltjes Witte kool Spitskool Witlof Aubergine Artisjok Boerenkool Witte en rode kool vind ik rauw in een salade dan weer wel te eten, maar dan niet in de winter. Het komt er dus eigenlijk op neer dat we vooral sperziebonen, bloemkool, broccoli, spinazie en erwtjes+worteltje eten. In de zomer ook salades. En soms courgette, Chinese kool, bruine/kidney bonen, paprika en maïs. Best nog wat verschillende groenten al zeg ik het zelf.
Ik kreeg t op mijn werk, kwam vanuit de groothandel. De jeugd van vroeger werd vaker verblijdt met de vergeten groenten en ouderwetse maaltijden. Heb wel veel geproefd daardoor.
Ik vind mezelf echt een moeilijke groente eter Ik eet wel graag sla, tomaat, komkommer, rauwe wortel. Verder eten we alle soorten bonen, linzen, spruitjes, paprika en spinazie. Andere groenten eten we ook al maar met veel tegenzin (van mijn kant). Ik hou meer van fruit
Die was ik helemaal vergeten! Vroegah toen ik echt jong was hadden we dat uit eigen tuin. Had je echt zo'n rabarber periode. Bah. De geur alleen al als mam weer zo'n rabarber prutje aan t koken was voor op t toetje bah bah bah.
Mijn moeder maakte vroeger koolraap met een melksausje. Daar ging ik echt van over mijn nek. De koolraap schilde ze niet goed waardoor er soms ineens van die harde draden inzaten. Echt bah. Bonen werden tot snot gekookt. Lust alle groente behalve die koolraap. Venkel vind ik in een kleine hoeveelheid lekker maqr niet te veel.
Ik lust best wat groenten niet, of ik eet het wel, maar vind het gewoon niet zo lekker. Witlof vind ik echt vies. Spruiten eet ik ook niet (tenzij het door een stamppot zit). Preischotel hou ik ook niet van. Maar stukjes prei door de nasi vind ik dan weer niet erg.
Ik denk niet dat ik kan beoordelen of ik alle groenten lust, er zijn vast zoveel groentensoorten die ik niet ken. Voordat ik emigreerde had ik bijvoorbeeld geen idee van wat kardoen was. Of het groen van knolraap. Überhaupt knolraap heb ik nog nooit in de supermarkten gezien in Nederland, geloof ik. Van de groenten die ik ken lust ik eigenlijk alleen andijvie écht niet. En in sommige gevallen ligt het er aan (zoals @Fruity90 al aangaf) hoe het is bereid. Zoals bij bleekselderij: ergens doorheen vind ik prima maar gewoon gestoomd zonder iets, dan kauw ik wel met lange tanden. Wel probeer ik echt alles van de groenten te bereiden omdat het m.i anders gewoon (verkapte) voedselverspilling is. Dus niet alleen de venkel zelf, maar ook het groen ervan. De peulen/schillen (of hoe je het ook noemt?) van tuinbonen kan je ook prima eten, smaakt een beetje naar snijbonen. Enz.
Ja zo kookt mijn schoonzus. Als we daar bbq gaan eten zijn de groenten super saai. Komkommer schijfjes, boontjes gewoon gekookt, tomaten in partjes, bloemkoolroosjes gewoon gekookt en dan een blikje van die macedoine groentjes. Geen smaak, geen kruiden.